×
سیاسی
شناسه خبر : 225741
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/03/06 ساعت 18:58
سفری بهنگام در شرایطی استثنایی

نورنیوز از اهداف و اهمیت سفر نخست وزیر پاکستان به ایران گزارش می‌دهد؛

سفری بهنگام در شرایطی استثنایی

سفر شهباز شریف به ایران، نه سفری تشریفاتی یا نمادین، بلکه تلاشی برای احیای مسیرهای گفت‌وگو و توسعه چندلایه میان ایران و پاکستان است. درشرایطی که منطقه با شوک‌های امنیتی ، تهدیدهای تروریستی، بلاتکلیفی در افغانستان، رقابت‌های کریدوری، و شکاف‌های قومی و مذهبی دست‌به‌گریبان است،همکاری ایران و پاکستان می‌تواند ستون استوار برای ثبات باشد.

نورنیوز- گروه سیاسی: در روزهای پر التهاب غرب آسیا و جنوب آسیا، سفر رسمی شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان به تهران را باید حرکتی سنجیده و استراتژیک در مسیر بازتنظیم روابط دو همسایه مهم منطقه دانست؛ سفری که تنها چند ماه پس از تنش بی‌سابقه مرزی میان ایران و پاکستان انجام شد و در عین حال، حامل پیام‌هایی فراتر از ترمیم روابط دوجانبه است.

دی‌ماه ۱۴۰۲، ایران و پاکستان شاهد تبادل آتش و حملات محدود در مناطق مرزی بودند. هرچند حادثه با خویشتنداری دو طرف مهار شد، اما اعتماد متقابل تاحدودی آسیب دید. در چنین فضایی، سفر شریف به تهران را باید آغاز فصلی تازه از بازسازی روابط  و گفت‌وگوی راهبردی دانست؛ نشانه‌ای از اراده سیاسی اسلام‌آباد و تهران برای عبور از سوء تفاهم‌ها و بازگشت به مسیر همکاری.

اهداف راهبردی سفر نخست‌وزیر پاکستان

دیدار شریف با رئیس‌جمهور ایران و سایر مقامات عالی‌رتبه، بیش از هر چیز در پی تحقق اهدافی مهم است که برخی از آنها از این قرار است:

۱. ترمیم تصویر دیپلماتیک پاکستان در ایران: پس از بحران دی‌ماه، دولت پاکستان نیاز داشت که یک اقدام عملی برای بازسازی اعتماد متقابل انجام دهد. سفر نخست‌وزیر، به‌عنوان عالی‌ترین مقام اجرایی، سیگنالی روشن به تهران و جهان است که اسلام‌آباد خواهان همکاری، نه تقابل، با تهران است.

۲. گشودن راه برای همکاری‌های اقتصادی و مرزی: در سفر شریف، احتمالا رایزنی برای تبادلات مهم تجاری و اقتصادی از طریق تأسیس یا فعال سازی بازارچه‌های مرزی مورد توجه خواهد بود. این تفاهمات می تواند در توسعه مناطق محروم مرزی دو کشور مؤثر باشد.

3.هم‌افزایی در پرونده افغانستان: تهران و اسلام‌آباد، هر دو با دولت موقت طالبان تعامل دارند، اما نگاه و منافع متفاوتی را دنبال می‌کنند. سفر شریف فرصتی برای نزدیک‌کردن دیدگاه‌ها، مقابله مشترک با ناامنی‌های مرزی و حتی احتمال همکاری در قالب‌های سه‌جانبه با افغانستان فراهم می‌کند.

 4. تقابل با فشار هند و موازنه در منطقه: پاکستان نگران گسترش روابط هند با ایران، به‌ویژه در پروژه بندر چابهار است. این سفر می‌تواند تلاشی  برای حفظ توازن استراتژیک، و جلوگیری از تبدیل ایران به شریک انحصاری هند در پروژه‌های منطقه‌ای به حساب بیاید.   

سایه درگیری‌های هسته‌ای هند و پاکستان

یکی از دلایل استراتژیک تمایل ایران به تقویت روابط با پاکستان، ترس از شعله‌ور شدن درگیری‌های تاریخی هند و پاکستان است. این دو کشور از زمان استقلال‌شان سه جنگ تمام‌عیار را پشت سر گذاشته‌اند و هم‌اکنون هر دو قدرت هسته‌ای هستند. تحرکات نظامی در کشمیر، تهدید به حمله پیش‌دستانه، و جنگ سایبری، منطقه جنوب آسیا را به‌طور دائم در حالت بی‌ثباتی نگه داشته است.

در چنین شرایطی، ایران به‌عنوان همسایه غربی پاکستان و بازیگری مسئول در منطقه، نگران گسترش بحران‌های امنیتی به مرزهای شرقی خود است. سفر شریف می‌تواند مقدمه‌ای برای گفت‌وگوهای چندجانبه منطقه‌ای باشد که محور آن، کاهش تنش‌های هند-پاکستان و حفظ ثبات منطقه‌ای باشد.

کریدورهای اقتصادی؛ رقابت یا هم‌افزایی؟

در کنار مسائل امنیتی، رقابت زیرپوستی میان پروژه‌های بزرگ ترانزیتی در منطقه، به یکی از موضوعات اصلی روابط ایران و پاکستان تبدیل شده است. از یک‌سو، ایران تلاش دارد چابهار را به‌عنوان رقیب گوادر در پروژه‌های ترانزیتی هند و آسیای مرکزی مطرح کند؛ از سوی دیگر، پاکستان با پروژه بزرگ CPEC و حمایت چین، به‌دنبال تسلط بر کریدور جنوب به شمال است.

اما کارشناسان پیش بینی می کنند که نخست‌وزیر پاکستان در تهران از رویکرد تکمیلی به‌جای رقابتی دفاع کند؛ دیدگاهی که در صورت تداوم، می‌تواند گوادر و چابهار را به دو قطب همکار در اتصال خاورمیانه، آسیای جنوبی و آسیای مرکزی تبدیل کند؛ به‌ویژه در شرایطی که افغانستان، تاجیکستان و حتی روسیه علاقه‌مند به دسترسی‌های بندری بیشتر هستند.

فراتر از اقتصاد و سیاست، ایران و پاکستان دارای ریشه‌های عمیق فرهنگی، مذهبی و زبانی هستند. زبان فارسی تا قرن بیستم زبان رسمی دربارهای منطقه سند و پنجاب بود.  احیای این پیوندهای نرم، می‌تواند بستر اجتماعی پایداری برای روابط سیاسی ایران و پاکستان ایجاد کند. نهادهای فرهنگی، دانشگاه‌ها، و رسانه‌ها باید به این بعد مهم بپردازند تا دیپلماسی دو کشور، صرفاً در سطح نظامی و اقتصادی باقی نماند.

  فرصت‌سازی میان گسل‌های ژئوپلتیکی

به نظر نمی‌رسد که سفر شهباز شریف به ایران، سفری تشریفاتی یا نمادین باشد؛ بلکه تلاشی برای احیای مسیرهای گفت‌وگو و توسعه چندلایه میان دو کشور همسایه و مسلمان است. در شرایطی که منطقه با شوک‌های امنیتی در مرزهای شرقی، تهدیدهای تروریستی، بلاتکلیفی در افغانستان، رقابت‌های کریدوری، و شکاف‌های قومی و مذهبی دست‌به‌گریبان است، همکاری ایران و پاکستان می‌تواند یک ستون استوار برای ثبات منطقه باشد. تنها در صورتی که اعتمادسازی سیاسی، اتصال اقتصادی، و تعامل فرهنگی به‌صورت همزمان دنبال شوند، این همکاری به الگویی پایدار و مؤثر تبدیل خواهد شد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
زلزله سیاسی در آلمان؛ شکست تاریخی حزب فریدریش مرتس
امباپه در آستانه تقابل با اینتر: «اینتر حریفی قدرتمند است اما آث میلان را ترجیح می‌دادم!»
تبرئه استقلال و پرسپولیس از تخلفات داربی 107
تلاطم در پنتاگون؛ پیت هگست متهم به ایجاد «فرهنگ ترس» در ارتش آمریکا
رئیس سازمان برنامه و بودجه: تدوین برنامه مقابله فعالانه با تحریم‌ها پیش از آغاز سال 1404
اعزام تجهیزات نظامی ترکیه به کردستان عراق
تغییرات جدید کنکور ابلاغ شد
آنچه در 24 ساعت گذشته تکذیب شد؛ از رفع فیلتر اینستاگرام تا استعفای وزیر نفت
پایان توقف 5 ماهه واردات موبایل
پرسپولیس 2 ذوب‌آهن 0 ؛ پله پله تا صدر
تضاد قانون و حکم دادگاه؛ مصوبه تمدید خودکار اجاره‌بها در برابر حکم تخلیه
جنگ دیپلماتیک میان روسیه و آلمان؛ لغو مجوز فعالیت کنسولگری آلمان در سن‌پترزبورگ
تشدید حملات سعودی در یمن؛ هشدار صریح صنعا به متجاوزان
هشدار هواشناسی تهران؛ رگبار، رعد و برق و تگرگ در راه است
نورنما | جمعه سیاه 17 شهریور
آکسیوس: جنگ علیه ایران، 100 میلیارد دلار هزینه اضافی انرژی روی دست آمریکایی‌ها
گزارش تصویری | مراسم تشییع جنازه 100 شهید فلسطینی در غزه
مصر و انگلیس خواستار اقدام بین‌المللی برای توقف تجاوزات رژیم صهیونیستی
کره شمالی، آمریکا و متحدانش را به رویارویی نظامی در شبه‌جزیره کره تهدید کرد
شورای حکام امروز چه چیزی را راستی‌آزمایی می‌کند؛ واقعیت ایران یا ادعاهای آمریکا؟
تداوم تجاوزات اسرائیل به لبنان؛ 27 شهید و 69 زخمی در 3 روز اخیر
تهدید تازه وزیر جنگ رژیم صهیونیستی: جنگ همه‌جانبه در راه است
مطالبه آزادی زندانیان در بند رژیم صهیونیستی؛ اعتراض خانواده‌های سوری
شناسایی 2 نفر از عاملان درگیری در محل اسکان دانشجویان عراقی در سمنان
پایان سردرگمی در هزینه‌های پرستاری خانگی با ابلاغیه جدید وزارت بهداشت
مقام سازمان ملل: محکومیت‌های لفظی در برابر رنج فلسطینی‌ها کافی نیست
بیش از 2 هزار شاکی برای پرونده یک طلا فروش؛ دادگاه چه حکمی صادر کرد؟
آماری از آخرین وضعیت سدهای کشور
جزئیات تازه از دیدار 3 ساعته کوشنر و ویتکاف با پوتین
قیمت نقره امروز دوشنبه 16 شهریور 1405 + جدول قیمتها
پایان پراکندگی آمار دانشگاه‌ها؛ درگاه واحد دانشجویی راه‌اندازی می‌شود
جدول خاموشی مازندران سه‌شنبه 17 شهریور؛ برق کدام مناطق قطع می‌شود؟
مقام عراقی: آمریکا قدرت ایران را دست‌کم گرفت؛ نقشه واشنگتن ناکام ماند
جزئیات طرح جدید دولت برای بنزین؛ شناسه‌دار شدن کارت‌های اضطراری
حکم قضایی برای تروریست‌های اتوبوس محور خاش-زاهدان؛ جزئیات حکم صادر شده
پزشکیان: زیرساخت‌های آسیب‌دیده از جنگ اخیر باید به‌سرعت احیا شوند
آخرین تحولات جنگ ایران وآمریکا؛ تغییر راهبرد ایران در تنگه هرمز؛ نفت 97 دلاری شد
عملیات گسترده پلیس آلمان برای خنثی‌سازی بمب‌های دست‌ساز
طرح بزرگ بریکس؛ از ارزهای ملی تا رمز ارز بانک‌های مرکزی
توقیف 16 هزار میلیارد تومان از اموال چای دبش
ماجرای توقف پرداخت معوقات بازنشستگان چیست؟ تامین اجتماعی:واریزها همچنان ادامه دارد
راه‌اندازی شعبه اتاق بازرگانی در بندرانزلی
پیش بینی قیمت دلار فردا سه‌شنبه 17 شهریور 1405؛ احتمال ریزش تا 218 هزار تومان
اگر گروسی بی خبر است از ترامپ بپرسد!
قیمت طلا و سکه امروز دوشنبه 16 شهریور 1405 ؛ چرا سکه 4 میلیون تومان ریزش کرد ؟
پرونده اوکراین در ایستگاه ترامپ؟!
فرمانده نیروی دریایی ارتش: دشمن از توان عملیاتی ایران نگران است
جدول خاموشی برق شهر کرمانشاه فردا سه شنبه17 شهریور ؛ ساعت خاموشی شهرهای کرمانشاه
قطعی برق خوزستان فردا سه‌شنبه 17 شهریور؛ برنامه خاموشی شهر اهواز
ستاد حقوق بشر: حمله آمریکا به شناورهای ایرانی نقض حقوق بین‌الملل است