×
سیاسی
شناسه خبر : 223572
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/02/21 ساعت 08:49
زمان به نفع ما نیست

جاوید قربان اوغلی

زمان به نفع ما نیست

در آستانه دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا که قرار است در مسقط برگزار شود، سید عباس عراقچی با اعلام رسمی آن به فضای گمانه‌زنی‌ها پایان داد. اما در حالی که انتظار می‌رفت این دور با رویکردی مثبت آغاز شود، اظهارات تند استیو ویتکاف و فشارهای لابی اسرائیل، چشم‌انداز مذاکرات را با ابهام و چالش روبه‌رو کرده است.

نورنیوز-گروه سیاسی :   

۱- اولین و ضروری‌ترین اقدام در مسیر مذاکرات جاری اقدامات عملی در جهت کاهش حضور، نفوذ و تاثیر‌گذاری اسراییل بر ترامپ است.این امر در بادی امر غیر‌ممکن و سهل ممتنع می‌نماید ولی نمی‌توان آن را کنار گذاشت و تنها با اتکا به سخنرانی و تهدید آن را خنثی کرد.

مهم‌ترین حربه اسراییل برای قانع کردن ترامپ «ادعای نابودی اسراییل» از سوی ایران است. واقع‌بینی حکم می‌کند در وهله اول لاف‌هایی که این حربه را تقویت می‌کند کنار گذاشته شود.تهدید شلیک هزاران موشک نتیجه‌ای جز به کرسی نشستن حرف نتانیاهو در واشنگتن، هزینه، تخریب مذاکرات و افزایش مطالبات طرف مقابل و در‌نهایت مشکل‌تراشی برای کشور چیز دیگری نیست.به زبان عامیانه «دو صد گفته چون نیم کردار نیست». اگر ضرورتی بر تهدید و شلیک بود، می‌توان و باید آن را در زمان مقتضی اعلام و عملیاتی کرد.

۲- ترامپ تنها تصمیم‌گیرنده سیاست‌های امریکا درقبال ایران و مذاکرات هسته‌ای است.هر ابتکاری در جهت خروجی مثبت مذاکرات باید از طریق تاثیر‌گذاری بر این شخص صورت گیرد. این به معنای نادیده گرفتن کانال‌های دیگر ارتباطی در امریکا نیست. با تایید این تلاش‌ها که احتمالا ماه‌هاست در حال انجام است و اتفاقا تاثیر مثبتی هم بر تصمیمات ترامپ داشته پیشنهاد نگارنده بر ارتباط مستقیم با ترامپ است.

می‌پرسید چگونه؟ و با چه تضمینی؟در پاسخ به مساله تضمین باید گفت در دنیای سیاست صحبت از «تضمین» حرف عبثی است. سیاست تابع شرایط و منتج از توازن قدرت است، اما در مورد «چگونگی» آن راهکارهای متعددی را می‌توان متصور شد.اولین گام عبور از روش نامتعارف «گفت‌وگوی غیرمستقیم» است که ایران بر آن اصرار دارد و همین امروز نیز عراقچی آن را در آغاز دور چهارم تکرار کرد.

به فرض امکان اجرایی بودن روش فعلی مذاکرات در سطح سیاسی، گفت‌وگوهای کارشناسی و فنی را چگونه می‌توان از طریق غیر‌مستقیم و با واسطه طرف عمانی ادامه داد و به نتیجه رساند.

۳- ترامپ به‌شدت نیازمند توافق با ایران است.دلایلش را بسیار گفته‌اند و نیازی به تکرار نیست.ناکامی در پایان دادن به جنگ اوکراین، استمرار فجایع انسانی در غزه و ناتوانی ترامپ در کنترل نتانیاهو، عقب‌نشینی‌های مکرر در سیاست‌های اعلام شده قبلی (تعرفه، خلیج مکزیک، گریلند و...) در زمره شکست‌های ترامپ در برنامه‌های اعلام شده سیاست خارجی رییس‌جمهوری امریکا است.

در چنین شرایطی «معامله با ایران» می‌تواند به بزرگ‌ترین دستاورد سیاسی ترامپ تبدیل شود.حسب اطلاع نه ایران و نه امریکا- البته هریک از منظری که موضوع این یادداشت نیست- تمایلی به احیای توافق قبلی (برجام ندارند). در عین حال باید توجه داشت که نباید برجام به‌طور کلی از روند مذاکرات کنار گذاشته شود.

قطعنامه ۲۲۳۱ مهم‌ترین دستاورد دیپلماتیک برای ایران است. تکمیل‌کننده برجام و آنچه که ترامپ را راضی می‌کند توافقی جامع با ایران است. اگر این گمانه مقرون به صحت باشد ضروری است «مذاکرات همه‌جانبه» جایگزین راهبرد تمرکز بر بحران هسته‌ای و عدم گفت‌وگو در زمینه‌های دیگر شود. 

۴- ایران نیازمند ابتکاراتی است که هم شیطنت‌های نتانیاهو را خنثی کند و هم مطابق با روانشناسی ترامپ حس جاه‌طلبی‌های رییس‌جمهوری امریکا را ارضا کند. تیم سیاست‌گذار کشور باید ابتکاراتی جدید و خلاق در جهت آچمز کردن طرف مقابل را روی میز بگذارد.اعلام آمادگی مذاکره با ترامپ در صورتی که امریکا عزم جدی برای «توافق جامع و لغو کلیه تحریم‌های اولیه و ثانویه در مقابل تضمین فعالیت صلح‌آمیز هسته‌ای بر اساس NPT و عادی‌سازی روابط» داشته باشد، بمبی است که تل‌آویو را به لرزه در خواهد آورد.روشن است که تحقق این ایده مسیری طولانی و نیازمند عزمی جدی در دو طرف است.

باتوجه به عزم جدی نتانیاهو برای برهم زدن مذاکرات و تخریب جو نسبتا مثبت بین تهران و واشنگتن و برخوردار بودن رژیم صهیونیستی از همه امکانات رسانه‌ای و لابی نیرومند و تاثیرگذار از یک سو و عجله‌ای که ترامپ دارد، مساله مدیریت زمان در مذاکرات از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است. به بیان صریح‌تر باید اعتراف کرد که «زمان به نفع ایران نیست.»

۵- اهداف سفر عراقچی به عربستان هر چه باشد باید آن را به فال نیک گرفت. عربستان مخالف توافق هسته‌ای در ۲۰۱۵، امروز به بازیگری فعال در حمایت مذاکره و توافق احتمالی بین ایران و امریکا تبدیل شده است.

علاوه بر همسایگی و منافع مشترک در موضوعات انرژی و امنیت، عربستان در کنار عمان ظرفیتی مناسب برای تسهیل گفت‌وگوهای جاری و تاثیرگذار بر ذهنیت ترامپ را دراختیار دارد. درباره اهداف سفر وزیر دفاع پادشاهی به ایران، ملاقات با رهبری و ارتباط آن با سفر ترامپ به ریاض گمانه‌زنی‌های قابل‌توجهی مطرح شد.برنامه بلندپروازانه عربستان برای توسعه و امنیت عنصری کلیدی در این مسیر است.

محمد بن سلمان برای تحقق این مهم مسیر گشودن فصلی نوین در رابطه با ایران را برگزید و علی‌الظاهر سیاست «کوبیدن سر مار» از برنامه‌های این کشور کنار گذاشته شده است. با اینکه ممکن است بهبود کامل روابط ایران با امریکا به دلیل کاهش اهمیت ریاض نزد واشنگتن، در چارچوب استراتژی جدید محمد بن‌سلمان نباشد ولی بی‌تردید تحقق خنثی کردن هرگونه تنش که ممکن است به بحرانی فراگیر در منطقه بینجامد از برنامه‌های قطعی ریاض است. در صورت صحت این فرض، نباید از ظرفیت عربستان در مذاکرات جاری و همچنین کاهش تنش بین واشنگتن و تهران و همچنین کنترل دیوانگی‌های نتانیاهو غافل شد.


نظرات

آخرین اخبار
شکست اف-15 آمریکایی در دوئل با پهپاد ایرانی
فرانسه و ژاپن اعلامیه همکاری در حوزه انرژی هسته‌ای امضا کردند
گفتگوی تلفنی وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران و ویتنام در خصوص تحولات منطقه
گزارش CNN از پیام‌های رد و بدل شده بین ترامپ و اروپایی‌ها
پالتیکو: ترامپ می‌خواهد اعلام کند جنگ با ایران رو به پایان است
اردن تنها برای دو ماه ذخایر سوخت و گاز دارد
انفجارهای متوالی پایگاه‌های آمریکا در عراق و بحرین را لرزاند
مرشایمر: اگر دادگاهی شبیه نورنبرگ برگزار می‌شد، ترامپ و نتانیاهو اعدام می‌شدند
سپاه: یک فروند موشک کروز«جی اس اس ام» در بویین زهرا منهدم شد
افزایش قیمت بنزین در ایالت های مختلف آمریکا
ایران قصدی برای ورود به مذاکره ندارد
سردار موسوی: پناهگاه تاریک هدیه نتانیاهو به صهیونیست‌هاست
بقائی: خواسته‌های آمریکا حداکثری و غیرمنطقی است/ برای هر شرایطی آماده‌ایم
ترامپ اروپا را تهدید کرد؛ کمک به بازگشایی تنگه هرمز یا قطع حمایت نظامی از اوکراین
هشدار سازمان ملل درباره سرکوب‌ها و محدودیت رسانه‌ها پس از حمایت از ایران
ادامه حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/حمله هوایی به اسکله‌های قشم و بندرچارک
شرکت لوفت‌هانزا برای کمبود سوخت جت در خارج از اروپا آماده می‌شود
عارف: ماجراجویی علیه ایران پرهزینه و پشیمان‌کننده خواهد شد
مقاومت اسلامی عراق از اجرای 41 عملیات علیه پایگاه‌های آمریکا خبر داد
رضایی: پایان جنگ دست رهبر انقلاب و شما مردم است
انهدام موشک کروز در منطقه جاسب کاشان
ماهی‌های قرمز را در منابع آبی کشور رها نکنید
رهگیری و انهدام یک فروند پهپاد MQ9 در آسمان خمین
آغاز به کار قرارگاه ملی «نوجوان مبارز»
آمریکا و اسرائیل در جنگ با ایران ناکام می مانند
اجرای مرحله سوم موج 89 عملیات وعده صادق 4/ قلب سرزمین‌های اشغالی زیر ضربات موشکی
هشدار پلیس درباره خستگی و سرعت غیرمجاز رانندگان
ایران با مقاومت و اتکال به خداوند بزرگ، پیروز این جنگ خواهد بود
کمال خرازی در حمله دشمن مجروح شد
دیدار پوتین و پاشینیان در سایه بحث روابط ارمنستان با اتحادیه اروپا
مذاکره امارات با شرکت مورد حمایت پسران ترامپ برای خرید پهپاد
فراخوان برای اعتصاب سراسری در آمریکا در 5 آوریل
مقابله موشکی حزب الله با جنگنده صهیونیستی در جنوب لبنان
مشارکت بیش از 6 میلیون نفر در پویش «جان‌فدا»
پیام تسلیت دبیر شورای عالی امنیت ملی در پی شهادت دریابان تنگسیری
برچسب‌زنی آرژانتین به نیروهای مسلح ایران، اشتباه راهبردی است
انتخاب میان تقابل و تعامل، آینده نسل‌ها را رقم می‌زند
ارسال مستندات حملات به غیرنظامیان به نهادهای بین المللی
پیام رهبر معظم انقلاب به مناسبت روز جمهوری اسلامی و روز طبیعت
واکنش تازه پرویز پرستویی به تحولات جنگ
آقای بازیگر به خاک سپرده شد
شهادت 237 دانش‌آموز و 56 فرهنگی در حملات اخیر
ایران در رتبه 21 جهان در رده‌بندی جدید فیفا
ایران شبکه یکپارچه پدافندی آمریکا و اسرائیل را هدف قرار می‌دهد!
15 وزیر خارجه اروپا از تشدید درگیری‌ها در لبنان شوکه شدند
معماری تازه خشونت قانونی در سرزمین‌های اشغالی
حمله به مدرسه میناب و ورزشگاه لامرد صرفاً دو مورد از صدها جنایت جنگی متجاوزان است
آثار جنگ در دانشگاه‌ها موزه جنایت جنگی دشمن می‌شود
دشمن را هدف می‌گیریم و به هلاکت می‌رسانیم
انفجار در پایگاه‌های آمریکا در اربیل، سلیمانیه و امارات