×
بین الملل
شناسه خبر : 225618
تاریخ انتشار :

سید محمدکاظم سجادپور

سازمان بهداشت جهانی و روابط بین‌الملل پدیده‌های کهن و دگرگونی‌های نوین

در هفتاد و هشتمین اجلاس سازمان بهداشت جهانی، متن «موافقت‌نامه بیماری‌های واگیردار» با 124 رأی مثبت تصویب شد؛ اقدامی تاریخی که علی‌رغم مخالفت آمریکا، مسیر جدیدی در همکاری‌های جهانی سلامت گشود و نشان داد دیپلماسی چندجانبه در حوزه بهداشت، بدون ایالات متحده نیز پیش می‌رود.

نورنیوز-گرو بین الملل : سازمان بهداشت جهانی در ۱۹ ماه مه سال جاری میلادی (۲۹/۲/۱۴۰۴)، متن مذاکره شده «موافقت‌نامه بیماری‌های واگیردار» را با ۱۲۴ رأی مثبت و ۱۱ رأی ممتنع و بدون رأی مخالف، به تصویب رساند. این اقدام در هفتاد و هشتمین اجلاس سالانه سازمان بهداشت جهانی، بی‌تردید موفقیتی بزرگ محسوب می‌شود.

دولت ایالات متحده، به این اقدام جمعی دولت‌های عضو سازمان بهداشت جهانی انتقاد کرد. وزیر بهداشت ایالات متحده، حملات سختی به سازمان بهداشت جهانی کرد و خواستار آن شده که موافقت‌نامه‌ای خارج از سازمان بهداشت جهانی برای مقابله با بیماری‌های واگیردار طرح و تصویب شود. شایان ذکر است که ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در ۲۰ ژانویه ۲۰۲۵، یعنی دقیقاً روزی که مجدداً وارد کاخ سفید شد، با امضای یک فرمان اجرائی، به عضویت ایالات متحده در این نهاد بین‌المللی خاتمه داد. آنچه که ذکر شد، اهمیت مسائل بهداشت و سلامت را در مناسبات بین‌المللی و چگونگی رابطه قدرت و همکاری بین‌المللی در مسائل بهداشت همگانی را برجسته می‌کند. علیرغم خواست آمریکا، اکثریت کشورهای جهان، موافقت‌نامه بیماری‌های واگیردار را تصویب کردند. جالب آنکه آمریکا،‌خود در مراحل اولیه، بررسی این موافقت‌نامه مشارکت داشت.

در این میان پرسش قابل ملاحظه‌ به ذهن تحلیل‌گران و دست‌اندرکاران امور سیاست خارجی متبادر می‌گردد و آن اینکه چگونه می‌توان نسبت موضوعات بهداشتی و سلامت محور را با روابط بین‌المللی مورد بررسی قرار داد؟ در پاسخ باید به «ریشه همکاری‌های جهانی در مباحث سلامت» پرداخت، سپس «دگرگونی‌های سه دهه گذشته بین سلامت و روابط بین‌المللی» را در نظر قرار داد و سرانجام به «چگونگی موافقت‌نامه جدید از نظر مناسبات بین‌المللی» توجه نمود.

بیماری و سلامت بخش جدایی ناپذیر و پیوسته زندگی بشر بوده است. تهدید سلامتی انسان‌ها، دغدغه‌ای پایدار برای دولت‌ها و ملت‌ها بوده و این پدیده کهن و ریشه‌داری در تاریخ و زندگی اجتماعی است. اما آنچه در این ریشه‌شناسی نسبت سلامت و سیاست حائز اهمیت می‌باشد، بروز و ظهور بیماری‌های متعدد و واگیردار بوده که مرزهای سیاسی و ملی را درنوردیده و مناطق مختلف و بعضاً تمامی جهان را در بر گرفته است. 

چه تمدن‌ها و قدرت‌های شکوهمندی در تاریخ وجود داشته‌اند که با طاعون و وبا و بیماری‌های همه‌گیر، زمین‌گیر و نابود شدند. در مقابل، بیماری‌های فراگیر، جوامع بشری، چاره‌ای جز همکاری نداشته و ندارند. مخصوصاً در دو سده گذشته که با رشد دیپلماسی چندجانبه، دولت‌ها در عرصه‌های فنی و تخصصی، با یکدیگر همکاری کرده‌اند. بهداشت و مخصوصاً جلوگیری از گسترش بیماری‌های واگیردار یکی از حوزه‌های جدی بوده است.

در این خصوص داده‌های تاریخی قابل ملاحظه‌ای وجود دارد. در پژوهشی که توسط ریچارد دگسنRichard Dedgson و همکاران در ۲۰۰۲ با عنوان «حکمرانی سلامت جهانی» انجام گرفته و توسط اقدام مشترک مرکز تغییرات جهانی و سلامت دانشکده بهداشت لندن و بخش بهداشت و توسعه سازمان بهداشت جهانی به چاپ رسیده است اولین همکاری جهانی در امر بهداشت به کنفرانس ۱۸۵۱ ارجاع داده است . کنفرانس بهداشت بین‌المللی، بعد از آن تاریخ ده بار در طی چهل سال، راه‌اندازی شده و به پیدایش نهادهای همکاری بین‌المللی در امر بهداشت انجامیده و اولیه پایه‌های تدوین مقررات بین دولت‌ها را ریخته است. در ادامه این فعالیت‌ها، جامعه ملل که نهاد بین‌المللی برآمده از جنگ جهانی اول می‌باشد، کمیته بهداشتی خود را راه‌اندازی می‌کند و جالب آنکه ایران اواخر دوره قاجار که به جامعه ملل پیوسته در این کمیته نقش فعال و قابل توجهی دارد. 

همین کمیته، بعد از انحلال جامعه ملل و تأسیس سازمان ملل متحد، تبدیل به سازمان بهداشت جهانی می‌شود که در سال جاری هفتاد و هشتمین اجلاس سالانه خود را با حضور وزرای بهداشت کشورهای عضو برگزار می‌کند.اما رابطه بهداشت و همکاری جهانی، در سه دهه گذشته، شکل و محتوای نوینی یافته است. آنچه که از آن با عنوان جهانی شدن یاد می‌شود، در سه دهه گذشته، از یک سو جوامع مختلف بشری را به‌هم نزدیک‌تر کرده است،

مهاجرت افزایش یافته و در حال حاضر بیش از ۲۰۰ میلیون مهاجر، در خارج از سرزمین‌هایی که به دنیا آمده‌اند زندگی می‌کنند و مسافرت بین‌المللی نسبت به گذشته افزایش چشم‌گیر یافته است. این مسائل، در عین حال، امکان گسترش بیماری‌ها و فراگیر شدن آنها را افزایش داده است. گسترش ایدز و سارس در دهه‌های پیشین و از همه مهم‌تر، بیماری همه‌گیر کرونا و دگرگونی‌هایی که این بیماری فراگیر در ساخت و بافت جوامع و مناسبات بین آنها ایجاد کرد، موضوع حکمرانی سلامت و بهداشت جهانی، تبدیل به پدیده‌ای بین رشته‌ای نمود و کارشناسان بهداشت و درمان از یک سو و کارشناسان روابط بین‌المللی از سوی دیگر در کنار هم قرار داد.

 کتاب ارزشمند «سلامت جهانی و روابط بین‌المللی»، نگارش کالین مک‌اینس وکلی‌لی، به خوبی تقارن این دو حوزه یعنی پزشکی و روابط بین‌المللی را به تصویر می‌کشند. حکمرانی بهداشت جهانی، با کرونا، دچار تحولی بزرگ شد. سازمان بهداشت جهانی، به عنوان جزئی از منظومه و مجموعه حکمرانی بهداشت جهانی، لزوم مذاکره برای تدوین مقررات بیماری‌های واگیردار را تصویب و بیش از سه سال مذاکره براساس ماده چهاردهم اساسنامه آن سازمان، در سال جاری به پایان رسید و معاهده جدیدی آماده امضاء شد. براساس حقوق بین‌الملل، این معاهده باید به امضای کشورها و تصویب در مجالس قانونگذاری برسد و زمانی که ۶۰ کشور آن را تصویب داخلی کردند، در سطوح جهانی، وارد مرحله اجرائی می‌شود.

این معاهده ۳۵ ماده‌ای، دومین اقدام جدی سازمان بهداشت جهانی در سال‌های اخیر است. معاهده اول، معاهده کنترل دخانیات در ۲۰۰۳ بود که با موفقیت قرین بود. آنچه که ذکر شد نشان می‌دهد که دیپلماسی چندجانبه، مخصوصاً در حوزه‌های تخصصی مانند بهداشت و درمان، بدون ایالات متحده به پیش می‌رود. علیرغم چالش‌ها، همکاری بین‌المللی در امر بهداشت و درمان سازمان جهانی بهداشت را به کنشگری قابل ملاحظه تبدیل کرده است.


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
کسب 3 طلا و یک نقره توسط تیم ایران در المپیاد جهانی زیست‌شناسی
انتقاد درویش از زنوزی؛ اگر حق با شماست، چرا دنبال مصالحه‌اید؟
سرژ اوریه در آستانه پیوستن به پرسپولیس+ عکس
تکذیب شایعات پرآبی سدهای تهران:/وضعیت منابع آبی بحرانی است
رژیم صهیونیستی تهدید کرد؛ کشتی «حنظله» را توقیف می کنیم
کریستیانو رونالدو همچنان در رتبه اول پردرآمدترین فوتبالیست‌ های جهان
احداث سازه مجاور برج آزادی بدون تایید میراث فرهنگی!
تخت‌روانچی: غنی‌سازی باید جزء جدایی‌ناپذیر هر توافقی باشد/مذاکره باید برد-برد باشد
ورود 117 کامیون کمک بشردوستانه به نوار غزه
ایران در عملیات «بشارت فتح» به پایگاه العدید چه چیزی را هدف قرار داد؟+فیلم
سردار ابن‌رضا جانشین وزیر دفاع شد
نورنما | کودکان چه نقشی در جنگ دارند؟
یک کفش کتانی، راز سرقت میلیاردی در تهران را فاش کرد
اربعین زنان؛ کنشگری خیر دینی زنان ایرانی عراقی در آیین پیاده‌روی اربعین
امیدی تازه در درمان تومورهای مقاوم
دستور وزیر کشور برای پیگیری حادثه زاهدان/عارف و اژه‌ای پیام دادند، مولوی عبدالحمید بیانیه
عکس های منتخب ایران، شنبه 4 مرداد 1404
چرخش خطرناک قدرت؛ از دوحزبی‌گری تا فاشیسم
دوربین‌ شهروندان راست می‌گوید یا آمار و تحلیل دولت؟
زلزله 4.7 ریشتری در عسلویه/ تاسیسات نفت و گاز آسیبی ندیدند
قدرت‌نمایی هواوی با رونمایی از سیستم پیشرفته‌تر از انویدیا
چگونه با پویش «کلیک امن» پلیس فتا گرفتار کلاهبرداران اینترنتی نشویم؟
جزئیات زمانبندی جدید دانشگاه آزاد برای جاماندگان امتحانات نیمسال دوم
مسیر اربعین برای مشمولان فاقد معافیت در اربعین 1404 بسته است!
ماکرون در مورد ایران با سران آلمان و انگلیس رایزنی کرد
600 جایگاه CNG در جنگ 12 روزه گاز رایگان عرضه کردند
نصب سیستم اعلان عمومی آژیر هشدار در تهران آغاز شد
«ابرقویی‌نژاد» به پرسپولیس پیوست
ایرانخودرو نصف مشتریانش را از دست داد!
توضیحات سخنگوی سپاه درباره نقش شهدای اقتدار در توسعه قدرت‌ دفاعی ایران
نوراینفو | دانستنی‌هایی در مورد سفر اربعین
قیمت طلا و سکه امروز شنبه 4 مرداد 1404
کاهش 100 میلیون متر مکعبی ذخایر سد کرج نسبت به پارسال +فیلم
عملیات تروریستی در زاهدان؛ حلقه تکمیلی جنگ ترکیبی علیه ایران
برانکو: از ایران پیشنهاد دارم!
بیانیه 191 فعال سیاسی و فرهنگی: «روز ایستادن پای ایران است»
نخست‌وزیر مالزی: اسرائیل باید از سازمان ملل اخراج شود + فیلم
انقلاب در حمل‌ونقل پایتخت با تاکسی اینترنتی شهرداری تهران
ترجیحات ایران و اروپا در استانبول
طرح بیمه رانندگان کامیون در مجلس کلید خورد
کمیته بین‌المللی صلیب سرخ: هیچ عذری برای آنچه در غزه می‌گذرد پذیرفتنی نیست
قیمت دلار امروز شنبه 4 مرداد 1404
نبرد نان؛ نقشه جدید قدرت از مزرعه تا مرزهای ژئوپلیتیک
کشتی «حنظله» با وجود تهدید توسط 30 پهپاد به غزه نزدیک می‌شود
یمن باز هم با موشک «فلسطین 2» به اسرائیل حمله کرد
ترامپ: «در آستانه تحقق بزرگ‌ترین توافق تجاری با اروپا هستیم»
قیمت خودرو امروز شنبه 4 مرداد 1404
سخنگوی شورای نگهبان: طرح مالیات بر سوداگری و سفته‌بازی در شورای نگهبان تایید شد
نظارت ویژه بر 600 مجتمع خدماتی در مسیر زائران اربعین
فروش ارز اربعین از امروز در 4 بانک کلید خورد +جزئیات
X
آگهی تبلیغاتی