×
فرهنگی
شناسه خبر : 227319
تاریخ انتشار : شنبه 1404/03/17 ساعت 17:18
بی‌خانمانی و اجاره‌نشینی علوم انسانی در فرهنگ امروز ایران

نورنیوز از مناقشه نهاد مدیریت شهری تهران با خانه اندیشمندان علوم انسانی گزارش می‌دهد؛

بی‌خانمانی و اجاره‌نشینی علوم انسانی در فرهنگ امروز ایران

در روزهایی که کشور بیش از هر زمان به تحکیم نهادهای مدنی و تقویت ظرفیت‌های گفت‌وگویی نیاز دارد، مجموعه‌ای با سابقه 15 ساله در حوزه علوم انسانی درگیر جدالی فرساینده با نهاد شهرداری تهران شده است. بیانیه رسمی خانه اندیشمندان علوم انسانی، نشان از مرحله‌ای بحرانی در این اختلاف دارد.

نورنیوز- گروه فرهنگی: در روزهایی که کشور بیش از هر زمان به تحکیم نهادهای مدنی و تقویت ظرفیت‌های گفت‌وگویی نیاز دارد، مجموعه‌ای با سابقه ۱۵ ساله در حوزه علوم انسانی درگیر جدالی فرساینده با نهاد شهرداری تهران شده است. بیانیه رسمی خانه اندیشمندان علوم انسانی که در تاریخ ۱۶ خرداد ۱۴۰۴ منتشر شده، نشان از مرحله‌ای بحرانی در این اختلاف حقوقی و مدیریتی دارد؛ بحرانی که اکنون در آستانه تخلیه اجباری این مرکز علمی-فرهنگی قرار گرفته است.

بر اساس بیانیه مذکور، ریشه این اختلاف به قراردادی میان شهرداری تهران و خانه اندیشمندان بازمی‌گردد که به موجب آن، حق بهره‌برداری از ساختمانی در بوستان ورشو به این مؤسسه واگذار شده بود. با این حال، اختلاف بر سر تفسیر تعهدات و حدود اختیارات، به دو سال چالش حقوقی انجامید؛ چالشی که ابتدا در اسفند ۱۴۰۲ به نفع خانه اندیشمندان و سپس در اسفند ۱۴۰۳ در قالب دو حکم قطعی از دیوان عالی کشور و دادگاه تجدیدنظر استان تهران علیه آن، رقم خورد. این احکام، خانه اندیشمندان را به تخلیه ساختمان و تحویل آن به شهرداری ملزم کردند. با وجود رایزنی‌های صورت‌گرفته و حتی مکاتبه رئیس‌جمهور با شهردار تهران در اردیبهشت ۱۴۰۴ که بر تداوم فعالیت مجموعه در مکان فعلی تأکید داشت، شهرداری تهران در اقدامی متناقض، اجراییه تخلیه را از مراجع قضایی مطالبه و پیگیری کرد.

پیشنهادهای جنجالی شهرداری

بر اساس آنچه در بیانیه آمده، در روزهای گذشته، شهرداری تهران پیشنهادهایی در چهار محور به خانه اندیشمندان ارائه کرده است؛ پیشنهادهایی که از منظر این نهاد، به‌طور کامل «ناقض استقلال تصمیم‌گیری» و «خدشه‌زننده به شأن و اعتبار علمی پیشکسوتان» دانسته شده‌اند:

۱. اجرای حکم تخلیه و تحویل کامل ساختمان
۲. اختصاص تنها دو اتاق برای فعالیت‌های خانه اندیشمندان
۳. واگذاری سایر بخش‌های فضا به نهادهای منتخب شهرداری
۴. استقرار یک مدیر منصوب از سوی شهرداری به‌عنوان ناظر و تصمیم‌گیر نهایی

خانه اندیشمندان این پیشنهادات را معادل محو هویت نهادی خود دانسته و بر پایبندی به دو اصل کلیدی – استقلال برنامه‌ریزی و حفظ حرمت علمی شخصیت‌های همکار – تأکید کرده است.

در یکی از مهم‌ترین فرازهای بیانیه، به مکاتبه رسمی ریاست جمهوری با شهردار تهران اشاره شده که در آن آمده بود: «برای استفاده عزیزان نخبه از آن مجموعه، دستور فرمایید مشکل را حل نمایند. آنها می‌توانند تأثیر بسیار مهمی در جامعه داشته باشند.» شهردار تهران نیز به‌صورت شفاهی وعده داده بود پیگیر اجرای احکام نخواهد بود. با این حال، تنها دو هفته بعد، شهرداری تهران درخواست رسمی اجرای حکم تخلیه را به دادگاه ارائه داد؛ اقدامی که از نظر ناظران، شکافی عمیق میان گفتار و رفتار در مدیریت شهری پدید آورده است.

سرنوشت مبهم یک نهاد فرهنگی مستقل

خانه اندیشمندان علومم انسانی که از بدو تأسیس، نقش فعالی در میزبانی بیش از ۲۵۰ نهاد علمی، فرهنگی و مدنی ایفا کرده و به پرورش فضای گفت‌وگویی چندصدایی در حوزه علوم انسانی پرداخته، اکنون در آستانه تخلیه اجباری و واگذاری فیزیکی قرار دارد. مدیران این نهاد با تأکید بر عملکرد قانونی و پایبندی به اصول نظام جمهوری اسلامی، خواستار تجدیدنظر فوری در روند اجرای حکم شده‌اند.

در پایان بیانیه، با اشاره به آثار مخرب اجرای حکم، چنین آمده است: «اجرای حکم تخلیه، ضمن آسیب زدن به مجموعه‌ی بزرگ علوم انسانی کشور، شهروندان و عموم مردم را نیز از خدمات علمی و فرهنگی فاخری که نزدیک به دو دهه از آن بهره‌مند بوده‌اند، محروم کرده و یأس و ناامیدی و سرخوردگی را در جامعه‌ی علمی و دانشگاهی کشور ترویج خواهد کرد.»

 این ماجرا، یک‌بار دیگر تقابل دیرینه میان توسعه فرهنگی و رویکردهای کنترل‌گرایانه نهادی را در معرض توجه افکار عمومی قرار داده است. از سویی شهرداری به‌عنوان مالک قانونی ساختمان، خواستار اعمال حاکمیت بر فضاست؛ از سوی دیگر، نهادی علمی که با حضور طیف وسیعی از فرهیختگان اداره می‌شود، خود را صاحب‌حق در ادامه فعالیت می‌داند و نسبت به اداره فضاهای فرهنگی توسط نهادهای سیاسی هشدار می‌دهد. در میانه این کشمکش، جامعه نخبگانی کشور و شهروندان علاقه‌مند به فرهنگ و علوم انسانی، نگران از حذف یکی از معدود پاتوق‌های گفت‌وگوی اندیشمندانه و آزاد در پایتخت‌اند.

در شرایطی که بخش قابل توجهی از سرمایه اجتماعی نظام در گرو افزایش اعتماد نخبگان و حفظ استقلال نهادهای فرهنگی است، نحوه مواجهه نهاد مدیریت شهری تهران با این پرونده، به‌ویژه در پی نامه رسمی رئیس‌جمهور، آزمونی مهم برای سیاست‌های فرهنگی کشور تلقی می‌شود.  


اخبار مرتبط
فرمول محاسبه رهن آپارتمان +نحوه محاسبه
دوشنبه 1404/03/19 ساعت 05:00
فرمول محاسبه رهن آپارتمان +نحوه محاسبه
با وجود گذشت سال‌ها از رواج قراردادهای ترکیبی رهن و اجاره، هنوز فرمول مشخص و یکسانی در بازار مسکن وجود ندارد.
دستور فوری رئیس‌جمهور برای حل بحران خانه اندیشمندان علوم انسانی
یکشنبه 1404/03/18 ساعت 22:53
دستور فوری رئیس‌جمهور برای حل بحران خانه اندیشمندان علوم انسانی
رئیس‌جمهور در جلسه هیئت دولت دستور داد موانع پیش‌روی «خانه اندیشمندان علوم انسانی» برطرف و حمایت‌های لازم از این نهاد علمی و اندیشه‌ورز انجام شود. این تصمیم در پی اختلافات مالکیتی اخیر بین خانه اندیشمندان و شهرداری تهران اتخاذ شده است.
آغاز انتخاب رشته دانشگاه فرهنگیان از فردا
جمعه 1404/03/16 ساعت 11:40
آغاز انتخاب رشته دانشگاه فرهنگیان از فردا
فرایند انتخاب رشته برای داوطلبان ورود به دانشگاه‌های فرهنگیان و تربیت دبیر شهید رجایی از فردا شنبه 17 خرداد آغاز می‌شود و تا سه‌شنبه 20 خرداد ادامه خواهد داشت. داوطلبان باید پس از مشاهده کارنامه و مطالعه دفترچه راهنما، انتخاب رشته اینترنتی خود را در سامانه جامع آزمون سراسری ثبت کنند.
3 هزار نخبه در دانشگاه فرهنگیان جذب می‌شوند
پنج‌شنبه 1404/03/15 ساعت 21:27
3 هزار نخبه در دانشگاه فرهنگیان جذب می‌شوند
وزیر آموزش و پرورش از جذب سه‌ هزار نخبه در دانشگاه فرهنگیان خبر داد؛ اقدامی که با هدف ارتقای سطح علمی این دانشگاه و تأمین نیروی انسانی توانمند در آموزش و پرورش صورت می‌گیرد. او همچنین آموزش و پرورش را مسئله اول کشور و محور تحول ملی دانست.
نظرات

آخرین اخبار
کوبا: ادعای واشنگتن کذب است
مصدومیت روزبه چشمی در تمرین پرفشار تیم ملی
عارف :وظیفه ملی ما ادامه مسیر خدمت صادقانه و حفظ وفاق است
بیش از 160 نفتکش در خلیج فارس گرفتار شده‌اند
پزشکیان: به تسلیم واداشتن ایران از طریق زور توهمی بیش نیست
هشدار سایبری گروه «حنظله» به آمریکا و رژیم صهیونیستی
افزایش شمار شهدای حملات اسرائیل به لبنان به 14 نفر
اردوغان در گفتگو با ترامپ: تمدید آتش‌بس تحولی مثبت است
ضربات سنگین حزب‌الله به تجهیزات و نیروهای ارتش اسرائیل در جنوب لبنان
خط و نشان نخست‌وزیر جدید عراق برای برهم‌زنندگان امنیت منطقه
تنش در تماس تلفنی ترامپ و نتانیاهو بر سر توافق احتمالی با ایران
رونمایی از دومین حریف تدارکاتی ایران
شوک سه میلیاردی به داماش
گفت‌وگوی تلفنی رهبر شهید با همسر شهید رئیسی منتشر شد
سنتکام مدعی شد: نفتکش مرتبط با ایران را توقیف کردیم
اعتراف مقام پیشین پنتاگون: ایران دست بالا را در منطقه دارد
عکس های منتخب ایران ؛ چهاشنبه 30 اردیبهشت 1405
سینماگران جهان در سوگ فرشتگان میناب
آمریکایی‌ها متن جدیدی به ایران ارسال کرده‌اند
خداحافظ آسیا، سلام اروپا/ سامورایی‌ها از قاره کهن دل می کنند؟
جزئیات تمرین 90 دقیقه‌ای تیم امید/ از دوهای کوتاه تا اجرای مدل‌های ترکیبی
شهادت مامور پلیس در حمله مسلحانه اشرار در سراوان
برتری قاطع استقلال در دربی بسکتبالی مقابل نفت
افشای جزئیات مذاکرات ایران و آمریکا در پاکستان از زبان بقایی
رهبر چین احتمالا هفته آینده به دیدار کیم جونگ اون می‌رود
خداحافظی وزارت کار با «ذوب‌آهن»/ مادر فولاد ایران زیر چتر یک بانک رفت
معمای خلبانان نامرئی آمریکا و سانسور سیستماتیک در رسانه‌های غربی
واردات مواد پتروشیمی به کولبران و ملوانان سپرده شد
شهیدی که متاعی بالاتر از جانش را فدای انقلاب کرد
العربیه: توافق ایران و آمریکا تا ساعاتی دیگر نهایی می‌شود؟
سقوط هواپیمای نظامی در پاکستان/علت حادثه چه بود؟
روسیه: ادعای خروج ایران از NPT بی‌اساس است
فرانسه خواستار احضار سفیر اسرائیل شد
بانکها به کمک آزادی زندانیان جرایم غیرعمد می آیند
ادعاهای عجیب ترامپ درباره ایران و ونزوئلا!
پیام بنت به نتانیاهو: کار تمام شد!
افشای رویترز از توافق هسته‌ای پنهانی واشنگتن و ریاض
واکنش وزیر خارجه عربستان به تصمیم ترامپ + جزئیات پیام بن‌فرحان
پرویز خرسند، رفیق دیرین شریعتی درگذشت + پیام تسلیت وزیر ارشاد
شوک مثبت به لاجوردی‌پوشان رشت/ داماش گیلان صاحب مالک جدید شد
زلزله در تیم امنیت ملی ترامپ/ عروس «کندی» هم استعفا داد!
علت گرانی مرغ چیست؟
انفجار خودرو در قلب مالی نیویورک/وحشت در نزدیکی مجسمه وال‌استریت
آمار فروش نمایشگاه مجازی کتاب تهران 1405 + لینک خرید
جراحی موفقیت‌آمیز هافبک بارسلونا/ فرمین لوپس جام جهانی 2026 را از دست داد
سیره شهید رئیسی سرمایه‌ای عظیم برای تحقق «ایران قوی» است
مانیفست سیاسی شرق علیه نظم غربی
چرا دیدار ترامپ و شی‌جین‌پینگ شکست خورد؟
کنکور ارشد وزارت بهداشت به تعویق افتاد + تاریخ جدید
دستگیری دو آلمانی به جرم همکاری با سرویس‌های اطلاعاتی چین