×
اقتصادی
شناسه خبر : 227495
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/03/18 ساعت 19:30
رد لایحه کاهش مالیات؛ زنگ خطر برای سفره‌های مردم

نورنیوز بررسی می‌کند؛

رد لایحه کاهش مالیات؛ زنگ خطر برای سفره‌های مردم

مخالفت مجلس با لایحه کاهش مالیات بر ارزش افزوده دارو، کالاهای اساسی و نهاده‌های کشاورزی، موجب نگرانی‌های جدی درباره افزایش قیمت مواد خوراکی، شیرخشک و اقلام درمانی شده‌است؛ موضوعی که مستقیماً معیشت مردم را هدف قرار می‌دهد.

نورنیوز-گروه اقتصادی: در روزهایی که سفره‌ مردم به‌شدت تحت تأثیر تورم و نوسانات قیمت کالاهای اساسی قرار دارد، تصمیم اخیر مجلس شورای اسلامی در رد لایحه دو فوریتی دولت مبنی بر کاهش مالیات بر ارزش افزوده برخی اقلام اساسی، واکنش‌های متعددی را در فضای رسانه‌ای و اقتصادی به دنبال داشته است. این لایحه، که به دنبال کاهش نرخ مالیات بر ارزش افزوده کالاهایی نظیر دارو، شیرخشک، نهاده‌های دامی و کالاهای اساسی از ۱۰ درصد به یک درصد بود، با هدف کنترل قیمت‌ها و ممانعت از افزایش فشار معیشتی بر طبقات پایین جامعه تدوین شد.

با این حال، نمایندگان مجلس در جلسه ۱۸ خرداد ۱۴۰۴ با ۱۵۴ رأی مخالف در برابر ۹۰ رأی موافق، از ارجاع دوباره این لایحه به کمیسیون تخصصی جلوگیری کردند. این مخالفت در شرایطی صورت گرفت که دولت، به‌ویژه وزارت جهاد کشاورزی، تأکید داشت افزایش نرخ مالیات بر این اقلام، تأثیر مستقیمی بر قیمت تمام‌شده کالاهایی چون مرغ، تخم‌مرغ، شیر، روغن، شکر و حتی دارو خواهد داشت و به‌صورت غیرمستقیم نرخ تورم خوراکی‌ها را تا ۷ درصد افزایش می‌دهد.

دولت در نقش مدافع معیشت؛ مجلس در نقش ناظر مالی

از منظر راهبردی، نکته قابل‌توجه این است که دولت پیش از آغاز سال ۱۴۰۴، به‌درستی تشخیص داده بود که حذف معافیت مالیاتی کالاهای اساسی در قانون بودجه جدید، می‌تواند بار سنگینی بر دوش مصرف‌کننده نهایی وارد کند؛ از همین رو با هماهنگی گمرک و دستگاه‌های ذی‌ربط، مالیات یک درصدی را به‌صورت تعهدی و غیرقطعی اعمال کرد تا بتواند در صورت تصویب لایحه، شرایط را تثبیت کند. اما اکنون که مجلس با اصلاح این حکم مخالفت کرده، عملاً تعهدات دولت نیز دچار چالش شده و احتمال افزایش قیمت رسمی بسیاری از کالاهای اساسی بالا گرفته است.

فراتر از ارقام؛ تبعات اجتماعی یک تصمیم اقتصادی

از دیدگاه اقتصادی، کاهش نرخ مالیات بر ارزش افزوده، گرچه به معنای کاهش منابع درآمدی دولت در کوتاه‌مدت است، اما در شرایط فعلی که تقاضای مصرفی در حال کاهش و رکود نسبی در بازار مواد غذایی حاکم است، می‌تواند به‌عنوان یک محرک ضدتورمی عمل کرده و قدرت خرید طبقات پایین و متوسط را حفظ کند. در واقع، هزینه عدم تصویب این لایحه، نه فقط افزایش قیمت مواد غذایی، بلکه تعمیق شکاف اجتماعی، فشار بر بخش تولید، و حتی افزایش ریسک احتکار و کاهش عرضه کالا خواهد بود.

از سوی دیگر، مخالفت مجلس با این لایحه را نمی‌توان صرفاً به‌عنوان تصمیمی غیرکارشناسی تعبیر کرد. ممکن است بخشی از نمایندگان معتقد باشند که اعطای چنین اختیاراتی به دولت بدون نظارت کافی، به گسترش بی‌ضابطه معافیت‌ها و برهم خوردن انضباط مالی منجر شود. همچنین برخی دیدگاه‌های انتقادی در مجلس بر این باورند که دولت باید راهکارهای پایدارتری برای اصلاح ساختار یارانه‌ها و توزیع عادلانه منابع مالی اتخاذ کند، نه آنکه از ابزار کاهش مالیات به‌صورت مقطعی استفاده نماید.

با این حال، آنچه در این میان مغفول مانده، توجه به اولویت‌های فوری جامعه در شرایط حساس اقتصادی است. در سالی که قدرت خرید مردم تحت‌فشار بی‌سابقه‌ای قرار گرفته، احتمال افزایش ۱۰ درصدی قیمت کالاهای پرمصرف خانوار، آن هم به دلیل یک تصمیم مالیاتی، می‌تواند عواقب اجتماعی و اقتصادی سنگینی به همراه داشته باشد. اینجاست که لزوم اتخاذ تصمیمات منعطف، هماهنگ و متکی بر واقعیت‌های معیشتی مردم، بیش از پیش احساس می‌شود.

در نهایت، رد این لایحه می‌تواند به فرصتی برای بازنگری در سازوکارهای تعامل دولت و مجلس در مواجهه با موضوعات معیشتی تبدیل شود. شاید وقت آن رسیده باشد که مجلس و دولت با نگاهی فراتر از چارچوب‌های اداری و رقابت‌های سیاسی، به مسئله اقتصاد خانوار و سفره مردم با دیدی واقع‌گرایانه‌تر بپردازند. اقتصاد ایران امروز بیش از هر زمان دیگر نیازمند تصمیمات راهبردی، منصفانه و مبتنی بر منافع عمومی است؛ نه فقط در شعار، بلکه در عمل.


اخبار مرتبط
تمدید مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی شرکت‌ها تا پایان مرداد
شنبه 1404/04/07 ساعت 03:00
تمدید مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی شرکت‌ها تا پایان مرداد
سازمان امور مالیاتی کشور از تمدید مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی خبر داد و اعلام کرد که این مهلت احتمالا تا پایان مردادماه ادامه خواهد داشت.
هشدار تورم در اردیبهشت 1404؛ درمان و خوراک در صدر گرانی‌ها
یکشنبه 1404/03/18 ساعت 19:19
نورنیوز گزارش می‌دهد؛
هشدار تورم در اردیبهشت 1404؛ درمان و خوراک در صدر گرانی‌ها
در اردیبهشت 1404، خانوارهای ایرانی به‌طور میانگین 2.7 درصد بیشتر از فروردین برای کالاها و خدمات هزینه کرده‌اند؛ اما آنچه نگران‌کننده‌تر است، رشد جهشی 12.5 درصدی در بخش بهداشت و درمان و افزایش معنادار قیمت‌ها در خوراکی‌ها، اقامت و قند و شکر است.
تداوم حمایت معیشتی؛ کالابرگ الکترونیک امسال هم برقرار می‌ماند؟
یکشنبه 1404/01/31 ساعت 07:18
تداوم حمایت معیشتی؛ کالابرگ الکترونیک امسال هم برقرار می‌ماند؟
دولت با هدف پشتیبانی از اقشار کم‌درآمد، به‌ویژه دهک‌های پایین جامعه، در حال بررسی مصوبه‌ای جدید برای ادامه اجرای طرح کالابرگ الکترونیک در سال 1404 است؛ طرحی که در سال‌های گذشته به عنوان یکی از ابزارهای حمایت معیشتی به‌کار گرفته شده است.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
تعقیب و گریز قاچاقچیان سوخت توسط پلیس هرمزگان
بن بست مذاکرات امنیتی بین اسرائیل و سوریه در آخرین لحظه
ایران جهان را به ایستادگی در برابر استانداردهای دوگانه و مزورانه فرامی‌خواند
شهادت 93 دانش‌آموز و 30 استاد دانشگاه در جنگ 12 روزه
اعلام زمان رای گیری شورای امنیت درباره ایران
وزیر خارجه عراق حمله به هر شهرونده عراقی را حمله به عراق دانست
جدول به روز لیگ برتر پس از بازی استقلال
تحقیر نتانیاهو در مجمع عمومی سازمان ملل
جنایت رژیم صهیونیستی توهین به کرامت انسانی است
استقلال(1) -شمس آذر (1) /توقف آبی پوشان در خانه+ فیلم
عرضه 11 محصول ایران‌خودرو بدون نیاز به حساب وکالتی
گروسی: نشانه‌ای درباره افزایش سطح غنی‌سازی اورانیوم ایران وجود ندارد
تاکید نخست‌وزیر چین به افزایش اقدامات یک‌جانبه توسط برخی کشورها
ایران از مواضع تاجیکستان در جنگ 12 روزه تقدیر کرد
سایپا فردا پیش‌فروش جدید خود را کلید می‌زند
هاشمیان در نشست هیئت مدیره باشگاه پرسپولیس
اعتراف گروسی به غیر منصفانه بودن عدم بازرسی آژانس اتمی از اسرائیل
انتخاب قطر به عنوان میزبان والیبال قهرمانی جهان در سال 2029
مصرف بنزین در تابستان امسال رکورد زد
خلاصه بازی گل‌گهر 0-0 فولاد؛ دوئل لک و گروسیان! +فیلم
ادعای ترامپ: به پایان جنگ غزه نزدیک شده‌ایم
عکس های منتخب حیات وحش هفته
سخنرانی عراقچی در نشست گروه دوستان مدافع منشور سازمان ملل
حذف تیم ملی چوگان ایران از جام‌جهانی
طی 6 ماهه گذشته بیش از 7 میلیون لیتر قاچاق سوخت در هرمزگان کشف شد
دیدار پزشکیان و ولیعهد کویت در نیویورک
شهباز شریف: نیروهای پاکستان «پاسخ قاطعی» به هند دادند
بیانیه گروه دوستان منشور ملل متحد در محکومیت تجاوزات امریکا و اسرائیل علیه ایران
درخواست فلسطین برای عضویت در بریکس
اسلامی: ایران اهل تعامل است، اما غرب تقابل را برگزیده
دخالت غیرمنتظره ترامپ در جام جهانی؛ تغییر محل بازی‌ها در صورت ناامنی
درخواست عراقچی از شورای امنیت سازمان ملل متحد
دلیل لغو کنسرت‌های سیروان خسروی و ایهام
طمع سازندگان بازار مسکن را متلاطم کرد
گروسی: قطع همکاری ایران با آژانس باعث افزایش تنش بین‌المللی می‌شود
فراخوان فوری پنتاگون برای نشست صدها ژنرال آمریکایی در پایگاه تفنگداران ویرجینیا
یائیر لاپید: رفتارهای دیکتاتورمآبانه نتانیاهو، مخالف اصول دموکراسی است
سخنرانی نتانیاهو در سازمان ملل؛دروغ پردازی های جنایتکار اصلی غرب آسیا درباره ایران
فلیک به رکورد طلایی 50 برد در بارسا رسید
سخنگوی کرملین: وضعیت اوکراین و موضع آن در مذاکرات هر روز در حال بدتر شدن است
رای گیری شورای امنیت دربارهٔ تعویق تحریم‌های ایران
علی‌اف: تصویب «مسیر ترامپ» یکی از نتایج کلیدی نشست واشنگتن بود
لاریجانی: مکانیسم ماشه اجرا شود، همکاری با آژانس متوقف می‌شود
کارگردان «مجنون»: جنگ 12 روزه، آغاز یک ژانر تازه در سینمای ایران است
تهدید ترامپ به مداخله در روند برگزاری بازی‌های جام جهانی 2026
تحرکات غیرعادی آمریکا در شمال عراق
رایزنی گروسی با پوتین درباره ایران
اسرائیل یک نفر را به اتهام جاسوسی برای ایران دستگیر کرد
دستور نتانیاهو برای پخش زنده سخنرانی او درسراسر نوار غزه
کاهش 2.5 میلیون تن تولید گندم ایران نسبت به سال گذشته
X
آگهی تبلیغاتی