×
اقتصادی
شناسه خبر : 226140
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/03/08 ساعت 15:22
ساز مخالف اروپا در میانه مذاکرات تهران _ واشنگتن

جلال خوش‌چهره

ساز مخالف اروپا در میانه مذاکرات تهران _ واشنگتن

خطوط قرمز تهران، واشنگتن و بروکسل(پایتخت اتحادیه اروپا) به نقطه تلاقی رسیده‌ است. این وضع برای همه طرف‌ها هشدار دهنده خواهد بود اگر نتوان در آن تعادل ایجاد کرد. اما «تعادل» چگونه ممکن خواهد شد اگر صحنه از اراده لازم میان هریک از طرف‌ها برای این امر تهی باشد؟

نورنیوز ـ گروه بین‌الملل: تهران و واشنگتن پس از پنجمین دور گفت‌وگوهایشان در رم(پایتخت ایتالیا) با رویکردی مصلحت‌جویانه کوشیده‌اند پنجره دیپلماسی را برای حل و فصل مسالمت‌آمیز اختلافات، همچنان گشوده نگه دارند. دو طرف از گفت‌وگوهای موثر و راهگشا سخن گفته و این که به دور بعدی نشست خود امیدوارند. در این میان اما تروئیکای اروپایی ساز مخالف می‌زند. اروپائیان در دو سطح بر خط قرمز خواست‌ها از تهران پافشاری دارند؛ توقف غنی‌سازی و کاستن از توان موشکی ایران. این علاوه‌بر اختلافاتی است که بر سر نه تنها روابط دوجانبه در حوزه‌های مختلف با واشنگتن دارند، بلکه غیبت خود را در مذاکرات تهران _ واشنگتن، گونه‌ای از نادیده‌ گرفتن در فرایند یکی از مهم‌ترین پرونده‌های منطقه‌ای تفسیر می‌کنند. از این رو به نظر می‌رسد تروئیکای اروپایی برخلاف گذشته، ترجیح خود را براین مسیر قرار داده که با تل‌آویو علیه تهران هم‌آوایی بیشتری نشان دهد. پیش از این اروپائیان ضمن تلاش برای حفظ برجام به عنوان یک کارنامه موفق دیپلماتیک از سوی خود، کمترین تمایل را برای فعال کردن سیستم ماشه و یا تهدید بازگرداندن اختلافاتشان با تهران بر سر توانمندی هسته‌ای به شورای امنیت سازمان‌ملل بروز می‌دادند. به عبارت دیگر محافظه‌کاری اروپا در قبال تهران، پرهیز دادن آن از واکنش رادیکال مانند خروج از mpt و فروپاشی برجام بود.

اکنون چنین می‌نماید که موضوع ایران و اعلام خط قرمز از سوی تروئیکای اروپایی به مثابه ابزاری برای مانع تراشی مقابل واشنگتن هم می‌تواند تفسیر شود. طرفه این که واشنگتن در گفت‌وگوهای خود با تهران قائل به حرکت گام به گام در حل اختلافات جاری است؛ درحالی که تروئیکای اروپایی بر "توافق بر سر همه چیز" یا "عدم توافق بر سر هیچ چیز" اصرار می‌کند. همین مهم می‌تواند به مثابه ایجاد چاله در مسیر تلاش "تهران _ واشنگتن" برای دستیابی به توافق احتمالی در آینده باشد.

تهران کوششی دیپلماتیک را برای بازسازی روابط خود با اروپا آغاز کرد با این انگیزه که ترجیح می‌دهد اروپائیان نیز در توافق‌های احتمالی مشارکت داشته باشند. پاسخ سرد اروپا به این تلاش اما نوعی سرخوردگی را برای تهران در ابراز حسن نیت خود نسبت به اروپائیان به همراه آورد. این سرخوردگی در واکنش "عباس عراقچی" به موضع لندن درباره توقف کامل غنی سازی بازتاب یافت. وزیر امور خارجه در توئیت خود که به زبان انگلیسی منتشر شد، تصریح کرد که اصرار اروپائیان بر توقف کامل غنی سازی، گفت‌وگو میان تهران و بروکسل را بلاموضوع می‌کند. در نگاه تهران، خواست اروپائیان به معنای نادیده گرفتن خط قرمزی است که عقب نشینی از آن به معنای نخست؛ خلع ید از توانایی بازدارندگی ایران در برابر تهدیدهای امنیتی است. در وهله دوم، باج دهی غرب به تل‌آویو برای حفظ موقعیت تهدیدآمیز آن نه تنها علیه ایران، بلکه خاورمیانه است.

واقعیت تجربه شده این است که اروپا نیک می‌داند که اگر قرار بر ایجاد هرگونه توافق باشد،این تهران و واشنگتن هستند که باید پای آن را امضاء کنند. بنابراین به رغم مخالف‌خوانی‌ها و هم آوایی‌های تروئیکای اروپایی با تل‌آویو،اگر دو طرف اصلی گفت‌وگوها موفق به کشف "نقطه تعادل" در خطوط قرمز خود شوند، دیگران مجبور به همراهی با آن خواهند بود. در این میان هم واشنگتن و هم تهران لازم است مراقب وقایع غیر منتظره‌ای باشند که قادر به بر هم زدن تلاش برای کشف نقطه تعادل ‌شوند. مهم اکنون تلاقی خطوط قرمز واشنگتن _ تهران است؛اما پرسش کلیدی برای ناظران این است: این تعادل در کدام ایستگاه خواهد بود؟ و با چه ساختاری؟ آن هم در هنگامه‌ای که خطوط قرمز سه‌گانه به نقطه تلاقی رسیده‌اند.


اخبار مرتبط
کیهان،
دوشنبه 1404/03/12 ساعت 09:31
واکنش کیهان به طرح کنسرسیوم هسته ای در مذاکرات
کیهان،"سیرک مذاکره با آمریکا" و تله های تکراری!
روزنامه کیهان در واکنش به پیشنهاد آمریکا برای مشارکت ایران در یک کنسرسیوم هسته‌ای، این طرح را تله‌ای آشکار و تکراری توصیف کرد و خواستار پایان دادن به «سیرک مذاکره» شد. این روزنامه بر لزوم اتکا به توان داخلی و پرهیز از عقب‌نشینی تأکید کرد.
گول دعوای زرگری ترامپ و نتانیاهو را نخورید
جمعه 1404/03/09 ساعت 19:13
امام جمعه اردبیل:
گول دعوای زرگری ترامپ و نتانیاهو را نخورید
امام جمعه اردبیل گفت: کارشناسان سیاسی آگاه‌اند که هشدار ترامپ به نتانیاهو درباره حمله نکردن به ایران، در آستانه توافقات مهم بیان شده و هدف از آن، کسب امتیازات بیشتر در روند مذاکرات است.
فراز و نشیب مذاکرات
پنج‌شنبه 1404/03/08 ساعت 15:34
عبدالرضا فرجی‌راد
فراز و نشیب مذاکرات
فرجی‌راد نوشت: اینکه عراقچی اعلام کرده که در حال بررسی هستیم، نشان می‌‌دهد نکات مثبتی در طرح عمانی‌ها وجود دارد که قابل بررسی است. به نظر می‌رسد آمریکایی‌ها نیز آن را بررسی کرده‌اند؛ چراکه ترامپ سخنانی نسبتا مثبت مطرح را کرده است؛ هرچند که باز هم می‌گویم که او همواره در بیان مطالب دچار بزرگ‌نمایی است.
عراقچی: دور ششم مذاکرات به زودی برگزار می‌شود!
پنج‌شنبه 1404/03/08 ساعت 09:43
عراقچی: دور ششم مذاکرات به زودی برگزار می‌شود!
وزیر امور خارجه کشور خبر داد: در چند روز آینده تاریخ دور جدید مذاکرات ایران و آمریکا مشخص می‌شود. همچنین مشخص می‌شود این مذاکرات به میزبانی کدام کشور انجام می‌شود.
رفتارشناسی بازار در قبال مذاکرات
دوشنبه 1404/03/05 ساعت 08:58
علیرضا سلطانی
رفتارشناسی بازار در قبال مذاکرات
بازار، به مهم‌ترین شاخص سنجش واقعی نتایج مذاکرات ایران و آمریکا تبدیل شده است؛ رفتاری که پس از هر دور گفت‌وگو یا اظهارنظر رسمی مقامات، مسیر واکنش‌ها را تعیین می‌کند و با دقتی خاص، اخبار منتشره را راستی‌آزمایی و جهت‌گیری‌ها را مشخص می‌سازد.
نظرات

آخرین اخبار
تداخل وارفارین با آنتی‌بیوتیک‌ها؛ خطری جدی برای سالمندان
کشف کلید مولکولی آلزایمر؛ امید تازه برای محافظت از حافظه
مازندران رتبه برتر کاهش تصادفات جاده‌ای کشور را کسب کرد
وزارت دفاع ایران اقدام اتحادیه اروپا علیه سپاه را محکوم کرد
از جنگ استقبال نمی‌کنیم اما مذاکرات متوازن را می‌پذیریم
لغو وضعیت اقامت ونزوئلایی‌ها توسط دولت ترامپ غیرقانونی است
صعود اندونزی، عراق، ویتنام و تایلند به مرحله حذفی فوتسال آسیا
اقدام اروپا خللی در مأموریت‌های سپاه ایجاد نمی‌کند
بازسازی سرمایه اجتماعی و تقویت تاب‌آوری، اولویت فوری کشور است
گوترش: توافق بر سر پرونده هسته‌ای ایران مهم است
ترامپ با جانشین «مادورو» گفت و گو کرد
واکنش رئیس مجلس به اقدام سیاسی اروپا
بسته حمایتی مجلس از سپاه در برابر اقدام اتحادیه اروپا
بیانیه وزارت خارجه در محکومیت شدید مصوبه وزرای خارجه اتحادیه اروپا
غیبت احتمالی دانشجویان در امتحانات موجه می شود
سرانه مصرف آب در کشور 12.7 مترمکعب است
مقام حزب‌الله: هر تحرک نظامی آمریکا علیه ایران منطقه را به انفجار می‌کشاند
وزیر جنگ آمریکا: ایران نباید به‌سمت توانمندی هسته‌ای حرکت کند
همه به‌ویژه آمریکا باید اسرائیل را تحت فشار قرار دهند
سخنگوی ارتش: اگر دشمن حماقت کند «بلادرنگ» پاسخ خواهیم داد
رایزنی کشورهای اروپایی برای ایجاد چتر هسته‌ای مشترک
لاوروف : تضمین‌های واشنگتن-کی‌یف، صلح پایدار در اوکراین را تضمین نمی‌کند
تراکتور بدون مجوز رسمی در دیدار جام حذفی حاضر نشد
کولاک برف در آزاد راه تهران - شمال ؛ از سفر غیر ضرور پرهیز کنید
روابط بغداد و واشنگتن باید بر اصل عدم مداخله استوار باشد
منطقه به جنگ تازه نیاز ندارد
ترامپ: پوتین با توقف یک هفته‌ای بمباران اوکراین موافقت کرد
روسیه آماده میانجیگری میان ایران و آمریکا است
نجات کشتی باری ایرانی «کاسپین شیوا» در نزدیکی بندر داغستان روسیه
اکثریت آلمانی‌ها خواستار بازگرداندن ذخایر طلای کشور از آمریکا شدند
هتک حرمت حرم سبزقبا چهره واقعی دشمنان ایران را آشکار کرد
حمایت مقاومت اسلامی بحرین از رهبر انقلاب و هشدار به آمریکا
امید عالیشاه در آستانه بازگشت به میادین
ریاست جمهوری عراق: مداخلات خارجی در امور سیاسی کشور قابل قبول نیست
هزینه تسلیم از جنگ کمتر نیست؛ تهران آماده است
پزشکیان: ایران در دفاع از خود تردید نمی‌کند
رئیس‌جمهور کلمبیا: آمریکای لاتین باید یک صدا بایستد
اروپا برای نخستین بار آمریکا را تهدیدی برای خود خواند
هرگونه دخالت خارجی در روند انتصابات غیرقابل قبول است
240 حقوقدان ایرانی خواستار تعقیب قضایی ترامپ و دولت آمریکا شدند
دستگیری 115 نفر از اغتشاشگران در رودبار
شکست چادرملو مقابل ملوان در انزلی
خودروسازان بدون مجوز حق افزایش قیمت ندارند
سامانه بارشی تا جمعه در زنجان فعال است
زمین‌لرزه 3.2 ریشتری بار دیگر حوالی پارسیان هرمزگان را لرزاند
ذوق زدگی تروریست‌های اسرائیلی از اقدام اروپا علیه سپاه پاسداران
وزیر امور خارجه: اروپا مرتکب یک اشتباه راهبردی بزرگ شد
همتی: نتایج مثبت یکپارچه‌سازی نرخ ارز به مرور زمان خود را نشان خواهد داد
بیانیه ستاد کل نیروهای مسلح در واکنش به تروریستی اعلام شدن سپاه پاسداران
ادعای الجزیره: ایران با چین و روسیه رزمایش دریایی برگزار می‌کند