×
بین الملل
شناسه خبر : 222539
تاریخ انتشار : شنبه 1404/02/13 ساعت 08:50
انفجار بودجه‌های نظامی؛ جهان در آستانه جنگی خاموش؟

نورنیوز گزارش می دهد؛

انفجار بودجه‌های نظامی؛ جهان در آستانه جنگی خاموش؟

افزایش کم‌سابقه هزینه‌های نظامی در جهان، با رسیدن به رقم 2.718 تریلیون دلار در سال 2024، زنگ خطر رقابت‌های تسلیحاتی را به صدا درآورده است. آمریکا و چین، نیمی از این هزینه را به خود اختصاص داده‌اند و مناطق بحرانی جهان وارد چرخه‌ای خطرناک شده‌اند.

نورنیوز-گروه بین الملل: در بحبوحه بحران‌های سیاسی و نظامی، جهان به‌سوی هزینه‌کردهای افسارگسیخته نظامی گام برمی‌دارد. گزارش تازه مؤسسه SIPRI نشان می‌دهد که مجموع هزینه‌های نظامی کشورها در سال ۲۰۲۴ به رقم بی‌سابقه ۲.۷۱۸ تریلیون دلار رسیده است؛ جهشی ۹.۴ درصدی که بیشترین نرخ رشد سالانه از پایان جنگ سرد تاکنون محسوب می‌شود. این آمار نه فقط بازتابی از ناامنی جهانی، بلکه گویای عزم کشورها برای ورود به مرحله‌ای تازه از رقابت‌های ژئوپلیتیکی است.

آمریکا با هزینه‌ای نزدیک به یک تریلیون دلار، بی‌رقیب در صدر این فهرست ایستاده است. بودجه‌ای که علاوه بر توسعه جنگ‌افزارهای فوق‌پیشرفته مانند اف-۳۵ و سامانه‌های دفاع موشکی، سهم قابل توجهی به حمایت نظامی از اوکراین اختصاص داده است. چین نیز با بودجه‌ای معادل ۳۱۴ میلیارد دلار در رتبه دوم قرار دارد؛ بودجه‌ای که صرف پروژه‌هایی چون توسعه پهپادها، هواپیماهای رادارگریز و زیردریایی‌های بدون سرنشین شده و در عین حال، شتاب‌گیری برنامه‌های هسته‌ای پکن را نیز تسریع کرده است.

اما آن‌چه این افزایش‌ها را از یک روند صرفاً امنیتی فراتر می‌برد، توزیع نگران‌کننده هزینه‌ها در مناطق تنش‌خیز جهان است. اسرائیل که جنگ غزه را بهانه افزایش ۶۵ درصدی بودجه دفاعی خود قرار داده، تنها یک نمونه است. روسیه نیز با افزایش حداقل ۳۸ درصدی، راهبرد نظامی خود در اوکراین را با تزریق منابع بیشتر ادامه داده است؛ منابعی که بخشی از آن‌ها به‌طور غیررسمی و از خارج بودجه شفاف تامین می‌شود.

کشورهای عضو ناتو نیز با نگاه به شرق، به رقابت وارد شده‌اند. آلمان با ۲۸ درصد افزایش، حالا در جایگاه چهارم جهانی ایستاده و دیگر اعضای اروپایی مانند لهستان، هلند، سوئد و جمهوری چک، همگی با جهش‌های دو رقمی بودجه دفاعی، خود را برای آینده‌ای پرتنش آماده می‌کنند. حتی کشورهای شمال اروپا که زمانی الگوی ثبات تلقی می‌شدند، اکنون با افزایش چشم‌گیر بودجه‌های نظامی به این موج جهانی پیوسته‌اند.

در آسیا-اقیانوس آرام، سیاست تسلیحاتی چین باعث واکنش زنجیره‌ای همسایگان شده است. ژاپن با افزایش ۲۱ درصدی، بالاترین سطح سرمایه‌گذاری نظامی خود از زمان جنگ جهانی دوم را تجربه کرده و کره جنوبی، تایوان و فیلیپین نیز با درجات مختلف به این رقابت ملحق شده‌اند. هند نیز هرچند فقط ۱.۶ درصد افزایش را در بودجه امسال ثبت کرده، اما در مجموع طی یک دهه گذشته شاهد رشد ۴۲ درصدی در هزینه‌های نظامی بوده است.

نکته قابل تأمل، ظهور کشورهایی در فهرست پرهزینه‌های نظامی است که درگیر بحران‌های داخلی‌اند. میانمار با جهش ۶۶ درصدی و اختصاص ۶.۸ درصد تولید ناخالص داخلی به ارتش، بیشترین نسبت نظامی به GDP را در آسیا دارد. مکزیک هم در پاسخ به موج فزاینده جرایم سازمان‌یافته، افزایش چشمگیر ۳۹ درصدی در هزینه‌های نظامی داشته است.

در سطح قاره‌ها نیز روند مشابهی دیده می‌شود. آفریقا شاهد افزایش ۳ درصدی بوده و الجزایر با جایگاه بیستم جهانی، بیشترین هزینه را در این قاره به خود اختصاص داده است. همه این داده‌ها به یک نتیجه ختم می‌شود: جهان به‌سوی یک رقابت گسترده تسلیحاتی در حال حرکت است؛ رقابتی که تنها هزینه‌های مالی‌اش نجومی نیست، بلکه می‌تواند پیامدهایی پیش‌بینی‌ناپذیر برای صلح جهانی به‌دنبال داشته باشد.


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
مادورو: آماده دفاع، اما در مسیر صلح هستیم
تحرکات تازه هواپیماهای جنگال آمریکا نزدیک ونزوئلا
875 نقض آتش‌بس در غزه در 73 روز
نورنما | پلیس قطر خودروی لاکچری متخلف را له کرد!
رکوردشکنی تازه در مصرف مازوت نیروگاهی
عکس های منتخب جهان، 22 دسامبر 2025
مهاجرانی: اثرگذاری زنان در سیاست پدیده‌ای نوین در تاریخ معاصر است
هراس نتانیاهو از انتشار اخبار کذب درباره آزمایش‌ موشکی ایران
باشگاه پرسپولیس قرارداد جدیدی با ورزشگاه آزادی امضا کرد
سود سهام عدالت چرا همچنان پرداخت نشده است؟
پایان بازی/ تراکتور (2)- الدحیل(1)/صعود نماینده ایران به مرحله حذفی + فیلم گلها
میزان ذخایر نقره در بورس کالا اعلام شد
تکذیب فراخوان جعلی استخدام یک بانک
پایان 75 سال فعالیت رادیو ارتش اسرائیل از اول مارس2026
اعلام همبستگی اتحادیه اروپا با گرینلند و دانمارک
ضوابط واردات خودرو توسط ایرانیان خارج از کشور اعلام شد
مدارس برخی مدارس استان سمنان فردا دوم دی غیرحضوری است
وضعیت هوای اصفهان قرمز شد
ریابکوف: برنامه‌ای برای حمله به اروپا و ناتو نداریم/گفت‌وگو با آمریکا پیشرفت کندی دارد
مدارس ابتدایی البرز غیرحضوری و مادران دورکار شدند
برخورد قطار با خودرو در ایستگاه راه‌آهن شازند، یک مصدوم برجای گذاشت
تأکید رئیس جمهور بر ارتقای همگرایی ایران و گرجستان در معادلات نوین قفقاز
شورای امنیت فردا نشستی درباره ایران و قطعنامه 2231 تشکیل می‌دهد
حلب صحنه درگیری شدید قسد و نیروهای جولانی
توسعه سامانه هوش مصنوعی بومی صنعت نفت با همکاری همراه اول
رکوردشکنی قیمت پلاتین و پالادیم در بازار نیویورک
حمله سایبری به سازمان پست ملی فرانسه
زمان آزمون تخصصی دانشجوی مهارت‌آموز وزارت آموزش و پرورش تغییر کرد
مدارس ابتدایی تهران سه شنبه 2 دی غیر حضوری شد/ زوج و فرد از درب منزل
احضار 300 نفر به دلیل عدم ایفای تعهدات ارزی
مدارس آذربایجان‌غربی فردا سه‌شنبه 2 دی ماه تعطیل است
محاصره ونزوئلا، اقتصاد کوبا را به سمت فروپاشی می‌برد
تیم زورخانه‌ای ایران به عنوان قهرمانی جام جهانی هند رسید
تمدید مهلت ثبت‌نام آزمون اختصاصی پذیرش دانشجو معلم سال 1405
ردپای چت‌جی‌پی‌تی در یک پرونده قتل و خودکشی
سعید اسماعیلی قدرتمندترین فرنگی‌کار جهان شد
موج دستگیری‌های بدون اتهام در سوریه
عارف: نظام در فرایند گزیر بانک آینده، اقتدار خود را در برخورد با متخلفین نشان داد
باران چهارشنبه به تهران می رسد/ پایداری آلودگی هوا
احضار سفیر آمریکا توسط دانمارک/ اختلاف بر سر چیست؟
روایت شگفت انگیز بی‌بی‌سی از موج فقر در انگلیس
حمله رژیم صهیونیستی به صیدا و شهادت 3 شهروند لبنانی
شهردار جدید اهواز انتخاب شد
مالکیت رجا به راه‌آهن بازگشت
درخواست‌ اعاده دادرسی محکومین پرونده چای دبش رد شد
ایرلند ضعیف‌ترین حلقه امنیتی اروپا در برابر تهاجم احتمالی روسیه
عنایت بخشی در بخش مراقبت‌های ویژه بستری شد
صورت‌حساب کاغذی به صورت رسمی حذف شد
اعلام جزئیات رأی‌گیری و تخصیص کرسی‌ها در انتخابات 1405
پادکست | چرا از عکس های خودمون خوشمون نمیاد؟
X
آگهی تبلیغاتی