×
بین الملل
شناسه خبر : 225804
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/03/06 ساعت 11:04
انتخابات 2025 عراق؛ نقشه تازه شیعیان برای عبور از قومیت گرایی

نورنیوز بررسی می کند؛

انتخابات 2025 عراق؛ نقشه تازه شیعیان برای عبور از قومیت گرایی

چارچوب هماهنگی شیعه با تکیه بر عملکرد موفق دولت السودانی در توسعه، خدمات عمومی و مبارزه با فساد، تصمیم دارد در انتخابات 2025 با تشکیل ائتلاف‌های متحد در نینوا، دیاله و صلاح‌الدین، رویکردی ملی‌گرایانه و کارآمد را جایگزین رقابت‌های سنتی طایفه‌ای کند.

نورنیوز-گروه بین الملل: چارچوب هماهنگی شیعی در عراق با تکیه بر عملکرد مثبت دولت فعلی که برآمده از سیاستهای صحیح این ائتلاف است، قصد دارد رویکرد توسعه‌محور خود را به استان‌های دیاله، نینوا و صلاح‌الدین گسترش دهد. 
تصمیم اخیر چارچوب هماهنگی شیعی (الإطار التنسیقی) برای تشکیل ائتلاف‌های انتخاباتی در سه استان کلیدی عراق—نینوا، دیاله و صلاح‌الدین—نشان‌دهنده گامی نوین در مسیر گسترش دامنه ملی رویکرد سیاسی این جریان است. برخلاف برداشت‌های تقلیل‌گرایانه از سیاست‌ورزی شیعیان، این اقدام نه از سر رقابت‌های طایفه‌ای، بلکه بر پایه رویکردی ملی‌گرا و توسعه‌محور صورت می‌گیرد که پشتوانه آن عملکرد دولت فعلی عراق به نخست‌وزیری محمد شیاع السودانی است.

دولت السودانی که برآمده از حمایت چارچوب هماهنگی است، طی یک سال گذشته توانسته شاخص‌های رفاه عمومی، خدمات عمرانی و اقدامات ضدفساد را در سراسر عراق بهبود بخشد. طرح‌های عمرانی در مناطق جنوبی، مرکزی و حتی مناطق شمالی، به‌ویژه تمرکز بر پروژه‌های زیرساختی و توزیع عادلانه منابع، چهره‌ای تازه از یک دولت کارآمد را در ذهن شهروندان عراقی ترسیم کرده است. همین کارنامه، بستر مناسبی برای گسترش حضور سیاسی چارچوب هماهنگی در مناطقی فراهم کرده که پیش‌تر یا صحنه حضور نیروهای افراطی بوده‌اند یا از نظر تاریخی به جریان‌های رقیب گرایش داشتند.

استان‌هایی مانند نینوا، صلاح‌الدین و دیاله تنها به دلیل تنوع قومی و مذهبی‌شان اهمیت ندارند، بلکه محل تلاقی منافع داخلی و خارجی، بازمانده‌های جنگ با داعش و نیازمند بازسازی عمیق اجتماعی و اقتصادی‌اند. ورود چارچوب هماهنگی به این مناطق با شعار «کارآمدی به جای طایفه‌گرایی» می‌تواند دال بر عبور از تقسیم‌بندی‌های سنتی و آغاز مرحله‌ای تازه از رقابت‌های انتخاباتی باشد؛ رقابتی که به‌جای تحریک‌های هویتی، بر اساس برنامه‌محوری، عملکرد و انسجام ملی استوار است.

نکته قابل‌توجه آن است که بخش‌هایی از اهل‌سنت عراق نیز از تمرکز دولت فعلی بر توسعه، توزیع عادلانه منابع، مقابله با فساد مالی و احیای خدمات شهری، احساس رضایت دارند. این احساس رضایت، امکان تعامل و ائتلاف با جریان‌های سنی میانه‌رو را برای چارچوب هماهنگی افزایش داده و بستر مناسبی برای شکل‌گیری یک نقشه سیاسی نوین در عراق فراهم می‌آورد. در این الگو، دولت دیگر نه ابزار یک طایفه، بلکه ساختاری برای وحدت، بازسازی و توسعه ملی خواهد بود.

در چنین شرایطی، انتخابات نوامبر ۲۰۲۵ فرصتی برای آزمون مجدد کارآمدی دولت و تثبیت رویکرد توسعه‌محور است. چنانچه چارچوب هماهنگی بتواند با حفظ وحدت داخلی و تداوم سیاست‌های اصلاح‌طلبانه خود، اعتماد ساکنان استان‌های هدف را جلب کند، شاهد عبور تاریخی از رقابت‌های صرف طایفه‌ای به سوی بلوغ سیاسی در عراق خواهیم بود. پیروزی در این مسیر نه‌تنها جایگاه چارچوب هماهنگی را تقویت خواهد کرد، بلکه ثبات سیاسی و انسجام ملی عراق را نیز تضمین خواهد ساخت.


نظرات

آخرین اخبار
تداوم تردید در بورس ایران/ بازار سرمایه منتظر سیگنال قوی از سیاستگذار
الاتحاد جایگزین بنزما را جذب کرد
تهاتر گاز با گوشت پاکستان در دستور کار
پزشکیان: تعلل در تخصیص منابع درمان، قابل قبول نیست
اینفانتینو خواهان لغو محرومیت روسیه شد
آخرین اخبار از زمان و نحوه مذاکره میان ایران و آمریکا
پهپاد گشتی و مراقبتی ایران در آب‌های بین‌المللی مأموریت خود را با موفقیت کامل کرد
سیف‌الاسلام قذافی کشته شد
یارانه کودکان شارژ شد
نوری المالکی: از نامزدی مقام نخست‌وزیری عراق کنار نخواهم رفت
گوترش: غزه بخش جدایی‌ناپذیری از فلسطین است
عدم واگذاری زمین، سوخت موتور سوداگری/ چرا وعده تولید 4 میلیون واحد به بن‌بست رسید؟
«قدرت‌های متوسط» می‌توانند ابرقدرت شوند
اعتراف رسانه عبری: اگر ایران بخواهد تل آویو و حیفا ویران می‌شوند
پروژه اعدام سازی وارد مرحله جدید شد!
جدایی‌طلبان سومالی‌‌: آماده واگذاری منابع ارزشمند خود به اسرائیل هستیم!
تکیه آمریکا به سیاست فشار برای وادار کردن ایران به پذیرش خواسته‌هایش
حمایت انگلیس از روند دیپلماتیک در موضوع هسته‌ای ایران
آزمایش موفقیت آمیز اینترنت اشیای ماهواره کوثر
گزارش تصویری | روز چهارم چهل و چهارمین جشنواره فیلم فجر
گفت‌وگوی تلفنی عراقچی با همتایان قطری، عمانی و ترکیه‌ای خود
سرلشکر موسوی جایگزین شهید باقری در هیئت نظارت مجمع تشخیص شد
تغییر محاسبه آمریکا از جنگ، زبان مذاکره را فعال کرد
اتحادیه عرب: کشورهای عربی جنگ جدید در منطقه را نمی‌خواهند
ذوب‌آهن و فولاد خوزستان در کمیته وضعیت محکوم شدند
اعلام سامانه برای رفع ابهام اسامی جانباختگان اخیر توسط دولت/تکمیل و اصلاح اسامی
پشت پرده انتشار خبر پناهندگی دیپلمات ایرانی در وین
گفتگوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و کویت
ترافیک سنگین در آزادراه تهران - شمال
متروی تهران رایگان شد
سامانه بارشی وارد استان زنجان می‌شود+ هشدار
ماجرای مواجهه نیروی دریایی سپاه با کشتی آمریکایی در تنگه هرمز چه بود؟
بیانیه اسقف‌ها، کشیشان و اندیشمندان جهان در حمایت از رهبری
مخبر: جوانان نخبه قادر به ارائه راه‌حل‌های مؤثر برای مسائل کشور هستند
نورویدئو | فیلم جدید یعنی فکر جدید
مرحله دوم شارژ کالابرگ الکترونیکی چه زمانی آغاز می شود؟
مصوبه صدور گواهینامه موتورسیکلت ابلاغ شد
آتش‌سوزی گسترده در بازارچه جنت آباد/علت حادثه آتش سوزی در دست بررسی است + فیلم
وزیر اطلاعات: در برخورد با مواجب بگیران دشمنان موفقیت خوبی به دست آوردیم
خبر مهم دیوان عالی کشور درخصوص نحوه رسیدگی به پرونده‌های حوادث اخیر
حضور مأموران موساد در ایران؛ از ادعا تا واقعیت میدانی
جزییات نامه تاج به شورای امنیت کشور در مورد فوتبالیستهای بازداشت شده
وقوع فاجعه در مدیترانه؛ 1000 پناهجو غرق شد
اوسمار: نمایش خوبی داشتیم
توافق قسد و دمشق نهایی شد
جاده چالوس یک طرفه شد
بیش از 14 هزار استاد دانشگاه‌ اقدام اروپا درتروریستی خواندن سپاه را محکوم کردند
آیا اردوغان میانجی‌ میان ایران و آمریکا خواهد شد؟
سرلشکر پاکپور: سربازان گمنام امام زمان (عج) حافظ امنیت مردم‌‌اند
اعلام حمایت ماکرون از مذاکرات ایران و آمریکا/از تغییر نظام سیاسی ایران حمایت نمی‌کنم