×
سیاسی
شناسه خبر : 227709
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/03/20 ساعت 09:09
آیا رفع تحریم‌ها در دستور کار است؟

کوروش احمدی دیپلمات پیشین

آیا رفع تحریم‌ها در دستور کار است؟

در حالی که آمریکا مصرا از توقف غنی‌سازی در ایران سخن می‌گوید، تاکنون مشخص نکرده است ‌ در قبال این امتیازی که مطالبه می‌کند، دادن چه امتیازی را در نظر دارد. از سخنان مقامات ایرانی به طرح اخیر آمریکا چنین برمی‌آید که طرف آمریکایی در پنج دور مذاکره با طرف ایرانی و نیز در طرح ارائه‌شده، پیشنهادی درباره نحوه و زمان‌بندی رفع تحریم‌ها علیه ایران مطرح نکرده است.

نورنیوز-گروه سیاسی: در حالی که آمریکا مصرا از توقف غنی‌سازی در ایران سخن می‌گوید، به نظر می‌رسد ‌ تاکنون مشخص نکرده است ‌ در قبال این امتیازی که مطالبه می‌کند، دادن چه امتیازی را در نظر دارد. از سخنان مقامات ایرانی و واکنش آنها به طرح اخیر آمریکا چنین برمی‌آید که طرف آمریکایی در پنج دور مذاکره با طرف ایرانی و نیز در طرح ارائه‌شده، پیشنهادی درباره نحوه و زمان‌بندی رفع تحریم‌ها علیه ایران مطرح نکرده است.

آقای قالیباف در نطق پیش از دستور خود در یکشنبه گذشته گفت: «همین که در طرح آمریکا حتی اشاره‌ای به رفع تحریم نشده است، به روشنی نشان می‌دهد رفتار ایالات ‌متحده در مذاکرات غیرمستقیم هسته‌ای، متناقض و فاقد صداقت است». این نشانه‌ها این حدس را تقویت می‌کند که گویا اساسا در جریان پنج دور مذاکره انجام‌شده، طرف آمریکایی مایل به واردشدن در بحث مربوط به نحوه رفع تحریم‌ها به موازات انجام اقداماتی توسط ایران در حوزه غنی‌سازی نبوده است.

مقامات آمریکایی در اظهارات علنی خود نیز تاکنون مطلبی راجع به تحریم‌ها و چگونگی رفع آنها مطرح نکرده‌اند. در مقابل، بر پایه برخی اشارات آنها می‌توان این احتمال را داد که آنها در قبال دریافت امتیاز در حوزه غنی‌سازی تنها ما‌بازایی امنیتی در حد رفع تهدیدهای نظامی آمریکا و جلوگیری از اقدامات نظامی و عملیات تروریستی اسرائیل علیه ایران و حداکثر سختگیری‌نکردن در صدور نفت ایران مانند آن تفاهم نانوشته‌ای که در اردیبهشت 401 در عمان حاصل شد، در نظر دارند. به عبارت دیگر، بعید نیست که آمریکا در فکر حفظ ساختار تحریم تا حداکثر ممکن و تنها خودداری از اعمال سختگیرانه تحریم‌ها به شکلی که در مورد کره شمالی بعد از دو ملاقات ترامپ با کیم جونگ اون در 2018 انجام شد، باشد. نشانه دیگری در این رابطه یکی از معدود مصاحبه‌های تفصیلی ویتکاف با سایت خبری بریت‌بارت Breitbart است. او در این مصاحبه گفت: «قبل از هر چیز ما هرگز کاری را که در برجام انجام شد، به این شکل که تحریم‌ها رفع شد و سررسیدهایی برای تعهدات ایران در نظر گرفته شد، انجام نخواهیم داد». او اضافه کرد: «برجام بندهای غروب داشت که تعهدات آنها را منتفی کرد و تحریم‌ها را برداشت. در توافق جدید هرگز چنین کاری نخواهیم کرد». ویتکاف همچنین در این مصاحبه گفت «آمریکا در نظر دارد در مراحل بعدی ایران را برای توقف کمک‌های مالی و تسلیحاتی به گروه‌هایی شبیه حماس و حزب‌الله و حوثی‌ها تحت فشار بگذارد.

اما نمی‌خواهیم این موارد را با بحث هسته‌ای مخلوط کنیم؛ چون بحث هسته‌ای برای ما یک موضوع وجودی است». این سخن نیز می‌تواند قرینه‌ای برای حفظ تحریم‌ها با هدف تحت فشار قراردادن ایران در مراحل بعدی در ارتباط با مسائل منطقه‌ای باشد. البته فرمول کاهش تنش در سطح منطقه به شکل تقابل بین گروه‌های مقاومت و آمریکا در قبال سختگیری کمتر در برخی حوزه‌های تحریمی و امکان صدور نفت در دولت سیزدهم اعمال شد اما در آن فرمول غنی‌سازی جایی نداشت.

این در حالی است که طرف ایرانی طبعا تمرکز خود را از ابتدا بر رفع تحریم‌ها قرار داده است. می‌توان احتمال داد که ایران در طرحی که ظاهرا در دور اول و دوم مذاکرات ارائه کرد، خواستار لغو تحریم صدور نفت در ازای کاهش غنی‌سازی به 3.67 درصد، منتفی‌شدن مکانیسم ماشه در ازای توقف دائمی غنی‌سازی بالاتر از 3.67 درصد و نهایتا لغو همه تحریم‌های اولیه و ثانویه در ازای انتقال موجودی اورانیوم غنی‌شده با غنای بالا به خارج شده بود.

در قانون اقدام راهبردی برای رفع تحریم‌ها نیز روشن شده که ایران‌ آماده است در قبال رفع همه تحریم‌ها و انتفاع اقتصادی ضمن حفظ غنی‌سازی در خاک خود، اعتمادسازی لازم را برای اثبات صلح‌آمیزبودن فعالیت‌های هسته‌ای انجام دهد. این قانون که در سال 99 دست دولت وقت را برای هرگونه مذاکره بست، روشن نیست در شرایط حاضر چه تأثیری خواهد داشت. سرنوشت مکانیسم ماشه عامل دیگری است که می‌تواند ما‌بازایی در برابر اقدام ایران در محدودکردن غنی‌سازی باشد. در این رابطه نیز ابهام جدی  وجود دارد.

ترامپ، ویتکاف و سایر مقامات آمریکایی همیشه بندهای غروب در برجام را مورد انتقاد قرار داده و گفته‌اند که با چیزی مشابه این بندهای غروب در یک توافق جدید موافقت نخواهند کرد. مهم‌ترین سررسید یا بند غروب در قطع‌نامه 2231 به شمول مکانیسم ماشه است. از آنجا که در برجام این مکانیسم به‌عنوان تضمینی برای پایبندی ایران به تعهدات برجامی‌اش در نظر گرفته شده بود، مشکل می‌توان تصور کرد که دولت ترامپ با منتفی‌شدن این مکانیسم حتی در صورت نیل به یک توافق جدید موافقت کند. بعید نیست که نظر طرف آمریکایی در این مورد تمدید نامحدود این سررسید باشد. در چنین صورتی این مشکل که ما‌بازای محدودشدن غنی‌سازی در ایران چه خواهد بود، حادتر خواهد شد.


نظرات

آخرین اخبار
زخمی شدن حدود 4000 صهیونیست از زمان آغاز جنگ علیه ایران
فرود اضطراری جنگنده اف -35 آمریکا پس از عبور از آسمان ایران
موج 65 عملیات وعده صادق 4 آغاز شد/ به کارگیری سامانه های نوین جنگی
سرنگونی یک پهپاد شناسایی–رزمی در همدان
توزیع بدون اختلال سوخت در کشور
تأکید قطر و مصر بر جلوگیری از گسترش جنگ
ترکیب نهایی تیم ملی کشتی فرنگی برای قهرمانی آسیا
فتنه پهپادی آمریکا؛ لوکاس با نقاب شاهد به همسایگان حمله می کند
تشدید نظارت‌های بهداشتی در آستانه نوروز
اعلام جزئیات مراسم تشییع پیکر وزیر اطلاعات در قم
حمایت از مدافعان «جنگ رمضان» در دستور کار مجلس
لوکاشنکو به فرستاده ترامپ: جنگ با ایران اشتباه بود
حمله به ایران بازار انرژی را بی‌ثبات می‌کند
افزایش 49 درصدی مراجعه برای اهدای خون
اختصاص بسته حمایتی برای کسب وکارهای آسیب دیده از جنگ
تداوم حمل کالا از بنادر مازندران در شرایط جنگی
خدمات درمانی در بیمارستان شهدای خلیج فارس بوشهر از سر گرفته شد
حمله به ایران ناجوانمردانه بود
17 پایگاه مدیریت بحران در جنگ خسارت دیدند
هیچ خویشتن‌داری در برابر تکرار حملات به زیرساخت‌های ایران نخواهیم داشت
برای تنگه هرمز رژیم جدیدی تعریف می کنیم
سرلشکر سلیمانی نماد ایثار، تواضع و صلابت در میدان عمل بود
پیکر وزیر شهید اطلاعات جمعه در تهران تشییع می‌شود
پارس جنوبی، نقطه آغاز یا پایان بحران؟
بازداشت افرادی که موقعیت ایست های بازرسی را لو می دادند
اخراج 2500 دانش‌آموز ایرانی از امارات
انفجارهای میناب کنترل‌شده است/ مردم نگران نباشند
سکوت در برابر حملات به ایران پذیرفتنی نیست
ایران مقاومت و ایستادگی خود را حفظ کرده است
ایران بیانیه شورای سازمان دریانوردی را مخدوش و یک‌جانبه خواند
بازگشت 346 ایرانی در راه‌مانده امارات از مسیر افغانستان به مشهد
شهادت 5 فلسطینی در غزه
تعطیلی نیمی از پروازهای فرودگاه بن‌گوریون
خطیب، نماد جهاد صادقانه برای امنیت ایران بود
کی‌روش و رؤیای تمام‌نشدنی جام جهانی
ایران، خانه امن بانوان ورزشکار میهن‌دوست است
نکاتی درباره تنگه هرمز که هر ایرانی باید بداند
فرانسه خواستار توقف چند روزه جنگ با هدف مذاکره شد
خبر خوش دولت برای شرکت‌های دانش بنیان
درخواست عمان از شورای امنیت برای توقف جنگ
موج‌ سفرهای نوروزی و ترافیک سنگین در جاده چالوس
تلاش کانادا برای تنش‌زدایی و جلوگیری از گسترش جنگ
بن بست کنگره درمقابل درخواست 200 میلیاردی پنتاگون برای جنگ با ایران
بازگشت مردان جنگ؛ نسل آتش و خون دوباره لباس رزم به تن کرد
پیام تبریک و تسلیت فرمانده‌کل سپاه به مناسبت شهادت سردار غلامرضا سلیمانی
البرادعی: علی لاریجانی سیاستمداری فیلسوف بود
ایلهان عمر : ترامپ مردی دیوانه است
تکلیف ساختمان‌های آسیب‌دیده در جنگ رمضان چه می‌شود؟
گفتگوی صریح قبرس بر سر آینده پایگاه‌های نظامی انگلیس
شعله‌ور شدن قیمت نفت / از نفت 101 دلاری ایران تا نفت 153 دلاری عمان