×
اقتصادی
شناسه خبر : 225513
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/03/05 ساعت 08:46
چگونه هاکان انرژی چین سر ایران کلاه گذاشت؟

۲ هواپیما با قیمت ۴ هواپیما؛

چگونه هاکان انرژی چین سر ایران کلاه گذاشت؟

روز گذشته، خبر رسمی ورود دو فروند هواپیمای ایرباس A330 به ناوگان شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران(هما) منتشر شد؛خبری که واکنش‌ها و ابهامات گسترده‌ای را به دنبال داشت. این در حالی است که حدود یک ماه پیش، مهرداد بذرپاش وزیر سابق راه و شهرسازی با انتشار توییتی،ضمن اعلام این خبر و تبریک آن به ملت، مدعی شده بود که خرید این هواپیماها در دولت پیشین انجام شده است.

نورنیوز-گروه اقتصادی: به گزارش ایلنا،مقدمات ورود دو فروند هواپیما به ناوگان هوایی کشور از دو سال قبل آغاز شده بود و آن هم از سوی یک شرکت چینی گمنام تحت عنوان «HAOKUN ENERGY» (هاکان انرژی) که ظاهراً در چارچوب یک توافق تهاتری با نفت ایران این اقدام را انجام داده است. نکته مهم و قابل توجه آن است که هر یک از این هواپیماها کمتر از ۳۰ میلیون دلار ارزش دارند اما در این معامله، به قیمت هرکدام ۱۱۶ میلیون دلار تهاتر شده‌اند؛ رقمی که بیش از سه برابر ارزش واقعی هواپیماها در بازار است.

البته برخی ادعا می‌کنند که همراه با این هواپیماها، قطعاتی نیز وارد کشور شده که ممکن است در قیمت‌گذاری تأثیرگذار بوده باشد، اما تاکنون هیچ اطلاعات دقیقی از جزئیات این قطعات و ارزش واقعی آن‌ها منتشر نشده و شفاف‌سازی صورت نگرفته است.

گزارش‌های غیر رسمی نشان می‌دهد که شرکت چینی HAOKUN ENERGY بخش قابل توجهی از بدهی‌های خود به ایران را نیز تاکنون تسویه نکرده است. در دولت گذشته، این شرکت برای تهاتر نفت وارد چند پروژه دیگر از جمله توسعه فاز دوم فرودگاه امام خمینی با ارزشی بالغ بر ۲.۵ میلیارد دلار شد؛ پروژه‌ای که به گفته کارشناسان، عدد آن برای چنین طرحی، نجومی به نظر می‌رسید و در نهایت نیز پس از کلنگ‌زنی، توسط این شرکت رها شد.

همچنین طبق توافق‌های انجام شده، قرار بود شرکت هاکان انرژی با تهاتر نفت وارد پروژه‌هایی همچون برقی‌سازی قطار تهران-مشهد، خرید واگن و تأمین سایر تجهیزات ریلی و نیز تأمین ۵۵ فروند هواپیما شود. اما به جز همین دو فروند ایرباس A330، هیچ‌یک از وعده‌ها و توافقات دیگر به نتیجه نرسید و اکنون همین دو فروند نیز با قیمتی نزدیک به دو برابر ارزش واقعی وارد کشور شده‌اند.

در این میان، این پرسش اساسی مطرح می‌شود که چگونه یک شرکت چینی با سابقه نه‌چندان روشن، به‌عنوان دلال خرید هواپیما برای کشور معرفی می‌شود، آن هم در حالی که وزیر راه و شهرسازی سابق، در آخرین روزهای مسئولیت خود در دولت سیزدهم، تأکید کرده بود که مسیر واردات هواپیما از طریق بخش خصوصی بهتر، کارآمدتر و سریع‌تر خواهد بود.

او در اظهاراتی، ورود مستقیم دولت به خرید هواپیما را ناکارآمد دانسته و از لزوم میدان دادن به بخش خصوصی در این زمینه سخن گفته بود. با این حال، حالا مشخص شده که نه‌تنها این خریدها مستقیماً از سوی دولت انجام شده بلکه با واسطه‌گری پرابهام یک شرکت گمنام چینی و در چارچوب یک تهاتر نفتی، با بهایی بسیار بالاتر از ارزش واقعی عملیاتی شده است.

با وجود همه این ابهامات و رقم‌سازی‌های سوال‌برانگیز، همچنان نهادهای نظارتی کشور نسبت به این معامله پرابهام واکنش رسمی نشان نداده‌اند. به نظر می‌رسد که سازمان هواپیمایی کشوری، شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (هما) و نیز نهادهای بازرسی و نظارتی باید هرچه سریع‌تر نسبت به شفاف‌سازی ابعاد این قرارداد و انتشار جزئیات آن اقدام کنند تا اعتماد عمومی نسبت به روند نوسازی ناوگان هوایی کشور مخدوش نشود.


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
پرواز بمب افکن‌های آمریکا در نزدیکی ونزوئلا
ویتامین‌هایی که از مغز شما در برابر آلزایمر محافظت می‌کنند
بورس آینه اقتصاد است؟
اجرای طرح 24 ماده ای مقابله با قاچاق سوخت
تبدیل طلای کارتل‌ها به دارو برای کودکان غزه
سردار علیرضا افشار درگذشت
رئیس جمهور وارد اصفهان شد
به جای قاتل، کینه و انتقام را دار زدم
جاسوسی مرموز چین از اسرار محرمانه انگلیس
حمله زمینی قریب الوقوع آمریکا به ونزوئلا
وقتی لایک‌ها می‌میرند و گفت‌وگو زنده می‌شود
جدول فیلم‌های سینمایی امروز تلویزیون |پنجشنبه 24 مهر
وضعیت آب و هوا امروز پنج شنبه 24 مهر+ وضعیت استان ها
سعید آقاخانی سریال طنز رمضانی می‌سازد
توصیه‌ های جدید علمی برای رفع یبوست
ربات های کوچک و انعطاف پذیر به کمک امدادرسانی و درمان می آیند
چند راهکار ساده برای عادت‌دادن کودک به مسواک‌زدن
5 کار ممنوع در استفاده از هوش مصنوعی
نوراینفو | 6 اشتباه بلافاصله بعد از خوردن غذا
80 درصد ایرانیان درگیر مشکلات استخوانی هستند
دیوان عالی قضایی خطاب به نتانیاهو: کمیته تحقیق طوفان الاقصی تشکیل شود
لاوروف: انتقال تاماهاوک به اوکراین اقدامی خطرناک است
آماده‌باش ارتش رژیم صهیونیستی در مرز لبنان
وزیر میراث خبر داد؛ ایجاد تأسیسات گردشگری در سواحل بلامانع است
نبی: به دنبال بازی با تیم‌های اروپایی هستیم
رضا توکلی در بیمارستان بستری و جراحی شد
نورویدیو | آتش‌بس ، پایان بمباران یا آغاز فراموشی جنایات جنگی؟
توافق ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان برای فعال‌سازی کریدور شمال-جنوب
توسعه صادرات صنایع دستی زنان ایرانی از برنامه‌های دولت
25 مهرماه؛ روز برگزاری انتخابات نظام پزشکی در سراسر کشور
ترامپ جنبش حماس را تهدید کرد
اطلاعیه سازمان حمایت درباره افزایش قیمت محصولات یک خودروساز خصوصی
قرعه سخت برای هندبال ایران در آسیا
اختصاص خودرو با نصف قیمت به بازنشستگان آموزش و پرورش
نتانیاهو حضور در جلسه محاکمه را لغو کرد
عراقچی: رنج مستمر مردم فلسطین، ننگی بر پیشانی بشریت است
پزشکیان فردا به اصفهان می‌رود
راشاتودی: هواپیمای حامل وزیر جنگ آمریکا وضعیت اضطراری اعلام کرد
شکست سنگین کویت مقابل دختران فوتبال ایران
ویتکاف خبر استعفایش را تکذیب کرد
تهدید گالانت و سنتکام به از سرگیری جنگ در غزه /ورود 200 سرباز آمریکایی به اراضی اشغالی
گزارش تصویری | خودرو های قدیمی کوبا : ماشین‌های قدیمی در خیابان‌های هاوانا
اعلام زمان ثبت‌نام آزمون استخدامی کادر اداری قوه قضاییه
خلع سلاح سریع و خشن بوی باروت می دهد نه نسیم صلح!
وزیر کشور: انتخابات شوراها الکترونیکی برگزار می‌شود
امضای تفاهم‌نامه بین بورس انرژی ایران و سن‌پترزبورگ روسیه
اولین کشتی باری از مسیر «جاده ابریشم قطبی» به مقصد رسید
تاجرنیا خبر داد؛ پنجره نقل‌وانتقالاتی استقلال باز می‌شود
هوای تهران از جمعه سه درجه سرد می‌شود
رویترز: جولانی خواهان بازگشت نظامیان روسیه است
X
آگهی تبلیغاتی