×
سیاسی
شناسه خبر : 223849
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/02/23 ساعت 09:31

نصرت‌الله تاجیک

اثرات هم‌افزایی پیوند دیپلماسی عمومی با رسمی...

همان‌طور که پیش‌تر هم در خلال یادداشت‌هایم آورده‌ام، ایران در دوره جدید رایزنی‌های ایران و امریکا بر خلاف دوره برجام که یک اشتباه تاکتیکی داشتیم به دلایل عارضی و ذاتی هوشمندانه‌تر رفتار کرده و یک استراتژی چند سطحی برای رایزنی‌ها حول مذاکرات در زمینه برنامه هسته‌ای‌اش طراحی کرده است.

نورنیوز-گروه سیاسی: در این دوره در پرتو مذاکرات ایران و امریکا، از منظر عارضی به دلیل عدم یکدستی تیم ترامپ، مشخص نبودن خواست و غیرشفاف بودن اهداف طرف امریکایی و نبود اعتماد به ترامپ و صداهای متفاوت و متناقضی که از آن سوی میز شنیده می‌شود، ایران همواره تلاش کرده در کنار مذاکره با امریکا، کشورهای موثر در صحنه بین‌الملل و کشورهای همسایه و منطقه را نیز در جریان این مذاکرات قرار بدهد.

به باور من این اقدام گام مثبتی برای یارگیری و پیشبرد بهتر امور در خلال مذاکرات با امریکا و استفاده از ظرفیت‌های بعدی آنها برای یک تحقق دیپلماسی گفت‌وگو محور است؛ چه آن کشورهایی که دارای اهرم حقوقی و بین‌المللی‌اند، مثل روسیه و چین و چه آنهایی که به هر حال به نوعی در صحنه بین‌المللی اثرگذار هستند،  مثل هند، پاکستان، عربستان  و  حتی  برخی کشورهای  اروپایی. 

از منظر ذاتی نیز به هر صورت ما در منطقه توسعه‌نیافته‌ای زندگی می‌کنیم که بعضی کشورها حل مشکلات ایران و غرب را علیه خود تلقی می‌کنند! در برجام به دلیل در نظر نگرفتن این حساسیت کشورهای حاشیه جنوبی آبراه خلیج‌فارس و جدای از بحق بودن یا نبودن انتظارات آنها یک قدرت تخریبی علیه برجام فراهم شد! و آن را آسیب‌پذیر کردیم. البته همه تقصیر با ایران هم نبود ولی می‌توانستیم دفع مقدر کنیم. بنابراین در این دوره جدید شاهدیم که مجموعه‌ای از سفرها و تماس‌ها صورت گرفت؛ ولی در‌خصوص اروپا به نظر می‌رسد چندان موفق نبوده که آن‌هم تا حدی به دلیل تعویق مذاکرات دور چهارم در مسقط بود. به عقیده من بهتر بود روند مذاکرات با اروپا، به گفت‌وگوهای امریکا گره نمی‌خورد. اگر به هر دلیلی دور چهارم رایزنی‌ها به تعویق افتاد می‌توانستیم تعاملات خود با  اروپا  را  ادامه بدهیم. اما خب،  آن اتفاق  نیفتاد.

در مجموع، ایران سیاست رایزنی گسترده‌ای را در پیش گرفت که به نظر من سیاست مفیدی است. سفر به عربستان نیز می‌تواند در راستای همین استراتژی ارزیابی شود. سناریوهای مختلفی برای این سفر قابل تصور است. اما به دلیل تحولات مهمی که در منطقه در جریان است، نمی‌توان سناریوی محتمل را با قطعیت طراحی  و ارزیابی کرد.

با این حال، می‌شود به برخی احتمالات اشاره کرد. بخشی از آن به تحولات منطقه‌ای مربوط است؛ مانند بحث آتش‌بس میان انصارالله و امریکا. بخشی دیگر ممکن است مرتبط با مسائل غزه و کلیت تحولات خاورمیانه باشد. همچنین سفر ترامپ به سه کشور عربستان، قطر و امارات نیز در این چارچوب قابل بررسی است. از طرفی، احتمال دارد سفر مرتبط با مذاکراتی باشد که میان ایران و امریکا در جریان است، به‌ویژه دور سوم از این مذاکرات که در هر صورت به سطح کارشناسی رسیده بود. در همین راستا به دلیل اختلاف در انتظارات دو طرف، طبیعی است که روند مذاکرات با کندی همراه شود و رایزنی‌های جانبی افزایش یابد. این احتمال هم هست که با واقع‌بینی بیشتر نسبت به روند کنونی مذاکرات و خصوصا مطالبی که اخیرا از سوی امریکا به‌دلیل صداهای متضاد و مطالبات بعضا نامتناسب با وضعیت فعلی برنامه هسته‌ای ایران مطرح می‌شود و آن ظرفیت قانونی که برجام به برنامه هسته‌ای ایران داده است ممکن است فضای مذاکرات دستخوش تغییر شود و این مستلزم تحرک بیشتری در رایزنی با کشورهاست. به ‌طور مثال ممکن است در این سفر باتوجه به فعالیت‌های غنی‌سازی سایر کشورهای منطقه و از‌جمله عربستان که ترامپ قصد دارد قراردادی در این زمینه با سعودی‌ها منعقد کند و ایران هم قبلا در این زمینه پیشنهادهایی به عربستان داده بود، می‌تواند بعضی از ایده‌های غنی‌سازی مشترک مورد  تبادل‌نظر  قرار گرفته  باشد. 

علاوه بر این، بخشی از اهداف سفر به عربستان، به پیام وزیر دفاع این کشور، خالد بن سلمان، به ایران بازمی‌گردد. شاید این سفر، چه به‌ صورت رسمی و کتبی، چه به‌صورت شفاهی، پاسخی به آن پیام باشد یا ادامه روندی که از سفر پیشین ایشان به ایران آغاز شده. شاید هم آقای عراقچی بخواهد این مسیر را جدی‌تر دنبال کند و زمینه‌ای برای تقویت ارتباطات و تعاملات ایران و عربستان فراهم شود. البته مسائل روابط دوجانبه دو کشور هم مانند حج، کنسولی و نفت و سایر موارد کم نیستند و ممکن است در دستور مذاکرات بوده  و صحبت شده باشند تا روابط به سمت روان شدن  پیش برود.
در مورد سفر به قطر هم باید به این نکته اشاره کرد که چهارمین دور اجلاس گفت‌وگوی ایران و عربی با حضور گروهی از کارشناسان ایرانی در دوحه برگزار شد. و طبیعی است که پیش‌تر برنامه‌ریزی‌هایی در این زمینه از قبل صورت گرفته باشد. احتمال زیادی وجود دارد که در حاشیه این اجلاس، گفت‌وگوهایی با سایر شرکت‌کنندگان و مقامات قطری درباره مسائلی که پیش‌تر هم به آنها اشاره شد، از‌جمله تحولات غزه، انجام شده باشد؛ به ‌ویژه باتوجه به اینکه قطری‌ها در این حوزه فعال هستند و نقش‌آفرینی خاصی دارند و سایر مسائل مورد علاقه و از‌جمله مطالبات منجمد شده ایران  در قطر.

همچنین، شرایط کلی منطقه از‌جمله بحث‌هایی که در سفر آقای ترامپ به آن پرداخته می‌شود مانند موضوع پیمان ابراهیم یا عادی‌سازی روابط کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی از موضوعاتی است که ایران نسبت به آن مواضع مشخصی دارد. طبیعی است که این دیدگاه‌ها در گفت‌وگوهایی که چه در قطر و چه در عربستان صورت می‌گیرد، مطرح خواهد شد.
چه بسا در‌خصوص غزه و وضعیت بحرانی‌ای که اسراییلی‌ها در آن‌جا به وجود آورده‌اند از‌جمله شرایط کمک‌رسانی، اوضاع غذایی و به‌ طور کلی فاجعه انسانی‌ای که در جریان است، آقای عراقچی بخواهد این موضوعات را با طرف‌های سعودی  و قطری  به تفصیل در میان  بگذارد.

در میان تمام سناریوها و احتمالاتی که ممکن است مطرح شود، به نظر من ارتباط این سفر با سفر آقای ترامپ به منطقه، در پایین‌ترین سطح از نظر احتمال قرار دارد. یعنی اگر بخواهیم سناریوها را براساس میزان قوت و احتمال وقوع دسته‌بندی کنیم، این سناریو در رتبه آخر قرار می‌گیرد و سایر احتمالات به مراتب قوی‌تر و قابل‌تأمل‌تر هستند. در مجموع شرکت در این اجلاس علاوه بر تحقق اهداف اصلی آن، فضای خوبی برای رایزنی با سایر شرکت‌کنندگان هم بود که در جریان تحولات منطقه و مذاکرات ایران و امریکا قرار گیرند. به هر صورت گردش صحیح اطلاعات و استفاده از اثرات سینرژیک و هم‌افزایی آن اقدام بسیار خوبی در دیپلماسی عمومی و پیوند آن به دیپلماسی رسمی است.

با این همه اخیرا ادعایی در باب میانجیگری عربستان میان ایران و امریکا توسط کشورهای اروپایی مطرح شده است، در این زمینه باید گفت که ایران یک استراتژی مشخص در قبال امریکا دارد و آن، پیگیری مذاکرات به‌ صورت غیرمستقیم و از طریق واسطه‌گری عمان است. بنابراین، شخصا بعید می‌دانم که این نقش میانجی‌گرانه به کشور دیگری واگذار شده باشد. البته اگر سعودی‌ها پیامی در این زمینه برای ایران آورده باشند که من به‌ طور دقیق از محتوای آن مطلع نیستم شاید بتوان درباره‌اش بحث کرد. برخی مطبوعات غربی ادعا کرده‌اند که در پیامی که خالد بن سلمان برای تهران آورده، چنین موضوعی مطرح شده، اما از آن‌جا که هیچ‌یک از دو طرف به‌صورت رسمی این مساله را تایید نکرده‌اند، نمی‌توان بر اساس این گزارش‌ها قضاوت کرد یا به آنها اتکا داشت. با این حال، اگر در آن پیام چنین پیشنهادی مطرح شده باشد، طبیعتا طرف ایرانی نیز پاسخ متناسبی به چنین درخواستی از سوی سعودی‌ها داده است. با این‌همه، به ‌صورت کلی من معتقدم که ایران همچنان بر راهبرد اصلی خود تاکید دارد؛ یعنی پیشبرد مذاکرات از مسیر عمان و بعید است که تغییری در این سیاست  به وجود آمده  باشد.

البته اینکه پیام‌هایی از طریق سعودی‌ها به امریکایی‌ها منتقل شود، مخصوصا در شرایط فعلی، قابل تصور است. ایران آمادگی خود را برای ادامه مذاکرات حفظ کرده دور چهارم رایزنی‌ها نیز در مسقط برگزار شد. اگرچه پیش‌تر امریکایی‌ها با توجه به سخنان اخیر آقای ویتکاف، ایران را متهم به تعلل کرده‌اند. این نشان می‌دهد که  نوعی اختلاف در تلقی‌ها بین  دو طرف  وجود دارد.

از همین رو، به نظر می‌رسد ایران تلاش دارد با رایزنی‌های گسترده‌تر با کشورهای منطقه، آمادگی خود را برای مقابله با تحولاتی که ممکن است ناگهانی از سوی اسراییل یا حتی درون ساختار سیاسی امریکا شکل بگیرد، تقویت کند. این موضوع باتوجه به اختلافاتی که میان تیم‌های مختلف در دولت امریکا، و همچنین تنش میان ترامپ و نتانیاهو  وجود دارد، اهمیت  بیشتری  پیدا  می‌کند.

فراموش نکنیم که نتانیاهو در تلاش بوده تا امریکا را به درگیری نظامی با ایران بکشاند  و همین موضوع یکی از عوامل اختلاف او با آقای والتز، مشاور امنیت ملی سابق ترامپ بود؛ فردی که نهایتا هم برکنار شد. در چنین شرایطی، به نظر می‌رسد ایران علاقه‌مند است که تبعات هرگونه درگیری نظامی را برای کشورهای مهم منطقه روشن کند. این پیام‌ها ممکن است به امریکا، اسراییل و حتی اروپا نیز منتقل شود. از همین منظر، گفت‌وگوها و سفر اخیر آقای عراقچی به عربستان، نشانه‌ای‌ است از اینکه کشورهای منطقه نسبت به حساسیت مقطع فعلی در خاورمیانه آگاهی دارند و تمایل دارند با دیپلماسی و گفت‌وگو، مانع از وقوع اقداماتی شوند که ممکن است منطقه را که روی بشکه باروت نشسته، به آتش بکشد. لذا این رویکرد گفت‌وگو‌محور، روندی مثبت و قابل‌اتکا به‌نظر می‌رسد؛ چرا که به کشورها امکان می‌دهد با محوریت دیپلماسی، نه تنها آینده تحولات منطقه را شکل دهند و سایه جنگ را از این جغرافیا دور کنند، بلکه بتوانند یک گفتمان  غالب  گفت‌وگو محور منطقه‌ای  رقم  بزنند.


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
جزئیات قیمت و حافظه آیفون 17 ایر فاش شد
آزمایش سه‌دقیقه‌ای جدید، شناسایی زودهنگام آلزایمر را ممکن می‌کند
اسفنج‌های خوراکی برای لاغری؛ نوآوری تازه دانشمندان چینی
ستاره نامدار تنیس که سرطان را شکست داد
کمپین تبلیغاتی رژیم صهیونیستی با کمک گوگل
مدودف: روسیه تهدید نمی‌کند اما باید رویکردهای نظامی مرزی را بازنگری کند
صدراعظم آلمان: اروپا همچنان به کمک آمریکا وابسته است
پایان خاموشی ها با راه اندازی نیروگاه های خورشیدی
دولت با اعطای اختیارات جدید، مسیر سرمایه‌گذاری در استان‌ها را تسهیل می‌کند
مسئول آمریکایی: نتایج جلسه کابینه لبنان تا حدی مثبت بود
هشدار وزیر آمریکایی به هند درباره همکاری با روسیه و چین
پروازهای باکو -تهران فردا از سر گرفته می‌شود
فراتحلیل و فرامتن سفر رئیس جمهور محترم ایران به چین و اجلاس شانگهای
درویش: با وجود فشارها، پرسپولیس آماده ادامه رقابت‌هاست
عکس های منتخب جهان، 5 سپتامبر 2025
ولایتی: شانگهای در آینده نقش اول را در تعیین سرنوشت جهان دارد
قتل مشکوک پدر 77 ساله؛ بازداشت پسر به اتهام قتل
ایران و ازبکستان برای دومین بار در فینال کافا رودررو می‌شوند
واکنش روسیه به حمایت از قطعنامه پیشنهادی ایران در آژانس انرژی اتمی
اردن و قطر اظهارات نتانیاهو درباره کوچ اجباری فلسطینی‌ها را محکوم کردند
وزیر آموزش و پرورش: برگزاری المپیادهای مدرسه‌ای راهی برای کشف استعدادهای ورزشی است
برگزاری تمرین تاکتیکی تیم ملی زیر نظر قلعه‌نویی در ازبکستان
دومین بانک بزرگ روسیه در ایران افتتاح می شود
تلاش آمریکا برای جاسوسی از رهبر کره شمالی شکست خورد
اتمام تعمیرات اساسی سکوهای فاز یک پارس جنوبی
خلبان، پرواز قشم-تهران را به سلامت فرود آورد
انتقاد عراقچی از سکوت کرکننده غرب نسبت به توسعه هسته‌ای رژیم اسرائیل
تعطیلی دوباره راکتور هسته‌ای در فرانسه به دلیل هجوم عروس‌های دریایی
اروگوئه، کلمبیا و پاراگوئه بلیت جام جهانی را رزرو کردند
واکنش نتانیاهو به بیانیه وزارت خارجه مصر درباره کوچاندن مردم غزه
افت نرخ ارز، قیمت سکه را کاهشی کرد
رئیس پیشین صداوسیما: تا تغییر ساختار، رفع فیلترینگ امکان‌پذیر نیست
اتحادیه اروپا بر استمرار دیپلماسی با ایران تاکید کرد
سفارت روسیه: فروش دارایی‌های روسیه از سوی انگلیس غیرقانونی است
مصر خواستار آتش‌بس فوری و خروج نیروهای اسرائیلی از غزه شد
عدالت مالیاتی در دستور کار؛ حذف مالیات برای اقشار کم‌درآمد
اعتراف ترامپ به عقب‌نشینی آمریکا در برابر چین، روسیه و هند
استقبال زلنسکی از موضع پوتین درباره عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا
فنلاند حمایت خود را از راه‌حل دو کشوری در مسئله فلسطین اعلام کرد
هفت افتخار جهانی ایران در کمتر از 2 ماه
نشست فوق‌العاده برخط سران بریکس دوشنبه برگزار می‌شود
بیانیه حماس در واکنش به دستور وزیر جنگ رژیم صهیونیستی برای تشدید بمباران غزه
سفر هیات 5 نفره افغانستان به ایران برای حل مشکلات هویتی افغان‌ها
نظم ترامپ؛ جهان شرکت، آمریکا مدیرعامل!
وضعیت بحرانی کیفیت هوا در 11 شهر خوزستان
بازگشت به زندگی یک محکوم به قصاص در استان هرمزگان پس از 9 سال
خلع سلاح مقاومت؛ ریسک فروپاشی موازنه منطقه‌ای
هافبک پرسپولیس خانه‌نشین شد
رایزنی گروسی با پاپ درباره ایران و خلع سلاح هسته‌ای
هفتمین نمایشگاه پوشاک ایرانی - اسلامی «هدی» در آستانه افتتاح
X
آگهی تبلیغاتی