×
فرهنگی
شناسه خبر : 227319
تاریخ انتشار : شنبه 1404/03/17 ساعت 17:18
بی‌خانمانی و اجاره‌نشینی علوم انسانی در فرهنگ امروز ایران

نورنیوز از مناقشه نهاد مدیریت شهری تهران با خانه اندیشمندان علوم انسانی گزارش می‌دهد؛

بی‌خانمانی و اجاره‌نشینی علوم انسانی در فرهنگ امروز ایران

در روزهایی که کشور بیش از هر زمان به تحکیم نهادهای مدنی و تقویت ظرفیت‌های گفت‌وگویی نیاز دارد، مجموعه‌ای با سابقه 15 ساله در حوزه علوم انسانی درگیر جدالی فرساینده با نهاد شهرداری تهران شده است. بیانیه رسمی خانه اندیشمندان علوم انسانی، نشان از مرحله‌ای بحرانی در این اختلاف دارد.

نورنیوز- گروه فرهنگی: در روزهایی که کشور بیش از هر زمان به تحکیم نهادهای مدنی و تقویت ظرفیت‌های گفت‌وگویی نیاز دارد، مجموعه‌ای با سابقه ۱۵ ساله در حوزه علوم انسانی درگیر جدالی فرساینده با نهاد شهرداری تهران شده است. بیانیه رسمی خانه اندیشمندان علوم انسانی که در تاریخ ۱۶ خرداد ۱۴۰۴ منتشر شده، نشان از مرحله‌ای بحرانی در این اختلاف حقوقی و مدیریتی دارد؛ بحرانی که اکنون در آستانه تخلیه اجباری این مرکز علمی-فرهنگی قرار گرفته است.

بر اساس بیانیه مذکور، ریشه این اختلاف به قراردادی میان شهرداری تهران و خانه اندیشمندان بازمی‌گردد که به موجب آن، حق بهره‌برداری از ساختمانی در بوستان ورشو به این مؤسسه واگذار شده بود. با این حال، اختلاف بر سر تفسیر تعهدات و حدود اختیارات، به دو سال چالش حقوقی انجامید؛ چالشی که ابتدا در اسفند ۱۴۰۲ به نفع خانه اندیشمندان و سپس در اسفند ۱۴۰۳ در قالب دو حکم قطعی از دیوان عالی کشور و دادگاه تجدیدنظر استان تهران علیه آن، رقم خورد. این احکام، خانه اندیشمندان را به تخلیه ساختمان و تحویل آن به شهرداری ملزم کردند. با وجود رایزنی‌های صورت‌گرفته و حتی مکاتبه رئیس‌جمهور با شهردار تهران در اردیبهشت ۱۴۰۴ که بر تداوم فعالیت مجموعه در مکان فعلی تأکید داشت، شهرداری تهران در اقدامی متناقض، اجراییه تخلیه را از مراجع قضایی مطالبه و پیگیری کرد.

پیشنهادهای جنجالی شهرداری

بر اساس آنچه در بیانیه آمده، در روزهای گذشته، شهرداری تهران پیشنهادهایی در چهار محور به خانه اندیشمندان ارائه کرده است؛ پیشنهادهایی که از منظر این نهاد، به‌طور کامل «ناقض استقلال تصمیم‌گیری» و «خدشه‌زننده به شأن و اعتبار علمی پیشکسوتان» دانسته شده‌اند:

۱. اجرای حکم تخلیه و تحویل کامل ساختمان
۲. اختصاص تنها دو اتاق برای فعالیت‌های خانه اندیشمندان
۳. واگذاری سایر بخش‌های فضا به نهادهای منتخب شهرداری
۴. استقرار یک مدیر منصوب از سوی شهرداری به‌عنوان ناظر و تصمیم‌گیر نهایی

خانه اندیشمندان این پیشنهادات را معادل محو هویت نهادی خود دانسته و بر پایبندی به دو اصل کلیدی – استقلال برنامه‌ریزی و حفظ حرمت علمی شخصیت‌های همکار – تأکید کرده است.

در یکی از مهم‌ترین فرازهای بیانیه، به مکاتبه رسمی ریاست جمهوری با شهردار تهران اشاره شده که در آن آمده بود: «برای استفاده عزیزان نخبه از آن مجموعه، دستور فرمایید مشکل را حل نمایند. آنها می‌توانند تأثیر بسیار مهمی در جامعه داشته باشند.» شهردار تهران نیز به‌صورت شفاهی وعده داده بود پیگیر اجرای احکام نخواهد بود. با این حال، تنها دو هفته بعد، شهرداری تهران درخواست رسمی اجرای حکم تخلیه را به دادگاه ارائه داد؛ اقدامی که از نظر ناظران، شکافی عمیق میان گفتار و رفتار در مدیریت شهری پدید آورده است.

سرنوشت مبهم یک نهاد فرهنگی مستقل

خانه اندیشمندان علومم انسانی که از بدو تأسیس، نقش فعالی در میزبانی بیش از ۲۵۰ نهاد علمی، فرهنگی و مدنی ایفا کرده و به پرورش فضای گفت‌وگویی چندصدایی در حوزه علوم انسانی پرداخته، اکنون در آستانه تخلیه اجباری و واگذاری فیزیکی قرار دارد. مدیران این نهاد با تأکید بر عملکرد قانونی و پایبندی به اصول نظام جمهوری اسلامی، خواستار تجدیدنظر فوری در روند اجرای حکم شده‌اند.

در پایان بیانیه، با اشاره به آثار مخرب اجرای حکم، چنین آمده است: «اجرای حکم تخلیه، ضمن آسیب زدن به مجموعه‌ی بزرگ علوم انسانی کشور، شهروندان و عموم مردم را نیز از خدمات علمی و فرهنگی فاخری که نزدیک به دو دهه از آن بهره‌مند بوده‌اند، محروم کرده و یأس و ناامیدی و سرخوردگی را در جامعه‌ی علمی و دانشگاهی کشور ترویج خواهد کرد.»

 این ماجرا، یک‌بار دیگر تقابل دیرینه میان توسعه فرهنگی و رویکردهای کنترل‌گرایانه نهادی را در معرض توجه افکار عمومی قرار داده است. از سویی شهرداری به‌عنوان مالک قانونی ساختمان، خواستار اعمال حاکمیت بر فضاست؛ از سوی دیگر، نهادی علمی که با حضور طیف وسیعی از فرهیختگان اداره می‌شود، خود را صاحب‌حق در ادامه فعالیت می‌داند و نسبت به اداره فضاهای فرهنگی توسط نهادهای سیاسی هشدار می‌دهد. در میانه این کشمکش، جامعه نخبگانی کشور و شهروندان علاقه‌مند به فرهنگ و علوم انسانی، نگران از حذف یکی از معدود پاتوق‌های گفت‌وگوی اندیشمندانه و آزاد در پایتخت‌اند.

در شرایطی که بخش قابل توجهی از سرمایه اجتماعی نظام در گرو افزایش اعتماد نخبگان و حفظ استقلال نهادهای فرهنگی است، نحوه مواجهه نهاد مدیریت شهری تهران با این پرونده، به‌ویژه در پی نامه رسمی رئیس‌جمهور، آزمونی مهم برای سیاست‌های فرهنگی کشور تلقی می‌شود.  


اخبار مرتبط
فرمول محاسبه رهن آپارتمان +نحوه محاسبه
دوشنبه 1404/03/19 ساعت 05:00
فرمول محاسبه رهن آپارتمان +نحوه محاسبه
با وجود گذشت سال‌ها از رواج قراردادهای ترکیبی رهن و اجاره، هنوز فرمول مشخص و یکسانی در بازار مسکن وجود ندارد.
دستور فوری رئیس‌جمهور برای حل بحران خانه اندیشمندان علوم انسانی
یکشنبه 1404/03/18 ساعت 22:53
دستور فوری رئیس‌جمهور برای حل بحران خانه اندیشمندان علوم انسانی
رئیس‌جمهور در جلسه هیئت دولت دستور داد موانع پیش‌روی «خانه اندیشمندان علوم انسانی» برطرف و حمایت‌های لازم از این نهاد علمی و اندیشه‌ورز انجام شود. این تصمیم در پی اختلافات مالکیتی اخیر بین خانه اندیشمندان و شهرداری تهران اتخاذ شده است.
آغاز انتخاب رشته دانشگاه فرهنگیان از فردا
جمعه 1404/03/16 ساعت 11:40
آغاز انتخاب رشته دانشگاه فرهنگیان از فردا
فرایند انتخاب رشته برای داوطلبان ورود به دانشگاه‌های فرهنگیان و تربیت دبیر شهید رجایی از فردا شنبه 17 خرداد آغاز می‌شود و تا سه‌شنبه 20 خرداد ادامه خواهد داشت. داوطلبان باید پس از مشاهده کارنامه و مطالعه دفترچه راهنما، انتخاب رشته اینترنتی خود را در سامانه جامع آزمون سراسری ثبت کنند.
3 هزار نخبه در دانشگاه فرهنگیان جذب می‌شوند
پنج‌شنبه 1404/03/15 ساعت 21:27
3 هزار نخبه در دانشگاه فرهنگیان جذب می‌شوند
وزیر آموزش و پرورش از جذب سه‌ هزار نخبه در دانشگاه فرهنگیان خبر داد؛ اقدامی که با هدف ارتقای سطح علمی این دانشگاه و تأمین نیروی انسانی توانمند در آموزش و پرورش صورت می‌گیرد. او همچنین آموزش و پرورش را مسئله اول کشور و محور تحول ملی دانست.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
کشفی باورنکردنی درباره بیماری‌های خودایمنی
جارد ایزاکمن کیست و چرا رئیس ناسا شد؟
نوراینفو | نکات کلیدی برای بهبود مدیریت مالی
هوش مصنوعی جدید گوگل، بهتر از ChatGPT
ویتامین‌های مهمی که هنگام بارداری مانع پوسیدگی دندان‌های کودکان می‌شود
قرارداد اسرائیل و آلمان برای سیستم دفاعی «آرو 3»
تیم ملی فوتبال مراکش قهرمان جام کشورهای عربی شد
توقف پروازها در بندرعباس به دلیل طوفان شدید
واکنش ایران به اشغالگری اسرائیل در سوریه
تحلیل دقیق الجزیره از جنگ 12 روزه
سازمان ملل : اسرائیل از نقض حاکمیت سوریه خودداری کند
سخنگوی داعش خراسان بازداشت شد+ جزئیات دستگیری
هشدار درباره افزایش مصرف گاز با برودت هوا
تلاش سران اروپا برای توافق بر سر بلوکه کردن دارایی‌های روسیه
ترخیص 4 میلیون تن نهاده دامی/ شرایط برای استمرار تولید فراهم است
هفته نوزدهم لیگ برتر فوتسال؛ گیتی‌پسند صدرنشینی را حفظ کرد
کری‌خوانی اسکوچیچ برای پرسپولیس؛ خدا پاسخ شادی‌های تحریک‌آمیزتان را داد
اشغال سوریه توسط اسرائیل صدای فرانسه و انگلیس را در آورد
هشدار احتمال وقوع طوفان و سیلاب در بوشهر
نورنما | گرفتار شدن گوسفندها زیر برف
واکنش دیوان کیفری بین‌المللی به تحریم آمریکا علیه دو قاضی
سقوط هواپیما در ایالت کارولینای شمالی آمریکا
پزشکیان: آن‌چه را که می‌نویسیم، عمل می‌کنیم
24 کشته و زخمی در واژگونی مرگبار اتوبوس در محور اصفهان–نطنز + شناسایی هویت 9 جان‌باخته
میامی؛ میزبان مرحله دوم مذاکرات آتش‌بس غزه
نورنما | دلی به وسعت دریا،زیر باران رحمت الهی!
یورش شهرک نشینان به مسجدالاقصی
فعال شدن دو سامانه به اندازه 6 برابر همه باران کشور
اخطار قرمز هواپیمایی / آماده‌باش فرودگاه‌ها با تشدید بارش‌ها
حریق واحد مسکونی در عظیمیه دو مصدوم بر جای گذاشت
تحریم دو قاضی دیوان کیفری بین‌المللی به دلیل صدور حکم علیه اسرائیل
شارژ اعتبار مرحله دوم طرح یسنا ویژه شب یلدا
کره شمالی تلاش‌های ژاپن برای بازنگری اصول غیرهسته‌ای خود را محکوم کرد
تجمع 20 هزار نیروهای مورد حمایت عربستان در مرز یمن
تحریم های جدید آمریکا علیه کشتی‌ها و شرکت‌های مرتبط با ایران
فعالیت «سامانه موشکی اورشنیک» روسیه در بلاروس آغاز شد
تقویت همکاری بین عمان و هند با امضای پیمان شراکت اقتصادی جامع
معاون وزیر بهداشت: داروی آنفلوانزا بیش از میزان نیاز در کشور موجود است
تراکتور 1 (8) - پرسپولیس 1 (7) | صعود تراکتور در ماراتن پنالتی‌ها + فیلم خلاصه بازی
خبر معاون وزیر نفت از بازطراحی ساختار شرکت ملی پالایش و پخش
سردار رادان: دشمن در پی ایجاد اغتشاش از طریق فضای مجازی در کشور است
واکنش ایران به دلسوزی مزدورانه واشنگتن برای ایرانیان
مصر از طرح ترامپ برای برقراری صلح در سودان حمایت کرد
وزیر کار: قزوین پدر تجارت ایران است
باکو صادرات سوخت را به ارمنستان کلید زد
فرانسه میزبان کنفرانس بین‌المللی برای تقویت ارتش لبنان شد
هشدار مسکو به توکیو درباره رزمایش‌هایش با آمریکا
بانک‌مرکزی: 15 نفر 6 میلیارد دلار را ناپدید کردند
روسیه خواستار خویشتنداری برای جلوگیری از تحولات غیرقابل پیش‌بینی پیرامون ونزوئلا شد
سرمای گزنده به جان آوارگان غزه افتاده است
X
آگهی تبلیغاتی