×
اجتماعی
شناسه خبر : 224932
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/02/31 ساعت 09:41
ضرورت درک و دریافت درست از موضوع جمعیت

دکتر محمد میرزایی

ضرورت درک و دریافت درست از موضوع جمعیت

روند تغییر و تحولات جمعیتی، پویایی و پیچیدگی‌ هایی دارد که باید بر اساس مبانی علمی و توسط جمعیت شناسان خبره ارزیابی و درباره آنها اظهار نظر شود. کشور ما به خاطر انبوه متولدان دهه شصت اینک در مرحله پنجره جمعیتی قرار گرفته که نوسانات ساختار سنی جمعیت از بارزترین ویژگی‌های آن است.

نورنیوز-گروه اجتماعی: هنگامی که اواخر دهه ۱۳۸۰ موج دهه شصتی ها به نقطه اوج ازدواج و فرزندآوری (۲۰ تا ۳۰ سالگی) رسیدند، میزان ازدواج حدوداً دو برابر شد و موالید هم سیر صعودی گرفت و به بیش از یک و نیم میلیون تولد در سال افزایش یافت. در دهه ۱۳۹۰، دهه شصتی ها به رده سنی ۳۰ تا ۴۰ سالگی رسیدند و از نقطه اوج ازدواج و باروری خارج شدند که طبیعتا منجر به کاهش میزان ازدواج،  موالید و به تبع آن میزان رشد سالانه جمعیت در سال‌های اخیر شده است. در مسیر تغییرات ساختار سنی و در مرحله «پنجره جمعیتی» اینگونه روندها طی می‌شود و هم فرصت ها و هم چالش هایی را رقم خواهد زد.

در حدود سال ۱۴۳۰ دهه شصتی ها طبیعتاً به سنین سالمندی خواهند رسید. در این زمان ساختار سنی کشور سالخورده خواهد شد، نوسانات ساختار سنی فروکش خواهد کرد و به 《رشد ذاتی جمعیت》 خواهیم رسید. به عبارت بهتر انبوه متولدان دهه شصت که هرم سنی جمعیت را دچار نوساناتی کردند، ابتدا و در مقطعی جمعیت کودکان و نوجوانان را بالا بردند که چالش های خاص خود را داشت و در مقطعی که تاکنون ادامه دارد جمعیت جوانان و میانسالان را بالا بردند و طبیعتاً  این گروه زمانی که به سن سالمندی هم برسند چالش های خاص خود را خواهند داشت و نهایتاً از آن سنین هم عبور خواهد کرد و نوسانات ساختار سنی فروکش خواهد کرد. در این مرحله ساختار سنی جمعیت کشور از شکل هرمی به شکل استوانه ای تغییر خواهد یافت. در شکل استوانه ای حدود شصت درصد جمعیت کشور در سنین فعالیت (۱۵ تا ۶۵ سالگی)، حدود ۲۰ درصد سالمند و ۲۰ درصد زیر ۱۵ سال قرار خواهند گرفت. جوانی و سالخوردگی جمعیت دو مفهوم آماری هستند. هنگامی که بیش از ۴۰ درصد جمعیت کمتر از ۱۵ ساله باشند به آن «جمعیت جوان» می‌گویند و هنگامی که بیش از ۱۵ درصد جمعیت بیش از ۶۵ سال باشد به آن «جمعیت سالخورده» می گویند. این در حالی است که «پیری» یک مفهوم فردی و بیولوژیک است و سزاوار نیست در مورد ساختار سنی جمعیت به کار برده شود.

کشورهای قاره اروپا عموماً بیش از ۷۰ سال است که ساختار سنی استوانه ای پیدا کرده‌اند و در مفهوم آماری سالخورده هستند. ژاپن در حال حاضر سالخورده ترین جمعیت دنیا و ساختار سنی استوانه ای دارد و ازجمله توسعه یافته ترین کشورهای دنیاست. در نیمه دوم قرن ۲۱ میلادی همه کشورهای جهان (حتی در قاره آفریقا) ساختار سنی سالخورده و استوانه ای خواهند داشت. کشور ما، ایران هم در سال ۱۴۲۰ بیش از ۱۵ درصد جمعیت آن به سنین بیش از ۶۵ سال خواهد رسید و ساختار سنی سالخورده و شکل استوانه ای پیدا خواهد کرد. شایان ذکر است که در سال ۱۴۳۰ بیش از ۶۰ درصد جمعیت در سنین ۱۵ تا ۶۴ سالگی قرار خواهند داشت که جمعیتی بالقوه فعال هستند. هرچند مرحله سالخوردگی جمعیت چالش های خاص خود را خواهد داشت.

نباید فراموش کرد که ایران در دهه های ۱۳۳۰ تا ۱۳۶۰ سه دهه رشد انفجاری جمعیت با میانگین رشد جمعیتی سالانه ۳ درصد را پشت سر گذاشته  که پیامدهای خاص خود را داشته است. در این سه دهه مرحله انتقالی مرگ و میر شکل گرفت و سطح  مرگ و میر، به ویژه مرگ نوزادان و اطفال، به طور اساسی کاهش می یافت و حال آنکه سطح باروری طبیعی همچنان بالا بود. لذا منجر به رشد انفجاری جمعیت در این سه دهه گردید. در دهه اول بعد از انقلاب برنامه تحدید موالید در محاق افتاده بود تا سرشماری سال ۱۳۶۵ انجام گرفت. این سرشماری مشخص کرد که بین سال‌های ۱۳۵۵ تا  ۱۳۶۵ جمعیت ایران با رشد سالانه بیش از ۳ درصد افزایش یافته است و نگرانی مسئولین کشور را برانگیخت. از اواخر دهه ۱۳۶۰ با برنامه‌ریزی دولت و آماده بودن زیرساخت ها و البته استقبال مردم، انتقال باروری هم شروع شد. زاد و ولد و باروری هم بطور اساسی و مستمر کاهش یافت و باروری طبیعی به طرف باروری کنترل شده رفت. با کاهش اساسی و مستمر باروری مرحله انتقال ساختار سنی هم شروع شد و در حال تکوین است.

بعد از انقلاب صنعتی و در بستر توسعه اقتصادی و اجتماعی دو قرن اخیر روندهای جمعیتی دستخوش تغییرات اساسی شده است که جمعیت شناسان با نگرشی توسعه ای به آن به عنوان انتقال (یا گذار) جمعیتی داده اند. در قرون و اعصار گذشته و قبل از انقلاب صنعتی سطوح بالای مرگ و میر ایجاب می‌کرد که زاد و ولد و باروری هم بالا باشد و هر دو مؤلفه جمعیتی مسیر طبیعی خود را طی می‌کردند و کنترلی بر آن‌ها نبود ودر سکون و ثبات نسبی قرار داشت.
اگر بخواهیم انتقال جمعیتی را در یک جمله خلاصه کنیم می‌توان گفت در بستر توسعه اقتصادی و اجتماعی دو قرن اخیر کشورها، با تقدم و تأخر، از مرگ و میر و باروری بالا به مرگ و میر و باروری پایین و کنترل شده منتقل شده‌اند و پیامد آن انتقال از ساختار سنی جوان به ساختار سنی سالخورده است.

درک و فهم تحولات جمعیتی معاصر نیاز به تحصیل و دانشجویی در دانشگاه‌ها و مراکز معتبر علمی دارد. افرادی که به عنوان پژوهشگر، برنامه ریز و سیاستگذار وارد مباحث جمعیت و جمعیت شناسی می‌شوند، باید درک عمیقی از تحولات جمعیتی معاصر داشته باشند و با «شبه علم» نمی‌توان به این امور و موارد پرداخت.

علم باوری و داشتن روح علمی لازمه پژوهشگری و پرداخت به هر علم است. هر علمی قواعد و اصول و روش‌هایی دارد که باید به آن‌ها آگاهی و تسلط پیدا کرده و سپس به آن‌ پرداخت. چنانچه اصول علمی رعایت نشود منجر به صدور احکام و نظریات مغایر با روح علمی خواهد شد. فکر و نظر و عمل باید در ارتباط تنگاتنگ با یکدیگر باشند تا درک درستی از واقعیت حاصل شود و سیاست‌ گذاری ها چاره ساز و راهگشا شوند.
 


نظرات

آخرین اخبار
تغییرات در فرماندهان ارتش اوکراین
نورنما | رونمایی چین از خودروی پرنده
ابراز نگرانی یونسکو درباره نابودی آثار باستانی لبنان در حملات رژیم صهیونیستی
نگرانی اسرائیل از توافق هسته‌ای آمریکا و عربستان
هزینه واقعی جنگ ایران بسیار بیشتر از گزارش هگست است
تأیید مرگ سومین نظامی آمریکایی
قهرمان 18 ساله ژیمناستیک تهران پس از سانحه تمرین درگذشت
قتل پرستار بیمارستان پیوند اعضای شیراز؛ پلیس راز جنایت را فاش کرد
آمریکا و عربستان در آستانه توافق هسته‌ای؛ مخالفت‌ها در کنگره بالا گرفت
هشدار حماس درباره تعرض شهرک‌نشینان به مسجدالاقصی
هشدار دادگستری تهران درباره استفاده از استارلینک
منبع نظامی: حمله به پل یا نیروگاه ایران با پاسخ متقابل روبه‌رو می‌شود
رئیس دفتر سیاسی جدید حماس: اولویت ما توقف تجاوز به غزه است
هشدار کرملین به اروپا
ترامپ و آخرین برگ بازی؛ چرا رییس جمهور آمریکا به جنگ زیرساخت‌ها پناه برد؟
اسرائیل حق ارتکاب نسل‌کشی در غزه را نداشت
نورویدئو | اعترافی که روایت آمریکا را شکست
روابط با ایران در صدر اولویت‌های بغداد است
گلاب آدینه به دنبال سینمای صلح
جزییات اصلاح قانون پرداخت حق عائله‌مندی به بانوان شاغل و بازنشسته
تیر خلاص فیفا بر تنها روزنه امید استقلال
آتش‌سوزی گسترده در فرانسه و نروژ
تکرار تهدیدهای ترامپ علیه ایران
محدودیت‌های ترافیکی جاده‌های شمال
سردارشکارچی: راهبرد ما اخراج آمریکا از غرب آسیاست
مس رفسنجان بازی پلی‌آف را تحریم کرد
چین مهم‌ترین عامل ثبات منطقه شرق آسیاست
کلید اولیه آزمون کارشناسی ارشد 1405 منتشر شد
هدف اتحادیه اروپا از حضور دیپلماتیک خود در عمان چیست؟
فوریت پیگیری مشکلات زیرساختی استان‌های جنوبی
بورس قرمزپوش شد؛ شاخص کل 3572 واحد سقوط کرد
سفر نخست‌وزیر عراق به تهران
فروش 12 مدل خودروی وارداتی آغاز شد
بررسی خسارات صنایع خوزستان در جنگ رمضان
ادامه عملیات تنبیه دشمن متجاوز ؛حملات سنگین نیروهای مسلح به پایگاه‌های آمریکادرکویت و اردن
تخلفات در امتحانات نهایی شناسایی شد
قیمت نقره امروز چهارشنبه 31 تیر 1405 +جدول قیمت ها
واترپلوی جوانان ایران برابر چین مغلوب شد
قیمت سکه پارسیان امروز چهارشنبه 31 تیر 1405+ جدول قیمت ها
رکوردی که هیچ استانی آرزوی شکستن آن را ندارد
سهمیه بنزین امشب شارژ می‌شود
آیا واشنگتن توان تشدید حملات به ایران را دارد؟
دستور پزشکیان برای برق صنایع؛ 7 تصمیم عملیاتی تصویب شد
قیمت جهانی نفت جهش کرد؛ برنت بالای 94 دلار ایستاد
آغاز ثبت‌نام چهل‌ و چهارمین جایزه کتاب سال 1405
حق پرستاری مددجویان بهزیستی افزایش یافت
بحران تحریم‌های کره شمالی؛ توقیف یک شناور توسط کره جنوبی
قیمت طلا و سکه امروز چهارشنبه 31 تیر 1405 +جدول قیمت ها
گزارش جنجالی فایننشال‌تایمز درباره دزدی نفتی آمریکا
نگرانی رژیم صهونیستی از توافق هسته‌ای عربستان