×
فرهنگی
شناسه خبر : 224131
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/02/25 ساعت 10:00
زبان فارسی، زبان‌های محلی، و موضوع عدالت زبانی

نورنیوز در روز بزرگداشت زبان فارسی، از نسبت زبان فارسی با زبان های محلی گزارش می دهد

زبان فارسی، زبان‌های محلی، و موضوع عدالت زبانی

همزیستی زبان فارسی و زبان‌های محلی، نه‌تنها ممکن، بلکه مطلوب و ضروری است. در جهانی که تنوع زبانی در حال زوال است، ایران می‌تواند الگویی برای پاسداری از وحدت ملی در بستر کثرت فرهنگی باشد؛ الگویی که فردوسی، با زبان‌آفرینی سترگش، نخستین خشت آن را گذاشت.

نورنیوز- گروه فرهنگی: زبان، نه‌تنها وسیله‌ای برای ارتباط، بلکه حامل هویت، حافظه تاریخی و چارچوب اندیشه‌ی جوامع است. در ایران، زبان فارسی طی قرون متمادی نقشی محوری در شکل‌گیری و استمرار هویت ملی ایفا کرده است. از سوی دیگر، ایران سرزمینی چندزبانه و چندقومیتی است و زبان‌ها و گویش‌های محلی متعددی چون ترکی، کردی، لری، عربی، بلوچی، گیلکی و... در پهنه جغرافیای فرهنگی آن رواج دارند.

این هم‌زیستی زبانی، در برهه‌هایی از تاریخ با تنش‌هایی نیز همراه بوده و امروز نیز یکی از موضوعات حساس در سپهر سیاسی، فرهنگی و آموزشی ایران است. پرسش اصلی اینجاست: زبان فارسی به‌عنوان زبان ملی، چه نقشی در وحدت فرهنگی و هویتی ایرانیان دارد؟ و این نقش، چگونه می‌تواند در نسبت با زبان‌های محلی، به‌جای رقابت، به هم‌افزایی فرهنگی منجر شود؟
زبان فارسی؛ ستون هویت ملی ایرانی

زبان فارسی از قرن سوم هجری به‌تدریج جایگاه خود را در دستگاه‌های دیوانی، فرهنگی و ادبی ایران پس از اسلام بازیافت. ادیبان و دانشمندانی چون رودکی، فردوسی، ابن‌سینا، بیرونی، خیام و دیگران، با نگارش آثار خود به فارسی، این زبان را به زبان تمدن تبدیل کردند. از قرون میانه تا دوران معاصر، زبان فارسی زبان رسمی دربارها، عرفان، شعر، سیاست و علم در ایران و حتی فراتر از مرزهای آن (هند، آسیای میانه، عثمانی) بود.

فارسی نه‌تنها زبان رسمی حکومت‌ها، بلکه زبان میانجی بین اقوام و زبان مشترک نخبگان بود. این ویژگی، به زبان فارسی نقش محوری در انسجام فرهنگی ایران داد. به‌ویژه پس از شکل‌گیری دولت-ملت مدرن در دوران پهلوی، این زبان به‌طور رسمی، «زبان ملی» تلقی و تقویت شد.

امروزه نیز زبان فارسی نقش «چسب فرهنگی» ملت ایران را ایفا می‌کند. در کشوری با تنوع قومی و زبانی فراوان، وجود یک زبان ملی که همگان بتوانند در آن گفت‌وگو، آموزش، تولید دانش و تبادل فرهنگی کنند، ضرورتی انکارناپذیر است. فارسی در این معنا، نه زبان «فارس‌ها»، بلکه زبان ملی «همه ایرانیان» است.

زبان‌های محلی؛ میراث فرهنگی یا تهدید وحدت ملی؟

در کنار زبان فارسی، زبان‌ها و گویش‌های محلی در ایران تاریخی دیرینه و غنی دارند. بسیاری از آن‌ها، مانند ترکی آذربایجانی، کردی، بلوچی، لری، گیلکی و... صاحب ادبیات شفاهی، نثر داستانی، ترانه‌های محلی و فرهنگ عامه‌اند. این زبان‌ها بخشی از هویت قومی و حافظه محلی مردمان خود هستند. با این حال، در طول قرن بیستم و تحت سیاست‌های یک‌دست‌سازانه دولت‌های مدرن، زبان‌های محلی اغلب به حاشیه رانده شدند. ممنوعیت آموزش، نبود رسانه رسمی، و ارزش‌گذاری یک‌جانبه به زبان فارسی باعث شد بسیاری از گویشوران زبان‌های محلی احساس محرومیت زبانی و بیگانگی فرهنگی کنند.از این منظر، برخی گروه‌ها زبان فارسی را نه «زبان ملی همگانی»، بلکه «ابزار تحمیل فرهنگی مرکزگرا» دانسته‌اند. چنین برداشتی، در برخی مناطق به تنش‌های زبانی، خواست آموزش به زبان مادری و حتی گاه گفتمان‌های جدایی‌طلبانه دامن زده است.

رویکردهای نظری به تنوع زبانی و زبان ملی

در بررسی نسبت زبان ملی با زبان‌های محلی، دو رویکرد اصلی در نظریه‌های اجتماعی و زبانی قابل شناسایی است:
۱. رویکرد یکسان‌ساز : این دیدگاه، زبان ملی را معیار هویت واحد ملی می‌داند و زبان‌های محلی را عامل تفرقه یا مانعی در برابر یکپارچگی تلقی می‌کند. در این نگاه، سیاست‌گذاری زبانی بر حذف یا نادیده‌گیری تنوع زبانی متمرکز است. چنین رویکردی در ایرانِ قرن بیستم و به‌ویژه در دوران پهلوی دوم غالب بود.
۲. رویکرد چندفرهنگی و کثرت‌گرا : در این دیدگاه، زبان ملی نقشی وحدت‌بخش دارد اما این وحدت بر بستر تنوع زبانی شکل می‌گیرد. در این الگو، آموزش به زبان مادری، رسانه‌های محلی، و حفظ گویش‌ها نه تهدید، بلکه فرصت فرهنگی تلقی می‌شوند.
اکنون بسیاری از کشورها مانند سوئیس، هند، کانادا و چین تلاش کرده‌اند در سیاست‌های زبانی خود، تعادلی بین زبان ملی و زبان‌های محلی ایجاد کنند.

چشم‌انداز همزیستی؛ راه‌حل ایرانی برای یک مسأله جهانی

با توجه به ساختار چندزبانه ایران، هیچ‌یک از دو رویکرد افراطی—چه تحمیل کامل زبان ملی و چه تجزیه زبانی—پاسخ‌گو نیست. در عوض، می‌توان مدلی متوازن و بومی‌شده از سیاست زبانی در ایران پیشنهاد داد که در آن:
- زبان فارسی، همچنان زبان رسمی، ملی و آموزشی سراسر کشور باقی بماند، چرا که تنها زبانی است که ظرفیت ارتباط ملی و تولید محتوای علمی و دانشگاهی را دارد.
- زبان‌های محلی، به‌عنوان میراث فرهنگی، در مدارس مناطق بومی آموزش داده شوند (نه به‌عنوان زبان اصلی تدریس، بلکه در قالب دروس زبان دوم محلی). این امر به افزایش خودآگاهی فرهنگی، حفظ میراث زبانی و رفع حس بی‌عدالتی منجر می‌شود.
-  رسانه‌های محلی به زبان‌های قومی تقویت شوند، به‌ویژه در صداوسیمای مراکز استان‌ها، تا زبان‌های محلی به عرصه عمومی بازگردند.
 -  پژوهش و مستندسازی زبان‌ها و گویش‌های ایرانی حمایت شود، تا این گنجینه‌ها پیش از آن‌که فراموش شوند، ثبت و حفظ گردند.
 -  سیاست‌های زبانی با حساسیت فرهنگی، احترام متقابل و گفت‌وگو با نخبگان محلی طراحی شوند، نه با نگاه امنیتی یا تقابلی.

  زبان فارسی، زبان «همه» ایرانیان

زبان فارسی، چون رودی تاریخی از هزاران سال پیش جاری است و همه اقوام ایرانی، به سهم خود، در شکل‌گیری و توسعه آن نقش داشته‌اند. این زبان، زبان سعدی، حافظ، مولانا، نظامی، فردوسی و بیدل است؛ همان‌قدر که زبان شهریار، کُردی‌گویانی چون هیمن، لُرها و بلوچ‌ها نیز هست. زبان فارسی نه متعلق به قوم خاصی، بلکه زبان مشترک تمدن ایرانی است. از سوی دیگر، زبان‌های محلی سرمایه‌های فرهنگی و اجتماعی‌اند. تخریب آن‌ها، نه‌تنها عدالت زبانی را زیر پا می‌گذارد، بلکه بخشی از حافظه تاریخی کشور را نابود می‌کند.
همزیستی زبان فارسی و زبان‌های محلی، نه‌تنها ممکن، بلکه مطلوب و ضروری است. در جهانی که تنوع زبانی در حال زوال است، ایران می‌تواند الگویی برای پاسداری از وحدت ملی در بستر کثرت فرهنگی باشد؛ الگویی که فردوسی، با زبان‌آفرینی سترگش، نخستین خشت آن را گذاشت.
 


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
تمرکز اتحادیه اروپا بر تضعیف روسیه و حمایت از اوکراین
تقویت ناوگان هوایی کشور با 209 فروند هواپیما فعال
پاکپور: بسیج الگوی قدرت‌سازی و بن‌بست‌شکنی انقلاب است
تعداد قربانیان سیل در تایلند به 25 نفر رسید
جنجال در فرانسه پس از هشدار ژنرال درباره جنگ احتمالی با روسیه
چرا بازار داخلی طلا بر خلاف روند جهانی رشد کرد؟
یونیسف: از زمان آتش‌بس غزه، روزانه 2 کودک کشته می‌شوند
پیام عراقچی وزیر امور خارجه در خصوص خاتمه توافق قاهره
کارگروه اضطرار آلودگی هوای تهران امشب تشکیل می‌شود
وزیر علوم: حذف دانشگاه پیام نور در برنامه دولت نیست
حمایت رسمی شاباک و ارتش اسرائیل از اعدام اسرای فلسطینی!
آیین سنتی نماز باران در اصفهان برگزار شد
وزیر صهیونیست: هر یهودی که با ایران همکاری کند، اعدام می‌شود
زلزله 6.1 ریشتری اندونزی را لرزاند
زلزله‌ مهیب بنگلادش را لرزاند!/6 کشته و ده‌ها نفر زخمی شدند
کلیک نکنید؛ صفحات وام جعلی هستند
هفت نفر از اعضای کمیته صلح طرفدار دولتی پاکستان ترور شدند
گفت‌وگوهای مقام لبنانی با دولت جدید سوریه
مالزی خواستار توقف فوری درگیری‌ها و حل سیاسی بحران در سودان شد
پرواز گسترده پهپادهای جاسوسی اسرائیل بر فراز سوریه
آزادکاران ایران با نمایش عالی به مرحله پایانی کشتی رسیدند
نمایندگی‌های ایران در جهان به سامانه «فواد 128» متصل شدند
جوایز بزرگ ایدفا به نام ایرانی‌ها ثبت شد
شکست غیرمنتظره کامران قاسم‌پور
روسیه در 9 نقطه سوریه پایگاه می زند
امیرحسین زارع فینالیست شد
سنگاپور چهار شهرک‌نشین افراطی اسرائیلی را تحریم کرد
ترافیک سنگین در چالوس و آزادراه تهران–شمال
جزئیات طرح پیشنهادی ترامپ برای اوکراین/امتیازات ارضی به روسیه و مرزهای جدید
بیت‌کوین به زیر 90 هزار دلار سقوط کرد
پزشکیان: بازداشت‌های ناگهانی کارآفرینان با همکاری قوه قضائیه متوقف شد
نتایج انتخابات عراق برای واشنگتن ناامید کننده است
انفجار دیگ بخار در پاکستان جان 12 نفر را گرفت
عملیات موفقیت آمیز مهار آتش‌سوزی جنگل چالوس با هواپیمای ایلوشن
نقشه جدید اتحادیه اروپا با ایجاد شنگن نظامی
از بمباران تا قطعنامه؛ دومینوی فشار علیه ایران
رانش زمین در اندونزی 51 نفر را بلعید
پیام رهبر معظم انقلاب به دختر نقره‌ای ایران در بازی‌های اسلامی
مصاف استقلال تهران با کشت و صنعت پادیاب خلخال + اعلام ترکیب
روسیه: حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران محکوم است
چرا طلای جهانی ارزان‌ شد؟
سویه جدید آنفلوآنزا در اروپا/توصیه واکسیناسیون فوری
پرواز مرگبار خودروها در دل شب /تصادف مرگبار پراید با دو تریلی در اتوبان زرندیه
قالیباف: به موشکی‌مان افتخار می کنیم ولی توان اصلی ما قلب مردم است
بنزین آذرماه بامداد شنبه به کارت‌های سوخت واریز می‌شود
گروسی بار دیگر اعتراف کرد: ایران به‌دنبال ساخت سلاح هسته‌ای نیست
کاهش قیمت نفت ادامه دارد
عراقچی : برای مقابله با حمله احتمالی اسرائیل بیش از قبل آمادگی داریم
خشم ریاض از سیاست‌های بی‌ثبات‌کننده اسرائیل
ترامپ : کشورمان شما را دوست دارد
X
آگهی تبلیغاتی