×
اجتماعی
شناسه خبر : 222722
تاریخ انتشار :

نورنیوز ضرورت بازنگری در نظام سهمیه‌ها برای پذیرش دانشجو را بررسی می‌کند

از کنکور سخت‌تر،‌ سهمیه‌هاست!

در نظام کنکور و پذیرش دانشجوی ایران، سهمیه‌ها عنصری مهم هستند که با هدف جبران نابرابری‌های مختلف،‌ سال‌هاست اعمال می‌شوند. اما آنچه در عمل اتفاق افتاده، به تدریج نظام سهمیه‌ها را از یک ابزار «عدالت‌محور» به یک «منشأ نابرابری ثانویه» تبدیل کرده است. امروز بیش از هر زمان دیگر، نیازمند بازنگری اصولی، علمی و شفاف در ساختار سهمیه‌های کنکور هستیم.

نورنیوز-گروه اجتماعی:   نظام کنکور و پذیرش دانشجو در ایران یکی از پیچیده‌ترین و پرچالش‌ترین نظام‌های آموزشی در دنیاست. از جمله عناصر کلیدی در این نظام، سهمیه‌ها هستند که طی سالیان متمادی، با هدف جبران نابرابری‌های اجتماعی، فرهنگی، جغرافیایی و ارزشی و انقلابی اعمال شده‌اند. اما آنچه در عمل اتفاق افتاده، به تدریج نظام سهمیه‌ها را از یک ابزار «عدالت‌محور» به یک «منشأ نابرابری ثانویه» تبدیل کرده است. امروز بیش از هر زمان دیگر، نیازمند بازنگری اصولی، علمی و شفاف در ساختار سهمیه‌های کنکور هستیم.
نظام کنونی سهمیه‌ها نه‌تنها موجب نارضایتی علمی، بلکه موجد پیامدهای اجتماعی خطرناک است. افزایش حس بی‌عدالتی، کاهش سرمایه اجتماعی، افت اعتماد عمومی به نهادهای آموزشی، و حتی دامن زدن به تعارضات طبقاتی از جمله نتایج جانبی این سیاست‌ها هستند.

از سوی دیگر، داوطلبانی که با استفاده از سهمیه وارد رشته‌های حساس و تخصصی می‌شوند، در معرض فشار روانی بالایی هستند؛ زیرا همواره در معرض قضاوت همکلاسی‌ها و جامعه قرار دارند. در نتیجه، کیفیت آموزش و حتی سطح خدمات تخصصی در آینده ممکن است با تهدید مواجه شود.


سهمیه‌ها؛ از ابزار عدالت تا بستر تبعیض

  طبق آمار موجود، حدود ۳ درصد از داوطلبان دارای سهمیه ایثارگران ۲۵ درصدی و حدود ۱۰ درصد دارای سهمیه ایثارگران ۵ درصدی هستند. سهمیه‌ها احتمالا در آغاز با نیت عدالت‌محورانه طراحی شدند؛ جبران عقب‌ماندگی مناطق محروم، حمایت از خانواده‌های ایثارگر، و توجه به شرایط خاص جسمی یا اجتماعی برخی داوطلبان، از جمله اهداف اولیه این سیاست‌ها بود. اما در دهه‌های اخیر، گسترش بی‌ضابطه و بعضاً نامتناسب سهمیه‌ها، عملاً موجب نقض عدالت آموزشی و البته باعث نارضایتی‌های گسترده شده است.

آمارهایی به نقل از برخی مسئولان و کارشناسان ارائه شده که نشان می‌دهند در برخی رشته‌های پرمتقاضی، مانند پزشکی، داروسازی، و مهندسی، چیزی در حد ۶۰ درصد ظرفیت پذیرش به انواع سهمیه‌ها اختصاص می‌یابد. این موضوع نه‌تنها شانس داوطلبان بدون سهمیه را به‌شدت کاهش می‌دهد، بلکه موجب افت انگیزه، سرخوردگی و احساس بی‌عدالتی در میان جمع وسیعی از نخبگان علمی کشور شده است. با اینکه هدف اولیه سهمیه‌ها حمایت از اقشار خاص بوده، در عمل به عاملی برای بازتولید تبعیض تبدیل شده‌اند.

در عین حال،‌ یکی از انتقادات جدی به نظام سهمیه‌ها، عدم ارزیابی و پایش اثربخشی آن‌هاست. برای مثال، مشخص نیست که سهمیه‌های مناطق محروم تا چه اندازه موجب توانمندسازی نخبگان محلی شده‌اند و آیا این افراد پس از فارغ‌التحصیلی به مناطق خود بازگشته‌اند یا نه. همچنین، نظام سهمیه‌های ایثارگری که در ابتدا محدود به فرزندان شهدا و جانبازان بود، اکنون چه بسا به صورت گسترده‌ای به بستگان درجه دو و سه نیز تسری یافته است؛ در حالی که مبنای علمی یا منطقی روشنی برای این گسترش وجود ندارد.

افزون بر این، سهمیه‌های متعدد منجر به پیچیدگی بیش از حد فرآیند سنجش و پذیرش شده‌اند. حتی مسئولان سازمان سنجش نیز در سال‌های اخیر به وجود ناهماهنگی و عدم شفافیت در اجرای سهمیه‌ها اذعان کرده‌اند. در نتیجه، اعتماد عمومی به نظام پذیرش دانشجو به‌شدت کاهش یافته و کنکور، به‌جای سنجش توانمندی علمی، بیشتر به رقابتی ناعادلانه میان گروه‌های برخوردار از سهمیه‌های خاص بدل شده است.


عدالت آموزشی، نه برابری عددی

در ادبیات علمی و سیاسی، عدالت با برابری یکی نیست. عدالت آموزشی به معنای فراهم آوردن فرصت‌های برابر برای رشد و پیشرفت افراد با توجه به شرایط واقعی زندگی آن‌هاست. در این معنا، مداخله‌های اصلاحی از جمله سهمیه‌بندی می‌تواند مشروع باشد؛ اما به شرطی که هدف آن «برابرسازی فرصت‌ها» باشد، نه «برابرسازی نتایج». نظام سهمیه‌ای فعلی به دلیل تمرکز بر نتیجه (یعنی پذیرش نهایی در دانشگاه) و بی‌توجهی به زمینه‌ها (نظیر کیفیت آموزش پیشین، خدمات حمایتی، مشاوره تحصیلی و...) عملاً از مسیر عدالت فاصله گرفته است.

بازنگری در سهمیه‌ها باید با هدف «توانمندسازی ساختاری» انجام شود، نه صرفاً دادن امتیاز در مرحله پایانی رقابت. برای مثال، اگر هدف کمک به مناطق محروم است، سرمایه‌گذاری در آموزش عمومی، ارتقای سطح مدارس، و حمایت‌های اجتماعی می‌تواند به‌مراتب اثربخش‌تر از اختصاص سهمیه در کنکور باشد.
در ماه‌های اخیر، مقامات عالی‌رتبه کشور نیز بر لزوم بازنگری در نظام سهمیه‌های کنکور تأکید کرده‌اند.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، حسین سیمایی صراف، به تازگی گفته است: «هدف از ایجاد سهمیه‌های کنکور، تأمین عدالت بوده است. با وجود این، مجموع سهمیه‌هایی که تاکنون بوده باعث نارضایتی شده و عملاً منتهی به ناعدالتی شده است.» وی همچنین تأکید کرده که پس از چند دهه از ایجاد این سهمیه‌ها و در ادامه شکل‌گیری سهمیه‌های جدید، لازم است یک بازنگری انجام شود.

مسعود پزشکیان، رئیس جمهور نیز به‌عنوان رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی، اوایل مهرماه سال گذشته و در حالی که هنوز زمان زیادی از حضورش در سمت ریاست جمهوری نگذشته بود، ماده واحده بازنگری و اصلاح سهمیه‌های کنکور را ابلاغ کرد و برای آن یک ضرب‌الاجل سه‌ماهه تعیین نمود.

  
پیشنهادهایی برای اصلاح نظام سهمیه‌ها

برای اصلاح نظام سهمیه‌ها، باید یک فرآیند چندمرحله‌ای، علمی و شفاف طی شود:

۱. بازبینی قانونی: همه قوانین مرتبط با سهمیه‌ها (اعم از قانون جامع ایثارگری، سهمیه مناطق، سهمیه بومی، و...) باید در یک چارچوب هماهنگ تجمیع و بازنویسی شوند.

۲. محدودسازی و هدف‌گذاری دقیق:  سهمیه‌ها باید فقط در حوزه‌هایی اعمال شوند که واقعاً نابرابری ساختاری وجود دارد، و آن هم با سقف‌های محدود و دوره‌ای.

۳. پایش اثربخشی:‌ باید یک نظام پایش مستمر برای ارزیابی تأثیر واقعی سهمیه‌ها در تحقق عدالت آموزشی تعریف شود. گزارش‌های دوره‌ای باید در اختیار افکار عمومی قرار گیرد.

۴. تقویت فرصت‌های پیش از کنکور:  با سرمایه‌گذاری در آموزش پایه، مشاوره تحصیلی، بورسیه‌های تحصیلی و دسترسی عادلانه به منابع آموزشی، می‌توان نابرابری‌ها را در مرحله شکل‌گیری استعدادها کاهش داد.

۵. افزایش شفافیت: اطلاعات مربوط به سهمیه‌ها، تعداد پذیرفته‌شدگان با هر نوع سهمیه، و مبنای قانونی هر نوع امتیاز باید به صورت عمومی منتشر شود تا امکان نظارت اجتماعی فراهم شود.

با توجه به این آمار و تحلیل‌ها، بازنگری در نظام سهمیه‌های کنکور امری ضروری است تا عدالت آموزشی به‌طور واقعی تحقق یابد و فرصت‌های برابر برای تمامی داوطلبان فراهم شود.
 


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
ترامپ: ایران حق غنی‌سازی اورانیوم ندارد
وزیر نفت: امکان قاطی شدن آب و بنزین در جایگاه‌ها وجود ندارد
سخنگوی دولت: تعطیلی یک‌هفته‌ای تابستانه در دست بررسی است
پیاتزا 25 والیبالیست را به اردوی تیم ملی دعوت کرد
انتقاد بازیگر «بازی تاج‌وتخت» از سکوت هالیوود در برابر کشتار در غزه
167 کیلوگرم شمش طلا در مرکز مبادله معامله شد
استاندار تهران: تعویض کاهنده‌ها با هزینه بسیار محدود در اختیار شهروندان قرار می گیرد
کمک‌های هوایی به غزه یا مهندسی گرسنگی؟
آلودگی در مرز قرمز؛ هوای تهران برای همه ناسالم شد
بقایی حمله رژیم صهیونیستی به کشتی «حنظله» را محکوم کرد
پزشکیان:اگر مسئولی اشتباهی کرد کمک کنیم آن را رفع کند و پرونده‌سازی نکنیم
وزیر جهاد کشاورزی: قیمت برنج داخلی به‌زودی متعادل می‌شود
رئیس سازمان اطلاعات سپاه: امنیت کشور در شرایط خوبی قرار دارد
فاجعه در بزرگراه پاکستان؛ واژگونی مرگبار اتوبوس در پنجاب
فداکاری در دل شب؛ ناجی‌ای که برای نجات 6 نفر جان باخت
کمبود نیروی کار ماهر؛ مهم‌ترین چالش صنعت کشور از نگاه کارفرمایان
نتانیاهو: اجازه ورود کامل کمک به غزه را نمی‌دهیم
انتقال پایتخت به سواحل جنوبی مخاطرات امنیتی ندارد
خروج ایران از NPT در واکنش به فعال‌سازی مکانیسم ماشه
برنامه کامل هفته‌های اول تا پانزدهم نیم‌فصل اول اعلام شد
خلافِ واقع!
استقلال و پرسپولیس مهرماه به ورزشگاه آزادی بازمی‌گردند
جهش فناوری در ایران؛ ساخت بازوی رباتیک فایبرکربنی برای صنعت خودرو
سودجویان در کمین‌اند؛ ارز و سیم‌کارت را فقط از مراکز مجاز تهیه کنید
رسانه ژاپنی: «زاهدی» کلید تقویت خط حمله «توکیو وردی» است
بارسلونا با پیروزی 3-1 گام نخست خود را محکم برداشت
ثبت احوال بدون مراجعه حضوری گواهی انحصار وراثت صادر می‌کند
راه اندازی مسیر دریایی خرمشهر-بصره برای زائران اربعین
دیلی تلگراف خبر داد: آتش‌بس در غزه تعارض آشکار دیدار ترامپ و استارمر
4 دلار میزان تخفیف نفتی ایران به چین
قانون‌گذاری برای سکوت یا مقابله با اخبار جعلی؟
نورویدئو | چهل روز گذشت
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: ارتباطات پایدار از ایران تا کربلا تامین می‌شود
حمله نظامیان صهیونیست به کشتی حنظله/حنظله چیست؟/جهاد اسلامی اقدام اسرائیل را محکوم کرد
محور هراز سه شب متوالی بسته می‌شود
قیمت خودرو امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از وعده پایان جنگ ها تا بمب‌های رادارگریز؛ تناقض بزرگ سیاست ترامپ
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 5 مرداد 1404
ناگفته‌های جنگ 12 روزه از زبان وزیر امور خارجه ایران
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از عفو نظام تا بازگشت به ترور؛ بهروز احسانی اسلاملو که امروز اعدام شد کیست؟
آخرین وضعیت پرونده قتل الهه حسین‌نژاد؛ بررسی اتهامات و مراحل قانونی
خشونت در فروشگاه آمریکایی؛ 11 نفر قربانی چاقوکشی شدند
«ابرقویی‌نژاد» پرسپولیسی شد
بورسا در محاصره آتش
نورنما | الگوگیری دختر کوچولو از خانم سحر امامی
تاخیر در اعزام، به مرگ کودک عقرب گزیده منجر شد
ارتش: در خط مقدم دفاع از ملت ایستاده‌ایم
قول رئیس دادگستری سیستان و بلوچستان درباره قطع دست گروهک جیش‌الظلم از منطقه +عکس و فیلم
ابهام استراتژیک در دیپلماسی هسته‌‌‌ای ایران
X
آگهی تبلیغاتی