×
فرهنگی
شناسه خبر : 225204
تاریخ انتشار : جمعه 1404/03/02 ساعت 11:08
اوباش با قمه، پلیس با گلوله؛ برنده کیست؟

نورنیوز برخوردهای مسلحانه پلیس با سارقان و اوباش را بررسی می‌کند

اوباش با قمه، پلیس با گلوله؛ برنده کیست؟

مدتی است که گسترش اراذل‌گری در فضاهای عمومی به تهدیدی مستقیم علیه آرامش اجتماعی بدل شده است. به موازات این جریان، نشانه‌هایی از سیاست سختگیرانه‌تر پلیس در مقابل این ناهنجاری‌ها به چشم می‌آید. آیا «شلیک برای مهار اوباش و سارقان» به عنوان سیاست جدید انتظامی پلیس، می‌تواند به بهبود پایدار این وضعیت کمک کند یا به اعتبار پلیس لطمه می‌زند؟‌

نورنیوز- گروه فرهنگی: در هفته‌ها و ماه‌های گذشته، خبرهایی از گوشه و کنار کشور منتشر شده که حکایت از تغییر لحن و رفتار پلیس در برخورد با اراذل و اوباش دارد. اکنون دیگر خبر شلیک هوایی، شلیک به پا یا حتی تیراندازی منجر به مرگ، به بخشی از عملیات‌های عادی پلیس در مواجهه با افراد شرور تبدیل شده است. از گلشهر کرج تا خزانه تهران و از ورامین تا محله‌های جنوبی پایتخت، گویی رویکرد سخت‌گیرانه‌تری در دستور کار قرار گرفته است. اکنون این پرسش مهم مطرح است که آیا نهاد پلیس، در برخورد با جرائم و مجرمان، سیاست تازه‌ای در پیش گرفته است؟ و دیگر اینکه این سیاست جدید (به فرض وجود)، چقدر در پیشگیری از جرم و مبارزه با مجرمان خشن، می‌تواند کارآمد، مؤثر و قابل دفاع باشد؟

تحلیل رویکرد پلیس: قاطعیت یا افراط؟

آن‌گونه که از سخنان مسئولان پلیس برمی‌آید، این اقدامات بخشی از یک راهبرد کلان‌تر برای «بازگرداندن اقتدار پلیس» و «افزایش احساس امنیت عمومی» است. سردار رادان، فرمانده کل انتظامی کشور، در ماه‌های گذشته بارها بر لزوم برخورد قاطع با اراذل و اوباش تأکید کرده و گفته است: «پلیس در مواجهه با تهدیدکنندگان امنیت عمومی، به هیچ‌وجه مماشات نخواهد کرد.»

فرماندهی انتظامی تهران بزرگ نیز ضمن اعلام کاهش ۳۳ درصدی زورگیری‌ها در پایتخت، اعلام کرد که علت کاهش این جرم‌ها این است که پلیس به شدت با این افراد برخورد می‌کند و بدون شوخی به آنها شلیک می‌کنیم. سردار عباسعلی محمدیان دیروز در گفت‌وگو با ایسنا افزود:« این افراد مورد هدف گلوله قرار می گیرند و بدانند که پلیس با آنها برخورد جدی دارد. در همین ۴۸ ساعت گذشته، ۵ سارق در تهران مورد هدف گلوله پلیس قرار گرفته و دستگیر شده‌اند.»

این اظهارات از آن حکایت دارند که نهاد انتظامی کشور، رویکرد سختگیرانه‌ی جدیدی را در مقابله با اوباش و سارقان در پیش گرفته است. چنین سیاستی از منظر امنیتی، ابعاد مختلفی دارد. از یک سو، گسترش اراذل‌گری در فضاهای عمومی، قدرت‌نمایی خیابانی، چاقوکشی، زورگیری و نمایش سلاح سرد و گرم به تهدیدی مستقیم علیه آرامش اجتماعی بدل شده و بی‌تفاوتی در برابر آن می‌تواند مشروعیت و کارآمدی نظام انتظامی کشور را زیر سؤال ببرد. از این منظر، استفاده از زور، می‌تواند نشان‌دهنده قاطعیت و حاکمیت قانون باشد.

اما از سوی دیگر، شلیک گلوله، هرچند در موارد محدود، یک نقطه عطف در مناسبات شهروند-دولت به شمار می‌رود. چنین رفتاری، اگر در چارچوب مشخص، ضابطه‌مند و پاسخگو نباشد، می‌تواند به نقض حقوق شهروندان، تشویش افکار عمومی و حتی آسیب به اعتبار پلیس بینجامد. به‌ویژه در جامعه‌ای که خاطره‌ جمعی آن نسبت به استفاده از زور، حساس و گاه ملتهب است، استمرار این سیاست بدون نظارت نهادهای مستقل، نگرانی‌برانگیز خواهد بود.

در ارزیابی سیاست شلیک برای مهار اراذل، نکته کلیدی قابل طرح است که برخی از آنها مثبت و برخی دیگر منفی است. موارد زیر را می‌توان از محسنات این سیاست برشمرد:

۱. بازدارندگی کوتاه‌مدت: در صحنه‌هایی که جان مردم مستقیماً در خطر است، استفاده از سلاح گرم می‌تواند مانع بروز فجایع بزرگ‌تر شود. همین بازدارندگی فوری، یکی از نقاط قوت چنین رویکردی است.

۲. هزینه‌سازی برای اراذل: نمایش قاطعیت از سوی پلیس، می‌تواند پیامی روشن برای افراد شرور باشد که فضای عمومی کشور، جای عرض اندام نیست.

​۳.​ احساس امنیت در میان شهروندان: بخش‌هایی از جامعه که از حضور اراذل در محله‌هایشان احساس ناامنی می‌کنند، ممکن است با دیدن واکنش قاطع پلیس، احساس آرامش بیشتری داشته باشند.

اما در مقابل، برخی نکات هم وجود دارند که از جمله موارد پرسش‌برانگیز به شمار می‌آیند:

​۱. ​خطر برای شهروندان بی‌گناه: استفاده از سلاح گرم، حتی به‌صورت کنترل‌شده، در مناطق پرتراکم،‌ بعضا می‌تواند تهدیدی برای جان افراد عادی و رهگذران باشد. کوچک‌ترین اشتباه در اجرای این سیاست، چه بسا تبعات سنگینی به‌دنبال داشته باشد.

۲.​ مخدوش شدن مشروعیت پلیس در صورت افراط: اگر استفاده از گلوله عادی شود یا درست مدیریت نشود، ممکن است افکار عمومی این رفتار را سرکوبگرانه یا خودسرانه تلقی کند. در این زمینه، توجه به ظرایف اطلاع‌رسانی و تهیه پیوست رسانه‌ای ضرورت دارد.

۳. نیاز به پاسخگویی قانونی و رسانه‌ای: در نظام‌های مدرن انتظامی، استفاده از زور باید مستند، قابل حسابرسی و منطبق با رویه‌های حقوقی باشد. هر گلوله‌ای که شلیک می‌شود، باید پرونده‌ای دقیق و بررسی‌پذیر داشته باشد. امکان راستی‌آزمایی و وارسی اهالی رسانه در این موارد، از الزامات است.

تجربه جهانی در مقابله با خشونت خیابانی: گلوله آخرین راه است؟

در بررسی سیاست‌های پلیسی در سایر کشورها، به‌ویژه جوامعی که با معضل باندهای خشونت‌طلب، گروه‌های تبهکار یا آشوب‌های شهری مواجه‌اند، می‌توان دریافت که استفاده از سلاح گرم توسط پلیس، اگرچه گاهی ناگزیر است، اما همواره با قواعد سخت‌گیرانه و پاسخگویی قانونی همراه است.

در بسیاری از کشورها از جمله در آمریکا استفاده از زور مرگبار تنها در شرایطی مجاز است که «تهدیدی واقعی و قریب‌الوقوع» برای جان مأمور یا دیگر شهروندان وجود داشته باشد. با این حال، شمار بالای تیراندازی‌های پلیس باعث افزایش فشار افکار عمومی و درخواست‌های گسترده برای اصلاح این سیاست شده است.

در بریتانیا، افسران پلیس به‌طور عمومی سلاح گرم حمل نمی‌کنند و تنها واحدهای تخصصی مجاز به استفاده از آن هستند. اصل راهنما در سیاست پلیسی بریتانیا «حداقل زور لازم» است و همه مأموران موظف به طی دوره‌های آموزش مذاکره، مهار روانی و استفاده از ابزارهای غیرکشنده‌اند.

در فرانسه، آلمان، استرالیا و کانادا نیز رویه‌های سخت‌گیرانه مشابهی حاکم است. استفاده از سلاح گرم در این کشورها تنها در مواردی رخ می‌دهد که جان افراد و شهروندان در خطر مستقیم باشد و بلافاصله پس از آن نهادهای نظارتی ورود کرده و پرونده‌ها را بررسی می‌کنند.

حتی در کشورهایی با نرخ بالای جرم، نظیر برزیل و مکزیک که پلیس با کارتل‌ها و باندهای مسلح درگیر است، تمایلات فزاینده‌ای برای کاهش خشونت پلیسی و استفاده از شیوه‌های پیشگیرانه و مداخله زودهنگام وجود دارد. در مجموع، در همه این کشورها یک اصل مهم حاکم است: سلاح گرم آخرین گزینه است، نه نخستین واکنش.

چه باید کرد؟

به نظر می‌رسد برای آنکه سیاست پلیس در مقابله مسلحانه با اراذل و اوباش و سارقان، هم مؤثر باشد و هم مشروع باقی بماند، باید شروطی چند رعایت شود:

- ضابطه‌مند شدن استفاده از سلاح گرم: هر مأمور پلیسی که از اسلحه استفاده می‌کند، باید در چارچوب آموزش‌های دقیق و در شرایط قانونی مشخص و در اضطراری‌ترین شرایط ممکن،‌ به استفاده از سلاح اقدام کند.

- تشکیل نهادهای نظارتی مستقل: استفاده از گلوله باید تحت نظارت نهادهایی قرار گیرد که وابسته به خود پلیس نباشند. گزارش‌دهی عمومی درباره موارد استفاده از زور می‌تواند بخشی از این روند باشد. - افزایش مهارت‌های غیرکشنده در پلیس: استفاده از ابزارهایی مانند شوکر، گاز فلفل، گلوله‌های پلاستیکی و آموزش کنترل بحران می‌تواند جایگزین مناسبی برای شلیک مستقیم باشد.

- تقویت بُعد پیشگیرانه: ریشه‌کنی اراذل و اوباش صرفاً با شلیک گلوله ممکن نیست. نیاز به پیشگیری اجتماعی، کاهش زمینه‌های وقوع جرم، رفع چالش‌هایی همچون بیکاری، و نیز آموزش شهروندی و بازپروری مجرمان از الزامات فراموش‌شده این میدان است.

برخورد قاطع با اراذل و اوباش، اگر به‌درستی مدیریت شود، می‌تواند پیامی جدی به اخلال‌گران نظم عمومی ارسال کند و احساس امنیت را در جامعه تقویت نماید. اما این قاطعیت، نباید به قیمت کاهش شفافیت، گسترش خشونت و تخریب اعتماد عمومی تمام شود. همان‌قدر که اقتدار پلیس مهم است، پاسخ‌گویی و قانون‌مندی آن نیز باید اولویت داشته باشد. گلوله، هرچند گاهی اجتناب‌ناپذیر است، اما نمی‌تواند و نباید جایگزین اصلاحات عمیق در حوزه نظم، عدالت و پیشگیری اجتماعی شود


نظرات

آخرین اخبار
آتش کابین آسانسور در کرج 8 نفر را گرفتار کرد
جنایت هولناک در سینمای مشهد؛ درگیری بر سر صندلی سینما به قتل منجر شد
کاهش قیمت نفت در پی مذاکرات ایران و عمان
آتلانتیک: تحریم‌های جدید آمریکا هم نمی‌تواند ایران را به تسلیم وادار کند
هشدار پلیس به مسافران شمال؛ این جاده‌ها تا 9 شهریور محدودیت تردد دارند
روایت تاریخی هاشمی از صنعت موشکی ایران؛ از شهاب و قدر تا فاتح
قیمت خودرو امروز 4 شهریور 1405؛ جهش سنگین قیمت تارا، شاهین و اکستریم + جدول
تولید بنزین ایران 12 میلیون لیتر در روز افزایش می‌یابد
فرمانده پدافند هوایی ارتش: جنگ 40 روزه توان سامانه‌های ایرانی را نشان داد
الگوی توسعه آتی کشور
آخرین وضعیت جاده‌های شمال؛ ترافیک سنگین در چالوس، هراز و آزادراه تهران ـ شمال
حل بحران‌ها در گرو حقوق اساسی ملت
کالابرگ کدام خانوارها فردا شارژ می‌شود؟
مرگ تلخ 15 نوزاد در آتش‌سوزی بیمارستان؛ انفجار مخزن گاز کولر حادثه آفرید
آداب نقد مؤثر
اتهام جنجالی سناتور دموکرات به ترامپ؛ «از جنگ ایران پول به جیب می‌زند»
آخرین قیمت محصولات ایران خودرو امروز چهارشنبه 4 شهریور + جدول
انتخاب رشته کارشناسی ارشد 1405 از فردا آغاز می‌شود + جزئیات و زمان‌بندی کامل
جدول قیمت سکه پارسیان امروز چهارشنبه 4 شهریور
فروپاشی ایران یا پیروزی‌نمایی ترامپ؟ وقتی عددها به روایت کاخ سفید نه می‌گویند
پنتاگون در دوراهی بزرگ؛ بازسازی پایگاه‌های آمریکا یا خروج از خلیج فارس؟
کنکور 1406 تغییر می‌کند؟ جزئیات ایده جدید «آزمون جامع» برای ورود به دانشگاه
برادران نجفی اعدام شدند؛ پایان کار باند «مافیای سرقت مسلحانه»
اقتصادنگار | افزایش 23 درصدی کالابرگ با نرخ تورم 66 درصدی
جایگاه علمی ایران و طرح مقابله با نفوذ بیگانگان
کشف 300 هزار ماینر غیرمجاز؛ مصرف برق آنها از نیروگاه اتمی بوشهر بیشتر است
موضع صریح اسلواکی درباره غزه؛ اظهارات بن‌گویر صلح خاورمیانه را تهدید می‌کند
جدول قیمت محصولات سایپا امروز چهارشنبه 4 شهریور
جدول پخش زنده بازی‌های امروز چهارشنبه 4 شهریور 1405؛ رئال مادرید و نیوکسل روی آنتن
شوک ایران چگونه به قلب اقتصاد سیاسی آمریکا رسید؟
قطعی برق ایلام امروز چهارشنبه 4 شهریور + لینک
وضعیت آب و هوا امروز چهار شنبه 4 شهریور+ وضعیت استانها
قیمت دلار امروز چهارشنبه 4 شهریور + جدول قیمت ارز در بازار آزاد
قیمت طلا امروز چهارشنبه 4 شهریور + جدول قیمت طلا 18 عیار
قطعی برق کرمان امروز چهارشنبه 4 شهریور + لینک
قطعی برق کهگیلویه و بویراحمد امروز چهارشنبه 4 شهریور + لینک
قطعی برق چهارمحال و بختیاری امروز چهارشنبه 4 شهریور + جدول
برنامه قطعی برق خوزستان امروز چهارشنبه 4 شهریور+ لینک
قطعی برق کرمانشاه امروز چهارشنبه 4 شهریور اعلام شد/ جدول خاموشی
برنامه قطعی برق تهران امروز چهارشنبه 4 شهریور اعلام شد+ لینک
تربیت دوقلوها؛ از مهار حسادت تا تقویت استقلال
هشدار یک متخصص ایمپلنت درباره تاثیر سیگار بر شکست درمان
وقتی کودکان قربانی محتوای نامناسب شبکه‌های اجتماعی می‌شوند
استفاده از پله‌ها بیشتر از آنچه فکر می‌کنید برای سلامتی مفید است
اورونوف خبر مصدومیتش را تکذیب کرد
مواضع دوگانه انگلیس علیه ایران؛ حمایت از دیپلماسی و تشدید فشار اقتصادی
رایزنی وزیران خارجه قطر و عمان درباره ایجاد کریدور موقت مشترک در تنگه هرمز
جنگنده‌های اسرائیلی جنوب لبنان را بمباران کردند
غریب آبادی: تفاهم ایران و عمان به منزله بازگشایی تنگه هرمز نیست
علی آبادی: نیروگاه‌های بادی از سال آینده به شبکه برق اضافه می‌شوند