×
سیاسی
شناسه خبر : 225407
تاریخ انتشار : شنبه 1404/03/03 ساعت 18:42

نورنیوز بررسی می کند؛

منطق ملی، قطب‌نمای حرکت در مسیر پیشرفت

در جهانی که بسیاری از دولت‌ها با فشار بیرونی جهت‌گیری می‌کنند، جمهوری اسلامی ایران بر مدار استقلال عمل می‌کند. این مسیر نه متأثر از قطب‌بندی‌هاست، نه از قواعد دیکته‌شده جهانی؛ بلکه بر پایه عقلانیت ملی و تجربه مقاومت شکل گرفته است.

نورنیوز-گروه سیاسی: استقلال راهبردی؛ ستون فقرات سیاست خارجی جمهوری اسلامی

جمهوری اسلامی ایران از آغاز، مسیر سیاست خارجی و پیشرفت ملی خود را نه بر مبنای وابستگی یا سازش، بلکه بر محور «اقتدار مستقل» تعریف کرده است؛ الگویی که هم در گفتمان مقام معظم رهبری به‌روشنی قابل ردیابی است – آنجا که فرمودند: «در برابر فشارها، پیشرفت بیشتر معنا پیدا می‌کند، نه عقب‌نشینی» – و هم در بیانات اخیر رئیس‌جمهور که در جمع مدیران وزارت خارجه تأکید کرد: «تعیین مسیر کشور، از دل مردم و منافع ملی می‌جوشد، نه میزهای خارجی.»

بر همین مبنا، وقتی عباس عراقچی در جریان مذاکرات هسته‌ای اعلام کرد «هیچ تعهدی را نمی‌پذیریم که با اصول استقلال و امنیت ملی ایران در تعارض باشد»، این جمله، چکیده دهه‌ها تجربه دیپلماتیک جمهوری اسلامی بود. این مواضع، برخلاف تصور مخالفان، نوعی انزواطلبی یا تقابل‌گرایی نیست، بلکه تأکیدی راهبردی بر «حق انتخاب مسیر» بر مبنای منافع درون‌زا و عزت ملی است.

پیشرفت در طوفان؛ منطق مقاومت در میدان فناوری

این عقلانیت فعال و مقاوم، در میدان فناوری نیز خود را نشان داده است؛ جایی‌که تحریم‌ها، ایران را از مسیر ساخت توانمندی‌های بومی بازنداشته، بلکه آن را شتاب داده‌اند. صنایع پیشرفته مانند نانو، سلول‌های بنیادی، ماهواره‌برها و انرژی هسته‌ای، همه نشانه‌هایی از رشد در دل محدودیت‌ها هستند. برخلاف دولت‌هایی که با کوچک‌ترین فشار از توان بومی دست می‌کشند، ایران راهی متفاوت را برگزیده است: تبدیل تهدید به فرصت. این مسیر، بدون رویکرد استقلال‌محور، اساساً امکان‌پذیر نبود.

در همین چارچوب، روز شنبه ۳ خرداد ۱۴۰۴ در مراسم بزرگداشت سالگرد شهدای خدمت و شهید میدان، حسین امیرعبداللهیان، محمد اسلامی – رئیس سازمان انرژی اتمی – با تأکید بر «غیرقابل تحمیل بودن مسیر به ایران» و با یادآوری توفیقات ملی در حوزه هسته‌ای، این راهبرد کلان را تکرار کرد و گفت: «کسی نمی‌تواند به ما بگوید کدام مسیر را باید برویم.» او در این مراسم، که در فضایی متأثر از فقدان یکی از مهم‌ترین بازیگران دیپلماسی مقاوم برگزار شد، با اشاره به هم‌افزایی میدان، دیپلماسی و فناوری، از یک الگوی ایرانی موفق سخن گفت که باید بیش از گذشته تبیین و تثبیت شود.

هوشمندی در برابر دیکته جهانی؛ پاسخ روشن جمهوری اسلامی

سخنان اسلامی تنها بازتاب یک موضع سازمانی نبود؛ بلکه ترجمان دقیق سیاستی است که در طول چهار دهه، ایران را از تلاطم‌های سیاسی و تهدیدات امنیتی عبور داده است. در جهانی که نظم آن بیش از پیش بر مدار اجبار و سلطه‌گری شکل می‌گیرد، سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بر مبنای هوشمندی در انتخاب شریک، توازن در روابط و پیوستگی بین سیاست و فناوری طراحی شده است.

نقطه اتکای این سیاست نه در وعده‌های قدرت‌های فرامنطقه‌ای، بلکه در تجربه زیسته مقاومت و خودباوری است. این همان مدلی است که در منطقه نیز الهام‌بخش بازیگران نوظهور شده و نظم منطقه‌ای جدیدی را با مشارکت فعال ایران رقم زده است.

در این منظومه، سخن از مسیر اجباری و تقلیدی بی‌معناست. جمهوری اسلامی به جایی رسیده است که می‌تواند خود «نقشه‌راه» را ترسیم و هم‌زمان از آن دفاع کند؛ نه فقط برای خود، بلکه برای آن‌دسته از ملت‌ها که به دنبال استقلال واقعی هستند.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
نورنما | تعقیب و گریز پلیس آمریکا
پیام معاون ترامپ در شبکه‌های اجتماعی جنجالی شد
فردا پیش فروش سکه در مرکز مبادله برگزار می‌شود
ریاکاری به سبک ترامپ؛ صلح در شعار و جنگ در عمل
پلیس راهور اعلام کرد: تغییر قانون؛ کلید صدور گواهینامه بانوان
وقتی سینما صدای عدالت می‌شود
بیماران سرطانی حتماً باید واکسن آنفولانزا تزریق کنند
مشارکت اوکراین و دانمارک در تولید موشک و پهپاد
برنامه مسابقات ورزشی امروز یکشنبه 16 شهریور
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 16 شهریور + جدول
تحولی شگفت انگیز در سرعت هوش مصنوعی با رایانه جدید نوری مایکروسافت
لبنان؛ همچنان در کانون طوفان
بار روغن زیتون، شیشه از آب درآمد
پیشنهاد تازه آمریکا به حماس برای توقف جنگ در غزه
حماس: آماده پذیرش آتش‌بس دائمی هستیم
اروپا به اوکراین دروغ می‌گوید، هیچ نیرویی برای نجات نمی‌آید
بررسی سه فوریتی طرح خروج از NPT در مجلس تکذیب شد
بازیکنان تیم ملی والیبال جوانان از سربازی معاف شدند
نخست‌وزیر ژاپن استعفا می دهد
قیمت خودرو امروز یکشنبه 16 شهریورماه 1404 + جدول
نشست مجمع عمومی سازمان ملل از نیویورک به ژنو منتقل شد
ناوگان جهانی مقاومت
اروپا باید برای موفقیت دیپلماسی زمان و فضای لازم را ایجاد کند
عراقچی: اقدامات یکجانبه و قلدرمآبانه آمریکا محکوم است
خونریزی در سویداء سوریه ادامه دارد/شمار قربانیان به 2 هزار نفر رسید
فینال تاشکند ؛ آزمون بزرگ قلعه نویی
جنگندۀ آذربایجان در دست اوکراین؛ باکو به جبهه ضدروسی ورود کرده است؟
زمان واریز اعتبار «کالابرگ» به حساب دهک‌های4 تا 7 اعلام شد
اسرائیل به دنبال راه اندازی سازمان جدیدی برای جنگ رسانه‌ای جهانی
جزییات جدید از دستگیری راننده 206 چالوس+فیلم
توافق با ایران؟ دورنما تیره و تار است
خروج رسمی ماشاریپوف از فهرست استقلال
سرمایه‌داری ملی و بابک زنجانی
علت اختلال اینترنت در آسیا و اروپا چیست؟
تداوم نقض آتش بس؛ حملات توپخانه‌ای عربستان علیه غیرنظامیان یمن
دهک‌بندی اشتباه وزارت کار؛ کارگران قربانی تراکنش‌های کارفرمایان
انفجار گاز در سرآسیاب ملارد 14 مصدوم داشت
آهنگ دوستی دو ملت ایران و ارمنستان در تخت جمشید طنین انداز شد
واریز بیش از 744 میلیارد تومان سود به حساب یک میلیون و 294 هزار سهام‌دار
خواهران منصوریان و دریایی طلایی شدند
تغییرات ظرفیت پزشکی و دندانپزشکی در دفترچه کنکور 1404 منتشر شد+ جزئیات
شکست تحریم‌های آمریکایی
مداردیپلماسی | شانگهای نماد دیپلماسی متوازن ایران در دوران پساجنگ
رسانه عبری خبر داد؛ امارات تهدید به خروج از توافقنامه ابراهیم کرد
برگزاری دادگاه 4 متهم شبکه جاسوسی موساد و منافقین در کرج
قالیباف: شیوه فعلی اجرای کالابرگ کارایی خود را از دست داده است
دیپلماسی به شرط حفظ حق حاکمیت ملی
رزمایش بریکس؛ مهندسی قدرت و صلح دریایی
آب و هوای امروز یکشنبه 16 شهریور +هواشناسی استان‌ها
آژانس فضایی ناسا تصویری از غروب ساردینیا را به مناسبت ماه‌گرفتگی پیش رو منتشر کرد
X
آگهی تبلیغاتی