×
بین الملل
شناسه خبر : 224782
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/02/30 ساعت 09:32
آیا با خاورمیانه جدیدی مواجهیم؟

کوروش احمدی

آیا با خاورمیانه جدیدی مواجهیم؟

مهم‌ترین وجه سفر اخیر ترامپ به عربستان، قطر و امارات، تأثیری است که می‌تواند بر صف‌بندی نیروها در منطقه بر جای گذاشته باشد. این سفر تأکیدی بر نقش و موقعیت این سه کشور بود و حکایت از تمایل آمریکا به تقویت رویکرد سیاسی-اقتصادی آنها داشت.

نرونیوز-گروه بین الملل: وی از نوعی منطق معاملاتی و دیپلماسی معاملاتی باشد. اگرچه در عمل تردید نیست که سیاست جدید آمریکا موجب تقویت موقعیت عربستان به‌عنوان رهبر جهان سنی می‌شود، اما بُعد ارتدکس و ایدئولوژیک این جهان سنی که پیش‌از‌این شیوخ وهابی معرف آن بودند، در حال ضعیف‌شدن و بُعد اقتصادی، سرمایه‌گذاری و مدرن‌سازی آن در حال تقویت‌شدن است.

این روند از نظر تضعیف بنیادگرایی وهابی می‌تواند به سود ایران نیز باشد. هم‌زمان چنین روندی به ضرر جریان افراطی و خشونت‌طلب در اسرائیل است و ایران نیز تنها در‌صورتی‌که بر ابعاد عمل‌گرایانه رویکرد خود بیفزاید، می‌تواند از آن بهره‌مند شود. اگر مذاکرات جاری بین ایران و آمریکا که مورد حمایت دولت‌های عربی است، با موفقیت همراه شود، امکان برقراری توازن جدیدی در منطقه به ضرر اسرائیل بیشتر خواهد شد.

نشانه‌های متعدد دیگری علاوه بر در حاشیه ماندن اسرائیل در سفر ترامپ وجود دارد که ممکن است حاکی از تصمیم ترامپ حداقل در این مرحله به حرکت در راستای نوعی توازن جدید در منطقه و سلب موقعیت ممتاز از اسرائیل تحت رهبری نتانیاهو باشد.

مذاکره با ایران بی‌اعتنا به نظر نتانیاهو، نادیده‌گرفتن اسرائیل در آتش‌بس با حوثی‌ها، آزادی یک گروگان آمریکایی از طریق مذاکره با حماس بدون دخالت اسرائیل، اصرارنکردن به عربستان و قطر برای شناسایی اسرائیل و واگذار‌کردن این موضوع به خود آنها، ناخشنودی از ادامه جنگ غزه و ناتوانی نتانیاهو از ارائه طرحی برای دوره بعد از جنگ، همکاری با عربستان برای استفاده صلح‌آمیز از انرژی اتمی، طرح فروش جنگنده‌های اف-35 به  ه تاکنون قطعی به نظر می‌رسد، این است که حداقل گرایش افراطی دست‌راستی در اسرائیل که نتانیاهو در رأس آن قرار دارد، دیگر چندان نمی‌تواند روی حمایت ترامپ و آمریکا حساب کند. البته گذشتِ زمان روشن خواهد کرد که این روند تنها موجب تضعیف رهبرانی مثل نتانیاهو که اسیر تعصبات فرقه‌ای هستند، خواهد شد یا به طور کلی روابط آمریکا و اسرائیل را تحت تأثیر قرار خواهد داد. 

اگر‌چه اتحاد راهبردی آمریکا و اسرائیل که مورد حمایت دو‌ حزبی در آمریکا‌ست، حتما دوام خواهد داشت، اما افزایش مخالفت با سیاست‌های افراطیون اسرائیلی در آمریکا و اقدامات اخیر ترامپ نشان داده است که راست افراطی اسرائیل دیگر نمی‌تواند حتی روی حمایت یک رئیس‌جمهور افراطی مثل ترامپ حساب کند. چنین روندی اگر ادامه یابد و تقویت شود، می‌تواند موجب تسهیل روند تشکیل دولت مستقل فلسطین شود.

ملاقات ترامپ با رئیس‌جمهور جدید سوریه از طریق عربستان و اعلام غیرمنتظره لغو تحریم‌های آمریکا علیه سوریه در ریاض‌ و تأکید بر اینکه این اقدام به خاطر درخواست بن‌سلمان انجام شده، تحول مهم دیگری در جریان این سفر بود. این اقدام در شرایطی انجام شد که تجاوزات اسرائیل علیه سوریه و تلاش آشکار برای تضعیف انسجام ملی و نقض تمامیت ارضی سوریه و تبدیل این کشور مهم عربی به یک کشور از هم پاشیده، به‌شدت ادامه دارد. اقدام ترامپ عملا و صرف‌نظر از اینکه او چه مقاصدی را دنبال می‌کند، می‌تواند به تثبیت اوضاع در سوریه و تقویت دولت مرکزی کمک کند و در دراز‌مدت به سود ادامه موجودیت این قدرت مهم عربی در جوار اسرائیل باشد. این اقدام ترامپ در ریاض از این نظر نیز که می‌تواند در راستای تقویت محور عربستان در سوریه و مانعی در برابر یکه‌تازی ترکیه و محور اخوانی باشد، مهم است.

 


نظرات

آخرین اخبار
نتانیاهو از جنوب لبنان عقب نشینی نمی کند
سفرنامه «نردبان»، راوی جنایات اسرائیل در لامرد
8 مدال مسابقات آسیایی به قایقرانان ایران رسید
تیم ملی بسکتبال با ویلچر راهی تایلند شد
گروسی: حمله به تأسیسات هسته‌ای خط قرمز است
مرگ دو دره نورد حرفه ای در الموت
آغاز احداث مسیر جایگزین پل(B1)کرج
بورس پس از جنگ؛ صعود واقعی یا سراب آتش‌بس؟
تردد روان در جاده چالوس و هراز
پیش بینی افزایش دما و وزش باد در تهران
ناکامی منصوریان در مبارزات انتخابی تیم ملی ووشو
دردسر داماد ترامپ برای نخست وزیر آلبانی
قتل فجیع بازیگر هالیودی در خانه
آتش‌ بَس یا آتش‌ کَم؟!
احمدی وفا طلایی شد، کشتکار نقره گرفت
از اتاق شیمی درمانی تا فروپاشی معیشت؛چرخه بی رحم تورم و سرطان
روسیه به دنبال تثبیت اوضاع در لبنان و خاورمیانه
کاهش رشد اقتصادی و افزایش بهای نفت در انتظار جهان است
موافقت رهبر معظم انقلاب با عفو یا تخفیف مجازات بیش از 2 هزار نفر+جزئیات
رایزنی سفرای ایران، چین و روسیه با گروسی
42 هزار کلاس درس نوسازی می شوند
وزیر کشور : امنیت، پیش شرط توسعه پایدار است
آمریکا به تیم ملی ویزا ندهد، تصمیم دیگری می‌گیریم
حمایت همه جانبه روسیه از مذاکرات ایران و آمریکا
گوترش از آتش‌بس میان لبنان و اسرائیل حمایت کرد
دستور تخلیه فوری اسرائیل به سه روستای جنوب لبنان
راهنمای کامل بیمه بیکاری؛ از میزان حقوق تا نحوه ثبت درخواست
حادثه بوئینگ در فرانکفورت تلفات جانی نداشت
هر نخ سیگار، چند دقیقه از عمر کم می کند؟
پروازهای ایران به مقاصد اروپایی کلید می خورد
داوطلبان آزمون استخدامی دانشگاه بخوانند
قیمت طلای جهانی امروز جمعه 15 خرداد ؛ طلا صعودی شد
وزیر خارجه ترکیه:اسرائیل باید خاک لبنان را ترک کند
هشدار روسیه درباره کمبود عرضه در بازار جهانی نفت
زخمی شدن بیش از هزار صهیونیست در شمال سرزمین‌های اشغالی
هفته طلایی بورس تهران؛ شاخص کل به کانال 4.3 میلیون واحد رسید
کشتی گیران ایرانی در فینال مسابقات رنکینگ اتحادیه جهانی کشتی
دو حادثه مرگبار در تهران جان 3 شهروند را گرفت
جزئیات نوآوری جدید در جام جهانی 2026؛ همه بازیکنان در دایره مرکزی
تجاوز هوایی دوباره رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان
آتش بس با لبنان تصویب نشد
68درصد آمریکایی ها خواستار پایان جنگ با ایران هستند
استمرار میانجی گری پاکستان بین ایران و آمریکا
نابودی توان عملیاتی ناو جرالد فورد امریکا
پیام تسلیت عراقچی در پی درگذشت آیت‌الله فیاض
آخرین رقص «رونالدو» در مهم ترین جام فوتبال جهان
محدودیت‌های ویژه ترافیکی در محورهای شمالی+جزئیات
شکست آلمان در شورای امنیت، نتیجه سیاست های غیرمسئولانه بود
ارائه تجربه بازسازی پس از جنگ ایران در باکو
بررسی اندیشه‌های ضد امپریالیستی امام خمینی و فیدل کاسترو در هاوانا