×
سیاسی
شناسه خبر : 225095
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/03/01 ساعت 09:42
چرا جنگ نمی‌شود؟

عبدالرضا فرجی نژاد

چرا جنگ نمی‌شود؟

بر اساس معاهده عدم اشاعه سلاح‌های هسته‌ای (NPT)، کشورهای عضو این معاهده مجازند در چارچوب مقررات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، حتی تا غنای 90 درصد اقدام به غنی‌سازی اورانیوم کنند؛ مشروط به اینکه این فرآیند تحت نظارت دقیق آژانس انجام شود.

نورنیوز-گروه سیاسی:  این موضوع یکی از حقوق مسلم کشورهایی مانند ایران است که عضو معاهده‌اند و همواره تأکید کرده‌اند که برنامه هسته‌ای‌شان صلح‌آمیز است. با این حال، اخیراً وزیر امور خارجه ایالات متحده موضعی اتخاذ کرده که در تضاد با این اصل حقوقی قرار دارد.

او گفته ایران نباید هیچ‌گونه غنی‌سازی انجام دهد. هرچند در ظاهر تلاش کرده با اشاره به کشورهایی که اورانیوم مورد نیاز خود را از خارج وارد می‌کنند، موضع خود را تعدیل‌شده جلوه دهد، اما در عمل خواسته‌ای فراتر از مفاد حقوق بین‌الملل و معاهدات چندجانبه مطرح کرده است.

این اظهارات، هم در سطح حقوقی و هم در سطح سیاسی، با مخالفت‌هایی از سوی ایران روبه‌رو شده است. با توجه به بن‌بست‌های ایجادشده در روند مذاکرات، برخی تحلیل‌گران نگران آن هستند که این تنش‌ها به نقطه بی‌بازگشت رسیده و ممکن است ایران و آمریکا در مسیر تقابل نظامی قرار گیرند.

اما واقعیت آن است که شواهد موجود چنین سناریویی را تأیید نمی‌کنند. اگرچه ایران بر حق خود در زمینه غنی‌سازی تأکید دارد، اما از درِ دیپلماسی خارج نشده و هنوز راه گفت‌وگو باز است. رهبر جمهوری اسلامی ایران، وزیر امور خارجه و دیگر مقام‌های رسمی بارها اعلام کرده‌اند که ایران نه به دنبال ساخت سلاح هسته‌ای است و نه حاضر است حقوق مسلم خود را کنار بگذارد.

این موضع‌گیری‌ها در عین حال که صراحت دارند، واجد انعطاف دیپلماتیک نیز هستند و همچنان امکان گفت‌وگو با طرف‌های غربی، از جمله آمریکا، وجود دارد. از سوی دیگر، مواضع اخیر برخی چهره‌های سیاسی آمریکا، مانند روبیو در سنا، نشان می‌دهد که ایالات متحده نیز به دنبال تشدید بحران نیست.

آنها به‌خوبی می‌دانند که وقوع جنگ با ایران، عواقب سنگینی برای منطقه و امنیت جهانی خواهد داشت. چنین اقدامی می‌تواند امنیت اسرائیل و پایگاه‌های نظامی آمریکا در منطقه را در معرض خطر جدی قرار دهد. ایران در صورت حمله، ظرفیت پاسخگویی شدید و مؤثر را دارد بدیهی است که هرگونه عملیات تخریبی علیه تأسیسات هسته‌ای ایران، می‌تواند به اقدام متقابل ایران و خروج احتمالی‌اش از پیمان NPT منجر شود. چنین تحولی بدون شک شرایط را وارد مرحله‌ای بسیار متشنج و غیرقابل بازگشت خواهد کرد.

بنابراین، نه تنها از دیدگاه سیاسی و نظامی، بلکه حتی از منظر حقوقی، ورود به فاز جنگ برای آمریکا و متحدانش پیامدهای سنگینی خواهد داشت. در این میان نباید نقش دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، را نادیده گرفت. او که خود را «مرد صلح» معرفی می‌کند، تاکنون تلاش کرده است از مسیر دیپلماسی، حتی در قالب میانجی‌گری، مسائل با ایران را پیگیری کند. اخیراً هم تماس‌هایی با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، داشته که بخشی از آن به ایران مربوط بوده است.

همچنین زمزمه‌هایی درباره سفر احتمالی پوتین به تهران شنیده می‌شود. این‌ها همگی نشانه‌هایی از تداوم مسیر دیپلماتیک است. نکته مهم دیگر این است که در آمریکا نیز اجماع کاملی برای اقدام نظامی علیه ایران وجود ندارد. گزارش‌هایی از اختلاف‌نظر درون دولت و دستگاه‌های امنیتی و نظامی این کشور حکایت دارد.

بخشی از این دستگاه‌ها بر ضرورت حفظ آرامش و یافتن راه‌حل سیاسی تأکید دارند و معتقدند هرگونه اقدام شتاب‌زده می‌تواند تبعات سنگینی به‌همراه داشته باشد. از سوی دیگر، ایران نیز در همه سال‌های گذشته نشان داده که به‌رغم فشارها و تهدیدها، به اصول خود پایبند است اما در عین حال، برای گفت‌وگو آماده است. در مجموع، با توجه به وضعیت فعلی، باید گفت احتمال بروز جنگ بین ایران و آمریکا بسیار پایین است.


نظرات

آخرین اخبار
رکورد تاریخی کرایه نفتکش‌ها در پی تنش‌های تنگه هرمز
حقیقت روشن شد؛ حالا نوبت عدالت است
آتش‌سوزی در مجتمع تجاری در حال ساخت مشهد مهار شد
مانور سیلاب تهران آغاز شد؛ آموزش مهارت‌های بقا در شرایط سخت
وزیر کشور ایران به آنکارا رفت؛ رایزنی درباره امنیت مرزها و مبارزه با تروریسم
معرفی دستاوردهای ایران در حوزه پلاسمای پزشکی و رادیوداروها
هشدار قضایی درباره رانندگی نوجوانان؛ اجازه موتورسواری بدون گواهینامه را ندهید
محسنی اژه‌ای: مردم ایران 200 شب پاسدار عزت و شرافت خود بودند
برنامه خاموشی کهگیلویه و بویراحمد برای فردا چهارشنبه 25 شهریور
وزارت ارشاد: هیچ خواننده خارج‌نشینی برای کنسرت در ایران درخواست نداده است
پاداش 100 هزار دلاری استقلال با پیروزی مقابل السد
زمان واریز معوقات اردیبهشت بازنشستگان تأمین اجتماعی اعلام شد + جزئیات نحوه واریز
پیش‌بینی قیمت طلا و سکه فردا چهارشنبه 25 شهریور 1405 ؛ احتمال ادامه ریزش قیمت سکه و طلا
برنامه خاموشی برق کرمانشاه فردا چهارشنبه 25 شهریور + جدول قطع برق مناطق
آخرین تحولات جنگ ایران وآمریکادر روزشصت‌وششم؛کاهش عبورکشتی‌ها،افزایش قیمت نفت وهشدار ایران
ایران - امارات؛ آغاز کار تیم فوتبال امید با هزار امید و آرزو در ناگویا ؛ ساعت بازی ایران
آخرین قیمت طلا و سکه امروز سه شنبه 24 شهریور؛ ریزش سکه و طلا آغاز شد
افزایش تورم و قیمت سوخت؛ ترامپ تنها راه نجات در انتخابات کنگره را از دست داد
پیش بینی قیمت دلار چهارشنبه 25 شهریور 1405؛ نوسان دلار بین دو مرز حساس
خرید حمایتی مرغ با قیمت 335 هزار تومان؛ دولت به کمک مرغداران آمد
درخواست سازمان ملل برای ورود بازرسان بین‌المللی به غزه
پایان فرار عامل حمله با کوکتل مولوتوف در پونک؛ دستگیری متهم با بازبینی دوربین مداربسته
جشن پرسپولیس با بلیت 2 میلیونی؛ چرا بازیکنان در مراسم هواداران غایب بودند؟
دیدار عراقچی و طالبانی در تهران؛ تأکید بر امنیت مرزهای ایران و عراق
آمار هولناک سیل نپال؛ 1400 کشته و هزاران مفقود
سازمان ملل خواستار دسترسی بازرسان بین‌المللی برای مستندسازی جنایات غزه شد
رئیس‌جمهور پیگیر تأمین دارو از هند؛ واکسن اروپایی آنفلوآنزا وارد نمی‌شود
جاده چالوس و آزادراه تهران-شمال یک‌طرفه شدند
نیویورک تایمز: بی‌میلی ترامپ به جنگ در یمن، عربستان را سرخورده کرد
ثبت سفارش واردات برنج از امروز آغاز شد
صدای انفجار در بهمئی؛ مهمات به‌جامانده از جنگ منهدم می‌شود
روسیه با استقرار تسلیحات در فضا مخالفت کرد
اکران آنلاین «ماهور» با بازی زنده‌یاد همایون ارشادی
فراخوان حزب عهد ایران برای انسجام و همبستگی ملی حداکثری در شرایط محاصره و دفاع میهنی
نورنما | یک لحظه حواس‌پرتی، یک سقوط تلخ!
رئیس اتحادیه نانوایان: یارانه نان باید به مردم یا زنجیره نهایی پرداخت شود
تمام آمبولانس‌های کشور تا پایان سال هوشمند می‌شوند
تکذیب معامله آمریکا و روسیه بر سر ایران و اوکراین
عارف: خطوط قرمز تصمیم‌گیری مشخص است؛ اختلاف سلیقه نباید به بی‌احترامی به مسئولان منجر شود
انتقال 49 زندانی ایرانی از عراق به زندان ایلام
مقاومت تا زمان اشغال حتی یک وجب از خاک لبنان پابرجا خواهد ماند
گل‌گهر - الجزیره ؛ آغاز ماجراجویی آسیایی گل‌گهر؛ رحمتی به دنبال تاریخ‌سازی در دوشنبه
یک کشتی در تنگه هرمز هدف حمله قرار گرفت
بازسازی برج مراقبت فرودگاه تبریز آغاز شد
وزیر علوم راهی ریاض شد؛ ایران در مجمع جهانی اخلاق هوش مصنوعی
تشکیل پرونده قضایی برای تأخیر پروازها
دبیرکل مجمع تقریب مذاهب: وحدت اسلامی راه مقابله با بحران‌های منطقه است
غذای دانشجویی گران‌تر شد؛ سهم دانشجویان کاهش یافت
سرمربی تیم امید :برای بازی با امارات نگرانی نداریم؛ منتظر بازیکنان استقلال و تراکتور هستیم
هشدار درباره ال‌نینو؛ استان‌ها آماده سیلاب و خشکسالی باشند