×
سیاسی
شناسه خبر : 227388
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/03/18 ساعت 09:24
سایه‌ای که از دیوار عبور کرد

جواد بخشی الموتی:

سایه‌ای که از دیوار عبور کرد

مسئول مرکز رسانه و ارتباطات اجتماعی سازمان بسیج اساتید نوشت: «جمهوری اسلامی ایران علاوه بر توان نظامی و بازدارندگی نظامی، از قدرت اطلاعاتی مؤثری برخوردار است که می‌تواند بازدارندگی جدیدی در معادلات منطقه ایجاد کند.»

نورنیوز ـ گروه سیاسی: جواد بخشی الموتی استاد دانشگاه علوم تحقیقات و فرهنگیان و  مسئول مرکز رسانه و ارتباطات اجتماعی سازمان بسیج اساتید، در یادداشتی نوشت: «منابع رسمی و رسانه‌هایی چون صداوسیما و شبکه المیادین از عملیات گسترده اطلاعاتی جمهوری اسلامی ایران علیه رژیم صهیونیستی خبر داده‌اند؛ عملیاتی که از منظر سبک و سیاق یادآور نفوذ و جمع‌آوری اطلاعات از سوی رژیم صهیونیستی در داخل ایران است و بارها نتانیاهو با همین اسناد، مجمع عمومی سازمان ملل و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را به بازی گرفته است. حالا در شرایطی که رژیم اسرائیل خود را در میان دیوارهای حفاظتی چندلایه حبس کرده است، این عملیات ضربه‌ای دردناک بر پیکر شکننده آن محسوب می‌شود.

دستیابی به هزاران سند حساس از جمله اطلاعات پروژه‌های هسته‌ای و تأسیسات راهبردی اسرائیل می‌تواند پاسخی محکم به این اقدامات باشد و این نوع و حجم از اطلاعات می‌تواند موجودیت رژیم صهیونیستی را بیش از گذشته به خطر بیندازد. 

این عملیات بنا بر شواهد و تحلیل‌های منتشرشده ترکیبی از نفوذ میدانی، عملیات سایبری و الکترونیکی بوده که عمق آن، بسیاری از ناظران امنیتی را غافلگیر کرده است. صحت این اطلاعات بیانگر شکست راهبردی در لایه‌های پیچیده اطلاعاتی نه‌تنها برای رژیم اسرائیل، بلکه برای سازمان سیا و برخی از سازمان‌های اطلاعاتی - امنیتی دیگر در غرب، شرق و منطقه است.

در فضای رقابت اطلاعاتی غرب آسیا چنین نفوذی نه ‌فقط یک عملیات موفق، بلکه یک تغییر فاز در مواجهه اطلاعاتی میان ایران و رژیم اسرائیل به‌شمار می‌رود. اسرائیل که خود را صاحب یکی از پیچیده‌ترین ساختارهای امنیتی جهان می‌داند، طی سال‌های اخیر بارها از جانب ایران مورد ضربات غیرمنتظره قرار گرفته؛ اما این‌بار وسعت و نوع اطلاعات فاش‌ شده، سطحی جدید از قدرت اطلاعاتی جمهوری اسلامی را به نمایش می‌گذارد. ازاین‌رو تغییر فاز برخورد اطلاعاتی با رژیم صهیونیستی می‌تواند دستگاه‌های امنیتی پشتیبان این رژیم را نیز تحت تأثیر قرار دهد.

نکته کلیدی اینجاست که انتقال این حجم از اسناد آن‌گونه که منابع گفته‌اند، مدتی پیش انجام شده، اما به دلیل حساسیت فوق‌العاده و حجم اطلاعات، اعلام آن تا اطمینان کامل از انتقال امن به داخل کشور به تعویق افتاده است. این خود بیانگر عمق راهبردی عملیات، مدیریت دقیق در اجرای آن و درک امنیتی ایران از پیامدهای انتشار اطلاعات است. 

با در نظر گرفتن این مؤلفه‌ها و با فجایعی که رژیم در منطقه رقم زده است، انتشار بخشی از این اطلاعات می‌تواند نفرت افکار عمومی جهان از این رژیم را تا چند برابر افزایش دهد.

در بُعد ژئوپلیتیک این رخداد می‌تواند شکاف ادراکی - محاسباتی میان تهران و تل‌آویو را برهم بزند. اسرائیل که همواره سعی داشته با نمایش توانایی اطلاعاتی‌اش - به‌ویژه در موضوع هسته‌ای ایران - در عرصه بین‌الملل دست بالا را داشته باشد، اکنون با یک شکست حیثیتی مواجه شده است. به‌ویژه آنکه بخشی از اسناد به حوزه‌ای بازمی‌گردد که تل‌آویو همواره از شفاف‌سازی درباره آن خودداری کرده است: تأسیسات هسته‌ای خود.

ابعاد فعالیت هسته‌ای، تعداد کلاهک‌های هسته‌ای و بهره‌گیری از توان هسته‌ای در سطوح پایین‌تر برای افزایش میزان تخریب در غزه و نکات دیگر می‌تواند بخشی از داده‌هایی باشد که در اختیار ایران قرار گرفته است و انتشار آن می‌تواند معادلات منطقه و حتی فضای حاکم بر مذاکرات هسته‌ای ایران را به واسطه نقش‌آفرینی سیاسی آژانس، تحت تأثیر قرار دهد.

جمهوری اسلامی اخیرا در یادداشتی در خصوص گزارش مدیرکل به شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با عنوان «موافقت‌نامه پادمانی ان‌پی‌تی» در خصوص عبارت «مواد هسته‌ای ناشناخته و یا تجهیزات به شدت آلوده ناشی از برنامه هسته‌ای اعلام نشده» اعلام کرد که «مقام‌های امنیتی اخیرا سرنخ‌های بیشتری کشف کرده‌اند که نشان می‌دهد خرابکاری و یا اقدام خصمانه در آلودگی آن مکان‌ها دخیل بوده است.» 

حال این سوال مطرح می‌شود که آیا میان اطلاعات به دست آمده و این سرنخ ارتباطی وجود دارد؟ اگر چنین اسنادی در اختیار ایران باشد باید در انتظار یک «اطلاعات‌گیت» برای سازمان‌های مخوفی چون سیا و موساد باشیم.

سایه‌ای که از دیوار عبور کرد

این حادثه می‌تواند تأثیرات جانبی بر فضای مذاکرات هسته‌ای و تعاملات ایران با غرب داشته باشد. در شرایطی که برخی کشورها ایران را به عدم شفافیت متهم می‌کنند، انتشار گزینشی این اسناد می‌تواند به برگ برنده‌ای در فضای رسانه‌ای و دیپلماتیک تبدیل شود. البته در سوی دیگر نقش‌آفرینی نتانیاهو در جنگ اوکراین و جنگ‌طلبی و فعالیت علیه مسکو می‌تواند مذاکرات مسکو - کی‌یف را نیز تحت تأثیر قرار دهد.

ازاین‌رو این اطلاعات و انتشار گزینشی آن روندهای جاری جهان را از مسیر فعلی خارج خواهد کرد. در نهایت آنچه اهمیت دارد، نه‌تنها اطلاعات به ‌دست‌ آمده، بلکه پیام راهبردی آن است: جمهوری اسلامی ایران علاوه بر توان نظامی و بازدارندگی نظامی، از قدرت اطلاعاتی مؤثری برخوردار است که می‌تواند بازدارندگی جدیدی در معادلات منطقه ایجاد کند. این اتفاق، به ‌درستی «ضربه اطلاعاتی» نام گرفته؛ چراکه امنیت ادعاشده رژیمی را به چالش کشیده که بر پایه تفوق اطلاعاتی خود بنا شده است و این اقدام مانند شکست هیمنه گنبد آهنین، جبران‌پذیر نیست.»


نظرات

آخرین اخبار
پرداخت 65 درصد از بدهی‌های دارو
بنت و لاپید برای کنار زدن نتانیاهو متحد شدند
کدام مواد غذایی نباید در فریزر باشند؟
افشاگری هارتص از ربودن کودکان در غزه
مجروح شدن چند صهیونیست در پی تیراندازی از سوی نیروهای مقاومت فلسطین
گروهک‌های مسلح وابسته، به دنبال ایجاد ناامنی علیه غیرنظامیان در غزه است
حمله حزب الله لبنان به تجمع نظامیان صهیونیست
عراقچی: همسایگان ما اولویت ما هستند
4 توصیه درباره مصرف سبزیجات
تساوی میلان و یوونتوس در بازی حساس
سخنان نتانیاهو درباره حملات شدید به لبنان بیشتر جنبه «نمایش قدرت» دارد
«دریچه آتش بس یازمینه جنگ»
قدردانی سفیر ایران از دولت و مردم پاکستان برای میزبانی مذاکرات با آمریکا
جهش بی‌سابقه «کرک‌اسپرد» بنزین
عزم اسلام‌آباد برای ادامه ترانزیت کالا به ایران
درس امروز قالیباف به ترامپ؛ چه کسی کارت‌هایش تمام شده!؟
برقراری سفر رسمی چارلز سوم به ایالات متحده پس از بررسی‌های امنیتی
معاون رئیس‌جمهور : به هراقدام جنگی پاسخی چهار برابری خواهیم داد
وزارت خارجه ایران: عراقچی به روسیه سفر کرد/دیدار با پوتین در سن‌پترزبورگ
البوسعیدی رایزنی با عراقچی را مُثمر ثمر خواند
اعلام جزئیات فروش ارز به زائران حج
اینتر یک قدم دیگر به قهرمانی نزدیک شد
نفتالی بنت: نتانیاهو باید کنار برود
شگفتی از معماری ذخیره‌سازی نفت از سوی ایران
هشدار صنعا درپی جنایات رژیم صهیونیستی در فلسطین و لبنان
انتشار بیانیه منتسب به مظنون تیراندازی مراسم شام خبرنگاران کاخ سفید
تشکیل حزبی جدید برای رقابت با نتانیاهو در انتخابات
انتقاد عضو شورای شهر از تبلیغ جوایز میلیاردی در پیامک‌های شهرداری
اسلام‌آباد: به تلاش‌های خود برای پیشبرد صلح در منطقه ادامه خواهیم داد
کشته و زخمی شدن چند نظامی اسرائیل در حمله پهپادی به جنوب لبنان
اولیانوف: آمریکا اخاذی در برابر ایران را کنار بگذارد
نورنما | یادآوری یک نوای خاطره‌برانگیز از زبان کودکان دهه هشتاد
انتشار دستخطی از شهید علی لاریجانی از روزهای پایانی عمرش + تصویر
افزایش منابع قرض الحسنه اشتغال در سال 1405/ سهم هر استان چقدر است؟
برگزاری اجتماع بزرگ امام رضایی‌ها 9 اردیبهشت در تهران + جزئیات
برگزاری آزمون دکتری دانشگاه آزاد به‌صورت مجازی
نمایشگاه مجازی کتاب تهران چقدر تخفیف برای خریداران در نظر گرفته است؟
هاآرتص: موج خودکشی در نیروهای اسرائیلی؛ 11 مورد در کمتر از یک ماه
یورش پلیس به باند برادران قاچاقچی فروش سلاح
تجزیه‌طلبان با انتقاد از ترامپ به مزدوری و اختلاس اعتراف کردند
آمار شهدای لبنان از مرز 2 هزار و 500 نفر گذشت
صعود سخت چلسی به فینال جام‌ حذفی
عارف: آیین‌نامه جدید برای تعیین نرخ سوخت نیروگاه‌ها تصویب شد
تمام فرضیات ترامپ درباره ایران اشتباه از آب درآمد
مخبر: با کمک نخبگان می توان فرآیند بازسازی را کمتر کرد
سایت مصری از تیم ملی فوتبال ایران حریف تیم کشورش نوشت
ترامپ: جنگ با ایران به زودی پایان خواهد یافت
حزب‌الله: نه روی دیپلماسی شکست‌خورده حساب باز می‌کنیم و نه دولت
آغاز پرداخت حقوق کادر درمان بعد از چند روز وقفه
اعلام آخرین نرخ بیکاری؛ کاهش یا افزایش؟