×
فرهنگی
شناسه خبر : 227319
تاریخ انتشار : شنبه 1404/03/17 ساعت 17:18
بی‌خانمانی و اجاره‌نشینی علوم انسانی در فرهنگ امروز ایران

نورنیوز از مناقشه نهاد مدیریت شهری تهران با خانه اندیشمندان علوم انسانی گزارش می‌دهد؛

بی‌خانمانی و اجاره‌نشینی علوم انسانی در فرهنگ امروز ایران

در روزهایی که کشور بیش از هر زمان به تحکیم نهادهای مدنی و تقویت ظرفیت‌های گفت‌وگویی نیاز دارد، مجموعه‌ای با سابقه 15 ساله در حوزه علوم انسانی درگیر جدالی فرساینده با نهاد شهرداری تهران شده است. بیانیه رسمی خانه اندیشمندان علوم انسانی، نشان از مرحله‌ای بحرانی در این اختلاف دارد.

نورنیوز- گروه فرهنگی: در روزهایی که کشور بیش از هر زمان به تحکیم نهادهای مدنی و تقویت ظرفیت‌های گفت‌وگویی نیاز دارد، مجموعه‌ای با سابقه ۱۵ ساله در حوزه علوم انسانی درگیر جدالی فرساینده با نهاد شهرداری تهران شده است. بیانیه رسمی خانه اندیشمندان علوم انسانی که در تاریخ ۱۶ خرداد ۱۴۰۴ منتشر شده، نشان از مرحله‌ای بحرانی در این اختلاف حقوقی و مدیریتی دارد؛ بحرانی که اکنون در آستانه تخلیه اجباری این مرکز علمی-فرهنگی قرار گرفته است.

بر اساس بیانیه مذکور، ریشه این اختلاف به قراردادی میان شهرداری تهران و خانه اندیشمندان بازمی‌گردد که به موجب آن، حق بهره‌برداری از ساختمانی در بوستان ورشو به این مؤسسه واگذار شده بود. با این حال، اختلاف بر سر تفسیر تعهدات و حدود اختیارات، به دو سال چالش حقوقی انجامید؛ چالشی که ابتدا در اسفند ۱۴۰۲ به نفع خانه اندیشمندان و سپس در اسفند ۱۴۰۳ در قالب دو حکم قطعی از دیوان عالی کشور و دادگاه تجدیدنظر استان تهران علیه آن، رقم خورد. این احکام، خانه اندیشمندان را به تخلیه ساختمان و تحویل آن به شهرداری ملزم کردند. با وجود رایزنی‌های صورت‌گرفته و حتی مکاتبه رئیس‌جمهور با شهردار تهران در اردیبهشت ۱۴۰۴ که بر تداوم فعالیت مجموعه در مکان فعلی تأکید داشت، شهرداری تهران در اقدامی متناقض، اجراییه تخلیه را از مراجع قضایی مطالبه و پیگیری کرد.

پیشنهادهای جنجالی شهرداری

بر اساس آنچه در بیانیه آمده، در روزهای گذشته، شهرداری تهران پیشنهادهایی در چهار محور به خانه اندیشمندان ارائه کرده است؛ پیشنهادهایی که از منظر این نهاد، به‌طور کامل «ناقض استقلال تصمیم‌گیری» و «خدشه‌زننده به شأن و اعتبار علمی پیشکسوتان» دانسته شده‌اند:

۱. اجرای حکم تخلیه و تحویل کامل ساختمان
۲. اختصاص تنها دو اتاق برای فعالیت‌های خانه اندیشمندان
۳. واگذاری سایر بخش‌های فضا به نهادهای منتخب شهرداری
۴. استقرار یک مدیر منصوب از سوی شهرداری به‌عنوان ناظر و تصمیم‌گیر نهایی

خانه اندیشمندان این پیشنهادات را معادل محو هویت نهادی خود دانسته و بر پایبندی به دو اصل کلیدی – استقلال برنامه‌ریزی و حفظ حرمت علمی شخصیت‌های همکار – تأکید کرده است.

در یکی از مهم‌ترین فرازهای بیانیه، به مکاتبه رسمی ریاست جمهوری با شهردار تهران اشاره شده که در آن آمده بود: «برای استفاده عزیزان نخبه از آن مجموعه، دستور فرمایید مشکل را حل نمایند. آنها می‌توانند تأثیر بسیار مهمی در جامعه داشته باشند.» شهردار تهران نیز به‌صورت شفاهی وعده داده بود پیگیر اجرای احکام نخواهد بود. با این حال، تنها دو هفته بعد، شهرداری تهران درخواست رسمی اجرای حکم تخلیه را به دادگاه ارائه داد؛ اقدامی که از نظر ناظران، شکافی عمیق میان گفتار و رفتار در مدیریت شهری پدید آورده است.

سرنوشت مبهم یک نهاد فرهنگی مستقل

خانه اندیشمندان علومم انسانی که از بدو تأسیس، نقش فعالی در میزبانی بیش از ۲۵۰ نهاد علمی، فرهنگی و مدنی ایفا کرده و به پرورش فضای گفت‌وگویی چندصدایی در حوزه علوم انسانی پرداخته، اکنون در آستانه تخلیه اجباری و واگذاری فیزیکی قرار دارد. مدیران این نهاد با تأکید بر عملکرد قانونی و پایبندی به اصول نظام جمهوری اسلامی، خواستار تجدیدنظر فوری در روند اجرای حکم شده‌اند.

در پایان بیانیه، با اشاره به آثار مخرب اجرای حکم، چنین آمده است: «اجرای حکم تخلیه، ضمن آسیب زدن به مجموعه‌ی بزرگ علوم انسانی کشور، شهروندان و عموم مردم را نیز از خدمات علمی و فرهنگی فاخری که نزدیک به دو دهه از آن بهره‌مند بوده‌اند، محروم کرده و یأس و ناامیدی و سرخوردگی را در جامعه‌ی علمی و دانشگاهی کشور ترویج خواهد کرد.»

 این ماجرا، یک‌بار دیگر تقابل دیرینه میان توسعه فرهنگی و رویکردهای کنترل‌گرایانه نهادی را در معرض توجه افکار عمومی قرار داده است. از سویی شهرداری به‌عنوان مالک قانونی ساختمان، خواستار اعمال حاکمیت بر فضاست؛ از سوی دیگر، نهادی علمی که با حضور طیف وسیعی از فرهیختگان اداره می‌شود، خود را صاحب‌حق در ادامه فعالیت می‌داند و نسبت به اداره فضاهای فرهنگی توسط نهادهای سیاسی هشدار می‌دهد. در میانه این کشمکش، جامعه نخبگانی کشور و شهروندان علاقه‌مند به فرهنگ و علوم انسانی، نگران از حذف یکی از معدود پاتوق‌های گفت‌وگوی اندیشمندانه و آزاد در پایتخت‌اند.

در شرایطی که بخش قابل توجهی از سرمایه اجتماعی نظام در گرو افزایش اعتماد نخبگان و حفظ استقلال نهادهای فرهنگی است، نحوه مواجهه نهاد مدیریت شهری تهران با این پرونده، به‌ویژه در پی نامه رسمی رئیس‌جمهور، آزمونی مهم برای سیاست‌های فرهنگی کشور تلقی می‌شود.  


اخبار مرتبط
فرمول محاسبه رهن آپارتمان +نحوه محاسبه
دوشنبه 1404/03/19 ساعت 05:00
فرمول محاسبه رهن آپارتمان +نحوه محاسبه
با وجود گذشت سال‌ها از رواج قراردادهای ترکیبی رهن و اجاره، هنوز فرمول مشخص و یکسانی در بازار مسکن وجود ندارد.
دستور فوری رئیس‌جمهور برای حل بحران خانه اندیشمندان علوم انسانی
یکشنبه 1404/03/18 ساعت 22:53
دستور فوری رئیس‌جمهور برای حل بحران خانه اندیشمندان علوم انسانی
رئیس‌جمهور در جلسه هیئت دولت دستور داد موانع پیش‌روی «خانه اندیشمندان علوم انسانی» برطرف و حمایت‌های لازم از این نهاد علمی و اندیشه‌ورز انجام شود. این تصمیم در پی اختلافات مالکیتی اخیر بین خانه اندیشمندان و شهرداری تهران اتخاذ شده است.
آغاز انتخاب رشته دانشگاه فرهنگیان از فردا
جمعه 1404/03/16 ساعت 11:40
آغاز انتخاب رشته دانشگاه فرهنگیان از فردا
فرایند انتخاب رشته برای داوطلبان ورود به دانشگاه‌های فرهنگیان و تربیت دبیر شهید رجایی از فردا شنبه 17 خرداد آغاز می‌شود و تا سه‌شنبه 20 خرداد ادامه خواهد داشت. داوطلبان باید پس از مشاهده کارنامه و مطالعه دفترچه راهنما، انتخاب رشته اینترنتی خود را در سامانه جامع آزمون سراسری ثبت کنند.
3 هزار نخبه در دانشگاه فرهنگیان جذب می‌شوند
پنج‌شنبه 1404/03/15 ساعت 21:27
3 هزار نخبه در دانشگاه فرهنگیان جذب می‌شوند
وزیر آموزش و پرورش از جذب سه‌ هزار نخبه در دانشگاه فرهنگیان خبر داد؛ اقدامی که با هدف ارتقای سطح علمی این دانشگاه و تأمین نیروی انسانی توانمند در آموزش و پرورش صورت می‌گیرد. او همچنین آموزش و پرورش را مسئله اول کشور و محور تحول ملی دانست.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
جدول لیگ برتر پس از اتمام بازی تراکتور و خیبر در هفته دهم
ارتش آمریکا یک میلیون پهپاد می‌خرد
وضعیت اسفناک فلسطینیان در زندان زیرزمینی اسرائیل
خارج‌ کردن توده 10 کیلویی از شکم یک بیمار
مصر خواستار انتقال به مرحله دوم توافق غزه و اجرای آتش‌بس در سودان شد
تاج: آمریکا به افسر امنیتی ایران ویزا نمی‌دهد؛ ولی تمام افراد باید حاضر باشند
نورنما | اسرار‌آمیز‌ترین افعی جهان
آبفا: سرانه مصرف آب در شمال تهران،860 لیتر برای هر نفر است!
بزرگترین کشف ماریجوانا سال جاری توسط پلیس ری
دمای 7 استان به صفر می‌رسد
خیبر (2)- تراکتور (1) | خیبر رویای صدرنشینی را از تبریزی ها گرفت+ گل دوم خیبر
قالیباف: هدف ما افزایش مبادلات ایران و پاکستان از 3 به 10 میلیارد دلار است
وزیر ارشاد: قصد مچ‌گیری از مدیران را نداریم
بیانیه وزارت کشور یمن در خصوص کشف یک شبکه جاسوسی+ فیلم
کشف شی تاریخی عصر آهن در اسلامشهر
رهگیری و انهدام 8 پهپاد اوکراینی از سوی روسیه
زمین‌گیر شدن بوئینگ‌های ام‌دی 2 شرکت معروف آمریکایی
دنیامالی: پاداش قهرمانان بازنگری می‌شود
کاخ سفید: بی‌بی‌سی ماشین تبلیغاتی است!
غزه تحویل گرفتن 15 پیکر شهید از رژیم صهیونیستی را تأیید کرد
کاهش 50 درصدی سقط جنین در کشور
امشب هر دو مسیر تونل رسالت مسدود است
پیروزی و صعود فوتسال ایران مقابل تاجیکستان + گل ها
محکومیت شرکت «بادران گستران» به دو سال ممنوعیت از فعالیت در حوزه رمزارز
آغاز تولید فصل سوم «کارآگاه علوی» با حضور وحید رهبانی
افزایش فشار ترامپ بر مخالفان سیاسی
دوگانگی غرب؛ از تطهیر جولانی تا تحریم غزه
دیدار تراکتور و پرسپولیس با تماشاگر برگزار می‌شود
مذاکرات کابل-اسلام‌آباد در نشست «استانبول» بی‌نتیجه ماند
300 پرونده قتل در 6 ماه اول سال منجر به سازش شد
احضار مدیرعامل و سرپرست رسانه‌ای استقلال به کمیته اخلاق
علوی: شایعه برگزاری شهرآورد بدون تماشاگر صحت ندارد
شش کشته در آتش‌سوزی کارخانه لوازم آرایشی در ترکیه+ فیلم
افشای دخمه‌های مرگ
رشد قیمت املاک نداریم
هشدار جدی درباره بحران آب در تهران؛ محدودیت‌ها آغاز شد
قیمت طلا و سکه امروز شنبه 17 آبان 1404 + جدول
هیچ تصمیمی برای حذف ارز ترجیحی کالاهای اساسی و دارو اتخاذ نشده است
جنگ 12 روزه آزمایشگاه واقعی برای تست گزاره‌های معیوب علیه ایران بود
آمار تکان‌دهنده سازمان ملل از حملات ژیم صهیونیستی به کرانه باختری
نخستین قطار باری روسیه به بندر خشک آپرین رسید + فیلم
عارف: دولت حق ندارد خلاف منویات مردم کاری کند
زندی در صدر رنکینگ جهانی تکواندو
واردات خودرو امسال به 50 هزار دستگاه هم نمی‌رسد
نبیه بری: عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی مطرح نیست
حذف 4 صفر از پول ملی کلید خورد/رفع فیلتر تلگرام منوط به جزئیات توافق است
رشد بورس در نخستین روز هفته
قیمت دلار و سایر ارزها امروز شنبه 17 آبان 1404
استراتژی بقا در عصر هوش مصنوعی
جزئیات تغییر در پرداخت کالابرگ الکترونیک
X
آگهی تبلیغاتی