×
سیاسی
شناسه خبر : 226999
تاریخ انتشار :

واکاوی مبانی فکری و سیاسی امام خمینی(ره) در گفت‌وگوی نورنیوز با دکتر حمیدرضا جلایی‌پور(بخش پایانی)

شجاعت نرمش و انعطاف در چارچوب منافع ملی

منطق نرمش امام(ره) در حکمرانی، بیشتر مبتنی بر عقلانیت و مصلحت بود. بعنوان مثال وقتی اسرائیل به جنوب لبنان حمله کرد، امام برخلاف انتظار انقلابیون گفت راه قدس از کربلا می‌گذرد. یا وقتی در سال 67 لیست مطول نیاز جبهه‌ها را از فرماندهان جنگ دریافت کرد، محکم از قبول قطعنامه 598 دفاع کرد. این منطق امروز هم با دیپلماسی هوشمند و تمرکز بر منافع ملی قابل بازتولید است.

نورنیوز – گروه سیاسی: در سومین و آخرین بخش از گفت‌وگوی دگتر حمیدرضا جلایی‌پور با نورنیوز، توانمندی‌ها و شجاعت‌های امام خمینی(ره) در مقام تصمیم‌گیری‌های بغرنج و حاد مورد بررسی قرار گرفته است. رهبر فقید انقلاب در مقام حکمرانی، شجاعت انعطاف و نرمش داشت و به تناسب شرایط موجود ملی و بین المللی، راهکارهای نوآورانه و کارگشا طراحی و اجرا می‌کرد. در بخش پایانی این گفت‌وگو مصادیق و نمونه‌هایی از این رویکرد طرح و تبیین شده است. 

 اندیشه سیاسی امام خمینی(ره) و تصمیمات ایشان در سال‌های پس از پیروزی انقلاب را به سیاست‌ورزی رئالیستی نزدیک‌تر می‌دانید یا سیاست‌ورزی ایده‌آلیستی؟ 

به نظر من اندیشه سیاسی امام خمینی(ره) و تصمیمات ایشان در سال‌های پس از پیروزی انقلاب ترکیبی از رئالیسم و ایده‌آلیسم است، اما با گرایش قوی‌تر به ایده‌آلیسم. امام(ره) هدف اصلی انقلاب را تحقق نظام اسلامی مبتنی بر عدالت، استقلال، و ارزش‌های دینی می‌دانستند. شعار «نه شرقی، نه غربی» و تأکید بر ولایت فقیه نشان‌دهنده تعهد به آرمان‌ها بود. ایشان در برابر فشارهای خارجی (مانند تحریم‌ها یا جنگ) و داخلی، بر حفظ هویت اسلامی و استقلال تأکید داشتند، حتی اگر هزینه‌بر بود.

از طرف دیگر تصمیماتی مانند پذیرش قطعنامه ۵۹۸ (پایان جنگ ایران و عراق) یا تأیید بازنگری قانون اساسی در سال ۱۳۶۸ نشان‌دهنده توجه به واقعیت‌های سیاسی و امنیتی و اولویت مصلحت نظام بود، در این موارد امام(ره) رئالیستی عمل می‌کردند.

چرا الگوی فتوای قتل سلمان رشدی در موارد مشابه در دهه‌های پس از رحلت امام خمینی(ره) از سوی رهبران سیاسی و دینی در جهان اسلام تکرار نشد؟

فتوای قتل سلمان رشدی توسط امام خمینی(ره) در سال ۱۳۶۷ به دلیل توهین به مقدسات اسلامی در کتاب «آیات شیطانی» صادر شد. این فتوا در شرایط خاص سیاسی، فرهنگی، و انقلابی آن زمان بود و به دلایل ذیل در دهه‌های بعد توسط رهبران سیاسی و دینی جهان اسلام تکرار نشد. فتوا در اوج انقلاب اسلامی و درگیری‌های منطقه‌ای (جنگ ایران و عراق) صادر شد، زمانی که ایران نیاز به نمایش اقتدار و دفاع از هویت اسلامی داشت. این شرایط در موارد مشابه بعدی کمتر تکرار شد.

فتوا واکنش‌های شدید جهانی، تحریم‌ها، و انزوای دیپلماتیک ایران را در پی داشت. رهبران دیگر جهان اسلام از تکرار چنین اقدامی به دلیل هزینه‌های سیاسی و اقتصادی اجتناب کردند. مراجع و رهبران دینی جهان اسلام (از شیعه و سنی) دیدگاه‌های متفاوتی درباره واکنش به توهین به مقدسات دارند. بعضی‌ها ترجیح دادند از ابزارهای حقوقی، دیپلماتیک، یا فرهنگی استفاده کنند.

با گسترش رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی، رهبران دینی و سیاسی به جای فتواهای رادیکال، به ابزارهای نرم مانند گفت‌وگو، تولید محتوای فرهنگی، یا فشارهای دیپلماتیک روی آوردند تا از تنش‌های جهانی جلوگیری کنند. فتوای امام(ره) از سوی برخی مراجع شیعه و سنی حمایت شد، اما اجماع کامل وجود نداشت. اختلافات فقهی و سیاسی در جهان اسلام مانع از تکرار چنین اقداماتی شد.

 نظریه استقلال در نگاه امام خمینی(ره) تا چه اندازه با واقعیت‌های جهان امروز هماهنگ و سازگار است؟

ظریه استقلال امام خمینی(ره) بر استقلال سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و نظامی ایران از قدرت‌های خارجی، به‌ویژه شرق و غرب، تأکید داشت. ایشان شعار «نه شرقی، نه غربی، جمهوری اسلامی» را محور این دیدگاه قرار دادند، با هدف حفظ حاکمیت ملی و خودکفایی در برابر سلطه بیگانگان. این نظریه تا کنون در ١۴٠۴ و تا حدی با واقعیت‌های جهانی هماهنگ است. اما در این زمینه چالش‌هایی هم هست. 

در جهانی که قدرت‌های بزرگ از طریق تحریم، جنگ اقتصادی، (و اخیرا با نفوذ دیجیتالی و هوشمند) به دنبال سلطه‌اند، تأکید امام(ره) بر استقلال سیاسی و فرهنگی همچنان مرتبط است.  ایده خودکفایی در اقتصاد با توجه به جهانی‌شدن و وابستگی‌های متقابل اقتصادی چالش‌برانگیز است؛ اما تجربه تحریم‌ها نشان می‌دهد که تقویت تولید داخلی و کاهش وابستگی به نفت و واردات (مورد تأکید امام) همچنان راهبردی عملی است اما فرایند توسعه کشور را با بحران ناترازی‌ها روبرو کرده است. 

سیاست خارجی ایران در سال‌های پس از رحلت امام خمینی(ره) چه نسبتی با تصمیمات ایشان در این عرصه دارد؟ 

سیاست خارجی ایران پس از رحلت امام خمینی (ره) در سال ۱۳۶۸ تا حد زیادی در چارچوب اصول مورد تأکید ایشان، یعنی استقلال، عدم وابستگی به شرق و غرب، شکل گرفته، اما در سال‌های اخیرا در گرایش به روسیه کمی از تعادل خارج شده است. 

ایران پس از امام(ره) همچنان از وابستگی به قدرت‌های بزرگ (به‌ویژه آمریکا و غرب) اجتناب کرده و سیاست استقلال را حفظ کرده است (مثل مقاومت در برابر تحریم‌ها). البته حمایت یک بعدی جمهوری اسلامی از حوزه نفوذش در خاورمیانه  (یعنی با تاکید بر کمک نظامی) پس از هفت اکتبر با هزینه‌های زیاد همراه بوده است. پس از امام(ره)، برخی دوره‌ها (مانند مذاکرات برجام) انعطاف بیشتری داشتند، اما در یک دهه رویکردهای سخت‌تر و کمتر دیپلماتیک دیده شده است. البته از ١۴٠٣ به بعد این سیاست‌ها کمی دارد تغییر می‌کند. خوشبختانه روابط ایران با همسایگان خصوصا با عربستان دارد بهبود پیدا می‌کند.

روشن است که تحریم‌ها و فشارهای اقتصادی ایران را به تعاملات اقتصادی با کشورهایی مثل چین و روسیه سوق داده که گاه با اصل «نه شرقی، نه غربی» در ظاهر تناقض دارد، هرچند به دلیل حفظ استقلال، با روح اندیشه امام(ره) بی‌تناقض است. حتی ایران به سیاست خارجی متوازن (یعنی تعامل عزتمندانه با همه قدرت‌ها مثل چین، روسیه، آمریکا و اروپا و ...) نیاز دارد. 

وابستگی‌های اقتصادی جهانی، مانند زنجیره‌های تأمین و تجارت بین‌المللی، دستیابی به استقلال کامل اقتصادی را دشوار کرده است. همکاری‌های بین‌المللی گاهی برای پیشرفت ضروری است. دسترسی به فناوری‌های پیشرفته و دانش جهانی نیازمند تعامل با جهان است، که می‌تواند با مفهوم یک بعدی استقلال تعارض داشته باشد. در جهانی که ائتلاف‌ها و مذاکرات بین‌المللی نقش کلیدی دارند، حفظ استقلال کامل بدون انزوا نیازمند دیپلماسی هوشمندانه است، چیزی که امام(ره) نیز به آن در چارچوب منافع ملی باور داشتند.

 آیا منطق نرمش های سیاسی امام(ره) در مقام یک زمامدار، قابل بازتولید برای روزگار ما هست؟ چگونه ؟

بله. در واقع امام(ره) غیر از مرجع تقلید، رئیس حکومت هم بود و حکومت در هر دوره با مسائل گوناگون روبرو هست. امام(ره) هم به موقع انعطاف نشان می‌داد. بعنوان مثال اسرائیل به جنوب لبنان حمله کرد و امام(ره) برخلاف انتظار انقلابیون گفت «راه قدس از کربلا می‌گذرد.» منظورش این بود که محکم از خطوط جبهه‌های ایران برابر حمله صدام دفاع کنید. یا وقتی در سال ۶۷ لیست مطول نیاز جبهه‌ها را از فرماندهان جنگ دریافت کرد، محکم از قبول قطعنامه ۵۹۸ دفاع کرد. منطق نرمش امام(ره)، بیشتر مبتنی بر عقلانیت و مصلحت بود. امروز هم با دیپلماسی هوشمند و تمرکز بر منافع ملی قابل بازتولید است.

اگر امروز و در شرایط فعلی سیاسی و اقتصادی ایران و مناسبات خاورمیانه، امام خمینی(ره) در نقش رهبر ایران بود، در موضوع روابط با آمریکا چگونه عمل می‌کرد؟ 

به نظر من اگر امام خمینی(ره) امروز در نقش رهبر ایران بودند، با توجه به شرایط سیاسی و اقتصادی ایران و مناسبات خاورمیانه (تا  ۱۴۰۴)، رویکردی مبتنی بر عقلانیت سیاسی، حفظ استقلال، و مصلحت نظام در روابط با آمریکا اتخاذ می‌کردند. امام(ره) به مذاکره با آمریکا به‌عنوان ابزاری برای کاهش فشارهای اقتصادی (مانند تحریم‌ها) باور داشتند؛ اما این مذاکره با حفظ اصول استقلال و عزت ملی انجام می‌شد. 

روشن است امام(ره)  از استقلال سیاسی و فرهنگی ایران کوتاه نمی‌آمدند و هرگونه تعامل با آمریکا را مشروط به احترام به حاکمیت ایران و عدم مداخله در امور داخلی می‌کردند. با توجه به مشکلات اقتصادی (تورم، بیکاری، رکود, گرانی)، امام بر بهبود معیشت مردم تأکید می‌کردند و از مذاکره برای کاهش فشار تحریم‌ها به نفع مردم استقبال می‌کردند، البته نه به قیمت وابستگی.

امام(ره) با تقویت روابط با کشورهای منطقه (مانند عربستان یا ترکیه) و محور مقاومت، از انزوای ایران جلوگیری کرده و اهرم فشار در برابر آمریکا ایجاد می‌کردند. ایشان با اطلاع‌رسانی شفاف، اعتماد عمومی را در تصمیمات دیپلماتیک حفظ می‌کردند تا از سوءاستفاده دشمنان جلوگیری شود.


اخبار مرتبط
اگر امام زنده بود به بخش‌های غیر پاسخگوی نظام پایان می‌داد
چهارشنبه 1404/03/14 ساعت 10:44
واکاوی مبانی فکری و سیاسی امام خمینی(ره) در گفت‌وگوی نورنیوز با دکتر حمیدرضا جلایی‌پور(بخش دوم)
اگر امام زنده بود به بخش‌های غیر پاسخگوی نظام پایان می‌داد
امام خمینی (ره) با تأکید بر «میزان، رأی ملت است»، مردم‌سالاری را محور نظام می‌دانستند. اگر امروز حضور داشتند، این اصل همچنان معتبر بود، اما با توجه به چالش‌های کنونی (کاهش مشارکت، بی‌اعتمادی، و مشکلات معیشتی)، بر اصلاح سازوکارهای انتخاباتی، شفافیت، و جلب اعتماد عمومی تأکید می‌کردند.
میراث بنیانگذار انقلاب؛‌ بازخوانی پس از 36 سال
سه‌شنبه 1404/03/13 ساعت 15:52
واکاوی مبانی فکری و سیاسی امام خمینی(ره) در گفت‌وگوی نورنیوز با دکتر حمیدرضا جلایی‌پور(بخش اول)
میراث بنیانگذار انقلاب؛‌ بازخوانی پس از 36 سال
امام خمینی(ره) بزرگ‌ترین خطر برای انقلاب اسلامی را انحراف از ارزش‌های اسلامی، فراموشی آرمان‌ها، دنیاطلبی مسئولین، تضعیف وحدت ملی و فاصله گرفتن از ساده‌زیستی و خدمت به محرومان می‌دانستند؛ انحرافی که می‌تواند مسیر انقلاب را تغییر دهد.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
ولایتی: دشمنان با طرح دالان زنگه‌زور در پی تهدید تمامیت ارضی هستند
اینترنت و تماس ارزان اربعینی فقط با ثبت‌نام در سماح!
نوراینفو | سالروز عملیات افتخارآفرین مرصاد
پرداخت مرحله سوم کالابرگ الکترونیکی از فردا آغاز می‌شود +جدول زمان واریز برای دهک‌ها
وزیر علوم: مدت دوره‌ی کارشناسی سه ساله می‌شود
رئیس مجلس: تروریسم در زاهدان انتقام دشمن از مقاومت مردم ایران بود
وضعیت آب و هوا امروز یکشنبه 5 مرداد 1404+ وضعیت استان‌ها
کسب 3 طلا و یک نقره توسط تیم ایران در المپیاد جهانی زیست‌شناسی
انتقاد درویش از زنوزی؛ اگر حق با شماست، چرا دنبال مصالحه‌اید؟
سرژ اوریه در آستانه پیوستن به پرسپولیس+ عکس
تکذیب شایعات پرآبی سدهای تهران:/وضعیت منابع آبی بحرانی است
رژیم صهیونیستی تهدید کرد؛ کشتی «حنظله» را توقیف می کنیم
کریستیانو رونالدو همچنان در رتبه اول پردرآمدترین فوتبالیست‌ های جهان
احداث سازه مجاور برج آزادی بدون تایید میراث فرهنگی!
تخت‌روانچی: غنی‌سازی باید جزء جدایی‌ناپذیر هر توافقی باشد/مذاکره باید برد-برد باشد
ورود 117 کامیون کمک بشردوستانه به نوار غزه
ایران در عملیات «بشارت فتح» به پایگاه العدید چه چیزی را هدف قرار داد؟+فیلم
سردار ابن‌رضا جانشین وزیر دفاع شد
نورنما | کودکان چه نقشی در جنگ دارند؟
یک کفش کتانی، راز سرقت میلیاردی در تهران را فاش کرد
اربعین زنان؛ کنشگری خیر دینی زنان ایرانی عراقی در آیین پیاده‌روی اربعین
امیدی تازه در درمان تومورهای مقاوم
دستور وزیر کشور برای پیگیری حادثه زاهدان/عارف و اژه‌ای پیام دادند، مولوی عبدالحمید بیانیه
عکس های منتخب ایران، شنبه 4 مرداد 1404
چرخش خطرناک قدرت؛ از دوحزبی‌گری تا فاشیسم
دوربین‌ شهروندان راست می‌گوید یا آمار و تحلیل دولت؟
زلزله 4.7 ریشتری در عسلویه/ تاسیسات نفت و گاز آسیبی ندیدند
قدرت‌نمایی هواوی با رونمایی از سیستم پیشرفته‌تر از انویدیا
چگونه با پویش «کلیک امن» پلیس فتا گرفتار کلاهبرداران اینترنتی نشویم؟
جزئیات زمانبندی جدید دانشگاه آزاد برای جاماندگان امتحانات نیمسال دوم
مسیر اربعین برای مشمولان فاقد معافیت در اربعین 1404 بسته است!
ماکرون در مورد ایران با سران آلمان و انگلیس رایزنی کرد
600 جایگاه CNG در جنگ 12 روزه گاز رایگان عرضه کردند
نصب سیستم اعلان عمومی آژیر هشدار در تهران آغاز شد
«ابرقویی‌نژاد» به پرسپولیس پیوست
ایرانخودرو نصف مشتریانش را از دست داد!
توضیحات سخنگوی سپاه درباره نقش شهدای اقتدار در توسعه قدرت‌ دفاعی ایران
نوراینفو | دانستنی‌هایی در مورد سفر اربعین
قیمت طلا و سکه امروز شنبه 4 مرداد 1404
کاهش 100 میلیون متر مکعبی ذخایر سد کرج نسبت به پارسال +فیلم
عملیات تروریستی در زاهدان؛ حلقه تکمیلی جنگ ترکیبی علیه ایران
برانکو: از ایران پیشنهاد دارم!
بیانیه 191 فعال سیاسی و فرهنگی: «روز ایستادن پای ایران است»
نخست‌وزیر مالزی: اسرائیل باید از سازمان ملل اخراج شود + فیلم
انقلاب در حمل‌ونقل پایتخت با تاکسی اینترنتی شهرداری تهران
ترجیحات ایران و اروپا در استانبول
طرح بیمه رانندگان کامیون در مجلس کلید خورد
کمیته بین‌المللی صلیب سرخ: هیچ عذری برای آنچه در غزه می‌گذرد پذیرفتنی نیست
قیمت دلار امروز شنبه 4 مرداد 1404
نبرد نان؛ نقشه جدید قدرت از مزرعه تا مرزهای ژئوپلیتیک
X
آگهی تبلیغاتی