×
سیاسی
شناسه خبر : 227653
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/03/19 ساعت 20:41
حلقه‌ای دیگر از مبارزه با فساد خواص

‌نورنیوز از معانی و پیامدهای دستگیری منسوبان آیت الله صدیقی گزارش می‌دهد؛

حلقه‌ای دیگر از مبارزه با فساد خواص

دستگیری وابستگان به چهره‌های بانفوذ، آزمونی جدی برای اراده ساختار سیاسی جمهوری اسلامی در مبارزه با فساد است و مردم سال‌هاست که مطالبه عدالت بدون تبعیض، شفافیت نهادی، و برخورد بی‌امان با فساد را دارند. اکنون زمان پاسخ دادن به این مطالبه تاریخی است. اگر قوه قضائیه این فرصت را از دست بدهد، شاید برای همیشه از ظرفیت بازسازی اعتماد عمومی محروم شود.

نورنیوز – گروه سیاسی: بازداشت فرزند و منسوبان آیت‌الله کاظم صدیقی، امام جمعه موقت تهران و رئیس ستاد امر به معروف و نهی از منکر، نه‌تنها بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌ها و فضای عمومی داشت، بلکه پرسش‌های تازه‌ای درباره مسیر واقعی قوه قضائیه در مبارزه با فساد ایجاد کرد. این رویداد از یک‌سو می‌تواند نشانه‌ی تصمیم شجاعانه‌ای در نهاد قضا برای برخورد با آقازاده‌ها تلقی ‌شود، و از سوی دیگر، در دل خود نشانه‌هایی از تقابل درون‌ساختاری، بازسازی مشروعیت، و حتی سیاست اقناع افکار عمومی در حوزه‌ی مقابله با فساد را نیز پنهان دارد.

طبق اعلام برخی رسانه‌ها،  فرزند و برخی از منسوبان آیت‌الله صدیقی، به دلایلی مرتبط با فعالیت‌های اقتصادی نامتعارف بازداشت شده‌اند. نکته مهم البته آن است که نهادهای قضایی یا ارگان‌های خبری منسوب به نهاد قضا، تاکنون به‌طور رسمی جزئیات این پرونده را اعلام نکرده‌اند. اما نحوه مدیریت رسانه‌ای ماجرا و سکوت نهادهای مذهبی و سیاسی نزدیک به صدیقی، حاکی از آن است که موضوع از سطح یک پرونده معمولی فراتر است.

بازداشت‌هایی که «خط قرمزها» را جابه‌جا می‌کنند

دستگیری وابستگان به مقامات عالی‌رتبه، چه روحانی و چه غیرروحانی، همواره از خبرهای داغ  و در دوره‌هایی جزو خطوط قرمز تلقی می‌شده است. برای نمونه، سال‌ها طول کشید تا پرونده اکبر طبری، معاون اجرایی رئیس قوه قضائیه در دوره آیت‌الله آملی لاریجانی، رسانه‌ای و وارد فاز قضایی شود. در آن پرونده نیز بخش زیادی از افکار عمومی ابتدا با تردید به جدیت دستگاه قضایی نگاه می‌کرد، اما با برگزاری دادگاه‌های علنی، رویکرد عمومی به جدیت تصمیم دستگاه قضایی در مقابله با معضل فساد، دچار تغییر نسبی شد. دستگیری فرزندان معاون اول سابق قوه قضاییه به دلیل اتهامات مالی و تخلفات اقتصادی، پرده‌ی دیگری از این جدیت را به نمایش گذاشت. حالا دستگیری فرزندان یک روحانی شناخته‌شده و حاضر در تریبون‌های رسمی، از جمله نماز جمعه تهران، به‌نوعی جابه‌جایی مرزهای این خطوط قرمز به شمار می‌آید. این اتفاق، حداقل در سطح نمادین، حاوی پیام روشنی به بدنه حاکمیتی و افکار عمومی است: «مبارزه با فساد، از درون خودی‌ها آغاز شده است.»

بازداشت‌های اخیر، بی‌تردید پیامدهای قابل توجه سیاسی و اجتماعی درپی خواهد داشت. برخی تحلیل گران گفته‌اند سخنرانی اخیر مقام معظم رهبری در جمع استانداران که یکبار دیگر صراحتا به برخورد شجاعانه  با فاسد و فساد توصیه کردند، عزم قوه قضاییه را برای تداوم مقابله با فساد خواص، جزم تر کرد. برخی دیگر، این اقدام را پس از انتقادات سنگین به روندهای فسادزا در درون حاکمیت، نوعی تلاش برای بازسازی وجهه‌ی نهاد قضا در چشم افکار عمومی دانسته‌اند. برخی دیگر هم  بدبینانه به این تحلیل توسل جسته‌اند که اقدام اخیر، صرفا مخابره‌ی پیام هشدار به جریانات رقیب در ساختار قدرت است تا مبادا به تضعیف دستگاه قضایی و شخص رئیس قوه اقدام کنند. در این میان، برخی افراد نیز هستند که این روند را نمایشی یا دست‌چین‌شده می‌دانند و معتقدند تا زمانی که سازوکارهای فسادزا در ساختار قدرت و اقتصاد ایران (نظیر نبود شفافیت در قراردادها، خصولتی‌ها، نهادهای معاف از نظارت و...) اصلاح نشود، این برخوردها تنها جلوه‌هایی کوتاه‌مدت و ناکافی خواهند بود.

مبارزه با فساد: جدی یا انتخابی؟

 با نگاهی به اقدامات قوه قضائیه در سال‌های اخیر، باید گفت نشانه‌های بارزی از تغییر در سیره و مشی مدیریتی این نهاد به چشم می‌خورد، اما این اقدامات هنوز وارد فازی نشده که بتواند اعتماد عمومی را به طور فراگیر بازیابی کند. در دوره ریاست محسنی اژه‌ای، وعده‌هایی برای تحول، شفاف‌سازی، هوشمندسازی قوه، نظارت مردمی و برخورد بدون تبعیض با فساد داده شد. اکنون در هریک از این زمینه‌ها مصادیقی از پیشرفت را می‌توان شاهد بود اگرچه موارد نقضی مثل عدم اقناع افکار عمومی درباره‌ی پرونده بابک زنجانی نیز قابل ذکر است. با این حال، مواردی همچون نبود شفافیت ساختاری،  مقاومت نهادهای قدرتمند در برابر نظارت بیرونی، سیاسی شدن برخی پرونده‌ها و استفاده ابزاری از برخورد قضایی،  و بالاخره فقدان زمینه‌ی لازم برای رسانه‌ها در افشای فساد سازمان‌یافته ، به‌عنوان موانع اصلی بر سر راه یک مبارزه واقعی با فساد دیده می‌شود 

اگرچه بازداشت منسوبان چهره‌ای چون آیت الله صدیقی گامی مهم تلقی می‌شود، اما برای تثبیت اعتماد عمومی، قوه قضائیه باید از نمادسازی فراتر رفته و به سراغ سیستم‌های تولید فساد برود.

دستگیری وابستگان به چهره‌های بانفوذ، آزمونی جدی برای اراده ساختار سیاسی جمهوری اسلامی در مبارزه با فساد است. یا این اقدام‌ها به‌راستی آغاز یک روند گسترده، مستمر و نظام‌مندند، یا صرفاً بازتابی تاکتیکی برای کنترل افکار عمومی و حذف چهره‌های حاشیه‌ساز.

مردم ایران سال‌هاست که مطالبه عدالت بدون تبعیض، شفافیت نهادی، و برخورد بی‌امان با فساد را دارند؛ صرف‌نظر از اینکه متهم چه نسبتی با قدرت دارد. اکنون زمان پاسخ دادن به این مطالبه تاریخی است. اگر قوه قضائیه این فرصت را از دست بدهد، شاید برای همیشه از ظرفیت بازسازی اعتماد عمومی محروم شود.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
24 کشته و زخمی در واژگونی مرگبار اتوبوس در محور اصفهان–نطنز + شناسایی هویت 9 جان‌باخته
میامی؛ میزبان مرحله دوم مذاکرات آتش‌بس غزه
نورنما | دلی به وسعت دریا،زیر باران رحمت الهی!
یورش شهرک نشینان به مسجدالاقصی
فعال شدن دو سامانه به اندازه 6 برابر همه باران کشور
اخطار قرمز هواپیمایی / آماده‌باش فرودگاه‌ها با تشدید بارش‌ها
حریق واحد مسکونی در عظیمیه دو مصدوم بر جای گذاشت
تحریم دو قاضی دیوان کیفری بین‌المللی به دلیل صدور حکم علیه اسرائیل
شارژ اعتبار مرحله دوم طرح یسنا ویژه شب یلدا
کره شمالی تلاش‌های ژاپن برای بازنگری اصول غیرهسته‌ای خود را محکوم کرد
تجمع 20 هزار نیروهای مورد حمایت عربستان در مرز یمن
تحریم های جدید آمریکا علیه کشتی‌ها و شرکت‌های مرتبط با ایران
فعالیت «سامانه موشکی اورشنیک» روسیه در بلاروس آغاز شد
تقویت همکاری بین عمان و هند با امضای پیمان شراکت اقتصادی جامع
معاون وزیر بهداشت: داروی آنفلوانزا بیش از میزان نیاز در کشور موجود است
تراکتور 1 (8) - پرسپولیس 1 (7) | صعود تراکتور در ماراتن پنالتی‌ها + فیلم خلاصه بازی
خبر معاون وزیر نفت از بازطراحی ساختار شرکت ملی پالایش و پخش
سردار رادان: دشمن در پی ایجاد اغتشاش از طریق فضای مجازی در کشور است
واکنش ایران به دلسوزی مزدورانه واشنگتن برای ایرانیان
مصر از طرح ترامپ برای برقراری صلح در سودان حمایت کرد
وزیر کار: قزوین پدر تجارت ایران است
باکو صادرات سوخت را به ارمنستان کلید زد
فرانسه میزبان کنفرانس بین‌المللی برای تقویت ارتش لبنان شد
هشدار مسکو به توکیو درباره رزمایش‌هایش با آمریکا
بانک‌مرکزی: 15 نفر 6 میلیارد دلار را ناپدید کردند
روسیه خواستار خویشتنداری برای جلوگیری از تحولات غیرقابل پیش‌بینی پیرامون ونزوئلا شد
سرمای گزنده به جان آوارگان غزه افتاده است
فحاشی در ورزشگاه‌ها کار دست تیم‌ها می‌دهد
فرصتی که نباید عادی یا تشریفاتی شود
هشدار بانک مرکزی به وزارت صمت درباره اختلال در واردات در مقابل صادرات
جنجال سیاسی در رژیم صهیونیستی؛ نتانیاهو رئیس «کمیته سرپوش بر شکست هفتم اکتبر»
ظهور دوباره داعش در جنوب ادلب/ ایست‌های بازرسی مسلحانه با شعارهای داعشی‌ها
درخواست آذر منصوری برای استرداد لایحه تأمین امنیت زنان از مجلس
قیمت طلا در بازار تهران افزایش یافت
آزمون تصادف شرط تولید و واردات خودرو شد/ 30 درصد کاهش تصادف با ارتقای ایمنی
مخالفت63 درصدی مردم آمریکا با اقدام نظامی ترامپ در ونزوئلا
عراقچی: همکاری نزدیک‌تر مسکو - تهران اقدام مؤثرتر در برابر تحریم‌ها را امکان‌پذیر می‌کند
حمایت روسیه از تلاش برای عادی‌سازی گفت‌وگو میان آمریکا و ونزوئلا
مصرف گاز در بخش خانگی به 72 درصد رسید؛ افزایش 100 میلیون مترمکعبی در چهار روز
درخواست کمک مادورو از ارتش کلمبیا
ستاره پرسپولیس از بلیط دیدار با تراکتور حذف شد
مرگ دردناک دو جوان در پی حادثه سقوط خودرو در سد دز
اقدام جنجالی کاخ سفید: ممنوعیت ورود هواداران ایران و سه کشور دیگر به آمریکا
معیشت در محاصره قیمت‌ها
تندیس والرین در ورودی فرودگاه مهرآباد نصب شد
پاکستان: به نیروی بین‌المللی غزه نمی‌پیوندیم؛ مسائل کارائیب باید مسالمت‌آمیز حل شود
قالیباف: نحوه اجرای کالابرگ هفته آینده بررسی می‌شود
احزاب مخالف، نخست‌وزیر ژاپن را در مورد تایوان تحت فشار گذاشتند
دیدار مقامات واشنگتن و مسکو در خاک آمریکا در جهت پایان یافتن جنگ اوکراین
آماده‌باش بیش از 25 هزار نیروی عملیاتی هلال‌احمر برای زمستان
X
آگهی تبلیغاتی