×
اقتصادی
شناسه خبر : 227495
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/03/18 ساعت 19:30
رد لایحه کاهش مالیات؛ زنگ خطر برای سفره‌های مردم

نورنیوز بررسی می‌کند؛

رد لایحه کاهش مالیات؛ زنگ خطر برای سفره‌های مردم

مخالفت مجلس با لایحه کاهش مالیات بر ارزش افزوده دارو، کالاهای اساسی و نهاده‌های کشاورزی، موجب نگرانی‌های جدی درباره افزایش قیمت مواد خوراکی، شیرخشک و اقلام درمانی شده‌است؛ موضوعی که مستقیماً معیشت مردم را هدف قرار می‌دهد.

نورنیوز-گروه اقتصادی: در روزهایی که سفره‌ مردم به‌شدت تحت تأثیر تورم و نوسانات قیمت کالاهای اساسی قرار دارد، تصمیم اخیر مجلس شورای اسلامی در رد لایحه دو فوریتی دولت مبنی بر کاهش مالیات بر ارزش افزوده برخی اقلام اساسی، واکنش‌های متعددی را در فضای رسانه‌ای و اقتصادی به دنبال داشته است. این لایحه، که به دنبال کاهش نرخ مالیات بر ارزش افزوده کالاهایی نظیر دارو، شیرخشک، نهاده‌های دامی و کالاهای اساسی از ۱۰ درصد به یک درصد بود، با هدف کنترل قیمت‌ها و ممانعت از افزایش فشار معیشتی بر طبقات پایین جامعه تدوین شد.

با این حال، نمایندگان مجلس در جلسه ۱۸ خرداد ۱۴۰۴ با ۱۵۴ رأی مخالف در برابر ۹۰ رأی موافق، از ارجاع دوباره این لایحه به کمیسیون تخصصی جلوگیری کردند. این مخالفت در شرایطی صورت گرفت که دولت، به‌ویژه وزارت جهاد کشاورزی، تأکید داشت افزایش نرخ مالیات بر این اقلام، تأثیر مستقیمی بر قیمت تمام‌شده کالاهایی چون مرغ، تخم‌مرغ، شیر، روغن، شکر و حتی دارو خواهد داشت و به‌صورت غیرمستقیم نرخ تورم خوراکی‌ها را تا ۷ درصد افزایش می‌دهد.

دولت در نقش مدافع معیشت؛ مجلس در نقش ناظر مالی

از منظر راهبردی، نکته قابل‌توجه این است که دولت پیش از آغاز سال ۱۴۰۴، به‌درستی تشخیص داده بود که حذف معافیت مالیاتی کالاهای اساسی در قانون بودجه جدید، می‌تواند بار سنگینی بر دوش مصرف‌کننده نهایی وارد کند؛ از همین رو با هماهنگی گمرک و دستگاه‌های ذی‌ربط، مالیات یک درصدی را به‌صورت تعهدی و غیرقطعی اعمال کرد تا بتواند در صورت تصویب لایحه، شرایط را تثبیت کند. اما اکنون که مجلس با اصلاح این حکم مخالفت کرده، عملاً تعهدات دولت نیز دچار چالش شده و احتمال افزایش قیمت رسمی بسیاری از کالاهای اساسی بالا گرفته است.

فراتر از ارقام؛ تبعات اجتماعی یک تصمیم اقتصادی

از دیدگاه اقتصادی، کاهش نرخ مالیات بر ارزش افزوده، گرچه به معنای کاهش منابع درآمدی دولت در کوتاه‌مدت است، اما در شرایط فعلی که تقاضای مصرفی در حال کاهش و رکود نسبی در بازار مواد غذایی حاکم است، می‌تواند به‌عنوان یک محرک ضدتورمی عمل کرده و قدرت خرید طبقات پایین و متوسط را حفظ کند. در واقع، هزینه عدم تصویب این لایحه، نه فقط افزایش قیمت مواد غذایی، بلکه تعمیق شکاف اجتماعی، فشار بر بخش تولید، و حتی افزایش ریسک احتکار و کاهش عرضه کالا خواهد بود.

از سوی دیگر، مخالفت مجلس با این لایحه را نمی‌توان صرفاً به‌عنوان تصمیمی غیرکارشناسی تعبیر کرد. ممکن است بخشی از نمایندگان معتقد باشند که اعطای چنین اختیاراتی به دولت بدون نظارت کافی، به گسترش بی‌ضابطه معافیت‌ها و برهم خوردن انضباط مالی منجر شود. همچنین برخی دیدگاه‌های انتقادی در مجلس بر این باورند که دولت باید راهکارهای پایدارتری برای اصلاح ساختار یارانه‌ها و توزیع عادلانه منابع مالی اتخاذ کند، نه آنکه از ابزار کاهش مالیات به‌صورت مقطعی استفاده نماید.

با این حال، آنچه در این میان مغفول مانده، توجه به اولویت‌های فوری جامعه در شرایط حساس اقتصادی است. در سالی که قدرت خرید مردم تحت‌فشار بی‌سابقه‌ای قرار گرفته، احتمال افزایش ۱۰ درصدی قیمت کالاهای پرمصرف خانوار، آن هم به دلیل یک تصمیم مالیاتی، می‌تواند عواقب اجتماعی و اقتصادی سنگینی به همراه داشته باشد. اینجاست که لزوم اتخاذ تصمیمات منعطف، هماهنگ و متکی بر واقعیت‌های معیشتی مردم، بیش از پیش احساس می‌شود.

در نهایت، رد این لایحه می‌تواند به فرصتی برای بازنگری در سازوکارهای تعامل دولت و مجلس در مواجهه با موضوعات معیشتی تبدیل شود. شاید وقت آن رسیده باشد که مجلس و دولت با نگاهی فراتر از چارچوب‌های اداری و رقابت‌های سیاسی، به مسئله اقتصاد خانوار و سفره مردم با دیدی واقع‌گرایانه‌تر بپردازند. اقتصاد ایران امروز بیش از هر زمان دیگر نیازمند تصمیمات راهبردی، منصفانه و مبتنی بر منافع عمومی است؛ نه فقط در شعار، بلکه در عمل.


اخبار مرتبط
تمدید مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی شرکت‌ها تا پایان مرداد
شنبه 1404/04/07 ساعت 03:00
تمدید مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی شرکت‌ها تا پایان مرداد
سازمان امور مالیاتی کشور از تمدید مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی خبر داد و اعلام کرد که این مهلت احتمالا تا پایان مردادماه ادامه خواهد داشت.
هشدار تورم در اردیبهشت 1404؛ درمان و خوراک در صدر گرانی‌ها
یکشنبه 1404/03/18 ساعت 19:19
نورنیوز گزارش می‌دهد؛
هشدار تورم در اردیبهشت 1404؛ درمان و خوراک در صدر گرانی‌ها
در اردیبهشت 1404، خانوارهای ایرانی به‌طور میانگین 2.7 درصد بیشتر از فروردین برای کالاها و خدمات هزینه کرده‌اند؛ اما آنچه نگران‌کننده‌تر است، رشد جهشی 12.5 درصدی در بخش بهداشت و درمان و افزایش معنادار قیمت‌ها در خوراکی‌ها، اقامت و قند و شکر است.
تداوم حمایت معیشتی؛ کالابرگ الکترونیک امسال هم برقرار می‌ماند؟
یکشنبه 1404/01/31 ساعت 07:18
تداوم حمایت معیشتی؛ کالابرگ الکترونیک امسال هم برقرار می‌ماند؟
دولت با هدف پشتیبانی از اقشار کم‌درآمد، به‌ویژه دهک‌های پایین جامعه، در حال بررسی مصوبه‌ای جدید برای ادامه اجرای طرح کالابرگ الکترونیک در سال 1404 است؛ طرحی که در سال‌های گذشته به عنوان یکی از ابزارهای حمایت معیشتی به‌کار گرفته شده است.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
نه به دعوا‌های تاریخ‌مصرف‌دار
بازی ناعادلانه FATF و پالرمو در نظام مالی جهانی
آزادی 185 زندانی در تهران با مرخصی منتهی به آزادی
روز تاریخی پایان قطعنامه 2231
تخلیه قدرت
طلب 150 همتی تأمین اجتماعی از کارفرمایان
امروز آخرین مهلت استعفای مقامات برای کاندیداتوری در شوراها
کشف 31 حلقه فیلم قاجاری در کاخ گلستان
شوخی تلخ با آرمان حکمرانی علم
اولیانوف: نظارت قطعنامه 2231 از دستورکار آژانس حذف می‌شود
افشای شکنجه گسترده اسیران فلسطینی در زندان‌های رژیم صهیونیستی
نتانیاهو نامزدی مجدد در انتخابات 2026 را اعلام کرد
مجلل در روئینگ قهرمانی آسیا مدال طلا گرفت
توافق پاکستان و طالبان بر آتش‌بس و صلح در دوحه
وضعیت آب و هوا امروز یکشنبه 27 مهر+ وضعیت استان ها
چرا نشستن طولانی برای سلامتی مفید نیست ؟
میلیون‌ها نفر حس بویایی خود را از دست داده‌اند
از دیابت بی مزه چه می دانید؟
خوردنی محبوب کاهش کلسترول را بشناسید
خطر آلودگی پلاستیکی برای قلب و عروق
انقلابی جدید در درمان پیرچشمی
جمع‌آوری 115 هزار خودروی چینی از بازار
درخواست 20 کشور اروپایی برای استرداد مهاجران غیرقانونی افغان
مرشایمر: تاماهاوک چاره مشکلات اوکراین نیست
اعتراضات در وین علیه جنگ اوکراین
مخالفت قطر با اقدامات رژیم صهیونیستی در غزه، قدس و جولان اشغالی
افت شدید ورودی آب به سدها
183 هزار میلیارد تومان خسارت خاموشی در سال گذشته
وزیر کشور: خسارت خودروهای آسیب‌دیده در جنگ 12 روزه پرداخت می‌شود
مخالفت دولت لبنان با خواسته کاخ‌سفید درباره آینده حزب الله
مدودف: زلنسکی تحت هیچ شرایطی پیروز نخواهد شد
هشدار حزب‌الله: هر گونه کانال مذاکراتی با رژیم صهیونیستی مسدود خواهد شد!
وزیر آموزش و پرورش نیز به پویش «بساز مدرسه» پیوست
نامه به سران قوا‌؛ 95 میلیارد دلار ارز صادراتی بازنگشته است
احتمال سقوط قیمت نفت به 55 دلار
عکس های منتخب ایران، شنبه 26 مهر 1404
هاشمیان: نتیجه دیدار با خیبر عادلانه نبود
نتانیاهو با بازگشایی گذرگاه رفح مخالفت کرد
درویش استعفا کرد
احتمال دیدار ترامپ با رئیس کره شمالی قوت گرفت
ایران اقدام رژیم صهیونیستی در نقض آتش‌بس در غزه و کشتار زنان و کودکان را محکوم کرد
​​​​​​​نامه روسیه، ایران و چین درباره خاتمه قطعنامه 2231 به سازمان ملل
هاشمیان در آستانه برکناری !
هوای ناسالم تهران در روزهای آینده
پیام غریب آبادی درمورد دیپلماسی ایران و همگرایی کشورهای مستقل در دفاع از حاکمیت قانون
اعتراض به ترامپ هم‌زمان با هجدهمین روز از تعطیلی دولت
معاون رئیس‌جمهور: تعطیلی پنجشنبه‌ها فعلاً ممکن نیست
جدول لیگ برتر در هفته هفتم پس از بازی پرسپولیس
پایان 10 سالگی برجام در آینه رسانه‌های اروپا
اوربان: دیدار پوتین-ترامپ، شانس توافق درباره اوکراین را افزایش می‌دهد
X
آگهی تبلیغاتی