×
سیاسی
شناسه خبر : 223572
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/02/21 ساعت 08:49
زمان به نفع ما نیست

جاوید قربان اوغلی

زمان به نفع ما نیست

در آستانه دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا که قرار است در مسقط برگزار شود، سید عباس عراقچی با اعلام رسمی آن به فضای گمانه‌زنی‌ها پایان داد. اما در حالی که انتظار می‌رفت این دور با رویکردی مثبت آغاز شود، اظهارات تند استیو ویتکاف و فشارهای لابی اسرائیل، چشم‌انداز مذاکرات را با ابهام و چالش روبه‌رو کرده است.

نورنیوز-گروه سیاسی :   

۱- اولین و ضروری‌ترین اقدام در مسیر مذاکرات جاری اقدامات عملی در جهت کاهش حضور، نفوذ و تاثیر‌گذاری اسراییل بر ترامپ است.این امر در بادی امر غیر‌ممکن و سهل ممتنع می‌نماید ولی نمی‌توان آن را کنار گذاشت و تنها با اتکا به سخنرانی و تهدید آن را خنثی کرد.

مهم‌ترین حربه اسراییل برای قانع کردن ترامپ «ادعای نابودی اسراییل» از سوی ایران است. واقع‌بینی حکم می‌کند در وهله اول لاف‌هایی که این حربه را تقویت می‌کند کنار گذاشته شود.تهدید شلیک هزاران موشک نتیجه‌ای جز به کرسی نشستن حرف نتانیاهو در واشنگتن، هزینه، تخریب مذاکرات و افزایش مطالبات طرف مقابل و در‌نهایت مشکل‌تراشی برای کشور چیز دیگری نیست.به زبان عامیانه «دو صد گفته چون نیم کردار نیست». اگر ضرورتی بر تهدید و شلیک بود، می‌توان و باید آن را در زمان مقتضی اعلام و عملیاتی کرد.

۲- ترامپ تنها تصمیم‌گیرنده سیاست‌های امریکا درقبال ایران و مذاکرات هسته‌ای است.هر ابتکاری در جهت خروجی مثبت مذاکرات باید از طریق تاثیر‌گذاری بر این شخص صورت گیرد. این به معنای نادیده گرفتن کانال‌های دیگر ارتباطی در امریکا نیست. با تایید این تلاش‌ها که احتمالا ماه‌هاست در حال انجام است و اتفاقا تاثیر مثبتی هم بر تصمیمات ترامپ داشته پیشنهاد نگارنده بر ارتباط مستقیم با ترامپ است.

می‌پرسید چگونه؟ و با چه تضمینی؟در پاسخ به مساله تضمین باید گفت در دنیای سیاست صحبت از «تضمین» حرف عبثی است. سیاست تابع شرایط و منتج از توازن قدرت است، اما در مورد «چگونگی» آن راهکارهای متعددی را می‌توان متصور شد.اولین گام عبور از روش نامتعارف «گفت‌وگوی غیرمستقیم» است که ایران بر آن اصرار دارد و همین امروز نیز عراقچی آن را در آغاز دور چهارم تکرار کرد.

به فرض امکان اجرایی بودن روش فعلی مذاکرات در سطح سیاسی، گفت‌وگوهای کارشناسی و فنی را چگونه می‌توان از طریق غیر‌مستقیم و با واسطه طرف عمانی ادامه داد و به نتیجه رساند.

۳- ترامپ به‌شدت نیازمند توافق با ایران است.دلایلش را بسیار گفته‌اند و نیازی به تکرار نیست.ناکامی در پایان دادن به جنگ اوکراین، استمرار فجایع انسانی در غزه و ناتوانی ترامپ در کنترل نتانیاهو، عقب‌نشینی‌های مکرر در سیاست‌های اعلام شده قبلی (تعرفه، خلیج مکزیک، گریلند و...) در زمره شکست‌های ترامپ در برنامه‌های اعلام شده سیاست خارجی رییس‌جمهوری امریکا است.

در چنین شرایطی «معامله با ایران» می‌تواند به بزرگ‌ترین دستاورد سیاسی ترامپ تبدیل شود.حسب اطلاع نه ایران و نه امریکا- البته هریک از منظری که موضوع این یادداشت نیست- تمایلی به احیای توافق قبلی (برجام ندارند). در عین حال باید توجه داشت که نباید برجام به‌طور کلی از روند مذاکرات کنار گذاشته شود.

قطعنامه ۲۲۳۱ مهم‌ترین دستاورد دیپلماتیک برای ایران است. تکمیل‌کننده برجام و آنچه که ترامپ را راضی می‌کند توافقی جامع با ایران است. اگر این گمانه مقرون به صحت باشد ضروری است «مذاکرات همه‌جانبه» جایگزین راهبرد تمرکز بر بحران هسته‌ای و عدم گفت‌وگو در زمینه‌های دیگر شود. 

۴- ایران نیازمند ابتکاراتی است که هم شیطنت‌های نتانیاهو را خنثی کند و هم مطابق با روانشناسی ترامپ حس جاه‌طلبی‌های رییس‌جمهوری امریکا را ارضا کند. تیم سیاست‌گذار کشور باید ابتکاراتی جدید و خلاق در جهت آچمز کردن طرف مقابل را روی میز بگذارد.اعلام آمادگی مذاکره با ترامپ در صورتی که امریکا عزم جدی برای «توافق جامع و لغو کلیه تحریم‌های اولیه و ثانویه در مقابل تضمین فعالیت صلح‌آمیز هسته‌ای بر اساس NPT و عادی‌سازی روابط» داشته باشد، بمبی است که تل‌آویو را به لرزه در خواهد آورد.روشن است که تحقق این ایده مسیری طولانی و نیازمند عزمی جدی در دو طرف است.

باتوجه به عزم جدی نتانیاهو برای برهم زدن مذاکرات و تخریب جو نسبتا مثبت بین تهران و واشنگتن و برخوردار بودن رژیم صهیونیستی از همه امکانات رسانه‌ای و لابی نیرومند و تاثیرگذار از یک سو و عجله‌ای که ترامپ دارد، مساله مدیریت زمان در مذاکرات از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است. به بیان صریح‌تر باید اعتراف کرد که «زمان به نفع ایران نیست.»

۵- اهداف سفر عراقچی به عربستان هر چه باشد باید آن را به فال نیک گرفت. عربستان مخالف توافق هسته‌ای در ۲۰۱۵، امروز به بازیگری فعال در حمایت مذاکره و توافق احتمالی بین ایران و امریکا تبدیل شده است.

علاوه بر همسایگی و منافع مشترک در موضوعات انرژی و امنیت، عربستان در کنار عمان ظرفیتی مناسب برای تسهیل گفت‌وگوهای جاری و تاثیرگذار بر ذهنیت ترامپ را دراختیار دارد. درباره اهداف سفر وزیر دفاع پادشاهی به ایران، ملاقات با رهبری و ارتباط آن با سفر ترامپ به ریاض گمانه‌زنی‌های قابل‌توجهی مطرح شد.برنامه بلندپروازانه عربستان برای توسعه و امنیت عنصری کلیدی در این مسیر است.

محمد بن سلمان برای تحقق این مهم مسیر گشودن فصلی نوین در رابطه با ایران را برگزید و علی‌الظاهر سیاست «کوبیدن سر مار» از برنامه‌های این کشور کنار گذاشته شده است. با اینکه ممکن است بهبود کامل روابط ایران با امریکا به دلیل کاهش اهمیت ریاض نزد واشنگتن، در چارچوب استراتژی جدید محمد بن‌سلمان نباشد ولی بی‌تردید تحقق خنثی کردن هرگونه تنش که ممکن است به بحرانی فراگیر در منطقه بینجامد از برنامه‌های قطعی ریاض است. در صورت صحت این فرض، نباید از ظرفیت عربستان در مذاکرات جاری و همچنین کاهش تنش بین واشنگتن و تهران و همچنین کنترل دیوانگی‌های نتانیاهو غافل شد.


نظرات

آخرین اخبار
روسیه خطاب به آمریکا و اسرائیل: جنگ را متوقف کنید
فعال سیاسی آلمانی: صدراعظم آلمان شهامت «نه» گفتن به آمریکا را ندارد
بقائی: بی‌تفاوتی اروپا در برابر تجاوز چیزی کمتر از مشارکت نیست
عراقچی: سکوت یونسکو در قبال حمله اسراییل به آثار تاریخی ایران غیرقابل قبول است
عارف: استانداران، حامی تمام‌عیار تجمعات مردمی بیعت باشند
اولین پیام آیت الله سید مجتبی خامنه ای تا دقایقی دیگر منتشر می شود
یک تیم خرابکار دیگر در کرمان منهدم شد
وزیر خارجه: محسن چاوشی با اثر جدیدش «صدای ایران سرافراز» شد
ترخیص بیش از 92 هزار تن کالای اساسی از گمرکات در 24 ساعت گذشته
سخنگوی وزارت صمت: فرایند واردات خودرو طبق تعهدات در حال انجام است
شکاف قیمت دلار رسمی و آزاد به کمتر از 4 هزار تومان کاهش یافت
افزایش سقف برداشت خودپردازها به پنج میلیون ریال
هشدار سازمان جهانی بهداشت درباره فروپاشی خدمات درمانی در خاورمیانه
کاهش مصرف بنزین تهران به یک سوم با همراهی مردم
معاون وزیر راه: برنامه‌ریزی برای بازسازی واحدهای خسارت‌دیده در حال انجام است
جریمه تاخیر در بازپرداخت وام‌های بانکی بخشیده می‌شود
آسیب به 229 نقطه از برق تهران
تصادف رانندگی در پارس‌آباد سه کشته برجا گذاشت
موج 41 عملیات وعده صادق4 / شلیک موشک‌های سنگین خرمشهر،قدر،خیبرشکن و فتاح
قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 21 اسفند 1404+ جدول
کشورهای اسلامی سدی محکم در برابر هژمونی آمریکایی-اسرائیلی ایجاد کنند
گزارش رسانه‌های صهیونیستی از سنگین‌ترین حملات موشکی حزب الله
آخرین اخبارازحملات آمریکایی-صهیونیستی به تهران وشهرهای کشور/حمله به بیمارستان بوستان اهواز
راهکار سه گانه پاکستان برای برون رفت از بحران خاورمیانه
طوفان قیمت بلیت هواپیما در آسیا
سرشبکه موساد در خرم‌آباد دستگیر شد
قالیباف: درصورت تعدی به جزایر، خون اشغالگران را جاری خواهیم کرد
نورویدیو | چرا واشنگتن از ادعاهای اولیه در مورد تنگه هرمز عقب نشست؟
استاندار تهران: حمل‌ونقل عمومی رایگان شد
سقف کارت به کارت خودپردازهای بانک ملی 100 میلیون تومان شد
رویترز: بنزین، برگ برنده ترامپ را سوزاند
افزایش بودجه نظامی کشور در دستور کار مجلس
قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه 21 اسفند 1404 + جدول
شهادت 2 دانش آموز در تبریز
تمهیدات فعالیت بورس در هفته آینده، اندیشیده شد
قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز پنجشنبه 21 اسفند 1404 + جدول
یادآوری بقایی به مردم آمریکا: اسرائیل شما را به جنگ با ایران کشاند
حمید هیراد درگذشت
تحلیلگر سیا: ایران با انهدام رادارهای ارتش آمریکا، چشمان آن را نابینا کرده است
آلمان در سمت اشتباه تاریخ ایستاده است
«زیاد النخاله» خطاب به رهبر انقلاب: ملت‌های آزاده در کنار شما هستند
11 شهید و 32 زخمی در جریان حملات جدید رژیم صهیونیستی به لبنان
بهای نفت از مرز 100 دلار گذشت؛ تنش در خلیج فارس و تداوم حملات هوایی
قطع برق در برخی مناطق کویت پس از حملات پهپادی
چرا به پیروزی خود اطمینان داریم ؟
غریب آبادی:‌ حمله به یک کشور مستقل، تجاوز عریان است
رئیس قوه قضاییه: مردم با حضور در خیابان‌ها دشمن را ناامید کردند
بقائی: ایران درس فراموش‌نشدنی به دشمن خواهد داد
بازگشایی محدود سینماها از جمعه
گسترش کم‌سابقه شبکه کالابرگ؛ بیش از 500 هزار فروشگاه به طرح پیوستند