×
اقتصادی
شناسه خبر : 226068
تاریخ انتشار : جمعه 1404/03/09 ساعت 09:19
اعتبار کالابرگ الکترونیکی برای کدام دهک ها تامین شد؟

اعتبار کالابرگ الکترونیکی برای کدام دهک ها تامین شد؟

در حال حاضر، دهک‌های چهارم تا هفتم همچنان در وضعیت رها شدگی هستند. نه مشمول حمایت مستقیم‌اند و نه برخوردار از مزایای طبقات بالاتر. فشار اقتصادی، تورم مزمن، و افزایش هزینه‌های زندگی، این گروه را بیش از همیشه آسیب‌پذیر کرده است.

نورنیوز-گروه اقتصادی: پس از ماه‌ها تعلیق، دولت بار دیگر طرح کالابرگ الکترونیک را برای سه دهک پایین درآمدی فعال کرده است. پرسش پرتکراری که ماه‌ها در فضای عمومی شنیده می‌شد—"کالابرگ کی می‌رسد؟"—بالاخره به پاسخ رسید. اما آنچه در ظاهر یک اقدام حمایتی است، در عمق خود نشانه‌ای از تنش میان ظرفیت واقعی دولت و دامنه مطالبات اجتماعی است.

با وجود اعلام علاقه‌مندی دولت به تعمیم این برنامه به هفت دهک، سخنان سخنگوی دولت بیشتر از توانمندی، از چالش حکمرانی در حوزه رفاه پرده برمی‌دارد؛ جایی که شعارها از تصمیم‌سازی‌ها جلوترند.

اقتصاد یارانه‌ای در بن‌بست منابع

براساس اعلام دولت، منابع لازم برای مرحله فعلی تأمین شده، اما این فقط نیمی از مسیر است. وزیر تعاون نیز تأکید کرده که تداوم طرح، در گرو دسترسی به منابع جدید است. این در حالی‌ست که صندوق توسعه ملی—که طی سال‌های اخیر، پناهگاه جبران کسری‌های بودجه بوده—بیش از پیش تحت فشار قرار گرفته است. این پرسش مهم حالا مطرح است: آیا توجیهی برای برداشت‌های مکرر از منابع بین نسلی وجود دارد؟ یا باید این سیاست‌های مقطعی جای خود را به ساختارهای پایدارتر و مبتنی بر توان داخلی بدهد؟

حذف یارانه‌بگیران؛ اصلاح یا تبعیض؟

در کنار بازگشت کالابرگ، دولت حدود ۱۷ میلیون نفر را از فهرست یارانه‌بگیران حذف کرده است؛ اقدامی که در ظاهر با هدف هدفمند‌سازی اجرا شده، اما در عمل اعتراضات خاموشی را برانگیخته است.

بسیاری از خانوارهای حذف‌شده، خود را نه در دهک بالا بلکه در حاشیه طبقات متوسط می‌دانند؛ دهک‌هایی که از یارانه نقدی حذف شدند، اما مشمول کالابرگ نیز نیستند. این طبقات در وضعیت «نه این و نه آن» گرفتار شده‌اند؛ شرایطی که حس بی‌عدالتی حمایتی را در جامعه دامن می‌زند.

شکاف دهک‌ها؛ مرزی باریک میان حمایت و فراموشی

در حال حاضر، دهک‌های چهارم تا هفتم در خلأیی سیاسی-اقتصادی رها شده‌اند. نه مشمول حمایت مستقیم‌اند و نه برخوردار از مزایای طبقات بالاتر. فشار اقتصادی، تورم مزمن، و افزایش هزینه‌های زندگی، این گروه را بیش از همیشه آسیب‌پذیر کرده است.

حذف یارانه بدون پوشش جایگزین، در نهایت به شکاف عمیق‌تری میان طبقات اجتماعی می‌انجامد؛ شکافی که پیامدهای سیاسی آن می‌تواند بسیار فراتر از اثرات مالی باشد.

دوراهی آینده؛ نسخه‌ای اصلاحی یا مسکنی موقت؟

دولت حالا در برابر یک دوراهی سرنوشت‌ساز قرار دارد: یا برنامه کالابرگ را محدود و با دقت بالا فقط برای دهک‌های نیازمند اجرا کند، یا به فکر یک اصلاح کلان در ساختار بودجه، مدل‌های رفاهی و منابع پایدار باشد.

بدون این اصلاحات، هر مرحله از اجرای کالابرگ به یک بحران جدید مالی می‌انجامد و تنها نتیجه آن، انتقال بار مشکلات به نسل‌های بعدی خواهد بود. راه حل نهایی نه در توزیع پول، بلکه در بازطراحی عدالت اجتماعی با ابزارهای مدرن و فراگیر نهفته است.

 

نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
اجرای طرح زوج و فرد در تهران طی امروز از درب منازل
ترافیک سنگین در آزادراه‌های غرب تهران
اسرائیل در آستانه فروپاشی
ترامپ بودجه نظامی آمریکا را 500 میلیارد دلار افزایش داد
جنگ لبنان نزدیک است؟!
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز پنجشنبه 18 دی 1404+ جدول
پادکست | دعواهای خانوادگی؛ریشه ها و راه حل ها
2 کشته در تیراندازی مقابل کلیسایی در آمریکا
87 درصد اعراب با به‌رسمیت شناختن اسرائیل مخالفند
درخواست زلنسکی برای بازداشت رهبر چچن به روش ربایش مادورو
سالن‌های خالی سینما، زنگ خطری که باید شنید
وزیر کشور ونزوئلا از کشته شدن 100 نفر در حمله آمریکا خبر داد
واکنش سراسیمه ترامپ به قتل زن آمریکایی
به رسمیت شناختن اعتراض گامی ضروری است
سهام عدالت رکورد زد؛ سبدها میلیونی شدند
نشانه‌های تغییر ساختار حکمرانی انرژی
وزیر انرژی آمریکا: نفت ونزوئلا بدون سقف فروخته می‌شود
گاردین: رهبران اروپایی از خشم ترامپ می‌ترسند
یک مأمور پلیس در ملارد به شهادت رسید
شاخص آلودگی هوا در شهرهای صنعتی
پاسخ صریح سازمان ملل به ترامپ درباره نفت ونزوئلا
فرمان جنجالی ترامپ؛ پایان همکاری با ده‌ها نهاد بین‌المللی
رویای نفت 50 دلاری ترامپ
برنامه مسابقات ورزشی امروز 18 دی1404+ جدول پخش
وضعیت آب و هوا امروز پنجشنبه 18 دی 1404+ وضعیت استانها
درچه صورت درد در قفسه سینه نشانه مشکل قلبی است؟
سرماخوردگی حاصل هوای سرد نیست!
هشدار کارشناسان در خصوص افزایش خطر برخورد زباله‌های فضایی با هواپیماها
یک روش ساده برای کاهش ابتلا به آلزایمر
مجارستان: استقرار نیرو در اوکراین، خطر جنگ با روسیه را افزایش می‌دهد
کاخ‌سفید: حداکثر نفوذ را بر مقامات ونزوئلا داریم
قسد: تحرکات نظامی سوریه می‌تواند به جنگ بزرگی منجر شود
وزیر دفاع بلژیک پس از چند به ربایش مادورو واکنش نشان داد
چندین حمله سایبری ناموفق به سامانه سوخت در جنگ 12 روزه
رحمانی‌فضلی: ایران برنامه های متعدد دفاعی- تهاجمی دارد
موضع‌گیری دوباره وزیر خارجه لبنان علیه حزب الله
بازار باید مستمرا پایش شود
سازمان ثبت احوال: مردم برای دریافت کارت ملی‌ خود به ثبت احوال مراجعه کنند
هزینه احداث نیروگاه خورشیدی 400 دلار به ازای هر کیلووات
40 درصد تخت‌های بیمارستانی در اختیار سالمندان
ترامپ: دستیابی به گرینلند اولویت امنیت ملی آمریکاست
پاسخ وزیر دفاع بلژیک برای اعزام نیرو به گرینلند
حضور ایگور سرگیف در تمرینات پرسپولیس
ممنوعیت استفاده از واژه ربوده شدن برای مادورو!
نحوه برگزاری امتحانات دانشگاه آزاد تهران اعلام شد
نوری: مابه‌التفاوت افزایش قیمت‌ها را دولت می‌پردازد
اعزام نیرو به اوکراین در انگلستان به رای گذاشته می‌شود
خداحافظی کاغذ با ارز ترجیحی
اردوغان: تبدیل به لقمه‌ای برای تجزیه نخواهیم شد
وزیر جنگ آمریکا: نفت ونزوئلا در هرکجای جهان توقیف می‌شود