×
سیاسی
شناسه خبر : 226319
تاریخ انتشار : شنبه 1404/03/10 ساعت 08:46
حج و چشم‌انداز روابط راهبردی تهران – ریاض

علیرضا عنایتی سفیر ایران در ریاض

حج و چشم‌انداز روابط راهبردی تهران – ریاض

تحولات بسیاری در سطح جهانی در حال وقوع است، اما با وجود این دگرگونی‌ها، منطقه خلیج فارس همچنان جایگاه ویژه و راهبردی خود را حفظ کرده است. اهمیتی که نه‌ فقط ریشه در ژئوپلیتیک و منابع انرژی دارد، بلکه به واسطه پیوندهای فرهنگی، دینی و تاریخی کشورهای منطقه، عمق بیشتری یافته است.

نورنیوز _ گروه سیاسی: تحولات بسیاری در سطح جهانی در حال وقوع است، اما با وجود این دگرگونی‌ها، منطقه خلیج فارس همچنان جایگاه ویژه و راهبردی خود را حفظ کرده است. اهمیتی که نه‌ فقط ریشه در ژئوپلیتیک و منابع انرژی دارد، بلکه به واسطه پیوندهای فرهنگی، دینی و تاریخی کشورهای منطقه، عمق بیشتری یافته است. در همین چهارچوب، تعاملات دیپلماتیک و اقتصادی کشورهای منطقه نیز از شتاب و شفافیتی تازه برخوردار شده است.

در تازه‌ترین گام‌ها، کشورهای شورای همکاری خلیج فارس با اتحادیه آسه‌آن جلسه‌ای مشترک برگزار کرده‌اند. نشستی که تأکیدی دوچندان بر تقویت همکاری‌های اقتصادی میان این دو بلوک منطقه‌ای مهم دارد و نویدبخش پیوندهای متقابل در تجارت، سرمایه‌گذاری، انرژی و نوآوری است. این تعاملات نشان می‌دهد که کشورهای منطقه خلیج فارس در کنار تعهد به پایداری منطقه‌ای در حال ترسیم نقشه‌ای جدید برای نقش‌آفرینی در اقتصاد جهانی هستند.

در این میان، ایران نیز با نگاهی سازنده و آینده‌نگر به تحکیم روابط دوجانبه و منطقه‌ای ادامه می‌دهد. سفر آقای دکتر پزشکیان به عمان، گامی عملی در راستای همین نگاه است. در این سفر، موافقتنامه‌ها و یادداشت‌ تفاهم‌هایی با طرف عمانی به امضا رسید که مذاکرات پیرامون آنها طی سال‌های گذشته به‌طور جدی دنبال شده بود. این توافق‌ها در حوزه‌های مختلفی از جمله انرژی، حمل‌ونقل، تجارت و سرمایه‌گذاری، نشانه‌ای روشن از اراده مشترک تهران و مسقط برای توسعه تعاملات استراتژیک است.

در عربستان نیز در ایامی خاص قرار داریم. موسم حج، یکی از مهم‌ترین و باشکوه‌ترین نمودهای وحدت اسلامی، در جریان است. حجاج بیت‌الله‌الحرام از سراسر جهان اسلام گرد هم آمده‌اند و خود را برای اعمال حج در روزهای عرفه، عید قربان و دیگر مناسک آماده می‌سازند. امسال بیش از ۸۵ هزار زائر ایرانی برای ادای این فریضه بزرگ عازم عربستان شده‌اند؛ زائرانی که با ناوگان هوایی جمهوری اسلامی ایران و برای اولین‌بار نیز توسط خطوط هوایی سعودی «فلای ناس» به سرزمین وحی منتقل می‌شوند.

یکی از تحولات جالب‌ توجه امسال، انتقال زائران ایرانی به فرودگاه طائف است؛ اقدامی که امکان استفاده از میقات قرن‌المنازل و حرکت مستقیم‌تر به سمت مکه مکرمه را فراهم می‌سازد. این دستاورد، تنها یک تحول لجستیکی نیست، بلکه نشانه‌ای از عمق‌ یافتن مناسبات دوجانبه و حسن نیت متقابل برای تسهیل امور زائران است.

حج، همواره یکی از وجوه کلیدی ارتباط ایران و عربستان بوده است. مردم مؤمن و مسلمان ایران طی قرون متمادی مسیر پرمشقت و طولانی رسیدن به مکه و مدینه را با صبر و استقامت پیموده‌اند و همواره این سفر را فرصتی برای پالایش روح، اتحاد امت اسلامی و تقویت اخوت میان مسلمانان دانسته‌اند. در مقابل، عربستان سعودی طی دهه‌های اخیر، و بویژه در چند سال گذشته، پروژه‌های عظیم زیربنایی و خدماتی را در مکه و مدینه به اجرا درآورده است؛ پروژه‌هایی که هدف اصلی آنها فراهم ساختن امکانات بهتر، ایمن‌تر و گسترده‌تر برای رفاه حجاج است.

بی‌تردید این خدمات، زمینه‌ساز برگزاری حجی مطمئن، منظم و روحانی برای همه مسلمانان، از جمله زائران ایرانی است. جمهوری اسلامی ایران، حج را نه‌تنها یک فریضه دینی، بلکه نمادی از وحدت، اتحاد، همبستگی و شکل‌گیری منافع مشترک جهان اسلام می‌داند. بر همین اساس، ما این آیین را در چهارچوب مناسبات پیشرفته ایران و عربستان، یک عنصر عالی و راهبردی تعریف می‌کنیم. معتقدیم که زائران ایرانی، در سایه روابط حسنه و رو به گسترش میان دو کشور، با آرامش خاطر بیشتری به انجام مناسک خود خواهند پرداخت. از سوی دیگر، حج می‌تواند خود به عاملی برای تعمیق و تحکیم روابط دو کشور تبدیل شود.

از سوی ایران، نماینده مقام معظم رهبری و سرپرست حجاج ایرانی، به همراه رئیس سازمان حج و زیارت و سایر همکاران اجرایی، با جدیت، اهتمام و مسئولیت‌پذیری تمام تلاش خود را برای برگزاری حجی آرام، منظم و شایسته به‌کار گرفته‌اند. این تلاش‌ها، نشان‌ دهنده نگاه کلان و متعالی ایران به جایگاه حج و ظرفیت‌های آن برای تقویت انسجام امت اسلامی است.

در سلسله مناسبات تهران – ریاض، نگاه آینده ‌نگر، کلام روشن و اراده‌ای قوی دیده می‌شود؛ نگاهی که دو کشور را به سوی تثبیت یک رابطه راهبردی هدایت می‌کند. چنانچه مشکلاتی جزئی یا سوءتفاهماتی در مسیر همکاری‌ها پدید آید، این اراده مشترک و نگاه راهبردی است که ما را قادر می‌سازد از آنها عبور کنیم. ما امیدواریم که روابط ایران و عربستان سعودی در چهارچوب منافع منطقه و جهان اسلام، به ‌گونه‌ای روزافزون تعمیق یابد. در پرتو این مناسبات، نه‌تنها دو کشور، بلکه همه کشورهای منطقه می‌توانند شاهد همکاری‌های گسترده‌تر، امنیت پایدارتر، و توسعه‌ای فراگیرتر باشند. مسیر پیش رو، فرصتی است که اگر با درایت و حسن‌ نیت طی شود، می‌تواند آینده‌ای روشن برای منطقه ترسیم کند. حج امسال، نماد و تجلی همین فرصت است.


نظرات

آخرین اخبار
توزیع 100 آمبولانس جدید در طرح ارتقای اورژانس
رایزنی غریب آبادی با سفرای روسیه و چین درباره گفتگوهای ژنو
علی کریمی تهدید به سوزاندن قرآن کرد
آمریکا پایگاه نظامی با 5000 سرباز در غزه می‌سازد
فیفا به غزه کمک می‌کند
اردوغان: ترکیه ناوهواپیمابر بومی می سازد
صدرنشینی مس کرمان در لیگ برتر هندبال
واکنش حماس به نشست شورای صلح غزه در واشنگتن
اتصال شبکه بانکی به سیستم استعلام وضعیت طرح دعوای چک
بحران غزه تنها با رویکرد ترامپ قابل حل بود
معترضان آمریکایی:غزه فروشی نیست!
خروج بخشی از نیروهای آلمان از اربیل
6 هکتار از اراضی تالاب انزلی طعمه حریق شد
10 مصدوم در تصادف بزرگراه آیت‌الله سعیدی
آمریکایی‌ها خواهان پایان جنگ‌ و مداخلات خارجی هستند
سفر هیأت عراقی به ایران برای تأمین گاز
مخالفت قانونگذاران آمریکایی با سیاست‌های جنگ‌طلبانه ترامپ علیه ایران
آغاز ثبت‌نام تکمیل ظرفیت آزمون استخدامی دستگاه‌های اجرایی کشور
گزارش تصویری| محفل انس با قرآن با حضور رهبر انقلاب
ونس هیات صلح غزه را به عنوان پیروزی دولت ترامپ تبلیغ کرد
گفتگوی سفرای ایران، روسیه و چین در وین با گروسی
دستگیری 34 اغتشاشگر و تروریست خیابانی
معاون رئیس‌جمهور: هدف دولت توزیع عادلانه ثروت ملی است
سرمایه‌گذاری 10 میلیارد دلاری امریکا برای بازسازی غزه
اروگوئه به دنبال برگزاری دیدار دوستانه با ایران؟
تعجب فرانسه از حضور نماینده کمیسیون اتحادیه اروپا در شورای صلح
برنامه لیگ برتر والیبال در رمضان اعلام شد
باشگاه استقلال اطلاعیه داد
نتانیاهو: آمریکا با خلع سلاح حماس موافق است
شتاب‌ ساخت آزادراه قائم‌شهر-ساری با بودجه 500میلیاردی
اسارت بیش از 9300 فلسطینی و عرب در زندان‌های رژیم صهیونیستی
دیپلماسی تنها مسیر پایدار برای حل مساله هسته‌ای ایران
حال و هوای تئاترهای خصوصی در آخرین ماه سال
بازدید وزیر ارتباطات ایران از نمایشگاه هوش مصنوعی هند
معاونت کمیته ویژه منشور ملل متحد به ایران رسید
قیمت نفت باز هم بالا رفت
بارندگی کم و وضعیت دشوار منابع آبی پایتخت
نقش 10 سرویس اطلاعاتی خارجی در اغتشاشات دی ماه
افززایش تعداد شهدای غزه در ماه رمضان
روابط ایران و مصر وارد مرحله جدید شد
اعلام قیمت جدید مرغ توسط وزارت جهادکشاورزی + جدول
برخورد رو‌در‌رو کمپرسی و سواری در شمال اردبیل
اعطای تسهیلات 40 میلیاردی فناوران
صرفه‌جویی 1.2 میلیارد متر مکعب در مصرف سوخت نیروگاه‌ها
انهدام باند قاچاق 5 میلیون لیتر سوخت در کشور
چرخش محمدصلاح به سوی عربستان
سرمربی پرسپولیس: ناراحتی ما از باخت بیشتر از هواداران است
شکست نابغه ایرانی در تورنمنت تنیس میلیون‌دلاری
ناکامی ترامپ در استفاده دو پایگاه برای حمله به ایران
تهران 11 درجه گرم‌تر از شرایط نرمال