×
اجتماعی
شناسه خبر : 222428
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/02/11 ساعت 22:01
خوابیدن کنار موبایل به مغز آسیب می‌رساند؟/ تأثیر گوشی‌های هوشمند بر کیفیت خواب

خوابیدن کنار موبایل به مغز آسیب می‌رساند؟/ تأثیر گوشی‌های هوشمند بر کیفیت خواب

با گسترش استفاده از گوشی‌های هوشمند، بسیاری از افراد عادت دارند تلفن همراه خود را هنگام خواب در نزدیکی سرشان نگه دارند. این رفتار نگرانی‌هایی درباره تأثیر امواج الکترومغناطیسی گوشی بر سلامت مغز، خواب، و حتی خطر سرطان ایجاد کرده است. اما آیا این نگرانی‌ها پایه علمی دارند؟

نورنیوز-گروه اجتماعی:  گوشی‌های هوشمند از امواج رادیویی (RF) در محدوده فرکانس‌های غیر یون‌ساز برای ارتباط با شبکه‌های مخابراتی استفاده می‌کنند. این امواج، برخلاف اشعه ایکس یا گاما، انرژی کافی برای شکستن DNA و ایجاد آسیب مستقیم به سلول‌ها ندارند. بااین‌حال، قرار گرفتن طولانی‌مدت در معرض این امواج ممکن است اثرات غیرحرارتی مانند تغییرات در فعالیت مغز یا دمای بافت‌ها ایجاد کند.

مطالعات نشان می‌دهد که امواج RF در سطوح پایین (مانند آنچه گوشی‌ها تولید می‌کنند) معمولاً بی‌خطرند، اما اثرات بلندمدت آن‌ها همچنان نیازمند بررسی بیشتر است. این امواج در نزدیکی سر، به‌ویژه هنگام خواب، ممکن است نگرانی‌هایی درباره سلامت مغز و خواب ایجاد کنند.

 

1
 

آیا امواج گوشی خطر سرطان را افزایش می‌دهند؟

یکی از بزرگ‌ترین نگرانی‌ها، ارتباط احتمالی امواج گوشی با سرطان مغز، به‌ویژه تومورهایی مانند گلیوما است. سازمان بهداشت جهانی (WHO) در سال ۲۰۱۱ امواج RF را به‌عنوان "احتمالاً سرطان‌زا" (گروه ۲B) طبقه‌بندی کرد، اما این طبقه‌بندی بر اساس شواهد محدود بود.

مطالعه‌ای در سال ۲۰۲۰ که داده‌های بیش از ۱۰ سال را بررسی کرد، هیچ ارتباط قطعی بین استفاده از گوشی‌های همراه و افزایش خطر سرطان مغز نیافت. بااین‌حال، محققان توصیه می‌کنند که برای اطمینان، قرار گرفتن در معرض امواج به‌ویژه در کودکان، که جمجمه نازک‌تری دارند، محدود شود.

تأثیر امواج گوشی بر خواب 

خوابیدن در حالتی که گوشی موبایل کنار سرتان یا کنار تخت‌خواب قرار دارد، ممکن است کیفیت خواب را مختل کند، اما این اثر بیشتر به نور آبی صفحه نمایش و رفتارهای مرتبط با استفاده از گوشی (مانند چک کردن شبکه‌های اجتماعی) مربوط است تا امواج RF. مطالعات نشان می‌دهد که نور آبی ساطع‌شده از گوشی‌ها، تولید ملاتونین (هورمون تنظیم‌کننده خواب) را سرکوب می‌کند و چرخه خواب را مختل می‌سازد.

علاوه‌براین، امواج RF ممکن است فعالیت الکتریکی مغز را به‌صورت جزئی تغییر دهند. در این راستا هم پژوهشی در سال ۲۰۱۷ نشان داد که قرار گرفتن در معرض امواج گوشی قبل از خواب می‌تواند فازهای خاصی از خواب (مانند خواب REM) را تحت تأثیر قرار دهد، اما این اثرات در اکثر موارد ناچیزند.

احتیاط، شرط اول 

کودکان و نوجوانان به دلیل در حال رشد بودن مغز و سیستم عصبی‌شان ممکن است نسبت به امواج RF حساس‌تر باشند. به گفته مؤسسه ملی سلامت آمریکا (NIH)، جمجمه نازک‌تر کودکان جذب بیشتری از امواج RF را ممکن می‌سازد. زنان باردار نیز باید احتیاط کنند، زیرا برخی مطالعات اولیه اثرات احتمالی امواج بر جنین را مطرح کرده‌اند، اگرچه شواهد قطعی نیستند.

افراد مبتلا به اختلالات خواب یا حساسیت به امواج الکترومغناطیسی (EHS) ممکن است در صورت خوابیدن با گوشی کنار سر، علائم بیشتری مانند سردرد یا بی‌خوابی تجربه کنند، هرچند این حساسیت هنوز به‌طور کامل از نظر علمی تأیید نشده است.

جلوی خطرات احتمالی را بگیرید

برای کاهش نگرانی‌های مرتبط با خوابیدن کنار گوشی، چند راهکار علمی پیشنهاد می‌شود:

فاصله‌گذاری: گوشی را حداقل یک متر از سر دور نگه دارید یا از حالت پرواز استفاده کنید تا امواج RF غیرفعال شوند.

محدود کردن نور آبی: از عینک‌های فیلتر نور آبی (بلو کات) یا تنظیمات شبانه گوشی استفاده شود که نور آبی را به نور زرد (گرم) تبدیل می‌کنند.

زمان‌بندی استفاده: حداقل یک ساعت قبل از خواب از گوشی استفاده نشود تا تولید ملاتونین مختل نشود.

استفاده از هندزفری: برای مکالمات طولانی، از هندزفری یا بلندگوی موبایل استفاده کنید تا گوشی از سر دور بماند.

شواهد علمی کنونی نشان می‌دهند که خوابیدن با گوشی کنار سر به‌احتمال زیاد خطر جدی برای سلامت ایجاد نمی‌کند، اما اثرات بلندمدت امواج RF همچنان در حال بررسی است. نور آبی گوشی‌ها تأثیر بیشتری بر کیفیت خواب دارد تا امواج RF. با احتیاط‌های ساده، مانند دور نگه داشتن گوشی از سر و محدود کردن مدت استفاده از آن قبل از خواب، می‌توان خطرات احتمالی را به حداقل رساند.


نظرات

آخرین اخبار
ارتش: پهپاد «لوکاس» دشمن در جزیره قشم ساقط شد
مخالفت پکن با حمله به تاسیسات اتمی ایران
تداوم خدمات‌رسانی ستاد سفر به مسافران نوروزی در پایتخت
الگوی انسجام ملی در بیانات رهبر شهید (ره)
اعلام نرخ حق بیمه سلامت 1405 بر اساس دهک‌های درآمدی
ولایتی: هرگونه تجاوز زمینی، دفاع مقدس رمضان را تاریخی می‌کند
دستور عارف برای تأمین کالاهای اساسی و تسهیل ترخیص در شرایط جنگی
محکومیت جهانی اعمال محدودیت بر مسجدالاقصی و کلیسای «قیامت»
پیکر مطهر شهید دریابان تنگسیری در آبادان تدفین می‌شود
اعتراف ارتش اسرائیل به کشته شدن 4 نظامی در نبرد جنوب لبنان
آریا یوسفی: تیم ملی در جام جهانی افتخارآفرینی می‌کند
عاملان حمله لانچری به یک نهاد در تهران اعدام شدند
تعیین زمان جلسه انتخاب رئیس‌جمهور عراق در پارلمان
قدردانی رئیس‌جمهور از ایستادگی مردم عراق در کنار ایران
همکاری اطلاعاتی با رژیم صهیونیستی مجازات اعدام دارد
آخرین جزییات حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/ بمباران حسینیه اعظم زنجان
ترخیص بیش از 2.2 میلیون تن کالای اساسی از گمرکات کشور
قیمت دلار و سایر ارزها امروز سه شنبه 11 فروردین 1405+جدول
موج 88 وعده صادق اجرا شد/ضربات مهلک سپاه به اهداف تروریست‌های آمریکایی- صهیونی
دولت در تأمین نیازهای اساسی کشور بدون اختلال تلاش می‌کند
نزدیکتر بیایید؛ کلاه سبزها مشتاقانه در انتظارتان هستند!
نزدیک تر بیایید.... منتظرتان هستیم
پیام تسلیت رئیس سازمان محیط‌زیست در پی شهادت نیروهای منابع طبیعی
جنایات دشمنان بر رسوایی آن‌ها می‌افزاید
اعلام انجام پنج عملیات علیه پایگاه‌های آمریکا توسط مقاومت اسلامی عراق
دشمنان آرزوی تسلط بر تنگه هرمز را به گور می‌برند/پای هر متجاوزی را قطع می‌کنیم
دفاع مقدس سه ‌هزار ساله
چرخه فضیلت‌مند امنیت ملی و پیشرفت اقتصادی
توضیح شرکت توزیع برق تهران درباره اختلال صبحگاهی
ارائه 25 هزار خدمت فوری و شناسایی بیش از هزار پرونده سایبری در یک ماه
حمله پهپادی به نفتکش کویتی در نزدیکی دوبی
جهاد کشاورزی تهران: مرغ در بازار به اندازه کافی موجود است
سیاست نامه | وقتی دشمن سیاست عقلانی را ترور کرد
اخراج یک دیپلمات بریتانیایی به اتهام جاسوسی در روسیه
افزایش 40درصدی آمار اهدای خون در 10 روز اول جنگ
سازمان هواشناسی اعلام کرد: باران و برف در اکثر مناطق کشور
محبوبیت ترامپ به کمتر از 40 درصد رسید
سناتور روس: ایران بارها قربانی تجاوز آمریکا یا اسرائیل شد،‌ اما کسی جرأت حمله به کره شمالی
امتحانات هماهنگ کشوری دوره متوسطه اول لغو شد/اعلام زمان جدید برگزاری امتحانات
روسیه: آژانس اتمی به‌دلیل تهدیدات آمریکا حملات ژوئن 2025 به ایران را محکوم نکرد
مِرتس و الشرع: بمباران ایران تغییری در حاکمیت ایجاد نمی‌کند و راهگشا نیست
پیام فرمانده اسبق نیروی دریایی سپاه در پی شهادت سردار تنگسیری
سی‌ان‌ان به نقل از منابع آگاه در دولت آمریکا: واشنگتن همچنان به دنبال گفت وگو با ایران است
جزئیات قطعی موقت برق در برخی مناطق تهران اعلام شد/برق مناطق شرق تهران وصل شد
وزارت بهداشت رژیم صهیونیستی تلفات این رژیم در جنگ رمضان را اعلام کرد
فایننشال تایمز: ایران می‌تواند از جنگ قدرتمندتر خارج شود
رضا نصری: اگر ترامپ تهدیدش در «جنگ زیرساخت‌ها» را عملی کند...
پیام مجلس خبرگان رهبری در پی شهادت دریابان تنگسیری
سناتور آمریکایی: پیش از اینکه هزینه‌ها گران‌تر از این شود باید جنگ با ایران را تمام کنیم
ادعای وال استریت ژورنال: ترامپ حاضر به پایان جنگ است