×
اجتماعی
شناسه خبر : 227040
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/03/15 ساعت 15:45
محیط‌بانان بی‌پناه در تیررس متجاوزان مسلح

نورنیوز از وضعیت امنیت محیط‌بانان در مقابل شکارچیان غیرمجاز گزارش می‌دهد؛

محیط‌بانان بی‌پناه در تیررس متجاوزان مسلح

محیط‌بانان، سربازان بی‌سلاح جنگ نابرابر برای حفظ منابع طبیعی هستند. تکرار حوادث تلخی چون شهادت اخیر این حافظان طبیعت، تنها زنگ خطری نیست، بلکه نشانگر بحران حکمرانی در عرصه محیط‌زیست است. اگر امنیت، شأن، و اقتدار قانونی محیط‌بانان تضمین نشود، نه‌تنها جان آنان، بلکه آینده‌ی منابع طبیعی کشور در خطر خواهد بود.

نورنیوز – گروه اجتماعی: در تازه‌ترین تراژدی مرتبط با حفاظت از منابع طبیعی کشور، یکی از محیط‌بانان منطقه حفاظت‌شده «خائیز» در کهگیلویه و بویراحمد، هدف شلیک مستقیم شکارچیان غیرمجاز در این منطقه قرار گرفت و کشته شد. هدایت‌الله دیده‌بان، محیط‌بان ۵۸ ساله در جاده بهبهان به سد مارون در محل تنگ بستانک، قربانی این جنایت شد. این حادثه بار دیگر زنگ خطر جدی درباره وضعیت امنیت شغلی محیط‌بانان کشور را به صدا درآورده است؛ افرادی که بی‌هیچ سلاح هجومی، در برابر تخلفات سازمان‌یافته‌ای چون شکار غیرمجاز، قاچاق حیات‌وحش و تخریب منابع طبیعی ایستادگی می‌کنند.

حمله مرگبار به این محیطبان باسابقه، نه اولین است و نه متأسفانه آخرین؛ اما بار دیگر پرسش‌ها را درباره چرایی استمرار خشونت علیه محیط‌بانان، ناکارآمدی حمایت‌های قانونی، و ناتوانی ساختارهای نظارتی در صیانت از حافظان منابع طبیعی ایران مطرح کرده است.

مرگ و تهدید؛ بهای حفاظت از طبیعت

بر اساس آمارهای رسمی سازمان حفاظت محیط زیست، طی دو دهه گذشته، بیش از ۱۵۰ محیط‌بان جان خود را در جریان مأموریت‌ها از دست داده‌اند و صدها نفر دیگر نیز مجروح شده‌اند. ایران در میان کشورهای دارای طبیعت متنوع، بالاترین نرخ کشته‌شدن محیط‌بانان را دارد. این در حالی است که عمده این جان‌باختگان در درگیری با شکارچیان غیرمجاز، قاچاقچیان حیات‌وحش یا متصرفان اراضی ملی قربانی شده‌اند.

این وضعیت، معلول عوامل و دلایل متعدد و متنموعی است که برخی از آنها را می‎توان اینگونه دسته‌بندی کرد:

افزایش فشار معیشتی و سودجویی بومیان از منابع طبیعی؛ خشکسالی، فقر، و بی‌عدالتی اقتصادی در بسیاری از مناطق محروم ایران باعث شده است بهره‌برداری غیرمجاز از طبیعت به یکی از منابع درآمدی تبدیل شود. شکار غیرمجاز، قطع درختان، زغال‌گیری، و تصرف زمین‌ها در غیاب فرصت‌های شغلی سالم، برای برخی بومیان به «حق بقا» تعبیر می‌شود. محیط‌بانان در چنین شرایطی به «مانع بقا» تبدیل می‌شوند و در نتیجه هدف خشونت قرار می‌گیرند.

ضعف ساختاری در نظام قضایی و تقنینی نسبت به محیط‌بانان؛ یکی از بزرگ‌ترین مشکلات، عدم شمول کامل محیط‌بانان در تعریف «ضابط قضایی» در عمل و قانون است. اگرچه طبق برخی تفاسیر قانونی، آن‌ها ضابط خاص محسوب می‌شوند، اما در بسیاری موارد، هنگام بروز درگیری یا استفاده از سلاح، با اتهام‌هایی نظیر «قتل عمد» یا «ضرب و جرح غیرموجه» مواجه می‌شوند. نتیجه چنین وضعیتی، کاهش اقتدار حرفه‌ای و تردید محیط‌بانان در استفاده از ابزار دفاعی است.

فقدان تجهیزات و پشتیبانی سازمانی کافی؛ بیشتر محیط‌بانان با حداقل امکانات ـ از خودروهای فرسوده گرفته تا بی‌سیم‌های غیرفعال ـ در برابر گروه‌های سازمان‌یافته شکارچیان قرار می‌گیرند. در نبود تجهیزات حفاظتی و امدادی، آنان تبدیل به قربانیان بی‌پناهی در دل طبیعت می‌شوند.

بازی دوگانه جامعه با محیط‌بانان؛  افکار عمومی در فضای مجازی گاه با تحسین از محیط‌بانان یاد می‌کند، اما در عمل، در بسیاری از مناطق محلی، محیط‌بانان با نگاه منفی مردم روبه‌رو هستند. این گسست اجتماعی سبب می‌شود محیط‌بان نه‌تنها حمایت مردمی نداشته باشد، بلکه در مواردی هدف کینه و انتقام شود.

در پرونده‌های متعدد، دیده شده که محیط‌بانانی که برای دفاع از خود یا اجرای قانون اقدام به استفاده از سلاح کرده‌اند، سال‌ها درگیر دعاوی قضایی شده‌اند. مشهورترین نمونه، پرونده‌ی یگان محیط‌بان البرز  بود که به اتهام قتل یک شکارچی محکوم شده بود و تنها پس از ماه‌ها اعتراض عمومی، با «رضایت اولیای دم» نجات یافت.

در حال حاضر، طرح‌هایی در مجلس برای اصلاح قانون حمایت از محیط‌بانان مطرح شده است؛ اما هنوز تصویب نهایی نیافته‌اند. برخی حقوقدانان معتقدند که برای خروج از این بن‌بست حقوقی باید محیط‌بانان تحت شمول صریح‌تر «قانون به‌کارگیری سلاح توسط مأموران نیروهای مسلح» قرار گیرند و همچنین دادگاه‌های تخصصی برای رسیدگی به جرائم علیه آنان ایجاد شود.

الگوهایی برای اصلاح

در بسیاری از کشورها، محیط‌بانان تحت حمایت قانونی خاص و ساختارهای نظامی ـ شبه‌نظامی فعالیت می‌کنند. در هند و برزیل، نیروهای ویژه‌ی جنگل‌بان تشکیل شده که هم آموزش نظامی دیده‌اند و هم از امتیازات قانونی بهره‌مندند. در کنیا و آفریقای جنوبی، به دلیل تهدید مافیای شکار غیرقانونی، حفاظت از محیط‌بانان در اولویت راهبردی قرار گرفته است.

به نظر می‌رسد برخی راهکارها می‌تواند وضعیت را بهبود ببخشد.   تصویب سریع و بدون تأخیر طرح‌های قانونی در مجلس برای حمایت از محیط‌بانان و ایجاد مصونیت قضایی در مواقع اجرای وظیفه ضروری است. تشکیل یگان‌های تخصصی تحت فرماندهی نیروهای مسلح یا انتظامی، با آموزش‌های حرفه‌ای و تجهیزات مدرن هم یک نیاز اجتناب‌ناپذیر است. درعین حال   رسانه‌ها، مستندسازان و نهادهای آموزشی نیز باید با تولید محتوای فراگیر، جایگاه محیط‌بان را به‌عنوان مدافع زندگی و نه مانع توسعه بازنمایی کنند. سیاست‌های مشارکتی، مانند واگذاری بخشی از مسئولیت حفاظت به جوامع بومی در قالب تعاونی‌های محلی هم می‌تواند رابطه‌ی تضاد را به رابطه‌ی همکاری تبدیل کند.

در مجموع باید یادآور شد که محیط‌بانان، سربازان بی‌سلاح جنگ نابرابر برای حفظ منابع طبیعی هستند. تکرار حوادث تلخی چون شهادت اخیر این حافظان طبیعت، تنها زنگ خطری نیست، بلکه نشانگر بحران حکمرانی در عرصه محیط‌زیست است. اگر امنیت، شأن، و اقتدار قانونی محیط‌بانان تضمین نشود، نه‌تنها جان آنان، بلکه آینده‌ی منابع طبیعی کشور در خطر خواهد بود.

 


اخبار مرتبط
شهادت محیط‌بان پارک ملی گلستان در درگیری با شکارچیان غیرمجاز/دستگیری ضاربین
پنج‌شنبه 1404/05/16 ساعت 09:50
شهادت محیط‌بان پارک ملی گلستان در درگیری با شکارچیان غیرمجاز/دستگیری ضاربین
محیط‌بان پارک ملی گلستان، محمود شهمرادی، در پی درگیری با شکارچیان غیرمجاز و تیراندازی مستقیم آنان به شهادت رسید.
قاتل محیط بان «خائیز» کیست؟
چهارشنبه 1404/03/14 ساعت 23:51
قاتل محیط بان «خائیز» کیست؟
فرماندار کهگیلویه گفت: قاتل هدایت‌الله دیده‌بان؛ محیط‌بان منطقه حفاظت‌ شده خائیز و دو مظنون حادثه با همکاری دستگاه نظامی و امنیتی شناسایی و به زودی در چنگال قانون گرفتار خواهند شد.
گلوله شکارچیان غیرمجاز، جان محیط‌بان کهگیلویه را گرفت
چهارشنبه 1404/03/14 ساعت 15:19
گلوله شکارچیان غیرمجاز، جان محیط‌بان کهگیلویه را گرفت
محیط‌بان شجاع، هدایت‌الله دیده‌بان، هنگام انجام وظیفه در منطقه حفاظت‌شده خائیز کهگیلویه و بویراحمد بر اثر تیراندازی مستقیم شکارچیان غیرمجاز به شهادت رسید. این حادثه تلخ بار دیگر لزوم برخورد قاطع با متخلفان حیات‌وحش را گوشزد کرد.
با دستگیری  عاملان شهادت محیط‌بان گلستانی راز جنایت فاش می شود؟
شنبه 1404/02/13 ساعت 09:08
با دستگیری عاملان شهادت محیط‌بان گلستانی راز جنایت فاش می شود؟
در پی حادثه تلخ شهادت محیط‌بان وظیفه‌شناس «کاظم مصدق» در پارک ملی گلستان، مأموران انتظامی استان با اجرای یک عملیات ضربتی و دقیق، عاملان اصلی این جنایت را شناسایی و دستگیر کردند.
نظرات

آخرین اخبار
فهرست نهایی مصر برای جام جهانی اعلام شد؛ صلاح در اندیشه درخشش مقابل ایران
کاهش 70 درصدی پیوند اعضا پس از جنگ؛ 27 هزار بیمار چشم‌انتظار هستند
عقب‌نشینی دولت ترامپ؛ تحریم‌های گزارشگر ویژه سازمان ملل لغو شد
شرایط سنی برای شرکت در کنکور دانشجو معلمان اعلام شد
سامانه فراموشی
استون‌ویلا فاتح لیگ اروپا شد
جنگ و تاب‌آوری انرژی
سناتور دموکرات: جنگ ترامپ علیه ایران بالاترین درجه شکست است
هلاکت دو تروریست مسلح در پاسخ قاطع پلیس
انقاتد شدید اتحادیه اروپا از یورش به ناوگان صمود
انتقاد شدید سناتور آمریکایی از رفتار «نفرت‌انگیز» بن‌گویر با فعالان ناوگان صمود
فرانسه؛ پایتخت حقوق بشر یا پناهگاه رسوایی‌های خاموش؟
نماینده دموکرات: اقدامات دولت ترامپ برای آزادی ملت‌ها نیست
استرالیا و نیوزیلند سفرای اسرائیل را احضار کردند
اجرای حکم اعدام دو عضو هسته تروریستی تجزیه‌طلب + جزئیات اعترافات
ترکیه حمله اسرائیل به ناوگان «صمود» را به شدت محکوم کرد
برنامه مسابقات ورزشی امروز 31 اردیبهشت 1405 + جدول پخش
هاآرتص: رفتار بن‌گویر با فعالان ناوگان «صمود» رسوایی آشکار است
تلاش واشنگتن برای حذف نامزدی نماینده فلسطین در مجمع عمومی
لاوروف: روسیه و چین از هرج و مرج در دنیای چندقطبی جلوگیری می‌کنند
وضعیت آب و هوا امروز پنجشنبه 31 اردیبهشت+ وضعیت استان ها
خبر خوب برای والدین: راهی برای کاهش خطر اوتیسم و بیش‌فعالی پیدا شد!
4 نشانه پنهان فراموشی که از آن‌ها بی‌خبرید!
حقیقتِ پشت پرده روغن‌های سویا و آفتابگردان در ابتلا به سرطان
تولد جوجه‌ها در پوسته سه‌بعدی؛ گامی برای بازگشت پرندگان منقرض شده
ناله ارواح از دل کیهان/ چرا صدای سیاره زحل ترسناک است؟
راهکارهایی برای تعیین مرزهای منصفانه در خانه
کوبا: ادعای واشنگتن کذب است
مصدومیت روزبه چشمی در تمرین پرفشار تیم ملی
عارف :وظیفه ملی ما ادامه مسیر خدمت صادقانه و حفظ وفاق است
بیش از 160 نفتکش در خلیج فارس گرفتار شده‌اند
پزشکیان: به تسلیم واداشتن ایران از طریق زور توهمی بیش نیست
هشدار سایبری گروه «حنظله» به آمریکا و رژیم صهیونیستی
افزایش شمار شهدای حملات اسرائیل به لبنان به 14 نفر
اردوغان در گفتگو با ترامپ: تمدید آتش‌بس تحولی مثبت است
ضربات سنگین حزب‌الله به تجهیزات و نیروهای ارتش اسرائیل در جنوب لبنان
خط و نشان نخست‌وزیر جدید عراق برای برهم‌زنندگان امنیت منطقه
تنش در تماس تلفنی ترامپ و نتانیاهو بر سر توافق احتمالی با ایران
رونمایی از دومین حریف تدارکاتی ایران
شوک سه میلیاردی به داماش
گفت‌وگوی تلفنی رهبر شهید با همسر شهید رئیسی منتشر شد
سنتکام مدعی شد: نفتکش مرتبط با ایران را توقیف کردیم
اعتراف مقام پیشین پنتاگون: ایران دست بالا را در منطقه دارد
عکس های منتخب ایران ؛ چهاشنبه 30 اردیبهشت 1405
سینماگران جهان در سوگ فرشتگان میناب
آمریکایی‌ها متن جدیدی به ایران ارسال کرده‌اند
خداحافظ آسیا، سلام اروپا/ سامورایی‌ها از قاره کهن دل می کنند؟
جزئیات تمرین 90 دقیقه‌ای تیم امید/ از دوهای کوتاه تا اجرای مدل‌های ترکیبی
شهادت مامور پلیس در حمله مسلحانه اشرار در سراوان
برتری قاطع استقلال در دربی بسکتبالی مقابل نفت