×
سیاسی
شناسه خبر : 225433
تاریخ انتشار : شنبه 1404/03/03 ساعت 21:28
بن رودز: پذیرش واقعیت در مذاکرات هسته‌ای، راه توافق را هموار می‌کند

بن رودز: پذیرش واقعیت در مذاکرات هسته‌ای، راه توافق را هموار می‌کند

بن رودز، معاون پیشین مشاور امنیت ملی آمریکا، در اظهاراتی تازه خواستار پذیرش سطحی از غنی‌سازی توسط ایران از سوی دولت آمریکا شد. او گفت این اقدام می‌تواند زمینه‌ساز توافقی مشابه برجام شود و از تنش‌های منطقه‌ای پیشگیری کند.

نورنیوز-گروه سیاسی: بن رودز، معاون سابق مشاور امنیت ملی دولت باراک اوباما، در گفت‌وگویی صریح با شبکه آمریکایی MSNBC خواستار تغییر رویکرد دولت ایالات متحده در قبال برنامه هسته‌ای ایران شد. او با بیان اینکه بعید است ایران برچیده شدن کامل توانمندی غنی‌سازی خود را بپذیرد، تأکید کرد که اگر واشنگتن سطحی از غنی‌سازی در ایران را به رسمیت بشناسد، احتمال دستیابی به توافقی شبیه برجام بالا خواهد رفت.

اظهارات رودز در حالی مطرح می‌شود که پنجمین دور از مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا روز ۲۴ مه در رم با میانجی‌گری عمان برگزار شد. این مذاکرات که یکی از حرفه‌ای‌ترین ادوار گفت‌وگوها توصیف شده، به اذعان طرفین با برخی پیشرفت‌ها همراه بوده ولی همچنان چالش‌های مهمی پیش روی توافق نهایی قرار دارد. بن رودز در ارزیابی خود از وضعیت کنونی گفت: «به نظر می‌رسد همه طرف‌ها خود را برای یک جمع‌بندی آماده می‌کنند. ایران اعلام کرده غنی‌سازی خط قرمزش است. اسرائیل تهدید به حمله کرده تا ایران را وادار به امتیازدهی کند و آمریکا هم می‌گوید تمایل به توافق دارد.»

سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، پس از پایان این دور از مذاکرات بیان کرد که عمان تلاش کرده راهکارهایی را برای غلبه بر موانع موجود ارائه کند. ایده‌هایی مطرح شده و قرار است کارشناسان دو طرف آن‌ها را بررسی کرده و نتیجه را به پایتخت‌ها منتقل کنند، بدون اینکه هیچ تعهدی فعلاً متوجه طرفین باشد. عراقچی همچنین افزود: «ما مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران را بار دیگر به‌روشنی بیان کردیم. روی این مواضع ایستاده‌ایم و فکر می‌کنیم اکنون طرف آمریکایی درک روشن‌تری از آن‌ها دارد.»

در همین حال، یک مقام ارشد دولت آمریکا نیز به خبرگزاری رویترز گفت: «مذاکرات با ایران سازنده بوده و به پیشرفت‌هایی دست یافتیم، اما همچنان کار بیشتری باید انجام شود.» این مقام همچنین تصریح کرد که مسیر پیش رو به دلیل حساسیت فنی موضوعات، نیازمند زمان و تصمیم‌گیری‌های دشوار است.

بن رودز با اشاره به واقعیت‌های فنی مذاکرات گفت: «در مدت کوتاهی که برای این دور از مذاکرات تعیین شده، طرف‌ها باید درباره مسائل بسیار پیچیده فنی به توافق برسند. اگر رئیس‌جمهور ترامپ از توافقی که در دوران اوباما به دست آمده بود خارج نمی‌شد، اکنون در چنین شرایطی نبودیم.» او افزود: «سؤال اصلی این است که آیا دولت آمریکا حاضر است توانمندی غنی‌سازی ایران را بپذیرد یا نه؟ اگر بپذیرد، رسیدن به توافق ممکن می‌شود. اما اگر بر نابودی کامل این توانمندی پافشاری کند، توافق دور از دسترس خواهد بود.»

رودز تأکید کرد که برای ایران، غنی‌سازی نه فقط یک مسئله علمی، بلکه موضوعی مرتبط با غرور ملی و استقلال فنی است. به باور او، همان‌طور که در توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ به رسمیت شناختن بخشی از توان ایران امکان‌پذیر شد، اکنون نیز باید از همان چارچوب استفاده کرد.

در ادامه این گفت‌وگو، وی به مواضع متناقض دولت ترامپ نیز پرداخت و گفت: «در برهه‌ای از زمان، دولت آمریکا از انتقال کامل مواد هسته‌ای ایران به خارج سخن گفت. بعد اعلام کرد که ممکن است کاهش سطح غنی‌سازی کافی باشد. سپس، ناگهان موضع سختگیرانه‌تری گرفت و خواستار توقف کامل برنامه هسته‌ای ایران شد.» رودز این سردرگمی را مانعی برای اعتمادسازی دانست و خواستار موضع‌گیری یکپارچه و واقع‌گرایانه از سوی دولت فعلی آمریکا شد.

پرسش مهمی که مجری MSNBC مطرح کرد این بود که آیا نشانه‌ای از پیشرفت واقعی در روند مذاکرات وجود دارد؟ رودز در پاسخ گفت: «علائمی از خوش‌بینی در پیام‌های علنی طرفین دیده می‌شود، اما ایرانی‌ها گاهی مجبورند به‌گونه‌ای رفتار کنند که گویا قصد ترک مذاکره دارند. به همین دلیل، تحلیل اظهارات علنی چندان ساده نیست.» او در ادامه گفت: «اما اگر واشنگتن به‌صورت رسمی اعلام کند که سطحی از غنی‌سازی را در ایران می‌پذیرد، این یک نشانه روشن از پیشرفت خواهد بود و احتمال حصول توافق را به شکل چشمگیری افزایش می‌دهد.»

وی همچنین به نقش اسرائیل در تحولات اخیر اشاره کرد و هشدار داد که تهدیدهای نظامی ممکن است آمریکا را به تصمیم‌هایی سوق دهد که در اصل تمایلی به آن‌ها ندارد. از سوی دیگر، کشورهای حاشیه خلیج فارس که ترامپ اخیراً به آن‌ها سفر کرده نیز به‌هیچ‌وجه خواستار بروز درگیری دیگری در منطقه نیستند. رودز تأکید کرد که چنین جنگی در صورت حمله اسرائیل به تأسیسات اتمی ایران، اجتناب‌ناپذیر خواهد بود. به گفته او، اکنون زمان آن است که واشنگتن نشان دهد خواهان تعامل است، نه تقابل.


ایسنا
نظرات

آخرین اخبار
کدام مواد غذایی نباید در فریزر باشند؟
افشاگری هارتص از ربودن کودکان در غزه
مجروح شدن چند صهیونیست در پی تیراندازی از سوی نیروهای مقاومت فلسطین
گروهک‌های مسلح وابسته، به دنبال ایجاد ناامنی علیه غیرنظامیان در غزه است
حمله حزب الله لبنان به تجمع نظامیان صهیونیست
عراقچی: همسایگان ما اولویت ما هستند
4 توصیه درباره مصرف سبزیجات
تساوی میلان و یوونتوس در بازی حساس
سخنان نتانیاهو درباره حملات شدید به لبنان بیشتر جنبه «نمایش قدرت» دارد
«دریچه آتش بس یازمینه جنگ»
قدردانی سفیر ایران از دولت و مردم پاکستان برای میزبانی مذاکرات با آمریکا
جهش بی‌سابقه «کرک‌اسپرد» بنزین
عزم اسلام‌آباد برای ادامه ترانزیت کالا به ایران
درس امروز قالیباف به ترامپ؛ چه کسی کارت‌هایش تمام شده!؟
برقراری سفر رسمی چارلز سوم به ایالات متحده پس از بررسی‌های امنیتی
معاون رئیس‌جمهور : به هراقدام جنگی پاسخی چهار برابری خواهیم داد
وزارت خارجه ایران: عراقچی به روسیه سفر کرد/دیدار با پوتین در سن‌پترزبورگ
البوسعیدی رایزنی با عراقچی را مُثمر ثمر خواند
اعلام جزئیات فروش ارز به زائران حج
اینتر یک قدم دیگر به قهرمانی نزدیک شد
نفتالی بنت: نتانیاهو باید کنار برود
شگفتی از معماری ذخیره‌سازی نفت از سوی ایران
هشدار صنعا درپی جنایات رژیم صهیونیستی در فلسطین و لبنان
انتشار بیانیه منتسب به مظنون تیراندازی مراسم شام خبرنگاران کاخ سفید
تشکیل حزبی جدید برای رقابت با نتانیاهو در انتخابات
انتقاد عضو شورای شهر از تبلیغ جوایز میلیاردی در پیامک‌های شهرداری
اسلام‌آباد: به تلاش‌های خود برای پیشبرد صلح در منطقه ادامه خواهیم داد
کشته و زخمی شدن چند نظامی اسرائیل در حمله پهپادی به جنوب لبنان
اولیانوف: آمریکا اخاذی در برابر ایران را کنار بگذارد
نورنما | یادآوری یک نوای خاطره‌برانگیز از زبان کودکان دهه هشتاد
انتشار دستخطی از شهید علی لاریجانی از روزهای پایانی عمرش + تصویر
افزایش منابع قرض الحسنه اشتغال در سال 1405/ سهم هر استان چقدر است؟
برگزاری اجتماع بزرگ امام رضایی‌ها 9 اردیبهشت در تهران + جزئیات
برگزاری آزمون دکتری دانشگاه آزاد به‌صورت مجازی
نمایشگاه مجازی کتاب تهران چقدر تخفیف برای خریداران در نظر گرفته است؟
هاآرتص: موج خودکشی در نیروهای اسرائیلی؛ 11 مورد در کمتر از یک ماه
یورش پلیس به باند برادران قاچاقچی فروش سلاح
تجزیه‌طلبان با انتقاد از ترامپ به مزدوری و اختلاس اعتراف کردند
آمار شهدای لبنان از مرز 2 هزار و 500 نفر گذشت
صعود سخت چلسی به فینال جام‌ حذفی
عارف: آیین‌نامه جدید برای تعیین نرخ سوخت نیروگاه‌ها تصویب شد
تمام فرضیات ترامپ درباره ایران اشتباه از آب درآمد
مخبر: با کمک نخبگان می توان فرآیند بازسازی را کمتر کرد
سایت مصری از تیم ملی فوتبال ایران حریف تیم کشورش نوشت
ترامپ: جنگ با ایران به زودی پایان خواهد یافت
حزب‌الله: نه روی دیپلماسی شکست‌خورده حساب باز می‌کنیم و نه دولت
آغاز پرداخت حقوق کادر درمان بعد از چند روز وقفه
اعلام آخرین نرخ بیکاری؛ کاهش یا افزایش؟
دستگیری جاسوس موساد در لرستان
آزمون جامع دکتری به‌صورت مجازی برگزار می‌شود+ جزئیات