×
سیاسی
شناسه خبر : 228687
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/03/26 ساعت 10:56
چند پیشنهاد برای مواجهه با شرایط حساس اخیر

احسان هوشمند:

چند پیشنهاد برای مواجهه با شرایط حساس اخیر

هوشمند نوشت: «درحالی‌که سه روز از آغاز حملات اسرائیل به کشور می‌گذرد، اخبار این رویارویی نظامی در سطح داخلی و بین‌المللی بازتاب بسیار گسترده‌ای داشته است. هنوز زود است درباره ابعاد داخلی شرایط جدید تحلیلی ارائه شود اما در این شرایط تدوین سیاست داخلی و سیاست خارجی کشور متناسب با بروز درگیری با اسرائیل نیازمند تدبیر و عقلانیت و جامع‌نگری است.»

نورنیوز ـ گروه سیاسی: احسان هوشمند در یادداشتی نوشت: «درحالی‌که سه روز از آغاز حملات اسرائیل به کشور می‌گذرد، اخبار این رویارویی نظامی در سطح داخلی و بین‌المللی بازتاب بسیار گسترده‌ای داشته است. هنوز زود است درباره ابعاد داخلی شرایط جدید تحلیلی ارائه شود اما در این شرایط تدوین سیاست داخلی و سیاست خارجی کشور متناسب با بروز درگیری با اسرائیل نیازمند تدبیر و عقلانیت و جامع‌نگری و پرهیز از هر نوع شتاب‌زدگی یا هیجان‌زدگی است.

1- در این شرایط طبیعی است که نظام رسانه‌ای تمرکز فراوانی بر ابعاد مستقیم درگیری‌های نظامی و خسارات ناشی از آن یا بازتاب حملات و رویدادهای جنگی داشته باشد اما این مهم نباید موجب کم‌توجهی دولت و دیگر ارکان اداره کشور و نیز رسانه های کشور به وجوه حیاتی و با اهمیت دیپلماتیک و سیاسی شود. اگر به‌حق توجه به ابعاد نظامی و جنگی رویدادهای اخیر بسیار مهم است اما بعد حساس و چندلایه و پیچیده دیگر از جنگ و درگیری نظامی وجوه دیپلماتیک و سیاسی آن است.

اگر برای چگونگی خروج از بحران راهکارهای دیپلماتیک در ساختار حکمرانی اندیشیده نشود ممکن است این راهکارها توسط عامل خارجی بر طرفین درگیری یا یکی از طرفین درگیری تحمیل شود و با تأخیر یا کوتاهی در این مورد خسارات بزرگی متوجه مصالح ملی شود، بنابراین ابتکار عمل و پویایی و تدبیر و تقویت دیپلماسی وجه مهم و راهبردی دیگری برای مدیریت شرایط فوق‌العاده حساس روزهای اخیر است. کشوری که تجربه جنگ هشت‌ساله با عراق را اندوخته، کشوری که تجربه رویدادهای پس از جنگ نخست و دوم خلیج فارس را در حافظه تاریخی خود دارد، باید از این تجارب به نحو مطلوبی استفاده کند.

فعال‌کردن تمام ظرفیت‌های دیپلماتیک کشور برای مدیریت ابعاد بحران روی‌داده و جلوگیری از گسترش و توسعه دامنه درگیری به حوزه‌های حساس و دیگر کشورها از جمله اهدافی است که حکمرانی کشور باید بدان توجه کند. گسترش رفت‌و‌آمد با همسایگان و دیگر کشورهای منطقه و نیز طرف‌های اروپایی و یافتن راه‌حلی برای پیگیری مذاکرات با آمریکا به شرط قطع درگیری‌های نظامی در شرایط موجود از جمله موضوعاتی است که برای آن باید تدبیر کرد.

2- توجه به سیاست داخلی و یکی از وجوه بااهمیت آن یعنی افکار عمومی بعد دیگری از بایسته‌های شرایط حساس امروز کشور است. افکار عمومی در این شرایط تابعی از واقعیات میدانی و دیگر شاخص‌هایی است که با زندگی روزمره و عمومی هم‌وطنان در ارتباط است. مدیریت این شرایط به‌ویژه شرایط اقتصادی و حتی میزان تلفات انسانی جنگ نیازمند هماهنگی بین میدان و فرماندهی جنگ و شیوه‌های درگیری و ابعاد درگیری با احتساب آینده‌نگری و محاسبات دقیق از پیامدهای هر اقدامی با شرایط داخلی به‌ویژه با شرایط اقتصادی و رفاهی است. هماهنگی همه ارکان اداره کشور در این برهه بیش از هر زمان دیگری ضروری است.

3- بیش از 14 استان کشور به نوعی به‌صورت مستقیم تحت تأثیر رویداد جنگی روزهای اخیر قرار گرفته‌اند. آنچه در این روزها در اخبار داخلی بازتاب بسیار گسترده‌ای داشته، اخبار و رویدادهای جنگی روی‌داده در تهران است. ترور فرماندهان نظامی، ترور شخصیت‌های علمی و هسته‌ای، تخریب مراکز مسکونی و کشته‌شدن شهروندان غیرنظامی از جمله اخباری است که در این روزها در رسانه‌های کشور منتشر شده و بازتاب رسانه‌ای داشت. با وجود اهمیت اساسی این دست از اخبار که در سطح پایتخت و تهران روی داده و در سطح ملی نیز مورد توجه قرار گرفته است، اما واقعیات جنگ تنها متمرکز بر تهران نیست و همان‌طورکه در بالا اشاره شد، بخش بزرگی از دیگر نقاط غربی و مرکزی و جنوبی کشور به‌ویژه استان‌های مرزی نیز به درجاتی درگیر عوارض درگیری‌های نظامی اخیر میان ایران و اسرائیل شده‌اند.

بخشی از ابعاد درگیرشدن دیگر مناطق کشور و استان‌ها با رویدادهای اخیر، حملات اسرائیل به مراکز نظامی و غیرنظامی مختلفی است که در دیگر استان‌های کشور به جز تهران روی داده است. متأسفانه این دست از رویدادها که گاه ابعاد بسیار غم‌انگیزی نیز داشته‌اند، مانند حمله اسرائیل به کارخانه خودروسازی فردا موتورز در بروجرد (استان لرستان)، از جمله پیامدهای حملات اسرائیل به مناطق غیرنظامی است که البته بسیاری از رسانه‌های کشور در پوشش اخبار حملات اسرائیل به مناطق نظامی و غیرنظامی در دیگر استان‌های کشور نیز مشارکت گسترده و جدی نداشته‌اند.

تعریف‌نشدن سیاست رسانه‌ای کشور به‌ویژه پوشش مستقیم و دقیق رویدادهای جنگی در استان‌ها و مناطق مختلف کشور از جمله مسائلی است که در سیاست رسانه‌ای کشور نیازمند تجدید نظر است. اینکه به گفته مسئولان استانی در استان آذربایجان شرقی تاکنون ده‌ها نفر کشته و زخمی شده‌اند، نمایانگر پیامدهای درگیری‌های اخیر در برخی از استان‌های کشور است که به اندازه کافی بازتاب رسانه‌ای نداشته است.

توجه شود که افزون بر ابعاد نظامی و راهبردی چرایی سازمان‌یافتگی حملات هوایی اسرائیل به استان‌های مرزی و دیگر استان‌های کشور برای بازشدن راه دسترسی ساده‌تر به تهران، چرایی حملات گسترده در استان‌های مرزی ابعاد دیگری هم دارد که در این شرایط نباید از آن غفلت کرد. برهم‌خوردن نظم ژئواستراتژیک و ژئوپلیتیک و استراتژیک منطقه و حتی استفاده ابزاری احتمالی از برخی نیروهای ضد ایرانی و وابسته برای پیشبرد اهداف راهبردی اسرائیل از جمله دلایل تمرکز بر حملات در غرب و شمال غرب و جنوب کشور است. این مسئله با اهمیت بیش از پیش نیازمند توجه و مراقبت جدی است.»

 


نظرات

آخرین اخبار
تغییرات جدید در کنکور؛آزمون جامع جایگزین امتحانات تأثیرگذار می‌شود؟
اطلاعیه سپاه اصفهان درباره انفجار کنترل‌شده در محدوده مبارکه
وزش باد شدید و گردوخاک در تهران تا کی ادامه دارد؟
تابلوی سبز بورس تهران؛ ثبت رکورد جدید در بازار سهام
برای اولین بار محکومان به اعدام نیز مشمول عفو رهبری شدند
جزئیات اختلال گسترده در 4 بانک کشور؛ احتمال حمله سایبری
ضرب‌الاجل جدید جمهوری‌خواهان به ترامپ برای پایان جنگ
قیمت طلا و سکه امروز شنبه 23 خرداد 1405 +جدول
قیمت دلار و سایر ارزها امروز شنبه 23 خرداد؛ سقوط 7 هزار تومانی دلار در سایه توافق
تهران 1000 واگن کم دارد؛ بحران جدی در متروی پایتخت
قیمت سکه پارسیان امروز شنبه 23 خرداد 1405
جهش احتمالی قیمت تخم‌مرغ؛ نرخ واقعی اعلام شد
کنترل مصرف برق مشترکان پرمصرف آغاز شد
تصاویر ماهواره‌ای ادعای ترامپ درباره تنگه هرمز را رد کرد+ فیلم
تسهیلات بانکی برای توسعه نیروگاه‌های خورشیدی پشت‌بامی در راه است
جنجال بزرگ در جام جهانی 2026؛ کارت زردی که ناگهان برگشت
قیمت گوشت قرمز امروز 23 خرداد 1405 + جدول
سقوط هواپیما در هند
پوچتینو بعد از برد 4-1 آمریکا: این تازه شروع کار است
رئیس قوه قضاییه: وحدت ملی ایران جهانیان را مبهوت کرده است
قیمت طلای جهانی امروز شنبه 23 خرداد 1405
میز خدمت پلیس زیر آسمان شهر
هدف طرح انتقال سهمیه سوخت به کارت بانکی چیست؟
از بنزین تا نان؛ هرمز چگونه زندگی میلیاردها نفر را تغییر می‌دهد؟
تحرکات نظامی اسرائیل در مرز اردن؛ ایجاد پایگاه‌های تازه
زیان 14 میلیارد دلاری ترکیه از بحران انرژی و شوک تنگه هرمز
انقلاب در تولید برق خانگی
رایزنی امارات و ناتو برای تقویت همکاری‌های امنیتی و نظامی
سیاستمداران عراقی: کاهش تنش ایران و آمریکا به نفع ثبات عراق است
ناکامی جهان در رسیدن به هدف حذف کار کودکان
52 میلیون پیامک تخلفات رانندگی از آغاز جنگ
جزئیات جدید واردات خودرو در منطقه آزاد قصرشیرین اعلام شد
برخورد مرگبار قطار با خودرو در شرق قاهره
بنیان‌گذار آمازون: هوش مصنوعی خالق فرصت‌های شغلی جدید
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز شنبه 23 خرداد 1405 + جدول
وزارت علوم: تغییرات مکرر در مصوبات کنکور به صلاح داوطلبان نیست
سقوط قیمت نفت در آستانه توافق احتمالی ایران و آمریکا
رافائل گروسی برای دبیرکلی سازمان ملل اعلام آمادگی کرد
خوانشی کوتاه از یک سال پُر تنش
ادعای سنتکام درباره سرنگونی پهپادهای ایرانی در تنگه هرمز
تمرینات پرفشار تیم ملی برای نبرد با نیوزیلند؛ قلعه‌نویی برنامه ویژه دارد
دیپلماسی و جنگ در فضای نبرد ناهمتراز
دیپلماسی از دل بازدارندگی
امارات انتقال 3 میلیارد دلار به ایران را تکذیب کرد
عزیزی: سه‌گانه مردم، میدان و ژئوپلیتیک دشمن را ناکام کرد
بازی در میدان مقاومت
سرمربی کانادا: باید از تساوی مقابل بوسنی درس بگیریم
دست رد فیفا به ستاره‌های مصر!
تشریح آخرین جزئیات و روند مذاکرات ایران و آمریکا از سوی عراقچی/ توافق در حال نهایی شدن است
قبل از تفاهم به چیزی تفاخر یا تهاجم نکنید!