×
سیاسی
شناسه خبر : 225980
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/03/07 ساعت 12:28
معمار اصلی تحریم ها؛ غنی سازی ایران قابل حذف نیست

معمار اصلی تحریم ها؛ غنی سازی ایران قابل حذف نیست

ریچارد نفیو، طراح تحریم‌های گسترده علیه ایران، و وندی شرمن، دیپلمات کهنه‌کار آمریکایی، اذعان کرده‌اند که غنی‌سازی در ایران نه قابل حذف است و نه قابل مهار از طریق فشار. اکنون واشنگتن در بزنگاه پذیرش واقعیت قرار گرفته است.

نورنیوز _ گروه سیاسی: پایان دوران توهم: غنی‌سازی ایران، یک واقعیت برگشت‌ناپذیر
پس از سال‌ها سیاست فشار حداکثری و خروج پرهزینه آمریکا از توافق هسته‌ای، حالا صدای بازگشت به عقلانیت از درون خود طراحان تحریم شنیده می‌شود. ریچارد نفیو، از معماران اصلی تحریم‌ها، در یادداشتی تحلیلی در فارن افرز می‌نویسد که چاره‌ای جز پذیرش غنی‌سازی توسط ایران نیست. او تصریح می‌کند که توافقی با محوریت نظارت شدید اما پذیرش سطحی از غنی‌سازی، می‌تواند به احیای برخی مزایای برجام بینجامد.

از سوی دیگر، وندی شرمن به‌صراحت هشدار می‌دهد که حتی در صورت حمله نظامی به سایت‌های هسته‌ای ایران، این کشور به شکل مخفیانه و زیرزمینی راه خود را ادامه خواهد داد. پیام این دو موضع همگرا روشن است: ایران اکنون به نقطه‌ای از بلوغ فناورانه و پایداری راهبردی رسیده که ابزار تحریم و تهدید کارآمدی خود را از دست داده‌اند.

ترامپ، موانع پنهان توافق و وسوسه بازگشت

نفیو در تحلیل خود به این نکته مهم اشاره می‌کند که حتی دولت ترامپ نیز به دنبال ایجاد نوعی توافق محدود است؛ توافقی که بیشتر به بازتثبیت تصویر رئیس‌جمهور به‌مثابه یک «معامله‌گر بزرگ» کمک کند. ایران هم که زیر فشار تحریم‌هاست، در پی گشایشی اقتصادی و کاهش تنش‌هاست. اما مانع اصلی، بی‌اعتمادی عمیق تهران به دوام هرگونه توافق با آمریکا به‌ویژه در دوره ترامپ است.

بر اساس تحلیل نفیو، مهم‌ترین گره‌ کور در مذاکرات، به تضاد بنیادین میان خواست ایران برای حفظ توانمندی‌های راهبردی‌اش و انتظار ایالات متحده برای محدودسازی این توانمندی‌ها بازمی‌گردد. حتی اگر دو طرف بتوانند چارچوبی مشترک بیابند، مسائلی مانند حمایت ایران از گروه‌های مقاومت یا تضمین‌های اجرایی، می‌تواند روند رسیدن به توافق را با چالش جدی مواجه کند.

راه‌حل: توافق واقع‌گرایانه، نه بازگشت به گذشته

برخلاف آنچه در تبلیغات سیاسی غرب بیان می‌شود، پذیرش سطحی از غنی‌سازی، خط قرمز تازه‌ای نیست بلکه الزام هر توافقی است که به دنبال مهار تنش‌هاست. همان‌گونه که نفیو اشاره می‌کند، توافقی با محوریت نظارت فنی شدید و در عین حال حفظ چتر غنی‌سازی در سطحی معین، می‌تواند از بحران آنی جلوگیری کرده و مسیر آینده را تثبیت کند.

شرمن نیز هشدار می‌دهد که فشار بیشتر، ایران را به سوی گزینه‌های رادیکال سوق می‌دهد؛ جایی که حتی طرف‌های غربی نیز دیگر ابزاری برای مهار آن نخواهند داشت. در واقع، پیام نهایی این دو تحلیل‌گر آمریکایی، دعوت به واقع‌گرایی راهبردی و عبور از رویکردهای تقابلی و یک‌جانبه‌گرایانه است.


اخبار مرتبط
بروجردی: اروپا با اقدامات اخیر به دنبال خروج از انزوای سیاسی است
جمعه 1404/06/07 ساعت 14:00
بروجردی: اروپا با اقدامات اخیر به دنبال خروج از انزوای سیاسی است
به گفته عضو کمیسیون امنیت ملی، اروپا با هدف بازپس‌گیری جایگاه سیاسی خود و تحت فشار گذاشتن ایران، اقداماتی را در پیش گرفته که بیش از همه نمایشی از نقش‌آفرینی و افزایش فشارهای روانی و اقتصادی بر مردم کشور است.
عراقچی: آژانس شیوه جدید همکاری را پذیرفته/ ما فناوری را دارا هستیم/ ما غنی سازی می کنیم
شنبه 1404/05/11 ساعت 19:14
در گفت‌وگو با روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز؛
عراقچی: آژانس شیوه جدید همکاری را پذیرفته/ ما فناوری را دارا هستیم/ ما غنی سازی می کنیم
«سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در گفت‌وگو با روزنامه انگلیسی، به مسائل مختلف حوزه سیاست خارجی پرداخته است. او در این گفتگو گفته «وضعیت میدانی تغییر کرده است، بنابراین ما به یک شیوه جدید همکاری با آژانس نیاز داریم و آن‌ها پذیرفته‌اند و قرار است تیمی را برای مذاکره در مورد این شیوه به ایران بفرستند».
آملی لاریجانی: غنی‌سازی خط قرمز نظام است؛ عقب‌نشینی نداریم
چهارشنبه 1404/03/21 ساعت 20:10
آملی لاریجانی: غنی‌سازی خط قرمز نظام است؛ عقب‌نشینی نداریم
آیت‌الله آملی لاریجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، با تأکید بر حفظ دستاوردهای صلح‌آمیز هسته‌ای، غنی‌سازی را از خطوط قرمز مذاکرات دانست و تأکید کرد: در برابر زیاده‌خواهی دشمنان، هیچ‌گونه عقب‌نشینی از اصول نظام صورت نخواهد گرفت.
تهران: غنی‌سازی 60 درصدی حق قانونی ماست
شنبه 1404/03/17 ساعت 11:31
تهران: غنی‌سازی 60 درصدی حق قانونی ماست
ایران اعلام کرد غنی‌سازی اورانیوم 60 درصدی طبق معاهده NPT ممنوع نیست و تمامی فعالیت‌ها تحت نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی انجام می‌شود. تهران این اقدام را حق مسلم خود دانسته و گزارش مدیرکل آژانس را غیرمعتبر توصیف کرده است.
اجازه نمی‌دهم ایران اورانیوم غنی کند
شنبه 1404/03/17 ساعت 09:59
ترامپ شمشیر را از رو بست؛
اجازه نمی‌دهم ایران اورانیوم غنی کند
رئیس‌جمهور آمریکا، تأکید کرد که اجازه نخواهد داد ایران اورانیوم غنی‌سازی کند و هشدار داد در صورت ادامه این روند، آمریکا به روش‌های دیگر وارد عمل خواهد شد. او همچنین درباره جنگ اوکراین و بررسی قراردادهای دولتی با ایلان ماسک صحبت کرد.
نامه مشترک دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان: توافق با ایران فقط با توقف کامل غنی‌سازی
شنبه 1404/03/17 ساعت 04:00
نامه مشترک دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان: توافق با ایران فقط با توقف کامل غنی‌سازی
نمایندگان دموکرات و جمهوری‌خواه آمریکا در نامه‌ای مشترک خطاب به مارکو روبیو و ریچارد ویتکاف تأکید کردند که هرگونه توافق با ایران باید به توقف کامل غنی‌سازی اورانیوم منجر شود و واشنگتن در این مطالبه قاطع و ثابت‌قدم است.
وزیر دفاع آمریکا: امیدواریم ایران غنی‌سازی را متوقف کند
جمعه 1404/03/16 ساعت 23:59
وزیر دفاع آمریکا: امیدواریم ایران غنی‌سازی را متوقف کند
وزیر دفاع آمریکا در تازه‌ترین اظهارات خود درباره ایران، ابراز امیدواری کرد که تهران غنی‌سازی اورانیوم را متوقف کرده و قابلیت هسته‌ای خود را برچیند. او از آمادگی واشنگتن برای هر سناریویی سخن گفت، در حالی که ایران خط قرمز مذاکرات را حفظ کرده است.
نظرات

آخرین اخبار
شناسایی استرس با حسگرهای پوشیدنی
چرا با نوشیدن آب دچار نفخ می‌شویم؟
بهترین راه مقابله با گرمازدگی
چالش جدید انویدیا برای اوپن‌ای‌آی با عرضه مدل عظیم متن‌باز
هشدار درباره نقص‌های مادرزادی قلب کودکان
حفظ زیرساخت‌های اقیانوسی با چسب!
برچسب‌های پایشگر و نیاز بیماران مبتلا به پارکینسون
شناسایی نقطه جوش مولکول‌ها با هوش مصنوعی
کشف 181 قبضه سلاح غیرمجاز در خوزستان
آدان به استقلال برمی‌گردد؟
خروج ناگهانی سخنگوی ترامپ از کاخ سفید
هواپیمای سلطنتی امارات برای دومین روز به تهران آمد
واکنش اسپانیا به ادعای حاکمیتی مراکش
رئیس‌جمهورلهستان ادعای جنجالی درباره دریای بالتیک را رد کرد
نماینده کنگره خطاب به ترامپ: آمریکا را ضعیف و منزوی کردی
ترافیک نیمه‌سنگین در جاده چالوس؛ محدودیت تردد اعلام شد
آلودگی نفتی به 32 هزار مترمربع از سواحل قشم و هنگام رسید
قیمت جدید بنزین اعلام شد؛ عرضه بنزین 87 هزار و 200 تومانی از بامداد پنجشنبه
تنگه هرمز همچنان بسته است
حدود 5 میلیون زائر در روزهای اخیر به مشهد مشرف شده‌اند
العلیمی: دیگر هیچ اقدام حوثی‌ها بی‌پاسخ نمی‌ماند
حماس: با گسترده‌ترین ائتلاف ملی وارد انتخابات می‌شویم
سازمان ملل: تنها یک راه برای بازگشت ثبات به خاورمیانه وجود دارد
هشدار النجبا درباره طرح «انحصار سلاح» در عراق
نرخ باسوادی در ایران به 95.3 درصد رسید
بانوی اصفهانی حج عمره‌اش را به ساخت 168 کلاس درس بخشید
علت مرگ ماهیان بند الماس اردبیل اعلام شد
شب شهادت امام رضا(ع)؛ حرم رضوی غرق اشک و ماتم
هرمزگان، سرآمد مدیریت بحران در کشور
نورویدئو | وقتی گلوله ها خاموش شدند، اقتصاد هدف بعدی شد
شکستگی خط انتقال آب بجنورد مهار شد؛ آب پایدار ماند
مسکو: اوکراین تمایلی به پذیرش اتباع مجرم خود در روسیه ندارد
پیام تبریک سرلشکر صفوی به فرمانده جدید سپاه
وزیر دفاع پاکستان خواستار تقویت همکاری‌های دوجانبه با ایران شد
آغاز کاهش حضور نظامی ناتو در کوزوو
برنامه قطعی برق فارس فردا پنجشنبه 22 مرداد+ لینک
برنامه قطعی برق کرمانشاه فردا پنجشنبه 22 مرداد ماه اعلام شد+ جدول
واکنش دردناک مسی به درگذشت پدرش؛ «نمی‌دانم بدون تو چگونه ادامه دهم»
تهران در سوگ امام رضا(ع)؛ حرکت دسته‌های عزاداری به سمت بیت رهبر شهید
فشار تازه اروپا به ایران با اهرم حقوق بشر
صالحی: جنگ پایان راه نیست؛ مسیر «فتح اکبر» ادامه دارد
مخابره پیام «اس.او.اس» لینکن به آمریکایی‌ها!
پایان رزمایش مشترک ناوهای چین و اندونزی
توجه ویژه «رهبر شهید» به قرآن؛ روایتی از نزدیکان بیت
چرا مسابقات شطرنج کشور در خرم‌آباد لغو شد؟
جزئیات تشییع ایرج خواجه‌امیری اعلام شد
روسیه 2 شناور مرتبط با ارتش اوکراین را در اودسا هدف گرفت
جریمه سنگین برای حمل سوخت مازاد در دوغارون
آخرین وضعیت «چنگیز وثوقی» بازیگر پیشکسوت سینما
مزایده آمریکایی برای شرکت‌های نفت و گاز در خلیج مکزیک