×
سیاسی
شناسه خبر : 225877
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/03/06 ساعت 19:00
چرا سردار از سرزنش باتوم گفت؟

نورنیوز سخنان مهم رئیس ستاد کل نیروهای مسلح را بررسی می کند؛

چرا سردار از سرزنش باتوم گفت؟

سخنان اخیر رئیس ستاد کل نیروهای مسلح مبنی بر لزوم شناخت "رگ خواب نسل جدید" توسط نیروهای انتظامی و ناکارآمدی برخوردهای سخت‌افزاری، می‌تواند نشانه‌ای از تغییر گفتمان امنیتی در میان مقامات عالیرتبه نظام باشد. سخنان سرلشکر باقری درباره لزوم شناخت دقیق‌تر نسل جدید و پرهیز از روش‌های قهری، انعکاسی از ضرورت تحول گفتمانی در عرصه امنیت اجتماعی است.

نورنیوز- گروه سیاسی‌: سخنان اخیر رئیس ستاد کل نیروهای مسلح مبنی بر لزوم شناخت "رگ خواب نسل جدید" توسط نیروهای انتظامی و ناکارآمدی برخوردهای سخت‌افزاری، می‌تواند نشانه‌ای از تغییر گفتمان امنیتی در میان مقامات عالیرتبه نظام باشد. سرلشکر محمد باقری، یکی دو روز پیش در مراسم سالگرد تأسیس دانشگاه آزاد گفت:« جامعه بسیار پیچیده و در حال تحول ما نیاز به کار علمی دارد. اگر فرماندهی انتظامی بخواهد با رویکرد سخت و باتوم و دشنه برخورد کند راه به جایی نمی‌برد. ما نیاز به تدبیر داریم. افسر پلیس ما باید نسل جدید را بخوبی بشناسد و رگ خواب او را بداند. » بی‌مناسبت نیست که در سایه این سخنان کم‌سابقه و مهم، با رویکردی بین‌رشته‌ای به تحلیل علمی مفهوم "امنیت نرم"، و "پلیس جامعه‌محور" بپردازیم و نیاز به بازسازی رابطه پلیس و جامعه در بستر جامعه‌ای پیچیده و متحول را بررسی کنیم.

از امنیت سخت به امنیت نرم

نظریه‌های نوین جامعه‌شناسی سیاسی و علوم امنیتی، نشان می‌دهد که استمرار امنیت سخت، در مواجهه با جوانان خواستار کرامت و مشارکت، ناکارآمد و آسیب‌زاست. در تاریخ معاصر ایران، گفتمان امنیتی عمدتاً بر پایه رویکردهای سخت و بازدارنده بنا شده است. اما تحولات اجتماعی، ظهور نسل جدید با ارزش‌های متمایز، و بحران اعتماد عمومی نسبت به نهادهای رسمی، این الگو را به چالش کشیده است. در این بستر، سخنان رئیس ستاد کل نیروهای مسلح درباره لزوم شناخت دقیق‌تر نسل جدید و پرهیز از روش‌های قهری، انعکاسی از ضرورت تحول گفتمانی در عرصه امنیت اجتماعی است

امنیت سخت، متکی به ابزارهایی چون سرکوب، باتوم، بازداشت و تهدید است. در مقابل، امنیت نرم با تکیه بر اقناع، مشارکت، درک اجتماعی و حل مسالمت‌آمیز منازعات شکل می‌گیرد. در فضای کنونی، پلیس دیگر صرفاً "ابزار دولت" نیست، بلکه نهادی میانجی میان ساختار و جامعه است. نظریه "امنیت هوشمند" نیز بر تحلیل رفتاری، رصد گفتمان عمومی و فهم روان‌شناختی اقشار تاکید دارد.

 جامعه ایران در دهه ۱۴۰۰ دچار تحولات پیچیده هویتی، شکاف نسلی، و مطالبه‌گری گسترده شده است. استفاده از روش‌های قهری در مواجهه با اعتراضات، پوشش، یا سبک زندگی نسل جدید، نه‌تنها پاسخگو نیست بلکه به افزایش خشونت متقابل، بی‌اعتمادی نهادی و واگرایی اجتماعی منجر می‌شود. پژوهش‌های بین‌المللی نیز نشان می‌دهد استفاده بیش از حد از خشونت پلیسی، موجب افزایش ناآرامی‌ها و کاهش مشروعیت نهادهای انتظامی می‌شود.

 از فرماندهی به فهم فرهنگی

در مدل پلیس جامعه‌محور که در کشورهایی مانند ژاپن، کانادا و سوئد اجرا شده، پلیس با آموزش‌های فرهنگی، جامعه‌شناسی و روان‌شناسی، به عنوان شریک جامعه در حل مسئله عمل می‌کند. رئیس ستاد کل نیز بر همین نکته تاکید می‌کند که پلیس باید "رگ خواب نسل جدید را بشناسد". این شناخت نه یک توصیه اخلاقی، بلکه یک الزام استراتژیک برای بقا و اثرگذاری نیروهای انتظامی است.

 امنیت پایدار، بدون مشروعیت اجتماعی نهادهای مجری آن، امکان‌پذیر نیست. در نظام‌های مدرن، پلیس زمانی موفق است که مورد احترام و اعتماد افکار عمومی باشد. با افزایش سرمایه اجتماعی، همکاری داوطلبانه شهروندان افزایش یافته و میزان جرم کاهش می‌یابد. رویکردهای سرکوبگر، حتی اگر در کوتاه‌مدت نتیجه بدهد، در بلندمدت مشروعیت و اثرگذاری نظام را کاهش می‌دهد.

 از نیروی پلیس تا نهاد حکمرانی

سخنان رئیس ستاد کل نیروهای مسلح را باید جدی گرفت؛ چرا که حاوی نشانه‌هایی از چرخش پارادایمی در فهم امنیت است. این چرخش البته مدتی است آغاز شده و محدود به روزها یا ماه‌های اخیر نیست. اگر این گفتمان به اصلاح ساختارهای آموزشی، تقنینی و فرهنگی در نیروی انتظامی منتهی شود، می‌توان امیدوار بود که پلیس ایران از "پلیس قهر" به "پلیس گفت‌وگو" گذر کند. در غیر این صورت، فاصله بین مردم و نهادهای امنیتی بیشتر شده و بحران اعتماد تشدید خواهد شد. در تعبیری عام‌تر باید گفت که سخن سرلشگر باقری اختصاصی به نهاد پلیس ندارد و طرف خطاب او صرفا نیروی انتظامی نیست. می‌توان توصیه‌ی راهبردی این مقام ارشد نظامی را به کل نهادهای تصمیم‌ساز و تصمیم‌گیر بسط داد و به تمام ارکان حکمرانی یادآوری کرد که جامعه‌ی در حال تحول ایران، زبانی متمایز برای مفاهمه لازم دارد و مادام که زبان،‌ بینش و نگاه پیشین در مواجهه با مردم تغییر نکند، امکان همسخنی و همدلی میان نهاد قدرت و توده مردم وجود ندارد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
3 استدلال حقوقی ایران برای محدودسازی همکاری با آژانس
برنامه مسابقات ورزشی امروز شنبه 21 شهریور 1405؛ زمان مسابقه والیبال ایران و استرالیا
بسته‌شدن موقت مرزهای شلمچه و چذابه توسط کشور عراق
ضربه سنگین به گروهک تروریستی در سراوان
اعلام شرط بازگشایی تنگه هرمز از سوی پزشکیان ؛ توافق جدید ایران و عمان
دیدار پزشکیان و نخست‌وزیر مالزی
رویترز: کرایه حمل ابرنفتکش‌ها به بالاترین سطح رسید
وضعیت آب و هوا امروز شنبه 21 شهریور 1405؛ رعد و برق در شمال کشور + وضعیت استانها
انتخاب موثرترین درمان برای سرطان پستان با هوش مصنوعی
چرایی سوءاستفاده بیولوژیکی از هوش مصنوعی
چرا بایذ بوها را جدی بگیریم؟
سرنخ تازه‌ای از چگونگی انبساط جهان
شکاف 1.5 میلیون دلاری حقوق در دنیای هوش مصنوعی
علت تأخیر اعلام نتایج امتحانات نهایی دوازدهم اعلام شد
ادامه حملات هوایی رژیم صهیونیستی به چند منطقه در جنوب لبنان
واریز مستمری شهریور 1405 مددجویان بهزیستی و کمیته امداد
عربستان سعودی خط لوله نفت خام شرق-غرب را تعطیل کرد؟!
تکلیف بازی‌های معوق لیگ برتر روشن شد
سفیر ایران در آژانس: واکنش تهران به قطعنامه شورای حکام پس از ارزیابی اعلام می‌شود
دیدار معاونان وزرای خارجه ایران و روسیه؛ تأکید بر توسعه همکاری‌های راهبردی
المیادین: مذاکره تا زمان پذیرش شروط ایران امکان‌پذیر نیست
قطعی برق خراسان رضوی فردا شنبه 21 شهریور اعلام شد + برنامه خاموشی مشهد
زیان 11 میلیارد دلاری کانال سوئز به دلیل بحران کشتیرانی در باب‌المندب
وعده الزیدی به اهالی سنجار
جدول قطعی برق اصفهان فردا شنبه 21 شهریور ؛ خاموشی‌های فردا را ببینید
تازه‌ترین جزئیات پرونده مرگ دیگو مارادونا؛ ماجرای داروهای تجویزی چه بود؟
شهادت یک مدافع امنیت در جزیره بوموسی در پی حملات آمریکا
بختیاری‌زاده چراغ سبز نشان داد؛ صالح حردانی به استقلال برگشت
سی‌ان‌ان مدعی حمله به خط لولهٔ نفتی عربستان سعودی شد
برنامه نیمه‌ نهایی والیبال قهرمانی آسیا 2026؛ ساعت مسابقه ایران و استرالیا
برنامه قطعی برق خوزستان فردا شنبه 21 شهریور؛ زمان خاموشی برق اهواز
دستور ویژه دادستان جاسک برای حفاظت از شناورهای آسیب‌دیده
استقرار انصارالله در امتداد دریای سرخ و تنگه باب‌المندب
فرماندار ماکو شایعات را تکذیب کرد؛ مرز بازرگان تعطیل نشده است
تقلیل دستاورد دیپلماتیک نشست با کشورهای خلیج فارس به قیمت نفت، بی‌انصافی است
انفجار مرگبار در یزد؛ مادر و 3 کودک جان باختند؛ علت حادثه مشخص شد
آخرین تحولات جنگ ایران و آمریکا/نفت از109 دلار عبور کرد،اعتراف مقام آمریکایی به حمله ایران
جدول قطعی برق کرمانشاه فردا شنبه 21 شهریور+ زمان برنامه خاموشی مناطق
پاکستان: بحثی درباره اقدام نظامی علیه یمن در جریان نیست
پوتین: غرب از هر ابزاری برای بازیابی رهبری جهانی خود استفاده می‌کند
توقیف 40 کامیون کالای قاچاق در مرز شیخ‌صله ثلاث‌باباجانی
جدول قطعی برق آذربایجان شرقی فردا شنبه 21 شهریور + زمان خاموشی تبریز
سرنگونی 9 پهپاد سعودی بر فراز یمن
شرایط مذاکره با آمریکا از دید طائب
تخریب تومانیان؛ سند تاریخی سبزوار چگونه قربانیِ غفلت شد؟
کمک 7 میلیارد دلاری اتحادیه اروپا به اوکراین برای روشن نگه‌داشتن شعله‌های جنگ
بازگشت ماهیگیران بازداشت‌شده ایرانی به کشور
تصادف زنجیره‌ای در اتوبان حکیم؛ 8 مصدوم در حادثه سنگین تهران
عراقچی: تقویت ارزهای ملی در دستور کار اعضای بریکس
پزشکیان: آمریکا نمی‌تواند با قُلدری مردم ایران را وادار به تسلیم کند