×
اجتماعی
شناسه خبر : 223099
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/02/17 ساعت 08:52
زندگی در چیستان

کامبیز نوروزی

زندگی در چیستان

آیا علل و عوامل فاجعه بندر شهید رجایی مشخص خواهند شد؟ آیا کسانی که با خطاهای خود، قصور یا تقصیر، موجب چنین رخداد دهشتناکی شدند، تنبیه می‌شوند؟ آیا شیوه‌های مدیریتی که این حادثه بر زمینه آنها تولید شد، اصلاح می‌شوند؟

نورنیوز-گروه اجتماعی :  آیا علل و عوامل فاجعه بندر شهید رجایی مشخص خواهند شد؟ آیا کسانی که با خطاهای خود، قصور یا تقصیر، موجب چنین رخداد دهشتناکی شدند، تنبیه می‌شوند؟ آیا شیوه‌های مدیریتی که این حادثه بر زمینه آنها تولید شد، اصلاح می‌شوند؟ آیا به مردم گزارش تحقیقی دقیق و واقعی درباره علل و عوامل و آثار و خسارات جانی و مالی این حادثه داده می‌شود؟ در زندگی اجتماعی قانون از طریق برقراری نظم دو کار انجام می‌دهد؛ اول اینکه نمی‌گذارد مشکلی پیش بیاید. دوم اینکه اگر مسئله‌ای پیش آمد، قانون پاسخ آن را می‌یابد و حلش می‌کند.
 

ولی این اتفاق وقتی می‌افتد که قانون درست باشد و درست هم اجرا شود.

قانون درست نباشد یا درست اجرا نشود، هر مسئله‌ای که پیش آید، مسئله باقی می‌ماند. می‌شود یک چیستان.

در وضعیت چیستان همه چیز شکل چیستانی پیدا می‌کند. اصلا زندگی می‌شود یک چیستان. صبح که بلند می‌شوید، قیمت‌ها چگونه خواهند بود؟ آیا امروز برق خواهید داشت که بتوانید کارتان را انجام دهید؟ آیا در خیابان کسی جلوی شما را خواهد گرفت یا پیامکی به شما خواهد رسید که لباس‌تان اشکال دارد؟ آیا می‌گذارند کنسرت یا جشنواره‌ای که می‌خواهید بروید، برگزار شود؟

آیا می‌توانید از عهده اجاره‌خانه برای سال جدید برآیید؟ خیلی از این چیستان‌ها زندگی روزمره ما را در خود غرق کرده‌اند. می‌شویم مثل آدمی که سخت‌ترین چیستان‌ها را جلوی رویش گذاشته باشند، هاج و واج می‌مانیم. این چیستان‌ها در این سطح محدود نمی‌مانند. در مسائل بسیار بزرگ‌تر و مهم‌تر که همه کشور را در بر می‌گیرند، چیستان‌ها بسیارند.

چیستان‌هایی که بی‌پاسخ می‌مانند و کسی هم جواب‌دادن به آنها را گردن نمی‌گیرد. چرا؟ چون قانون هیچ اهمیتی ندارد. آنچه مهم است، منافع صاحبان قدرت است که به خاطرش هر قاعده اخلاقی و حقوقی قابل زیر پا گذاشتن است.

قیمت ارز و طلا مرتبا افزایش پیدا می‌کند. هلیکوپتر بلندترین مقام اجرائی کشور سقوط می‌کند. یک کشتی به نام سانچی غرق می‌شود. عده‌ای جمع می‌شوند و به زور می‌خواهند جلوی اجرای یک جشنواره رسمی را بگیرند. میزان تولید برق به حدی کاهش یافته ‌‌که قطعی مستمر را ناگزیر کرده است. شرکت یک نفر که به دلیل فساد مالی محکوم شده بود، حالا با وزارت راه و شهرسازی قراردادی چند هزار میلیاردی منعقد می‌کند. به شکل ناشناخته‌ای پیامک‌های پوشش، دوباره ارسال می‌شوند و... . چیستی و چرایی کدام‌یک از این وقایع مهم روشن شد؟

این چیستان‌ها را چه کسی یا چه سازمانی پاسخ داد‌ و حل کرد‌؟ چه افراد یا سازمان‌هایی در چه دورانی خطا کرده‌اند یا می‌کنند که نتیجه‌اش می‌شود این قبیل وقایعی که کشور و مردم را به دردسر انداخته است؟ هیچ‌کس نمی‌گوید. و چیستان‌ها ادامه دارند... . حالا فاجعه‌ای رخ داده است که در آن ده‌ها جان عزیز از بین رفت. صدها نفر دچار آسیب‌های جدی جسمی شدند. اموال بی‌اندازه‌ای از بین رفتند. چرا؟

این جدیدترین چیستانی است که پیش‌رو است. پاسخ این چیستان زمانی داده می‌شود که در یک گزارش تحقیقی دقیق و درست‌کارانه بگویند علل و عوامل این انفجار چه بوده است؟ کدام سازمان‌ها و دستگاه‌های دولتی و غیردولتی در بروز این فاجعه نقش داشتند؟ مدیرانی که با قصور و تقصیر خود اسباب فاجعه را فراهم کردند، در هر سطحی که هستند، چه کسانی بوده‌اند؟

مسئولیت حقوقی برعهده کدام دستگاه‌ها و چه افرادی است؟ تنبیه آنها چه بوده است؟ آیا این مدیران بنا بر سنت قدیمی و خطای همیشگی در جاهای مختلف کشور برای غصب سمت‌های دولتی قرار است ادامه دهند؟ ممکن است بگویند مسئله فردی نیست، بلکه شرایط و شیوه‌های اداری و تشکیلاتی مشکل‌ساز است.

سخنی زیبا ولی فریب‌آمیز است. درست است که شیوه‌ها باید اصلاح شوند، ولی مسئله دقیقا همین نظام مدیریتی است که براساس رانت عمل می‌کند و به جای عمل در راستای اجرای درست قانون به عمل برای جلب منافع خود و هم‌مسلکان‌شان رفتار می‌کنند. 

دقیقا همین حلقه‌های فرقه‌ای‌اند که مانع از آشکار‌شدن حقیقت و افشای بی‌لیاقتی برخی مدیران می‌شوند.

مسئولیت ارائه چنین گزارشی تماما بر‌عهده دولت و آقای پزشکیان به‌عنوان رئیس‌جمهور است. هرچند نمی‌توان چندان خوش‌بین بود که گزارشی منتشر شود که حقایق را آشکار کند. میل به پنهان‌کاری در ایران نهادینه شده است.

جامعه با پاسخ به پرسش‌ها و حل‌کردن چیستان‌هاست که جلو می‌رود. در شرایط بی‌قانونی که نظم حقوقی قربانی منافع افراد و جریان‌ها شده است، چیستان‌های حل‌نشده جز به علف‌های هرز فساد، به چیز دیگری اجازه رشد نمی‌دهند.


نظرات

آخرین اخبار
شانس 2 طلا و یک برنز تیم محمد بنا در کشتی فرنگی قهرمانی اروپا
میدری: الگوهای موفق اقتصادی استان‌ها در سراسر کشور اجرا می شود
مقام مسئول در مجلس: نظر مشاوران رئیس لزوما اعلام موضع رئیس مجلس نیست
واکنش نخست وزیر پاکستان به تمدید آتش‌بس از سوی ترامپ
رسانه‌های عبری: تمدید آتش‌بس با ایران «هدیه» ترامپ به نتانیاهو و اسرائیل است
در صورت هر گونه اقدام علیه ایران، آماده هجوم به اهداف از پیش تعیین شده هستیم
هشدار جنبش نجباء؛ نبرد آینده متفاوت خواهد بود
اعلام نرخ جدید عوارض واردات گوشت قرمز
نرخ خرید گندم 48 هزار و500 تومان تعیین شد
وزیر آموزش و پرورش: مدارس همچنان غیر حضوری است
ترامپ آتش بس با ایران را تمدید کرد
ایران: حمله به کشتی «توسکا» نقض صریح و اساسی آتش‌بس 8 آوریل است
کشتی‌گیر ترک رکورد زد
حاجی‌بابایی: مذاکره در سایه تهدید امکان‌پذیر نیست
پاسخ موشکی حزب‌الله به نقض آتش‌بس توسط رژیم صهیونیستی
کشف استارلینک در یک واحد تجاری در تهران
ایروانی تاکید کرد: لغو محاصره دریایی شرط آغاز مجدد مذاکرات است
بیرانوند: به‌دلیل علاقه شخصی در تجمعات شبانه شرکت می‌کنم
تاکید ولید جنبلاط بر بازگشت به توافق آتش‌بس با فرمول جدید
قیام علیه استبداد رسانه‌ای جهان، از تونل‌های غزه تا انیمیشن‌های لگویی
مرور وضعیت پرسپولیس در جلسه آنلاین اوسمار و حدادی
تنگه هرمز برگ برنده اصلی ایران در مذاکرات با آمریکا
سفارت ایران در اتریش: اظهارات جدید اتحادیه اروپا رقت‌انگیز است
افزایش بی‌سابقه قیمت برق در آمریکا
سی ان ان: ذخایر موشکی ارتش آمریکا در جنگ علیه ایران کاهش یافته است
سردار موسوی: اگر از کشورهای همسایه به ایران حمله شود باید با تولید نفت خداحافظی کنند
آیا ژاپن به ابزار جدید آمریکا در بحران‌ها تبدیل می‌شود؟
تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران
شکستن محاصره دریایی آمریکا از سوی 34 نفتکش مرتبط با ایران
ارتش لبنان: خاک لبنان را پس می گیریم
عراقچی: ایران می‌داند چگونه با محدودیت‌ها مقابله و از خود دفاع کند
اذعان ترامپ به نگرانی از متغیر «زمان» به نفع ایران
شرط هیات ایرانی برای رفتن به اسلام آباد چیست؟
راهزنی دریایی دوباره ارتش تروریستی آمریکا در اقیانوس
تأکید پزشکیان بر حکمرانی محلی؛ مساجد محور سازماندهی اجتماعی
جزئیات جدیدی از زمان اجرای مرحله سوم متناسب سازی حقوق بازنشستگان
ماجرای اعدام 8 زن ایرانی چه بود؟
تمرینات تیم فوتبال استقلال تعطیل شد
قیمت نفت برنت صعودی شد
اتحادیه اروپا: برگزاری دور دوم مذاکرات اسلام‌آباد ضروری است
عکس های منتخب ایران، سه شنبه 1 اردیبهشت 1405
برپایی دومین تمرین تاکتیکی ملی‌پوشان زیر نظر قلعه‌نویی
پنیر سر تله موش رایگان است اما مرگبار!
بقائی: تاکنون تصمیمی برای حضور در مذاکرات اسلام‌آباد گرفته نشده است
پیام رهبر انقلاب به اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم
چین: ادعای آمریکا دروغ است
خلافی 350 میلیونی یک پژو 405 در ابهر!
پکن: زیاده خواهی آمریکا علت اصلی بن بست در مذاکرات با ایران است
واکنش بی‌ادبانه ترامپ به جدایی تیم کوک از شرکت اپل
افزایش حقوق در برخی واحدها توافقی شد+ جزئیات