×
فرهنگی
شناسه خبر : 224131
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/02/25 ساعت 10:00
زبان فارسی، زبان‌های محلی، و موضوع عدالت زبانی

نورنیوز در روز بزرگداشت زبان فارسی، از نسبت زبان فارسی با زبان های محلی گزارش می دهد

زبان فارسی، زبان‌های محلی، و موضوع عدالت زبانی

همزیستی زبان فارسی و زبان‌های محلی، نه‌تنها ممکن، بلکه مطلوب و ضروری است. در جهانی که تنوع زبانی در حال زوال است، ایران می‌تواند الگویی برای پاسداری از وحدت ملی در بستر کثرت فرهنگی باشد؛ الگویی که فردوسی، با زبان‌آفرینی سترگش، نخستین خشت آن را گذاشت.

نورنیوز- گروه فرهنگی: زبان، نه‌تنها وسیله‌ای برای ارتباط، بلکه حامل هویت، حافظه تاریخی و چارچوب اندیشه‌ی جوامع است. در ایران، زبان فارسی طی قرون متمادی نقشی محوری در شکل‌گیری و استمرار هویت ملی ایفا کرده است. از سوی دیگر، ایران سرزمینی چندزبانه و چندقومیتی است و زبان‌ها و گویش‌های محلی متعددی چون ترکی، کردی، لری، عربی، بلوچی، گیلکی و... در پهنه جغرافیای فرهنگی آن رواج دارند.

این هم‌زیستی زبانی، در برهه‌هایی از تاریخ با تنش‌هایی نیز همراه بوده و امروز نیز یکی از موضوعات حساس در سپهر سیاسی، فرهنگی و آموزشی ایران است. پرسش اصلی اینجاست: زبان فارسی به‌عنوان زبان ملی، چه نقشی در وحدت فرهنگی و هویتی ایرانیان دارد؟ و این نقش، چگونه می‌تواند در نسبت با زبان‌های محلی، به‌جای رقابت، به هم‌افزایی فرهنگی منجر شود؟
زبان فارسی؛ ستون هویت ملی ایرانی

زبان فارسی از قرن سوم هجری به‌تدریج جایگاه خود را در دستگاه‌های دیوانی، فرهنگی و ادبی ایران پس از اسلام بازیافت. ادیبان و دانشمندانی چون رودکی، فردوسی، ابن‌سینا، بیرونی، خیام و دیگران، با نگارش آثار خود به فارسی، این زبان را به زبان تمدن تبدیل کردند. از قرون میانه تا دوران معاصر، زبان فارسی زبان رسمی دربارها، عرفان، شعر، سیاست و علم در ایران و حتی فراتر از مرزهای آن (هند، آسیای میانه، عثمانی) بود.

فارسی نه‌تنها زبان رسمی حکومت‌ها، بلکه زبان میانجی بین اقوام و زبان مشترک نخبگان بود. این ویژگی، به زبان فارسی نقش محوری در انسجام فرهنگی ایران داد. به‌ویژه پس از شکل‌گیری دولت-ملت مدرن در دوران پهلوی، این زبان به‌طور رسمی، «زبان ملی» تلقی و تقویت شد.

امروزه نیز زبان فارسی نقش «چسب فرهنگی» ملت ایران را ایفا می‌کند. در کشوری با تنوع قومی و زبانی فراوان، وجود یک زبان ملی که همگان بتوانند در آن گفت‌وگو، آموزش، تولید دانش و تبادل فرهنگی کنند، ضرورتی انکارناپذیر است. فارسی در این معنا، نه زبان «فارس‌ها»، بلکه زبان ملی «همه ایرانیان» است.

زبان‌های محلی؛ میراث فرهنگی یا تهدید وحدت ملی؟

در کنار زبان فارسی، زبان‌ها و گویش‌های محلی در ایران تاریخی دیرینه و غنی دارند. بسیاری از آن‌ها، مانند ترکی آذربایجانی، کردی، بلوچی، لری، گیلکی و... صاحب ادبیات شفاهی، نثر داستانی، ترانه‌های محلی و فرهنگ عامه‌اند. این زبان‌ها بخشی از هویت قومی و حافظه محلی مردمان خود هستند. با این حال، در طول قرن بیستم و تحت سیاست‌های یک‌دست‌سازانه دولت‌های مدرن، زبان‌های محلی اغلب به حاشیه رانده شدند. ممنوعیت آموزش، نبود رسانه رسمی، و ارزش‌گذاری یک‌جانبه به زبان فارسی باعث شد بسیاری از گویشوران زبان‌های محلی احساس محرومیت زبانی و بیگانگی فرهنگی کنند.از این منظر، برخی گروه‌ها زبان فارسی را نه «زبان ملی همگانی»، بلکه «ابزار تحمیل فرهنگی مرکزگرا» دانسته‌اند. چنین برداشتی، در برخی مناطق به تنش‌های زبانی، خواست آموزش به زبان مادری و حتی گاه گفتمان‌های جدایی‌طلبانه دامن زده است.

رویکردهای نظری به تنوع زبانی و زبان ملی

در بررسی نسبت زبان ملی با زبان‌های محلی، دو رویکرد اصلی در نظریه‌های اجتماعی و زبانی قابل شناسایی است:
۱. رویکرد یکسان‌ساز : این دیدگاه، زبان ملی را معیار هویت واحد ملی می‌داند و زبان‌های محلی را عامل تفرقه یا مانعی در برابر یکپارچگی تلقی می‌کند. در این نگاه، سیاست‌گذاری زبانی بر حذف یا نادیده‌گیری تنوع زبانی متمرکز است. چنین رویکردی در ایرانِ قرن بیستم و به‌ویژه در دوران پهلوی دوم غالب بود.
۲. رویکرد چندفرهنگی و کثرت‌گرا : در این دیدگاه، زبان ملی نقشی وحدت‌بخش دارد اما این وحدت بر بستر تنوع زبانی شکل می‌گیرد. در این الگو، آموزش به زبان مادری، رسانه‌های محلی، و حفظ گویش‌ها نه تهدید، بلکه فرصت فرهنگی تلقی می‌شوند.
اکنون بسیاری از کشورها مانند سوئیس، هند، کانادا و چین تلاش کرده‌اند در سیاست‌های زبانی خود، تعادلی بین زبان ملی و زبان‌های محلی ایجاد کنند.

چشم‌انداز همزیستی؛ راه‌حل ایرانی برای یک مسأله جهانی

با توجه به ساختار چندزبانه ایران، هیچ‌یک از دو رویکرد افراطی—چه تحمیل کامل زبان ملی و چه تجزیه زبانی—پاسخ‌گو نیست. در عوض، می‌توان مدلی متوازن و بومی‌شده از سیاست زبانی در ایران پیشنهاد داد که در آن:
- زبان فارسی، همچنان زبان رسمی، ملی و آموزشی سراسر کشور باقی بماند، چرا که تنها زبانی است که ظرفیت ارتباط ملی و تولید محتوای علمی و دانشگاهی را دارد.
- زبان‌های محلی، به‌عنوان میراث فرهنگی، در مدارس مناطق بومی آموزش داده شوند (نه به‌عنوان زبان اصلی تدریس، بلکه در قالب دروس زبان دوم محلی). این امر به افزایش خودآگاهی فرهنگی، حفظ میراث زبانی و رفع حس بی‌عدالتی منجر می‌شود.
-  رسانه‌های محلی به زبان‌های قومی تقویت شوند، به‌ویژه در صداوسیمای مراکز استان‌ها، تا زبان‌های محلی به عرصه عمومی بازگردند.
 -  پژوهش و مستندسازی زبان‌ها و گویش‌های ایرانی حمایت شود، تا این گنجینه‌ها پیش از آن‌که فراموش شوند، ثبت و حفظ گردند.
 -  سیاست‌های زبانی با حساسیت فرهنگی، احترام متقابل و گفت‌وگو با نخبگان محلی طراحی شوند، نه با نگاه امنیتی یا تقابلی.

  زبان فارسی، زبان «همه» ایرانیان

زبان فارسی، چون رودی تاریخی از هزاران سال پیش جاری است و همه اقوام ایرانی، به سهم خود، در شکل‌گیری و توسعه آن نقش داشته‌اند. این زبان، زبان سعدی، حافظ، مولانا، نظامی، فردوسی و بیدل است؛ همان‌قدر که زبان شهریار، کُردی‌گویانی چون هیمن، لُرها و بلوچ‌ها نیز هست. زبان فارسی نه متعلق به قوم خاصی، بلکه زبان مشترک تمدن ایرانی است. از سوی دیگر، زبان‌های محلی سرمایه‌های فرهنگی و اجتماعی‌اند. تخریب آن‌ها، نه‌تنها عدالت زبانی را زیر پا می‌گذارد، بلکه بخشی از حافظه تاریخی کشور را نابود می‌کند.
همزیستی زبان فارسی و زبان‌های محلی، نه‌تنها ممکن، بلکه مطلوب و ضروری است. در جهانی که تنوع زبانی در حال زوال است، ایران می‌تواند الگویی برای پاسداری از وحدت ملی در بستر کثرت فرهنگی باشد؛ الگویی که فردوسی، با زبان‌آفرینی سترگش، نخستین خشت آن را گذاشت.
 


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
همه خانواده‌های سلطنتی اروپا بوی فاضلاب می‌دهند
اسامی 5 بانک ناتراز اعلام شد
حرکات خطرناک و عجیب جوان اسکیت سوار در بزرگراهی در تهران+فیلم
جدیدترین تصاویر از سریال «شیش ماهه» مهران مدیری منتشر شد
ریابکوف: غرب در موضوع ایران با بولدوزر از حقوق بین‌الملل عبور کرد
کاخ سفید: ترامپ با رئیس جمهور چین دیدار می‌کند
نامزدهای بخش ملی چهل و دومین جشنواره فیلم کوتاه تهران اعلام شد
پیامک بانک ملی به مشتریان بانک آینده
دروازه‌بان تیم فوتبال بابل در دریا غرق شد
پزشکیان خبر داد: اجرای برنامه‌ای جامع برای احیای دریاچه ارومیه
روسیه: پاسخ ما به توقیف دارایی‌هایمان توسط اتحادیه اروپا «دردناک» خواهد بود
آخرین جزئیات از وضعیت صابر کاظمی/ کاظمی آماده انتقال به ایران
هواشناسی: بارورسازی ابرها معمولا منجر به از بین رفتن کل بارش می‌شود
آزادی گروگان جاسکی در عملیات غافلگیرانه پلیس
ورود دو هواپیمای نظامی روسیه به حریم هوایی لیتوانی
دستگیری سرباز خاطی مرز میلک
پیروزی سخت امیر علی‌اکبری مقابل جانسون آمریکایی
هشدار نسبت به تداوم توسعه‌طلبی استعماری رژیم صهیونیستی
مدینسکی: تبادل اجساد میان روسیه و اوکراین انجام شد
لاریجانی: غرب تصور می‌کند که با فشار اقتصادی می‌تواند تاب آوری ایران را کاهش دهد
ایروانی: رژیم اشغالگر صهیونیستی تهدیدی آشکار علیه صلح و امنیت منطقه‌ای و بین‌الملل شده
رکوردشکنی در لیگ قهرمانان؛ ثبت آمار بیشترین گل تاریخ در هفته سوم
نورنما | خودروی بدون سرنشین در نقش پلیس
عباس‌پور نقره گرفت، مهمدی بزنر
وزیر اقتصاد: انحلال بانک آینده برای اصلاح ساختار نظام بانکی بود
هیات‌های حماس و فتح در مصر دیدار کردند
صعود تیم ملی پدل بانوان ایران به فینال قهرمانی آسیا
پوتین از ترامپ به خاطر تحریم‌های جدید روسیه انتقاد کرد
پزشکیان: ریشه بسیاری از اشکالات از درون دولت آغاز می‌شود
حماس: ممانعت از ورود خبرنگاران خارجی به غزه برای پنهان‌سازی جنایات است
تلفات شب خونین فوتبال اسرائیل به 40 رسید
ترامپ به «شرمی» که صحرای طبس برای آمریکا داشت اعتراف کرد
شروع طوفانی تیم فوتسال دختران با شکست هنگ کنگ
عذرخواهی وزیر صهیونیست از عربستان
حساب های هنرکارت به بانک ملی منتقل می شود
شرکت‌های چینی به دنبال واردات نفت از مسکو هستند
انتقال اولین گروه از مجروحان وخیم به خارج از غزه
پوتین: پاسخ ما در صورت حملات «تاماهاوک»، سخت خواهد بود
واحد خاکدان درگذشت
ترامپ: حمله اسرائیل به قطر یک «اشتباه تاکتیکی» بود
قرارداد مسی با اینتر میامی تمدید شد
تایلند هم مغلوب پسران والیبال ایران شد
وزیر ارتباطات: عدالت ارتباطی، از شعار به واقعیت تبدیل شد
خاورمیانه در انتظار و ابهام!
نتانیاهو طرح‌های الحاق کرانه باختری را متوقف کرد
قیمت جدید و نهایی 11 محصول سایپا اعلام شد+ لیست
آیا نیمار برزیل را در جام جهانی همراهی خواهد کرد؟!
ترامپ: اسرائیل اگر کرانه باختری را اشغال کند، دیگر حمایتش نمی کنیم
فوتسال مردان ایران در گروه مرگ قرار گرفت
سازمان همکاری اسلامی تصمیم کنست برای الحاق کرانه باختری را محکوم کرد
X
آگهی تبلیغاتی