×
سیاسی
شناسه خبر : 222545
تاریخ انتشار : شنبه 1404/02/13 ساعت 09:10
مذاکرات از «سه» گذشت و بازی شروع شد!

غلامرضا صادقیان

مذاکرات از «سه» گذشت و بازی شروع شد!

ترامپ و چاپلوسان دولتش، صد روز اول دولت را موفق‌ترین صد روز اول یک رهبر در تاریخ می‌دانند. با اینکه درباره اوکراین بدون دستیابی به صلح یک‌هفته‌ای که هدف اصلی بود، و با کناره‌گیری از میانجیگری بین روسیه و اوکراین، فقط توافق معدنی خود را امضا کردند، و معاون‌اول ترامپ گفت که جنگ اوکراین به این زودی‌ها تمام نمی‌شود.

نورنیوز-گروه سیاسی: مذاکرات دور چهارم به تعویق افتاد. هرچند سخنگوی وزارت خارجه امریکا گفته چیزی تأیید نشده بود که بخواهد لغو شود یا به تعویق بیفتد، اما معلوم است که این‌طور‌ها هم نیست. آنچه از امریکا بیرون می‌آید همچنان متناقض و پریشان است.

گفته شد که تعویق مذاکرات تصمیم امریکا بوده تا بر اختلافات حلقه اول رئیس‌جمهور غلبه کنند. در ایران، اما وزارت خارجه بیانیه‌ای داده است که معنای دیگری دارد. همزمان مشاور امنیت ملی کاخ سفید که رویکردی ضدایرانی داشت، برکنار شد، اما وزیر خارجه که او هم ضدایرانی است با حفظ سمت، مشاور امنیت ملی هم شد. او در نخستین اظهارنظر گفت ایران باید نیاز خود به مواد هسته‌ای غنی‌سازی‌شده را وارد کند و بازرسان امریکایی باید بر کار هسته‌ای ایران نظارت کنند.

این هر دو اظهارنظر خلاف جریان مذاکرات است، البته جریانی که بیشتر طرف ایرانی برای ما روایت می‌کند، چون طرف امریکایی ساکت است و فقط رئیس‌جمهورشان چند کلیشه را بعد از هر دور مذاکره تکرار می‌کند که قابل‌تجزیه به مضامین مشخص نیست.

واضح است که وقتی امریکا می‌گوید باید بازرسان امریکایی نظارت کنند، این را برای پروپاگاندای بعد از توافق می‌خواهند تا اعلام کنند ایران را تحت‌کنترل خود گرفته‌ایم، وگرنه می‌توان به آنان گفت همین‌حالا هم بازرسان امریکایی نظارت می‌کنند! مگر بازرسان آژانس چیزی غیر از مأموران شما هستند؟!

از طرفی حمله پسر ترامپ به یک بنیاد راست‌گرا که از فشارحداکثری بر ایران حمایت می‌کند و متهم‌کردن آنان به اینکه چوب لای چرخ توافق با ایران می‌گذارند، در تضاد با رویکرد وزیر خارجه و برخی دیگر از مقامات امریکایی که تضعیف‌کننده مذاکرات است، فهمیده می‌شود.

قبلاً نیز وزیر خارجه روسیه گفته بود امریکا یک پیش‌شرط برای توافق با ایران دارد که توقف حمایت ایران از برخی گروه‌ها در عراق، لبنان و سوریه است. حالا هم اظهارات جدید با توقعات جدید همراه شده است. پس فقط این نیست که بگوییم امریکا بر سر میز مذاکره خوب پسری است و تاکنون حرفی از مسائل غیرهسته‌ای نزده است.

می‌توان این آشفتگی را محصول تعجیل امریکا در کارنامه‌سازی برای صد روز اول دولت دانست، اما بهتر آن است که ایران این همه تناقض را به تجربه‌های قبلی و شواهد جدید گره بزند و جانب احتیاط را رعایت کند. باید یک احتمال هم برای بازی‌بودن کل ماجرا درنظر گرفت. 

ترامپ و چاپلوسان دولتش، صد روز اول دولت را موفق‌ترین صد روز اول یک رهبر در تاریخ می‌دانند. با اینکه درباره اوکراین بدون دستیابی به صلح یک‌هفته‌ای که هدف اصلی بود، و با کناره‌گیری از میانجیگری بین روسیه و اوکراین، فقط توافق معدنی خود را امضا کردند، و معاون‌اول ترامپ گفت که جنگ اوکراین به این زودی‌ها تمام نمی‌شود.

درباره قبضه‌کردن کانادا و پاناما و گرینلند هم اوضاع پیچیده شد. در انتخابات کانادا لیبرال‌ها با شکست محافظه‌کاران به قدرت رسیدند، اما نامزد شکست‌خورده بر همکاری با حزب پیروز برای مقابله با ترامپ تأکید کرد. نخست‌وزیر جدید هم گفت که «ترامپ منابع و کشور ما را می‌خواهد، اما این اتفاق هرگز رخ نخواهد داد.

رابطه قدیمی ما با امریکا به پایان رسیده و هرگز نباید درس‌های خیانت این کشور را فراموش کنیم.» جنگ تعرفه‌ها نیز پیروز قطعی نداشته است و در میدان عملاً امریکا یا آن را به تعویق انداخته یا با دیگران به توافقی متعادل رسیده است. 

در آنچه به ما مربوط می‌شود، نگرانی اصلی آنجاست که مبادا کسانی بخواهند نخستین و مهم‌ترین دستاورد امریکا در صد روز اول، مقابل ایران باشد! اکنون به اینجا رسیده‌ایم که وزارت خارجه در دل مذاکرات علیه تهدید‌ها و تحریم‌های جدید امریکا بیانیه می‌دهد.

وزارت خارجه نوشته ایران پس از نامه ترامپ با رویکردی مبتنی بر حسن‌نیت و به پشتوانه اقتدار و اعتماد ملی، وارد گفت‌وگوی غیرمستقیم با امریکا شد، اما «به هیچ وجه رویکرد‌های مبتنی بر تهدید و فشار را که با هدف ضربه‌زدن به منافع ملی ایران طراحی شده، برنمی‌تابیم و ادامه تحریم‌های غیرقانونی و فشار بر شرکای تجاری و اقتصادی ایران را نشانه دیگری از محق‌بودن ملت ایران در بدگمانی و سوء‌ظن عمیق نسبت به جدیت امریکا در مسیر دیپلماسی می‌دانیم.» این بیانیه نشانه‌ای از همین احتیاط است که وزارت خارجه به آن رسیده و البته می‌بینیم که بیانیه قدری ناامیدکننده است. 

ظاهراً باید ضرب‌المثل قدیمی را که «تا سه نشه بازی نشه» جدی گرفت! امریکا بعد از سه دوره، بازی را شروع کرده یا بهتر بگوییم عیان کرده است. با کسی که بازی می‌کند، باید بازی کرد. هرچند بیشتر کار دنیا بازی و بازیچه است.


نظرات

آخرین اخبار
بورس امروز 31 مرداد 1405 رکورد زد؛ شاخص کل از قله 6 میلیونی عبور کرد
چرا در ایام پیک، سفر با ریلی به یک رویا تبدیل شده است؟
حل مسائل صنعت آب و برق در سایه پژوهش و تجاری‌سازی
روز صنعت دفاعی؛ ایران چگونه با تحریم‌ها قدرت بازدارندگی خود را ساخت؟
شکاف بزرگ بین قدرت خرید و کالابرگ؛ افزایش 23 درصدی کافی است؟
قیمت طلا و سکه امروز شنبه 31 مرداد 1405؛ سکه 6 میلیون تومان گران شد + جدول
ازگوشت چرخ کرده تا اوراق قرضه؛ تاب‌آوری آمریکا به خط قرمز نزدیک شده؟
تیم جدید مهدی طارمی مشخص شد؛ پایان حضور مهاجم ایرانی در فوتبال اروپا
آیا تهدیدهای اقتصادی ترامپ علیه ایران، تنها یک بازی رسانه‌ای است؟
هشدار به سکوهای فروش آنلاین طلا؛ خالی‌فروشی ممنوع
آیا اسرائیل مواضع نظامی ترکیه در قبرس را هدف قرار می‌دهد؟
شکست 2 کشتی‌گیر ایران در قهرمانی جوانان جهان؛ ممیوند و نوری به دردسر افتادند
تصمیم جنجالی سهراب برای کوشکی؛ استقلال با یک تغییر به مصاف سپاهان می‌رود
واکنش قالیباف به تهدیدهای ترامپ علیه شرکای تجاری ایران
عناوین درسی مدارس بین‌الملل تصویب شد
هشدار انتخاباتی ترامپ؛ دموکرات‌ها در صورت پیروزی به دنبال استیضاح من هستند
نورویدئو | از تولید سلاح تا معماری قدرت پایدار؛ راز جهش صنعت دفاعی ایران
ذخایر سدهای تهران چقدر است؟ جزئیات آخرین آمار 5 سد مهم پایتخت
تسهیل عبور نفتکش‌های عراقی از تنگه هرمز؛ گره‌گشایی ایران از بحران حمل‌ونقل بغداد
نوراینفو | چه طلایی برای خرید مناسب‌تر است؟ راهنمای انتخاب طلا برای سرمایه‌گذاری و هدیه
بازگشت مورینیو به رئال مادرید پس از 4830 روز؛ اولین آزمون مقابل اسپانیول
نوزاد دو ماهه ربوده‌شده در تهران پیدا شد؛ دو زن متهمان کودک‌ربایی
پاسخ رسمی بانک مرکزی به شایعات افزایش ذخایر ارزی
تکلیف افزایش مبلغ کالابرگ و تغییر نرخ بنزین مشخص شد
آخرین خبر از نیروهای شرکتی؛ حقوق از ماه آینده چگونه پرداخت می‌شود؟
قیمت دینار عراق امروز شنبه 31 مرداد 1405 + جدول نرخ دینار
سایت عادل فردوسی‌پور رفع فیلتر شد
گرمای شدید اروپا جان هزاران نفر را گرفت
دادستان انتظامی قضات منصوب شد
سردار باقرزاده: خلبانان اسیر ایرانی در قطر به شدت مجروح و بیمار هستند
اولتیماتوم پرسپولیس برای اردلان چه بود؟
تلاش برای جلوگیری از درگیری جدید؛ سوریه چگونه با تهدیدات نتانیاهو برخورد می‌کند؟
فراجا تکذیب کرد؛ سربازی فوتبالیست‌ها فقط در تیم‌های نظامی
جدول قیمت گوشت قرمز امروز شنبه 31 مرداد
سرلشکر صفوی: واکنش ایران به تهدیدها باید پیش‌دستانه، مقتدرانه و محاسبه‌شده باشد
قیمت مرغ امروز شنبه 31 مرداد + جدول
قیمت دلار امروز 31 مرداد 1405؛ دلار وارد کریدور 190 هزار تومان شد
قیمت سکه امروز شنبه 31 مرداد + جدول قیمت سکه امامی
سقوط تاریخی یکی از پرافتخارترین باشگاه‌های فرانسه به دسته ششم
پایان فصل فرمول یک در سایه تنش‌های منطقه‌ ای خاورمیانه
بزرگترین کهکشان با قطر 1.7 میلیون سال نوری کشف شد
تسهیل امور مالی گردشگران و سرمایه‌گذاران خارجی در ایران با کارت‌های ریالی جدید
رقابت برای مسیرهای جدید تجاری؛ آیا قطب شمال جایگزین کانال سوئز می‌شود؟
فاطمه مهاجرانی: توسعه واقعی نباید به قیمت نابودی میراث آیندگان باشد
قیمت گوشت در یک سال تا 160 درصد افزایش یافت
صدای انفجارها در سیریک مربوط به عملیات خنثی‌سازی است
تحریم‌های جدید آمریکا مقدمه بازگشت فاجعه‌بار به استعمار عریان است
عارف: باید مردم را توجیه کنیم که اکنون بخشی از درآمدهای کشور صرف تامین بنزین می‌شود
استراتژی جدید وزیر صمت برای صنایع شمال و جنوب کشور
تبعات هم پیمانی با آمریکا کسری بودجه قطر را 20 برابر کرد