×
فرهنگی
شناسه خبر : 226555
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/03/11 ساعت 21:20

نورنیوز از اقدامات افراطیون در هجوم به شیخ حسین انصاریان و لغو مراسم هادی خانیکی گزارش می دهد:

آیا دور تازه‌ای از فعالیت گروه‌های فشار در راه است؟

لغو مراسم نکوداشت هادی خانیکی با مداخله گروه‌های فشار، تنها یک رخداد محلی یا فرهنگی نیست؛ بلکه نمادی است از تنش دائمی میان خواست عمومی برای تنوع فرهنگی و سلطه‌گرایی اقلیت‌های پرصدا. در حالی که کشور نیازمند انسجام و وفاق ملی است، پرسش اینجاست که چگونه می‌توان با پذیرش یکدیگر، مسیر گفت‌وگو و همبستگی اجتماعی را هموار کرد؟

نورنیوز- گروه فرهنگی: در روزهایی که جامعه ایران بیش از هر زمان دیگر نیازمند همدلی، گفت‌وگو و بازسازی اعتماد اجتماعی است، خبر لغو مراسم نکوداشت دکتر هادی خانیکی در زادگاهش گناباد، نگرانی‌هایی فراتر از یک تصمیم محلی را برانگیخته است. دکتر خانیکی، استاد ارتباطات و یکی از چهره‌های شناخته‌شده حوزه رسانه و فرهنگ، قرار بود در مراسمی مردمی مورد تقدیر قرار گیرد، اما این مراسم با فشار گروهی از معترضان منتفی شد.

طبق اعلام منابع محلی، گروهی کمتر از ۱۰۰ نفر با برگزاری تجمعی اعتراضی در محل برگزاری همایش، سبب شدند برگزارکنندگان، در فضایی متأثر از نگرانی و فشار، تصمیم به لغو مراسم بگیرند. فرمانداری گناباد نقش مستقیمی در لغو نداشته اما با پذیرش مسئولیت فضای عمومی، از تصمیم لغو "داوطلبانه" برگزارکنندگان دفاع کرده است. دکتر هادی خانیکی، چهره‌ای فراتر از گرایش‌های سیاسی است. چه به‌عنوان استاد دانشگاه و چه به‌عنوان چهره‌ای اهل گفت‌وگو، نقش مهمی در ترویج گفتمان "همزیستی فرهنگی" ایفا کرده است. او همواره در فضای رسانه‌ای ایران مدافع رواداری، شنیدن صدای دیگری و پرهیز از خشونت نمادین بوده است.

لغو مراسم نکوداشت او، بدون هیچ عنوان قضایی یا مستند رسمی، این پیام تلخ را به جامعه مخابره نمود که حتی گفت‌وگوکنندگان نیز نزد افراط‌گرایان مجالی برای پذیرش ندارند. این اتفاق تنها یک رخداد محلی یا فرهنگی نیست؛ بلکه نمادی است از تنش دائمی میان خواست عمومی برای تنوع فرهنگی و سلطه‌گرایی اقلیت‌های پرصدا. در حالی که کشور نیازمند انسجام و وفاق ملی است، پرسش اینجاست که چگونه می‌توان با پذیرش یکدیگر، مسیر گفت‌وگو و همبستگی اجتماعی را هموار کرد؟

مشابه چنین رفتار تنگ نظرانه ای را می‌توان در هجوم رسانه‌ای افراط‌گرایان به خطیب و واعظ محبوب و مردمی، شیخ حسین انصاریان، به خاطر دیدار با رئیس دولت اصلاحات هم شاهد بود. حجم این تعرض‌ها تا جایی بود که حجت الاسلام انصاریان، گلایه‌های تلخی بر زبان آورد و از رواج این رویکرد زشت به شدت انتقاد کرد.

الگوی تکرارشونده ممانعت فرهنگی

لغو برنامه‌های فرهنگی با فشار گروه‌های تندرو موضوع تازه‌ای نیست. در سال‌های اخیر، کنسرت‌های موسیقی، نشست‌های دانشگاهی و حتی نمایشگاه‌های هنری، بارها به همین شیوه متوقف شده‌اند. از لغو کنسرت سیروان خسروی در اهواز تا ممانعت از سخنرانی استادان دانشگاه در مشهد و قم، فهرستی بلندبالا از اقدامات سلیقه‌ای در برابر قانون و مجوز رسمی وجود دارد. نکته نگران‌کننده این است که این اقدامات نه‌تنها بدون مجازات، بلکه بعضاً با نوعی تأیید ضمنی برخی از افراد و نهادهای مسئول ادامه یافته‌اند؛ گویی اراده اقلیت پرسروصدا توانسته اراده عمومی را به محاق ببرد. چنین رویکردهایی تهدیدی مستقیم برای مفهوم «دولت مدنی» و «وفاق اجتماعی» است که دولت جدید بر آن تأکید دارد.

اگرچه ممکن است لغو یک برنامه فرهنگی در نگاه اول اتفاقی گذرا به‌نظر برسد، اما پیامدهای عمیق‌تری در پی دارد:

-تضعیف سرمایه اجتماعی: اعتماد میان مردم و نهادهای رسمی زمانی بازسازی می‌شود که جامعه احساس کند صدایش شنیده می‌شود و قانون بر فریاد غلبه دارد.

 - افزایش مهاجرت نخبگان: وقتی فضای فعالیت فرهنگی تنگ می‌شود، بسیاری از چهره‌های علمی و فرهنگی یا به سکوت پناه می‌برند یا مهاجرت را برمی‌گزینند.

 - تشدید قطبی‌سازی جامعه: حذف صداهای میانه‌رو، میدان را برای افراطی‌گری باز می‌گذارد و جامعه را به دو قطب «ممانعت‌گر» و «معترض» تقسیم می‌کند.

- ضربه به اقتصاد فرهنگی: لغو مکرر برنامه‌ها، آسیب مستقیم به مشاغل فرهنگی، برگزارکنندگان، نویسندگان، موزیسین‌ها و حتی گردشگری شهری وارد می‌کند.

فرصتی برای دولت چهاردهم

دولت چهاردهم، شعار وفاق، همدلی و شنیدن صدای جامعه را سرلوحه خود قرار داده است. اگر قرار باشد این شعار از سطح گفتمان به سطح کنش سیاسی و مدیریتی ارتقا یابد، لازم است که دولت به‌طور جدی از حقوق فرهنگی و قانونی شهروندان دفاع کند. در همین راستا، لغو مراسم‌ قانونی با فشار اقلیت، آزمونی بزرگ برای اراده دولت در دفاع از گفت‌وگو است. اگر چنین رویدادهایی بی‌پاسخ بمانند، عملاً ساختارهای رسمی، استقلال خود را در برابر تهدیدهای غیردموکراتیک از دست خواهند داد.

در روزگاری که جامعه ایرانی با زخم‌های اقتصادی، روانی و اجتماعی مواجه است، فعالیت‌های فرهنگی و چهره‌هایی چون دکتر خانیکی می‌توانند پل‌های ارتباطی را ترمیم و بازسازی کنند. خاموش‌کردن صدای فرهنگ، خاموش‌کردن نور امید در تاریکی‌های انباشته جامعه است. لغو مراسم گناباد، فقط حذف یک نکوداشت نبود؛ حذف مجدد یکی از نمادهای گفت‌وگو، صلح و عقلانیت در جامعه‌ای است که بیش از هر چیز به این سه عنصر نیاز دارد.

جامعه‌ای که نتواند با تنوع فکری و فرهنگی کنار بیاید، راهی جز انسداد و انفجار پیش رو نخواهد داشت. دموکراسی، نه در صندوق رأی، بلکه در تحمل همدیگر محک می‌خورد. دولت باید نشان دهد که طرف قانون، فرهنگ، و گفت‌وگو است. و جامعه مدنی نیز باید بداند که عقب‌نشینی در برابر فریاد، آغاز زوال تدریجی است. در روزگاری که امید، کمیاب‌ترین کالا شده، نگذاریم صدای گفت‌وگو قربانی هیاهو شود.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
تاریخ و زمان قرعه‌کشی جام جهانی 2026 در یک نگاه
کدام یک از گوشی‌های شیائومی به روز نخواهد شد؟
برکناری یک مقام ارشد نظامی در دولت ترامپ!
عراقچی: مستندسازی جنگ 12 روزه در دستور کار است
واکنش عربستان به بحران انسانی در غزه؛ جامعه جهانی دخالت کند
وضعیت آب و هوا امروز شنبه 1 شهریور 1404 + وضعیت استان‌ها
برنامه مسابقات امروز 1 شهریور + پخش زنده
ونزوئلا و چالش مداخله‌گری ایالات متحده
آژانس بین‌المللی هسته‌ای: چندین انفجار در چرنوبیل رخ داده است
روش‌های طبیعی برای نرم کردن پوست خشک با ماسک‌های خانگی
هشدارپزشکان درباره عفونت ویروسی معروف به «سرماخوردگی چشمی»
تحولی جدید در روابط اسلام‌آباد و داکا؛ وزیر خارجه پاکستان به بنگلادش می رود
دکتر پزشکیان قهرمانی تیم ملی نجوم و اخترفیزیک ایران را تبریک گفت
گفت‌وگوی صریح و بی‌پرده با وزیر بهداشت + فیلم
هشدار عراقچی درباره منافع ملی ایران و تلاش اروپا برای یافتن راه‌حل دیپلماتیک + فیلم
تسویه مطالبات گندمکاران، معلمان و فعالان حوزه دارو در دستور کار قرار گرفت
اجبار نصب پیام‌رسان‌های داخلی روی گوشی‌های هوشمند در روسیه
جنگ 12روزه برخی اولویت‌های ما را تغییر داد
افغانستان ادعای پاکستان درباره حضور داعش در این کشور را رد کرد
جزئیات نشست اهالی فرهنگ و هنر با معاون اول رئیس‌جمهور + فیلم
دستور وزیر ورزش برای پیگیری مفقودی 2 کوه‌نورد ایرانی در قرقیزستان
ترامپ: پوتین و زلنسکی توان کنار آمدن ندارند؛ شرکت در دیدار آنها را ترجیح نمی‌دهم
تحقیقات درباره اسناد محرمانه؛ حمله اف‌بی‌آی به خانه جان بولتون
استقلال یکی از بهترین تیم‌های تاریخ را تشکیل داد
آتشفشان دماوند فعال شد؟ + فیلم
کودتای 28 مرداد و درس‌هایش
وزارت امور خارجه کسب مدال در المپیاد بین‌المللی نجوم را تبریک گفت
آیا دوباره جنگ می شود؟
فضانوردان «آرتمیس 2» تمرینات ویژه‌ای را برای سفر به دور ماه آغاز کردند
آمریکا روند بررسی روادید 55 میلیون خارجی را تشدید می‌کند
فراجا: عاملان جنایت در ایرانشهر به سزای اعمالشان خواهند رسید
تصادف در محور رباط کریم - ساوه+تعداد مصدومان
سفارت آلمان در تهران باز است ؟
جیپو: بی‌صبرانه منتظر دیدار با هواداران استقلال هستم
حمله اوکراین به زیرساخت‌های نفتی روسیه در مسیر مجارستان و اسلواکی
حماس: اعلام رسمی قحطی در غزه، رسوایی بزرگ برای اسرائیل و متحدانش است
پهپادهای یمنی بار دیگر سرزمین‌های اشغالی را هدف قرار دادند
گفت و گو وزیر دفاع در برنامه زنده گفتگوی ویژه خبری
دیدار حساس مقامات ایران و آژانس در وین
جزییات حادثه دلخراش در چین/تعدادفوتی ها
آغاز دور جدید مذاکرات ایران با سه کشور اروپایی و اتحادیه اروپا مشخص شد
یاسر آسانی: خوشحالم که به بزرگ‌ترین باشگاه آسیا پیوستم + فیلم
اتحادیه اروپا: بحران قحطی در غزه جدی است؛ کمک‌های انسانی باید بی‌وقفه ارسال شود
تحولی بزرگ در باتری‌های لیتیومی؛ ظرفیت دو برابر با فناوری جدید
ترافیک سنگین در ورودی‌های مازندران
لاوروف: زمان دیدار زلنسکی و پوتین هنوز مشخص نشده است
پوستر ویژه پرسپولیس برای نبرد حساس با سپاهان رونمایی شد
یارانه نقدی کدام دهک ها در مردادماه قطع شد؟
حمله FBI به منزل جان بولتون، مشاور سابق رئیس‌جمهور آمریکا
هتریک هری کین و شب طوفانی بایرن مونیخ با 6 گل + خلاصه بازی