×
اقتصادی
شناسه خبر : 225096
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/03/01 ساعت 09:48

سیدمحسن دهنوی

خصوصی‌سازی از آرمان‌گرایی تا واقع‌گرایی

با گذشت نزدیک به دو دهه از ابلاغ سیاست‌های کلی اصل44 قانون اساسی، بررسی‌ها نشان می‌دهد این سیاست‌ها آن‌چنان در کاهش نقش دولت در اقتصاد موفق نبوده‌اند و حتی در مواردی ساختاری جدید از مداخله دولت در پوشش نهادهای شبه‌دولتی را تثبیت کرده‌اند.

نورنیوز-گروه اقتصادی: ظهور شرکت‌های شبه‌دولتی؛ بازتولید دولت در پوست بخش خصوصی

سیاست‌های کلی اصل۴۴ قانون اساسی که در سال۱۳۸۴ از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شد، نقطه عطفی در نگاه به نقش دولت در اقتصاد ایران محسوب می‌شود. هدف از این سیاست‌ها کاهش تصدی‌گری دولت، توسعه بخش خصوصی، تامین عدالت اجتماعی، افزایش کارآیی و بهره‌وری، افزایش رقابت‌پذیری در اقتصاد و توزیع عادلانه‌تر مالکیت در جامعه بوده است. اما اکنون پس از گذشت نزدیک به دو دهه، شواهد آماری و ساختاری نشان می‌دهد که اجرای این سیاست‌ها با چالش‌هایی عمیق و انحراف از اهداف اولیه مواجه شده است.

با وجود واگذاری‌های گسترده، بدنه شرکت‌های تحت کنترل دولت همچنان بیش از ۶۰۰۰هزار میلیارد تومان از بودجه عمومی را به خود اختصاص می‌دهند. ساختار مالکیتی شرکت‌های بورسی نیز بیانگر این است که اغلب شرکت‌های برتر بازار سرمایه، در اختیار نهادهای عمومی یا شبه‌دولتی هستند. از سوی دیگر، ۶۷درصد تسهیلات بانکی در اختیار بانک‌های دولتی یا وابسته است و تنها ۲۲درصد منابع صندوق توسعه ملی به بخش خصوصی اختصاص یافته که حتی اغلب آن نیز به نهادهای تحت مدیریت دولت واگذار شده است.

نکته مهم‌تر آنکه افزایش بهره‌وری و سوددهی شرکت‌های واگذار شده گرچه در داده‌های رسمی (با رشد ۹.۵درصدی بهره‌وری و ۱۷درصدی سودآوری) مشهود است، اما به‌دلیل واگذاری محدود و غالبا غیربازاری، اثرگذاری آن بر ساختار اقتصاد کلان بسیار محدود بوده است. شاخص‌هایی مانند نرخ رشد اقتصادی و ضریب جینی نیز نشان می‌دهند که نه عدالت اجتماعی و نه رشد پایدار، دستاورد چشم‌گیری نداشته‌اند. ضریب جینی در سال۱۴۰۲ تقریبا معادل ۱۳۸۴ باقی مانده و نرخ رشد اقتصادی نیز در اکثر سال‌ها زیر ۳درصد بوده است.

در سطح ساختاری، روند خصوصی‌سازی بیشتر از آنکه به ورود بخش خصوصی واقعی منجر شود به انتقال مالکیت به نهادهای شبه‌دولتی انجامیده است. تعارض منافع مدیران دولتی، استفاده از واگذاری‌ها برای تامین کسری بودجه و بی‌اعتمادی عمومی به فرآیند خصوصی‌سازی به‌واسطه برخی تخلفات رخ داده در فرآیند خصوصی‌سازی و سلب مالکیت‌ها، همه به تضعیف مشروعیت و اثربخشی این سیاست انجامیده‌ است. در عمل، ما با نوعی بازتولید اداره دولتی در کالبد بخش خصوصی مواجه بوده‌ایم که مدیریت دولتی را حفظ کرده اما پاسخ‌گویی را تضعیف کرده است.

بازگشت به اجرای واقعی سیاست‌های کلی اصل۴۴؛ اصلاح ساختار به‌جای تکرار خطا

در چنین شرایطی، مسیر اصلاح اجرای سیاست‌های کلی اصل۴۴ نیازمند یک بازنگری راهبردی است، نه صرفا تغییر در فرآیندهای اداری. تجربه سال‌های گذشته به‌روشنی نشان داده است که بدون اراده برای خروج واقعی دولت از صحنه مدیریت بنگاه‌ها، هیچ نسخه‌ای کارساز نخواهد بود. برای این منظور، باید چند گام کلیدی مورد توجه قرار گیرد:

نخست، خصوصی‌سازی باید از یک ابزار درآمدزایی در بودجه دولت، به یک سیاست توسعه‌ای با هدف اصلاح ساختار مالکیت و مدیریت بدل شود. واگذاری صرف مالکیت، آن‌هم به نهادهایی که در عمل دولتی یا شبه‌دولتی هستند، نه‌تنها کمکی به کارآیی اقتصادی نکرده، بلکه منجر به شکل‌گیری انحصارهای تازه‌ای شده است که از پاسخ‌گویی و شفافیت فراری‌ هستند.

دوم، تقویت نهاد نظارتی مستقل و انتشار عمومی اطلاعات مربوط به واگذاری‌ها، اهلیت خریداران و عملکرد پس از واگذاری، ضرورتی انکارناپذیر است. بدون سازوکار نظارت و پاسخ‌گویی، فساد و ناکارآمدی در لایه‌های جدید اقتصادی بازتولید می‌شود.

سوم، بخش تعاونی که در سیاست‌های کلی به‌روشنی به آن اشاره شده، عملا به حاشیه رانده شده است. احیای واقعی این بخش می‌تواند توازنی میان سودآوری و عدالت اجتماعی، به‌ویژه در مناطق کمتر برخوردار و میان اقشار فاقد دسترسی به سرمایه، برقرار کند.

چهارم، باید سهام عدالت از وضعیت نامشخص و ناکارآمد فعلی خارج شده و به سازوکاری شفاف، نقدشونده و با مدیریت حرفه‌ای تبدیل شود. اگر بناست مردم در اقتصاد شریک شوند، این مشارکت باید واقعی، ملموس و همراه با دسترسی باشد، نه صرفا عددی در سامانه‌ای دولتی.

در نهایت، بدون احیای سرمایه اجتماعی پیرامون سیاست‌های کلی اصل ۴۴، اجرای مجدد یا بازطراحی این سیاست نیز با شکست مواجه خواهد شد. افکار عمومی، رسانه‌ها، سرمایه‌گذاران بخش خصوصی، فعالان اقتصادی و حتی مدیران دولتی باید باور کنند خصوصی‌سازی چرخشی درون ساختار قدرت موجود نیست، بلکه خصوصی‌سازی به معنای واگذاری مسوولانه قدرت اقتصادی به مردم است.

سیاست‌های کلی اصل ۴۴ هنوز هم یک سند معتبر برای نجات اقتصاد دولتی ایران از ناکارآمدی است. اما برای زنده شدن این سند، باید دولت بپذیرد که نه ‌فقط مالکیت، بلکه کنترل، نفوذ و منافع سیاسی خود را نیز واگذار کند. تنها در این صورت است که می‌توان به آینده‌ای امیدوار بود که در آن، بنگاه‌های اقتصادی با مدیریت بخش خصوصی، تحت نظارت عمومی و در فضای رقابتی، مسیر رشد را طی کنند.


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
هشدار کارشناسان درباره کاهش شدید آب در شمال دریای خزر + فیلم
آغاز محاکمه شهردار برکنارشدۀ استانبول + فیلم
اردوغان به قطر می رود
اعتراضات خشونت‌آمیز در نپال؛ معترضان هتلی را به آتش کشیدند
رونمایی از کفش‌های لامین یامال در بازی مقابل والنسیا
موج تحریم اسرائیل در کشورهای عربی شدت می‌گیرد
معاون اول رئیس‌جمهور درگذشت حجت الاسلام والمسلمین جماعتی را تسلیت گفت
زمان اعلام نتایج نهایی کنکور اعلام شد
رانش زمین در هند تلفات گرفت + جزئیات و فیلم حادثه
واشنگتن در حمله به خاک قطر دخالت مستقیم داشته است
ویرانی های غزه بیشتر از بمب و گلوله است
زمان پرداخت حقوق بازنشستگان در شهریورماه 1404اعلام شد+جدول
پزشکیان برای شرکت در اجلاس اضطراری دوحه عازم قطر شد
ربات برکلی با مهارت بی‌نظیر در پینگ‌پنگ استاد شد+ فیلم
قیمت دلار و ارز امروز جمعه 21 شهریور 1404
ده‌ها بازیگر اسرائیلی در حمله فیشینگ فریب خوردند
حضور ستاره جدید در تیم استقلال سیستم آبی پوشان را تغییر داد؟
آخرین مهلت انتخاب رشته داوطلبان دانشگاه آزاد اعلام شد+لینک سامانه
تجاوز به قطر نشان داد غرب آسیا در آستانه پرتگاه است
ترکیه ممکن است هدف بعدی حملات اسرائیل باشد
جهان از سکوت دست بردارد، تجاوز رژیم صهیونی به حریم کشور ها عادی شده!
نجات گوسفند جان چهار نفر را گرفت + فیلم
اخراج فوری معاون دانشگاه تنسی پس از بی‌احترامی به چارلی کرک
هشدا وقوع بارش های رگباری؛ توقف در حاشیه رودخانه‌های مازندران ممنوع!
شرکت هواپیمایی ایرلندی پرواز به سرزمین‌های اشغالی را انجام نمی دهد
طرح جدید نتانیاهو برای کوچ اجباری فلسطینی‌ها از غزه به آمریکا ارائه می‌شود
وضعیت هوا قابل قبول است
روز و ساعت دیدارهای تیم ملی والیبال ایران در مسابقات جهانی اعلام شد
هشدار ونزوئلا: در حالت آماده‌باش کامل قرار داریم
احزاب مخالف دولت آلمان خواستار حمایت از اقدامات اتحادیه اروپا علیه رژیم صهیونیستی شدند
توافق وزیر ارشادبا کتابخانه ملی روسیه برای فهرست‌برداری نسخ خطی فارسی
حق پاسخ به رژیم صهیونیستی را محفوظ می‌دانیم
مودریچ بازیکن میلان در جلسه تمرین با کیک تولدش سوپرایز شد
مهلت دوباره برای ثبت نام در آزمون دکتری تخصصی علوم پزشکی 1404+زمان برگزاری آزمون
تصاویری از لحظه فرار مظنون ترور چارلی کرک منتشر شد + فیلم
جزییات تخریب یک ساختمان قدیمی درخیابان پیروزی + آمار مصدومین
تهران در برابر زلزله مقاوم تر شد
جاده چالوس یک طرفه شد
هشدار یونیسف از سوءتغذیه کودکان در جنوب آسیا
با بازگشت مقامات حماس، قطر دوباره هدف قرار خواهد گرفت
تیراندازی در پایگاه نظامی ان ناپولیس؛ وضعیت امنیتی در حال بررسی است + فیلم
ردّ خون روی پرده نقره‌ای
فیلم‌های سینمایی امروز تلویزیون | جمعه 21 مرداد
میزان افزایش حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی را ابلاغ کرد+جزییات
وضعیت آب و هوا امروز جمعه 21 شهریور 1404 + وضعیت استان‌ها
«خرگوش سیاه خرگوش سفید» راهی شیکاگو شد
سقوط بالگرد حامل 4 سرنشین در اندونزی
چرا تشخیص زودهنگام تنبلی چشم در کودکان حیاتی است؟
محدودیت های شدید فرانسه برای شبکه‌های اجتماعی
ایلان ماسک: استارلینک می‌تواند جایگزین اپراتورهای موبایل شود
X
آگهی تبلیغاتی