×
سیاسی
شناسه خبر : 225787
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/03/06 ساعت 09:12
غنی‌سازی و تحلیل هزینه-فایده

کوروش احمدی

غنی‌سازی و تحلیل هزینه-فایده

اظهارات مقامات دو کشور طی سه هفته گذشته و نیز مهم‌ترین خروجی پنج دور مذاکرات اخیر بین ایران و آمریکا تاکنون تردیدی باقی نگذاشته که این بار نیز مانند بیست‌و‌چند سال گذشته غنی‌سازی در ایران مشکل اصلی در رابطه بین ایران و غرب است. انتشار خبر غنی‌سازی در تأسیسات نطنز در مرداد 81 سلسله مذاکراتی را بین ایران و سه کشور اروپایی در پی داشت.

نورنیوز-گروه سیاسی: ظهارات مقامات دو کشور طی سه هفته گذشته و نیز مهم‌ترین خروجی پنج دور مذاکرات اخیر بین ایران و آمریکا تاکنون تردیدی باقی نگذاشته که این بار نیز مانند بیست‌و‌چند سال گذشته غنی‌سازی در ایران مشکل اصلی در رابطه بین ایران و غرب است. انتشار خبر غنی‌سازی در تأسیسات نطنز در مرداد 81 سلسله مذاکراتی را بین ایران و سه کشور اروپایی در پی داشت. در بیانیه سعدآباد در آبان ۱۳۸۲ و بیانیه پاریس در آبان ۸۳ تصریح شد که ایران به‌طور داوطلبانه و با هدف اعتمادسازی با تعلیق غنی‌سازی و فعالیت‌های مربوطه موافقت می‌کند و اضافه شد که غنی‌سازی  به عنوان بخشی از صنعت صلح‌آمیز هسته‌ای حق همه کشورهاست.

بعد از اینکه غرب به تعهدات خود در حوزه همکاری‌های هسته‌ای، اقتصادی و سیاسی-امنیتی عمل نکرد، ایران در مرداد ۸۴ غنی‌سازی را از سر گرفت. در بهمن ۸۴ شورای حکام آژانس پرونده ایران را به شورای امنیت ارجاع داد و شورا در مرداد ۸۵ طی قطع‌نامه ۱۶۹۶ با رأی مثبت چین و روسیه خواستار تعلیق غنی‌سازی در ایران شد. در همین دوره دولت بوش تعلیق غنی‌سازی در ایران را به پیش‌شرط مذاکره با تهران تبدیل کرده بود و این پیش‌شرط تا زمان اوباما ادامه داشت.

برجام و تأیید آن توسط شورای امنیت مشکل پذیرش رسمی غنی‌سازی در ایران را حل کرد اما آن را به شدت و در حد ۳.۶۷ درصد و با سقف موجودی اورانیوم غنی‌شده در حد ۳۰۰ کیلو محدود کرد. سیر ۲۲ساله داستان غنی‌سازی در شرایط کنونی به حساس‌ترین مقطع تاریخی خود رسیده و این حساسیت به واسطه بسیاری تحولات دیگر تشدید شده است. در این دوره اگرچه ایران در حوزه غنی‌سازی پیشرفت تحسین‌برانگیزی داشت، اما پیشرفت در سایر فناوری‌ها در اثر تحریم‌ها با مشکل مواجه شد. 

استدلال غربی‌ها همچنان این است که ایران به لحاظ تولید انرژی صلح‌آمیز نیازی به غنی‌سازی ندارد و سوخت نیروگاه بوشهر توسط روسیه تأمین می‌شود. ایران در مقابل ضمن تأکید بر نداشتن قصدی برای ساخت بمب اتمی و صدور فتوای رهبری در این مورد، همیشه تأکید داشته که غنی‌سازی به عنوان یک صنعت حق ایران است و در معاهده منع اشاعه ممنوع نشده و اگرچه ایران فعلا نیاز مبرمی به آن ندارد، اما توسعه این صنعت ضروری است. با خروج ترامپ از برجام در می‌ ۲۰۱۸ و در حالی که حمایت سیاسی اروپایی‌ها، چین و روسیه از برجام ادامه یافت، ایران بر مبنای اقدامات جبرانی غنی‌سازی را به‌طور نامحدود ادامه داد و این امر دوباره به مشکل اصلی در رابطه با غرب تبدیل شد. در دولت دوم ترامپ تا قبل از ۱۴ اردیبهشت با تناقض و نوسان مواضع در تیم ترامپ مواجه بودیم، اما در این تاریخ، ترامپ در مصاحبه‌ای با NBC و صحبت از «جمع‌شدن کامل برنامه هسته‌ای ایران» شرایط را تغییر داد.

از آن پس همه مقامات آمریکایی یک‌صدا از غنی‌سازی صفر در ایران سخن گفته‌اند. اکنون سؤال این است که آیا امکان تعدیل در موضع آمریکا درباره غنی‌سازی وجود دارد یا خیر. مسئله این است که دولت ترامپ با فشار اسرائیل از یک سو و فشار از ناحیه پایگاه رأی خود و طیف‌های متنوع تندرو از‌جمله مسیحیان انجیلی از سوی دیگر در مخالفت با غنی‌سازی در ایران مواجه است. از جمله اخیرا همه سناتورهای آمریکایی غیر از رند پال و ۱۷۷ عضو مجلس نمایندگان طی نامه‌ای به ترامپ خواستار مخالفت او با غنی‌سازی در ایران شدند. متقابلا در ایران نیز مخالفت‌هایی جدی با توقف غنی‌سازی وجود دارد و دست نظام چندان در این مورد باز نیست. در چنین شرایطی، خلاقیت و ابتکار ممکن است بتواند چاره کار باشد.

در این رابطه، ظاهرا ایده‌های عمان می‌تواند بستر مناسبی برای انعطاف از هر دو سو باشد. این ایده‌ها ممکن است شامل تعلیق موقت و محدود غنی‌سازی ضمن حفظ ساختارهای فنی، مسکوت‌گذاشتن بحث غنی‌سازی و تمرکز بر سایر موضوعات و اعتمادسازی از این طریق، نیل به یک توافق موقت در ارتباط با کاهش سطح غنی‌سازی و حجم اورانیوم موجود در کشور در ازای کاهش برخی تحریم‌ها و... باشد. بنابراین اگر اولویت را ادامه مذاکرات و جلوگیری از توقف آن بدانیم، هر دو طرف قاعدتا باید در ارتباط با ایده‌های عمان انعطاف لازم را نشان دهند. ترامپ به نحوی فزاینده در حال تمرکز بر اقتصاد و جلوگیری از افزایش قیمت نفت و داشتن دستاوردی در سیاست خارجی و... است و به این خاطر او به‌جد باید دنبال احتراز از جنگ و جلوگیری از ماجراجویی اسرائیل باشد. ایران نیز باید قاعدتا لازم بداند که بر طیفی از مشکلات اقتصادی-اجتماعی، از‌جمله ناترازی‌ها و نیز شرایطی کاملا جدید در منطقه متمرکز شود؛ مشکلاتی که می‌توانند در صورت ادامه تنش و تحریم‌ها تشدید شوند. در چنین شرایطی، ممکن است مقامات ما نیز بخواهند نوعی تحلیل  هزینه-فایده و تمرکز بر مشکلات واقعا موجود را در دستور کار قرار دهند. تنها در این صورت می‌توان به نجات مذاکرات و یافتن راه‌حلی امیدوار بود.


نظرات

آخرین اخبار
آغاز بازگشت رایگان زائران اربعین از مهران به تهران با 150 اتوبوس
نوراینفو | 12 آسیب پنهان تلفن همراه و فضای مجازی بر مغز کودکان
آخرین خبر از نقل و انتقالات استقلال امروز چهارشنبه 14 مرداد/پنجره استقلال هنوز بسته است
پزشکیان خسته نخواهد شد
سفر قریب‌الوقوع نخست‌وزیر عراق به ریاض؛ مذاکره برای کاهش تنش‌ها
وضعیت هوای تهران امروز چهارشنبه 14 مرداد ؛ هوا قابل قبول شد
برنامه قطعی برق ایلام امروز چهارشنبه 14 مرداد
آخرین وضعیت آتش‌سوزی آشوراده؛ کنترل حریق در چهار مرحله عملیات هوایی
دیپلماسی پیشدستانه مکمل دفاع پیشدستانه
جدیدترین قیمت خودرو‌های سایپا امروز چهارشنبه 14 مرداد 1405 + جدول کامل بازار و کارخانه
انفجار در جبل‌علی دبی؛ بازداشت دو نفر به اتهام تصویربرداری
قیمت دلار توافقی امروز چهار‌شنبه 14 مرداد 1405؛ افزایش نرخ دلار
تناقض تحریم‌ها
آیا مقاومت فلسطین خلع‌سلاح می‌شود؟
اقتصادنگار | سفره چند درصد از مردم به اینترنت گره خورده؟
تیم جدید محمد صلاح مشخص شد؛ ترکیه مقصد جدید فرعون مصر
آخرین قیمت محصولات ایران خودرو امروز چهارشنبه 14 مرداد +جدول کامل قیمت بازار و کارخانه
قیمت طلای جهانی امروز چهارشنبه 14 مرداد 1405؛ اونس اوج گرفت
گزارش پلیس راه از ترافیک امروز؛ وضعیت محورهای شمال و مسیرهای اربعین اعلام شد
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز 14 مرداد 1405/ ریزش 40 میلیونی پژو 207 / جدول قیمت ها
برنامه مسابقات ورزشی امروز چهارشنبه 14 مرداد 1405 + جدول پخش
توافق موقت هرمز و چالش بزرگ ترامپ در برابر ایران
کالابرگ سه گروه فردا شارژ می‌شود؛ واریز اعتبار برای کدهای ملی 0 تا 2
وضعیت آب و هوا امروز چهارشنبه 14 مرداد 1405+ وضعیت استانها
واریز سود 3 میلیونی سهام عدالت؛ ماجرا چیست؟
گام بلند ربات‌های انسان‌نما؛ فیگور 3 از نردبام بالا رفت
رونمایی از حلقه هوشمند سنجش هم‌زمان قند، کتون و الکل
ماهی گورخری، کلید تازه درمان سرطان خون
شیر مادر خطر ابتلا به دیابت، سرطان و ام‌اس را کاهش می‌دهد
امید تازه برای تشخیص زودهنگام اوتیسم با کشف یک مسیر زیستی
شرط ادامه دریافت یارانه نقدی و کالابرگ اعلام شد+ نحوه استعلام
ادارات و بانک‌های کدام استان‌ها امروز 14 مرداد تعطیل هستند؟ آخرین فهرست تعطیلی‌ها
انفجار شدید در جنوب لبنان
سفر وزیر خارجه پاکستان به امان
آخرین اخبار حکایت از افزایش تحرکات نظامی حکومت جولانی در مرز عراق دارد
هشدار سازمان ملل: غزه همچنان برای غیرنظامیان ناامن است
جزئیات عملیات ویژه پلیس در خراسان رضوی؛ کشف محموله سنگین مواد مخدر
پرترددترین مرز اربعینی؛ تردد 2.6 میلیونی زائران از مرز مهران
عربستان با ادامه محاصره یمن با پاسخ دردناک روبه‌رو می‌شود
نشست اضطراری وزرای اتحادیه اروپا برای کاهش تنش با اسپانیا
آخرین هماهنگی های روسیه و برزیل در همکاری‌های راهبردی
تل‌آویو، پیش‌نویس آمریکا درباره غزه را پس زد
حمله پهپادی یمن به دارایی حساس عربستان در نجران
جزئیات گفت وگوی ترامپ و امیر قطر با محوریت تنگه هرمز و مذاکرات ایران
برنامه قطعی برق گلستان فردا چهارشنبه 14 مرداد+ لینک
افشای ساخت پایگاه‌های نظامی صهیونیستی در جنوب لبنان!
جزئیات حادثه خروج قطار از ریل در ایستگاه فکوری مشهد
کشف جسد در رودخانه ازارک رامسر؛ بررسی علت حادثه توسط مراجع قضایی
محرمانه رم با رنگ و لعاب توافق چارچوب
تنش سیاسی در لبنان؛ انتقاد نماینده حزب‌الله از مواضع نواف سلام