×
فرهنگی
شناسه خبر : 225573
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/03/04 ساعت 19:44
جعفر پناهی و یک نخل سیاسی

جعفر پناهی و یک نخل سیاسی

نخل طلای کن به جعفر پناهی رسید؛ نه فقط به پاس هنر سینما، که شاید بیش از آن، به‌خاطر هم‌صدایی با سیاست‌های روز. گویی در کن، آن‌که تیغ نقدش متوجه ایران باشد، زودتر به شاخه زرین می‌رسد؛ حتی اگر سینما پشت صف بایستد.

نورنیوز-گروه فرهنگی: جشنواره فیلم کن محلی برای درخشش هنر، خلاقیت و سینمای مستقل است. برگزارکنندگانش همیشه اصرار دارند که سیاست را به این جشنواره راه نمی‌دهند؛ اما نگاهی دقیق‌تر به روند سال‌ها و حتی دهه‌های اخیر، چهره‌ای متفاوت از این جشنواره را نشان می‌دهد: «کن یک جشنواره عمیقاً سیاسی است و این سیاست، در راستای منافع برخی کشورهای غربی و اگر آنها منت سر دیگر کشورها گذاشته و اجازه دهند، در راستای منافع متحدانشان هم عمل می‌ کند.

جشنواره کن؛ سیاست زیر نقاب سینما

امسال جایزه نخل طلایی به فیلم «یک تصادف ساده» از جعفر پناهی رسید. فیلمی که هنوز حتی به‌درستی معرفی نشده، فقط یک خط داستانی رسمی دارد و بیشتر از کیفیت هنری‌اش، بحث‌های سیاسی حول آن شکل گرفته است.

پناهی با سوابق سیاسی خاص در مراسم دریافت جایزه‌اش از مردم خواست «حول مخالفت با جمهوری اسلامی اختلافات را  کنار بگذارند!». این سخنان دقیقاً در سالگرد آزادسازی خرمشهر مطرح شد؛ روزی که یادآور ریختن خون هزاران جوان ایرانی برای حفظ تمامیت ارضی ایران است؛ اما حالا پناهی که به عنوان یک ایرانی در جشنواره حضور پیدا کرده، دعوت به ائتلاف برای فروپاشی نظام می‌کند. آن هم ائتلافی که پیش از این تشکیل شده و شکست خورده!

واکنش مثبت رضا پهلوی ـ که حتی در میان اپوزیسیون نیز منزوی و طردشده است ـ به این جایزه، مهر تأیید دیگری بر این روایت است که جایزه‌ی کن به پناهی، بیشتر از آن‌که هنری باشد، سیاسی و تبلیغاتی است.

سیاست‌زدگی سابقه‌دار

این اولین بار نیست که کن نشان می‌دهد هنر، در این جشنواره، بدون اجازه بزرگ‌ترهای آمریکا از سیاست عبور نمی‌کند. در سال ۱۹۵۶، فیلم ماندگار و ضد‌فاشیستی «شب و مه» ساخته آلن رنه، فقط به خاطر اعتراض آلمان غربی از رقابت‌های کن کنار گذاشته شد. این فیلم که اتاق‌های گاز نازی‌ها را افشا می‌کرد، به مذاق قدرت‌های سیاسی خوش نیامد و به‌سادگی حذف شد.
در همان دهه، فیلمی که به بمباران هیروشیما توسط آمریکا اشاره داشت، با وجود اعلام رسمی، ناگهان از بخش رقابتی حذف شد. چرا؟ چون افشای جنایات آمریکا در خاک ژاپن به سود روابط دیپلماتیک نبود.

همیشه علیه ایران

در سال‌های اخیر، هر فیلمی که چهره‌ای سیاه از ایران نشان داده، با آغوش باز در کن پذیرفته شده است؛  فیلم «عنکبوت مقدس»  نیز که چهره‌ای موهن از جامعه مذهبی ایران نمایش می‌داد و بازیگر آن  نیز در همین مدار مورد تشویق و تمجید قرار گرفتند و در جشنواره کن سال ۲۰۲۲ میلادی موفق به اخذ جایزه شدند. این فیلم تصویری نامناسب از ایران نشان می‌داد قتل‌های زنجیره‌ای آن مقطع زمانی را به اسلام و امام هشتم(ع) شیعیان نسبت می‌داد؛ البته علی عباسی کارگردان «عنکبوت مقدس»، این مفهوم را به طور غیر مستقیم ارائه می‌کرد تا وقتی انگشت اتهام ایرانی‌ها را می‌بیند، بتواند همه چیز را انکار کند.

سیاه‌نمایی از ایران = موفقیت در کن

در مقابل، چند فیلم جسور که به سیاست‌های آمریکا و جنایات جنگی غرب اعتراض می‌کردند، یا اصلاً به کن راه پیدا نکردند یا در سکوت خبری گم شدند.

صدای اعتراض از درون جشنواره و حتی شرکت کنندگان غربی

کن بارها در مظان اتهام تبعیض جنسیتی، نژادی، سیاسی و ... بوده. زنان سینماگر، رنگین‌پوستان، منتقدان اجتماعی آمریکا و غرب و ... نسبت به روند گزینش داوران و آثار، بارها اعتراض کرده‌اند. در مواردی، صدای اعتراض حتی از دل خود سینماگران فرانسوی بلند شده؛ مثل ژان کوکتو که در دهه ۵۰ تلاش کرد سیاست را از جشنواره دور نگه دارد، اما ناکام ماند.

ریاکاری آشکار

امسال از یک طرف، کن ادعا می‌کرد که از کارکنانش خواسته «بی‌طرفی سیاسی» را رعایت کنند، اما از طرف دیگر، به سیاسی‌ترین شکل ممکن عمل کرد؛ از اظهارات ضدایرانی جعفر پناهی تا سخنرانی ژولیت بینوش رئیس هیئت داوران، تا حمله رابرت دنیرو به ترامپ، تا حمایت از غزه، همه چیز سیاسی بود.
نشریه «هالیوود ریپورتر» در گزارشی نوشت که این دوره، سیاسی‌ترین جشنواره کن در تاریخ است. پس دیگر جایی برای تردید نیست که کن نه فقط سیاسی است، بلکه با سیاست‌های روز آمریکا هم‌راستاست.

واقعیت تلخ

وقتی فیلمی با میانگین یک ستاره از منتقدان معتبر، نخل طلایی می‌گیرد، باید از خود پرسید: واقعاً چه چیزی در پسِ این تصمیم بوده؟ پاسخ روشن است :سیاست، نه هنر.

سینماگران سیاسی اینجا جایزه می‌گیرند

جشنواره کن، دیگر آن جشن هنری بی‌طرف نیست. کن، حالا به ابزار نرم‌افزار قدرت بدل شده؛ محلی برای سیاست‌ورزی کشورهای غربی، جایی برای تقویت صدای اپوزیسیون مطلوب غرب، و صحنه‌ای برای نمایش آن‌چه کاخ سفید دوست دارد از ایران و سایر کشورهای مستقل ببیند.
و در این مسیر، فیلم‌هایی مثل «یک تصادف ساده» بیشتر از آن‌که برنده‌ی یک رقابت هنری باشند، متاسفانه در جایگاه پیاده‌نظام یک پروژه سیاسی ایفای نقش می‌کنند.


اخبار مرتبط
کارگردان مشهور به زندان محکوم شد
دوشنبه 1404/09/10 ساعت 23:40
کارگردان مشهور به زندان محکوم شد
جعفر پناهی کارگردان مشهور به حبس و ممنوعیت خروج از کشور محکوم شد.
جایزه‌ای برای فریب؛ وقتی پاریس با نام ایران سیاست‌بازی می‌کند
دوشنبه 1404/03/05 ساعت 17:24
نورنیوز بررسی می کند،
جایزه‌ای برای فریب؛ وقتی پاریس با نام ایران سیاست‌بازی می‌کند
جشنواره‌ای که روزگاری تبلور خلاقیت و آزادی بیان بود، حالا به ابزاری در خدمت سیاست‌های نفاق‌افکنانه پاریس بدل شده است. فرانسه با استفاده از بستر کن، نه حقیقت را گرامی می‌دارد و نه انسانیت را؛ بلکه نقاب می‌زند بر جنایاتی که خود مرتکب آن است.
کتابخانه علیه قلم؛ چون به سنوار گفتی «شهید» جایزه نمی‌گیری
دوشنبه 1404/03/05 ساعت 16:09
کتابخانه علیه قلم؛ چون به سنوار گفتی «شهید» جایزه نمی‌گیری
لغو بورسیه نویسنده استرالیایی به‌دلیل حمایت از شهید یحیی سنوار، موجی از اعتراضات را در جامعه ادبی و فرهنگی استرالیا برانگیخت؛ جایی که آزادی بیان قربانی سانسور نهادی شد.
جشنواره کن؛ ایدئولوژی سازی در بستر سینما
چهارشنبه 1401/03/18 ساعت 17:25
نورنیوز بررسی می‌کند؛
جشنواره کن؛ ایدئولوژی سازی در بستر سینما
درحالی که برگزارکنندگان رویدادهای فرهنگی و هنری در غرب، به‌ویژه جشنواره‌های سینمایی مدعی معرفی ایده‌ها و توانمندی‌های برتر بدون توجه به اعتقادات و باورهای فرهنگی تولید کنندگان آثار هستند در حالی که نحوه داوری و انتخاب آثار و شیوه برگزاری این رویدادها کاملا ایدئولوژیک و جهت‌دار است.
خبرنگاران روس هم از جشنواره کن حذف شدند
دوشنبه 1401/02/19 ساعت 10:28
خبرنگاران روس هم از جشنواره کن حذف شدند
مسئولان جشنواره فیلم کن فرانسه، درخواست همه خبرنگاران و فعالان رسانه‌ای روسیه را برای حضور در این رویداد سینمایی رد کردند.
نظرات

آخرین اخبار
سپاه: ملت ایران با رأی قاطع خود به جمهوری اسلامی، مسیر عزت، استقلال و پیشرفت را برگزید
حافظیه همچنان پرمخاطب‌ترین مقصد گردشگری در یازدهمین روز نوروز
خلیج فارس و سواحل استان بوشهر تا پایان هفته مواج است
آخرین جزییات حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/ جزئیات حمله به فولاد مبارکه
استامر بار دیگر تاکید کرد: جنگ در خاورمیانه جنگ ما نیست
حنظله اطلاعات ایران‌وایر را منتشر کرد
طرح اعطای تسهیلات 20 میلیون تومانی به بازنشستگان+ جزئیات
سری جدید «شام ایرانی» منتشر شد
پیام استاندار تهران به مناسبت 12 فروردین
راهنمای اعلام خسارات جنگ در سامانه 1811
قدردانی رهبر انقلاب از پیام‌های علما و شخصیت‌های دینی داخلی و خارجی
ابراز نگرانی پوتین از تخریب زیرساخت‌های انرژی در خاورمیانه
ضرورت مخالفت با جنگ ایران بنا به دلایل سیاسی و اخلاقی
ترامپ به خروج از ناتو فکر می‌کند
پرده برداشتن نتانیاهو از طرح «اسرائیل بزرگ»
وقتی دلتنگی باعث شد که شاهین فرهت با عجله به کشور بازگردد
کمالوندی: حمله به تاسیسات تحت نظارت پادمان جنایت جنگی است
عارف: ذخایر استراتژیک دارو در وضعیت مطلوب است
هدف آمریکا در ایران شکست خورد
دلنوشته قالیباف برای رهبر شهید انقلاب در روز جمهوری اسلامی ایران
هوای پایتخت در وضعیت قابل قبول است
ادامه مقاومت متحدان تاریخی آمریکا به جنگ عیله ایران
حق بیمه زنان خانه دار در 6 ماه اول 1405 اعلام شد
معاون دفتر پزشکیان: خط رسانه‌ای تخریب رئیس‌جمهوری، مشکوک است
عزیزی: دوران مهمان نوازی 47 ساله در تنگه هرمز تمام شده است
محکومیت حمله آمریکا و اسرائیل به اماکن سازمان ملل در ایران توسط تهران
اقدام غیرقانونی ترامپ در محدود کردن رای‌دهی پستی
چرا جنگ زمینی می تواند تکلیف جنگ را به نفع ایران تعیین کند؟
فیلم های سینمایی امروز تلویزیون چهارشنبه 12 فروردین+جدول پخش
ربیعی: خسارت زیادی به فدراسیون وزنه‌برداری وارد شده است
ایران خواستار محکومیت حمله تروریستی به سازمان منابع طبیعی
هاآرتص: ترامپ خاورمیانه را به آتش می‌کشد و از جهان انتظار دارد آتش را خاموش کند
نیکزاد‌: تنگه هرمز هرگز باز نمی‌شود
انجام بیش از 3 هزار مأموریت اورژانس تهران در جنگ رمضان
تاکنون 1262 نفر از هموطنان از دبی به کشور بازگشته‌اند
مدیرعامل شل: اروپا به زودی با کمبود سوخت مواجه می شود
صعود قیمت جهانی طلا نسبت به دو هفته گذشته
پیام فرماندهی کل انتظامی کشور بمناسبت 12 فروردین
رصد دقیق وضعیت کودکان واگذار شده به خانواده‌ها در ایام جنگ
رفراندوم زیر چتر جنگ!
افزایش قیمت‌ها و ضرورت تمرکز بر حمایت از اقشار آسیب‌پذیر
عملیات مشترک یمن با ایران و حزب‌الله علیه اهداف دشمن صهیونیستی
گروه بندی کامل جام جهانی بعد از صعود آخرین تیم ها
بقائی: نیروهای مسلح ما برای هر سناریویی آماده‌اند
تداوم آرامش در بازار کالاهای اساسی
اقدام خصمانه آرژانتین علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
پیام رئیس قوه قضاییه به‌ مناسبت 12 فروردین
3 صهیونیست در حمله موشکی ایران به اراضی اشغالی زخمی شدند
وضعیت آب و هوا امروز 12 فروردین 1405+ وضعیت استانها
ترافیک سنگین در محور چالوس و هراز