×
سیاسی
شناسه خبر : 223100
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/02/17 ساعت 08:57
مذاکره با موضع روشن

رامین مهمانپرست

مذاکره با موضع روشن

همان‌طور که قبل از شروع دور اول مذاکرات اشاره شد، موضع طرف ایرانی کاملا مشخص است و چهارچوب‌هایی که آماده‌ایم براساس آنها وارد مذاکره شویم نیز مشخص بوده و هیچ موضوع پنهانی در آن موجود نیست.

نورنیوز-گروه سیاسی:   آنچه مسلم است این‌که ما دانش هسته‌ای را برای اهداف صلح‌آمیز در نظر داریم و برای پیشرفت درحوزه‌های کشاورزی، انرژی، پزشکی و صنعت به آن نیازمندیم. بنابراین هرگونه تلاش برای محدود کردن بهره‌برداری‌ صلح‌آمیز ما از دانش هسته‎ای قطعا قابل پذیرش نیست.

البته تیم مذاکره‌کننده می‌تواند درباره درجه غنی‌سازی در مقابل رفع تحریم‌ها انعطاف نشان دهد اما تعطیلی کامل فعالیت‌های غنی‌سازی یا این‌که سوخت موردنیاز ازکشورهای دیگر دراختیار ما قرارگیرد، به دلیل آن‌که کشورهای غربی نشان داده‌اند قابل اعتماد نیستندبه هیچ‌وجه قابل قبول نخواهد بود.

پیشتربرای رآکتورتحقیقاتی تهران به سوخت ۲۰درصدی نیاز داشتیم و طبق معاهده NPT سازمان بین‌المللی انرژی اتمی باید این سوخت را در اختیار ما می‎گذاشت. قبلا دو بار سوخت ۲۰درصدی را در اختیار ما قرار داده بودند ولی وقتی مسائل سیاسی وارد قضیه شد و آژانس در قبال آن رفتار سیاسی از خود نشان داد جلوی انتقال این سوخت را گرفتند. همه مطلع بودند که این رآکتور تحقیقاتی پیش از انقلاب با حمایت آمریکا ایجاد شده و محصولات آن برای موضوعات پزشکی - به‌ویژه درمان بیماری‎هایی که مردم دربحث سرطان با آن درگیر بودند - مورداستفاده قرارمی‌گرفت.

بااین حال جلوی انتقال سوخت ۲۰درصدی گرفته شد.درآن زمان این محدودیت، دانشمندان جوان ما را مجبور کرد خودشان برای غنی‎سازی ۲۰درصدی اقدام کنند.بنابراین کشورهای غربی و آژانس امتحان خود را به‌خوبی پس ندادند طوری‌که شرط‌گذاری آنها بر توقف غنی‎سازی ما با عنوان ارائه سوخت مورد نیاز از خارج قابل اطمینان باشد.

زمانی‌که خودمان توانایی غنی‎سازی داریم حتما آن را انجام خواهیم داد و به هیچ‌وجه وعده‌هایی را که کشورهای غربی متخلف می‎دهند و ثابت شده به هیچ قانونی پایبند نیستند نمی‎پذیریم. مسأله هسته‎ای ایران کاملا روشن است.

اگر طرف مقابل واقعا نگرانی‌هایی درباره فعالیت‌های هسته‎ای نظامی داشته و ‌دنبال رفع این نگرانی ازطریق تفاهم باشد، تیم مذاکره‌کننده ایران همراه کارشناسان فنی آمادگی دارد فرمولی را طراحی کند که این نگرانی‌ها برطرف شود. در مقابل باید راجع به رفع تحریم‎ها تضمین‌هایی داده شود. اگر قرار باشد بحث‌های دیگری جدا از موضوعات هسته‎ای مطرح شود، باید بگوییم مواضع کشورمان از ابتدا مشخص بوده و شروط ظالمانه به هیچ عنوان پذیرفته نخواهد شد.

 نه موضوع موشکی، نه فعالیت‌های پهپادی و نه قدرت دفاعی کشور قابل مذاکره نیست. این مسأله محدود به کشورهای منطقه غرب آسیا خواهد بود و کشورهای خارج از این منطقه نمی‎توانند دخالتی در آن داشته باشند. بنابراین مواضع ما از ابتدا روشن بوده و تاکنون سه دور مذاکره انجام شده، چهارچوب‌هایی مورد گفت‌وگو قرار گرفته و دو طرف از روند مذاکره راضی بوده‌اند.

 ادامه موفقیت این جریان به عملکرد طرف آمریکایی بستگی دارد. اگر واشنگتن دنبال رسیدن به تفاهمی باشد که منافع طرفین را تأمین کند، مسیر مذاکرات برای رسیدن به یک چهارچوب منطقی از موضع برابر باز خواهد بود ولی اگر کسانی بتوانند بر تصمیم‎گیری‎های مقامات آمریکایی تأثیر بگذارند یا سیاستمداران واشنگتن رفتارهای متناقض و خواسته‌های غیرمنطقی داشته باشند، آنها از مسیر رسیدن تفاهم با کشور ما دور خواهند شد. 


نظرات

آخرین اخبار
فیبا درباره پیروزی ایران مقابل اردن چه نوشت؟
فشار نمایندگان انگلیس برای تحریم نتانیاهو و وزیر دادگستری اسرائیل
پزشکیان: همکاری‌های راهبردی ایران و روسیه باید شتاب بگیرد
سرمربی مستعفی کره جنوبی پنهانی از کشور خارج شد!
احتمال تغییر ساعت مسابقه انگلیس و مکزیک
5 هزار خانواده تهرانی به پویش «هر خانه یک موکب» پیوستند
مدودف: روسیه در سوگ رهبر شهید کنار ملت ایران است
ترافیک سنگین در جاده کندوان؛ تردد همچنان دوطرفه است
دفتر نتانیاهو: دیدار با ترامپ در دستور کار است
برتری مصر مقابل استرالیا در نیمه اول
حریق جزئی در چهلستون اصفهان بدون خسارت مهار شد
پاسخ قالیباف به گزافه‌گویی ترامپ علیه مردم ایران
عراقچی میزبان نماینده ویژه نامیبیا در تهران شد
نکات مهم برای زائران و عزاداران آیین وداع رهبر شهید
راه اندازی بانک خون در مراکز درمانی مستقر در مصلی
عراقچی: رهبر شهید انقلاب همواره ایران را عزیز، سربلند و باصلابت می‌خواستند
پیام سخنگوی وزارت امور خارجه در فراق آقای شهید ایران
نقشه زائرشهرهای تهران برای اسکان زائران در مراسم امام شهید
پیش‌بینی 14 زائرسرای بزرگ در مبادی اصلی ورود به تهران
تهدید آمریکا علیه کشورها درباره مراسم ادای احترام به امام شهید
واکنش اندیشمند الجزایری به شهادت نوه امام شهید اسلام
پوستج‌اوغلو سرمربی النصر شد
قضاوت دیدار بزرگ جام جهانی به فغانی رسید
دیدار وزیر خارجه قزاقستان با وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران
پزشکیان با سران کدام کشورهای حاضر در تهران دیدار کرد؟
تأکید تهران و اسلام‌آباد بر گسترش همکاری‌های دفاعی
تمام ظرفیت‌های امدادی کشور در آماده‌باش مراسم وداع
اختلاف برلین و واشنگتن بر سر هزینه‌های دفاعی ناتو
هشدار شدید یمن به عربستان؛ پاسخ قاطع در راه است
انهدام تیم تروریستی در تفتان؛ 2 تروریست کشته شدند
پزشکیان: تدبیر اقلیم کردستان توطئه‌ها در مرزهای غربی ما را خنثی کرد
فرمانده ارتش پاکستان با عراقچی دیدار کرد
شایعه درگذشت عطاالله مهاجرانی تکذیب شد
پرواز تهران–صنعا پس از 10 سال انجام شد
توسعه همکاری‌های اقتصادی و ترانزیتی ایران و ازبکستان باید شتاب بگیرد
دعوت ولایتی از مردم و جبهه مقاومت برای حضور در تشییع و وداع رهبر شهید
نبض جام | ویژه برنامه روزانه نورنیوز برای جام جهانی 2026 / قسمت بیست و پنجم
اسرائیل ترور مقامات ایرانی را تکذیب کرد
رسانه صهیونیستی: قدرت نظامی مصر اسرائیل را نگران کرده است
قیمت طلا و سکه امروز 12 تیر 1405
پیکر شهید مصباح‌الهدی باقری‌کنی تشییع شد
قیمت خودرو در بازار آزاد امروز جمعه 12 تیر 1405 + جدول
تشییع رهبر شهید رقبای منطقه را کنار هم نشاند
مجموعه نمایشی «دیدار» روی آنتن شبکه یک می‌رود
رسانه آمریکایی: اروپا با پرداخت عوارض تنگه هرمز کنار آمد
7 خواننده مطرح با آلبوم «بدرقه» برای رهبر شهید ایران خواندند
جودت یلماز: ملت ترکیه در غم و اندوه ملت ایران شریک است
رهبر شهید تمدن ساز
چه رازی جهان را به تهران کشاند؟
سامانه 137 پلاس برای مراسم تشییع رهبر شهید فعال شد