×
سیاسی
شناسه خبر : 225407
تاریخ انتشار : شنبه 1404/03/03 ساعت 18:42
منطق ملی، قطب‌نمای حرکت در مسیر پیشرفت

نورنیوز بررسی می کند؛

منطق ملی، قطب‌نمای حرکت در مسیر پیشرفت

در جهانی که بسیاری از دولت‌ها با فشار بیرونی جهت‌گیری می‌کنند، جمهوری اسلامی ایران بر مدار استقلال عمل می‌کند. این مسیر نه متأثر از قطب‌بندی‌هاست، نه از قواعد دیکته‌شده جهانی؛ بلکه بر پایه عقلانیت ملی و تجربه مقاومت شکل گرفته است.

نورنیوز-گروه سیاسی: استقلال راهبردی؛ ستون فقرات سیاست خارجی جمهوری اسلامی

جمهوری اسلامی ایران از آغاز، مسیر سیاست خارجی و پیشرفت ملی خود را نه بر مبنای وابستگی یا سازش، بلکه بر محور «اقتدار مستقل» تعریف کرده است؛ الگویی که هم در گفتمان مقام معظم رهبری به‌روشنی قابل ردیابی است – آنجا که فرمودند: «در برابر فشارها، پیشرفت بیشتر معنا پیدا می‌کند، نه عقب‌نشینی» – و هم در بیانات اخیر رئیس‌جمهور که در جمع مدیران وزارت خارجه تأکید کرد: «تعیین مسیر کشور، از دل مردم و منافع ملی می‌جوشد، نه میزهای خارجی.»

بر همین مبنا، وقتی عباس عراقچی در جریان مذاکرات هسته‌ای اعلام کرد «هیچ تعهدی را نمی‌پذیریم که با اصول استقلال و امنیت ملی ایران در تعارض باشد»، این جمله، چکیده دهه‌ها تجربه دیپلماتیک جمهوری اسلامی بود. این مواضع، برخلاف تصور مخالفان، نوعی انزواطلبی یا تقابل‌گرایی نیست، بلکه تأکیدی راهبردی بر «حق انتخاب مسیر» بر مبنای منافع درون‌زا و عزت ملی است.

پیشرفت در طوفان؛ منطق مقاومت در میدان فناوری

این عقلانیت فعال و مقاوم، در میدان فناوری نیز خود را نشان داده است؛ جایی‌که تحریم‌ها، ایران را از مسیر ساخت توانمندی‌های بومی بازنداشته، بلکه آن را شتاب داده‌اند. صنایع پیشرفته مانند نانو، سلول‌های بنیادی، ماهواره‌برها و انرژی هسته‌ای، همه نشانه‌هایی از رشد در دل محدودیت‌ها هستند. برخلاف دولت‌هایی که با کوچک‌ترین فشار از توان بومی دست می‌کشند، ایران راهی متفاوت را برگزیده است: تبدیل تهدید به فرصت. این مسیر، بدون رویکرد استقلال‌محور، اساساً امکان‌پذیر نبود.

در همین چارچوب، روز شنبه ۳ خرداد ۱۴۰۴ در مراسم بزرگداشت سالگرد شهدای خدمت و شهید میدان، حسین امیرعبداللهیان، محمد اسلامی – رئیس سازمان انرژی اتمی – با تأکید بر «غیرقابل تحمیل بودن مسیر به ایران» و با یادآوری توفیقات ملی در حوزه هسته‌ای، این راهبرد کلان را تکرار کرد و گفت: «کسی نمی‌تواند به ما بگوید کدام مسیر را باید برویم.» او در این مراسم، که در فضایی متأثر از فقدان یکی از مهم‌ترین بازیگران دیپلماسی مقاوم برگزار شد، با اشاره به هم‌افزایی میدان، دیپلماسی و فناوری، از یک الگوی ایرانی موفق سخن گفت که باید بیش از گذشته تبیین و تثبیت شود.

هوشمندی در برابر دیکته جهانی؛ پاسخ روشن جمهوری اسلامی

سخنان اسلامی تنها بازتاب یک موضع سازمانی نبود؛ بلکه ترجمان دقیق سیاستی است که در طول چهار دهه، ایران را از تلاطم‌های سیاسی و تهدیدات امنیتی عبور داده است. در جهانی که نظم آن بیش از پیش بر مدار اجبار و سلطه‌گری شکل می‌گیرد، سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بر مبنای هوشمندی در انتخاب شریک، توازن در روابط و پیوستگی بین سیاست و فناوری طراحی شده است.

نقطه اتکای این سیاست نه در وعده‌های قدرت‌های فرامنطقه‌ای، بلکه در تجربه زیسته مقاومت و خودباوری است. این همان مدلی است که در منطقه نیز الهام‌بخش بازیگران نوظهور شده و نظم منطقه‌ای جدیدی را با مشارکت فعال ایران رقم زده است.

در این منظومه، سخن از مسیر اجباری و تقلیدی بی‌معناست. جمهوری اسلامی به جایی رسیده است که می‌تواند خود «نقشه‌راه» را ترسیم و هم‌زمان از آن دفاع کند؛ نه فقط برای خود، بلکه برای آن‌دسته از ملت‌ها که به دنبال استقلال واقعی هستند.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
خواب‌آلودگی شدید؛ نشانه پنهان فشارخون بالا که نباید نادیده گرفت
راز تازه آلزایمر فاش شد؛ تأثیر مشترک خواب و ژنتیک بر سلامت مغز
چرا دعوای «کمک در خانه» بین زن و شوهرها تمام نمی‌شود؟
علت‌های شایع خشکی صبحگاهی مفاصل و عضلات دست چیست؟
دانشمندان کره‌ای تفاله قهوه را در 90 ثانیه به سوخت پاک تبدیل کردند
متا در راه عرضه عینک هوشمند ارزان‌تر با برند اختصاصی خود
جرد کوشنر میلیاردر شد؛ جهش ثروت داماد ترامپ در دوره دوم ریاست‌جمهوری
بقائی : هیات حاکمه آمریکا هیچ‌گاه در رفتارش نسبت به ملت ایران صداقت نشان نداده است
حمایت‌ها از ترامپ رو به کاهش است
مسی تولدش را با رکورد تاریخی در جام جهانی جشن گرفت
برتری بوسنی مقابل قطر در نیمه نخست
سوئیس و کانادا با تساوی به رختکن رفتند
مخالفت با حمایت از اسرائیل به رکوردی بی‌سابقه رسید
ایران خواستار اجرای عدالت در قبال عاملان جنایت مدرسه میناب شد
هندبال ساحلی ایران به مرحله دوم قهرمانی جهان رسید
شب عاشورای حسینی در جوار محل عروج قائد شهید انقلاب
نظامیان اسرائیل بار دیگر وارد جنوب سوریه شدند
چرخش ترامپ در قبال ایران؛ مقام سابق کنگره دلیل آن را فاش کرد
شوک به ملی‌پوشان در بدو ورود/ آمریکا باز هم برای تیم ملی ایران مزاحمت ایجاد کرد
رییس جمهور: امروز ایران را در منطقه به عنوان یک قدرت می‌بینند
لیست نهایی تیم ملی بسکتبال مشخص شد + اسامی
تنش در واشنگتن؛ مذاکرات صلح لبنان به بن‌بست رسید
«عاشورا» و ایران؛ تاملی در نسبتِ امر ملی و امر دینی
برگزاری مراسم معارفه گل‌محمدی در دهوک عراق
تکلیف عالیشاه با پرسپولیس مشخص شد
احتمال فاصله گرفتن ترامپ از تفاهم میان ایران و آمریکا
روبیو: دور جدید نشست کارشناسی ایران و آمریکا در راه است
توهمات جدید ترامپ درباره تفاهم نامه با ایران
آغاز غافلگیرکننده لیگ ملت‌های والیبال؛ شکست عجیب برزیل و ایتالیا
مخالفان ایتالیا خواستار پاسخگویی درباره مشارکت در جنگ علیه ایران شدند
شاپور رحیمی درگذشت
حریدی‌ها از «تغییر رژیم» به نتانیاهو هشدار دادند
حماس: نماینده شورای صلح ترامپ از اسرائیل حمایت می کند
هوای تهران خنک‌تر می‌شود
سربازان آمریکایی: پنتاگون شدت جراحات را کمتر از واقعیت اعلام کرد
آمریکا سفارت خود در کویت را باز کرد
تالاب قره‌قشلاق پس از 15 سال دوباره احیا شد
بقائی خطاب به روبیو: صلح با تداوم سیاست‌های آمریکا ممکن نیست
سنتکام مدعی کشته شدن یکی از رهبران ارشد داعش در سوریه شد
کلاهبرداری به نام جام جهانی؛ مراقب سایت‌های شرط‌بندی باشید
تأکید ایران و عربستان بر تداوم رایزنی‌ها برای حفظ ثبات منطقه
بن‌گویر: تخریب منازل فلسطینیان متوقف نمی‌شود!
نتانیاهو: اجازه دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای را نخواهیم داد!
حمله روسیه به تفسیر وارونه غرب از قوانین بین‌الملل
حماس برای واگذاری کامل اداره غزه اعلام آمادگی کرد
نورنما | به یاد عاشورا ، روزی که خورشید بر میدان کربلا سرخ شد
بانک صادرات از رفع کامل اختلال خدمات کارت‌محور خبر داد
فراخوان انصارالله برای راهپیمایی سالروز شهادت امام حسین (ع) در صنعا
اهدای جام قهرمانی با حضور رئیس‌جمهور آمریکا
دو شهید در حمله اسرائیل به جنوب لبنان+ جزئیات حادثه