×
فرهنگی
شناسه خبر : 222426
تاریخ انتشار :

نورنیوز همزمان با سالگرد شهادت آیت الله مرتضی مطهری بررسی می کند؛

مشکل مطهری با روحانیت چه بود؟

46 سال پس از شهادت آیت الله مرتضی مطهری، هنوز طرح این پرسش ضرورت دارد که میراث فکری این اندیشمند مصلح، تا چه میزان در سطوح مختلف حاکمیتی ایران امروز محل رجوع است و مورد توجه قرار دارد. آیا می توان ادعا کرد که جریان اصلی تبلیغ فکر دینی در ایران امروز، روی خطوطی حرکت می کند که استاد شهید مرتضی مطهری ترسیم کرده بود؟

نورنیوز – گروه فرهنگی: 46 سال پس از شهادت آیت الله مرتضی مطهری، هنوز طرح این پرسش ضرورت دارد که میراث فکری این اندیشمند مصلح، تا چه میزان در سطوح مختلف حاکمیتی ایران امروز محل رجوع است و مورد توجه قرار دارد. آیا می توان ادعا کرد که جریان اصلی تبلیغ فکر دینی در ایران امروز، روی خطوطی حرکت می کند که استاد شهید مرتضی مطهری ترسیم کرده بود؟ آیا می توان گفت منابر و پایگاه های تبلیغی و مذهبی کشور،‌ اسلامی در تراز فکر او را ترویج می کنند و ذیل همان ساختار فکری و معرفتی می گنجند؟ آیا تریبون نمازجمعه ها، آنتن برنامه های دینی و مناسبتی صداو سیما، جهت گیری مراکز و سازمان های حوزوی، سیاستگذاری نهادهای تصمیم گیر در عرصه فرهنگ و دین،‌ نقشه کشی ها در تبیین رویکردهای تربیتی و اخلاقی، نسبت معنادار،‌ نظام مند و مستقیمی با میراث فکری شهید مطهری دارد یا نه؟ آیا موج نگران کننده ای که بعضا با عناوینی مثل "دین گریزی جوانان" از آن یاد می شود حاصل فاصله گرفتن از سرمشق فکری شهید مطهری است یا نتیجه اصرار بر آن؟

این، واقعیتی غیرقابل انکار است که تکوین و پیروزی انقلاب اسلامی ایران، در کنار همه عوامل اقتصادی و سیاسی و اجتماعی اش، ریشه ای هم در باورهای اعتقادی و دینی مردم ایران داشت. ایرانیان در خلال ایام انقلاب، سخن دین و پیام مذهب را از زبان طیفی از نواندیشان حوزوی و دانشگاهی می شنید. این نواندیشان در تلاش بودند روایتی خردپسند، روادار، آزادی خواه، اخلاق مدار، عدالت طلب، و استقلال جو از تفکر دینی عرضه کنند. تبار این فکر نو، در عصر جدید ایران به کسانی همچون آخوند خراسانی،‌علامه نائینی، و سید جمال الدین اسدآبادی می رسید و نواندیشان مسلمان هرکدام می کوشیدند در سایه همان درک دینی، اضلاع مختلف زیست مسلمانی را تبیین و تئوریزه کنند. بیرون از ایران و در جهان فکری اهل سنت،‌ افراد شاخصی همچون محمد اقبال لاهوری، حسن البنا، محمد عبده،‌ابوالعلا مودودی نیز کمابیش در مسیری مشابه گام بر می داشتند. این دو رشته از نواندیشان دینی، درک و قرائتی از اسلام را ترویج می کردند که ضمن حفظ اصالت ها و ارزش های غایی، در اندیشه چالاکی و پویایی و روزآمدی اسلام هم بودند. 

از دهه ی 20 و 30 شمسی که موج احیای فکر اسلامی شدت یافت بزرگانی در ایران، به آن پیوستند و ادبیات مفهومی این اسلام بازسازی شده را غنی تر کردند. آیت الله سید محمود طالقانی، امام موسی صدر، مهندس مهدی بازرگان، دکتر علی شریعتی، استاد شهید مرتضی مطهری و برخی دیگر از نظریه پردازان و اندیشمندان مسلمان ایرانی،‌ راویان این قرائت نو از مسلمانی بودند. مقابله با انحرافات فکر دینی و مواجهه با تحجر و خرافه، و در عین حال تاکید بر جنبه های عقلانی و علمی اسلام، وجه مشترک تبیین دین از سوی این اندیشمندان بود. در رقابت های ایدئولوژیک دو دنیای سرمایه داری و کمونیسم که در آن روزگار تمام جهان را دربر گرفته بود،  آنچه اسلام را به عنوان یک بازیگر مهم و غیرقابل چشمپوشی وارد معرکه و معادلات کرد تلاش این نواندیشان مسلمان بود. همین دستگاه فکری بود که توانست بخش قابل توجهی از نسل جوان و مبارزان انقلابی دهه 40 و 50  را به خود جذب کند و در صف سربازان و افسران انقلاب 57 جای دهد. 

با این توصیف، جایگاه فکری استاد شهید مطهری در منظومه نیروهای فکری و سیاسی آن روزگار مشخص می شود. او یک روحانی برآمده از سنت حوزوی بود که با آموزشی صحیح، اصول فکری اسلام را فراگرفته بود و پس از مهاجرت به دانشگاه، به دانش روز مجهز شد و در حلقه نواندیشان مسلمان، به زودی یک صدای ممتاز و متمایز به حساب آمد. آنچه در سلوک علمی و فرهنگی مطهری می توان دید شجاعت بی بدیل او در نقد همزمان تحجر و التقاط بود. او در سال 1341 با شهامتی کم سابقه، مقاله "مشکل اساسی در سازمان روحانیت" را نوشت و منتشر کرد. در این مقاله بسیار مهم، مطهری ضمن آسیب شناسی هوشمندانه نظام حوزوی، از وجود "علف های هرز در محیط روحانیت" و لزوم اصلاح و پیرایش آنها سخن می گوید. در همین مقاله است که "آفت عوام زدگی" را در روحانیت شیعه بازشناسی می کند و فقدان "حریت عقیده" را عارضه ای تلخ در سازمان روحانیت به شمار می آورد. لبه تیز حملات مطهری در این مقاله، متوجه دستگاه وعظ و تبلیغ دین است و می گوید مادام که روحانیت در ارتزاق و معیشت خود، چشمی به دست مردم داشته باشد مجبور است به خوشایند آنها سخن بگوید و طبعا به عوام زدگی مبتلا شود. 

افزون بر این آفت، مطهری از نظام روحانیت در جهان اهل سنت به عنوان روحانیتی که "دولت ساخته" است یاد می کند و نقص آن را عدم استقلال نهاد روحانیت می داند. او البته در این مقاله به نکات دیگری از جمله عدم تحرک فکری، آلودگی روحانیان ارشد و بستگان شان به مسائل ناپسند مالی و اقتصادی، عدم واقع بینی طلاب در مسائل اجتماعی، ترجیح مرده وشی بر زنده صفتی، القاب پرستی و عنوان دوستی رایج در حوزه ها، هم اشاره می کند. با اینهمه اساسی ترین مشکل سازمان روحانیت را در نظامات مالی و بودجه ای حوزه ها و مشخصا نحوه ارتزاق روحانیت می داند.

همین یک مقاله کفایت می کند تا نسبت فکر دینی شهید مطهری را با فکر دینی رایجی که از طریق تریبون ها و آنتن های رسمی ترویج می شود بسنجیم. شهامتی که در این آسیب شناسی درون گفتمانی وجود دارد بی نظیر و مثال زدنی است. آیا حوزه های فکر دینی در 46 سالی که از شهادت این استاد می گذرد توانسته چنان خط اصلاحی و انتقادی را استمرار دهند؟ آیا صداوسیما جرأت کرده است در سایه همین تفکر آسیب شناسانه، سایه خرافه و تحجر را از سر تبلیغ دین کم کند یا برعکس، خود به کانونی برای ترویج عوام زدگی و سطحی اندیشی تبدیل شده است؟ آیا اسلامی که مجموعا از زبان، خطیبان خوش اقبال و پرطرفدار این سال ها بازنمایی می شود اسلامی در تراز معیارهای نواندیشان اسلامی است؟ و می تواند به جوانان و مخاطبان، درکی عقلانی، اخلاقی، انسانی، آزادی خواهانه و عدالت طلبانه از دین تقدیم کند؟

باری، به نظر می رسد هنوز نمی توان ادعا کرد که میراث فکری نواندیشان مسلمان مثل استاد شهید مرتضی مطهری، به نحو نظام مند در سطوح بالای تصمیم گیری و برنامه ریزی محل اعتنای جدی است. از نقش آفرینی و میدان داری فکر استادی که شجاعانه در مسیر پیراستن دین از آفت تحجر و خرافه و التقاط بود نشانه های پررنگی در تریبون های تبیینی و تبلیغی رسمی نمی توان یافت. به این اعتبار باید از جای خالی مطهری در معرکه فکر و فرهنگ امروز ایران ابراز تاسف کرد.          

 


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
ترامپ: ایران حق غنی‌سازی اورانیوم ندارد
وزیر نفت: امکان قاطی شدن آب و بنزین در جایگاه‌ها وجود ندارد
سخنگوی دولت: تعطیلی یک‌هفته‌ای تابستانه در دست بررسی است
پیاتزا 25 والیبالیست را به اردوی تیم ملی دعوت کرد
انتقاد بازیگر «بازی تاج‌وتخت» از سکوت هالیوود در برابر کشتار در غزه
167 کیلوگرم شمش طلا در مرکز مبادله معامله شد
استاندار تهران: تعویض کاهنده‌ها با هزینه بسیار محدود در اختیار شهروندان قرار می گیرد
کمک‌های هوایی به غزه یا مهندسی گرسنگی؟
آلودگی در مرز قرمز؛ هوای تهران برای همه ناسالم شد
بقایی حمله رژیم صهیونیستی به کشتی «حنظله» را محکوم کرد
پزشکیان:اگر مسئولی اشتباهی کرد کمک کنیم آن را رفع کند و پرونده‌سازی نکنیم
وزیر جهاد کشاورزی: قیمت برنج داخلی به‌زودی متعادل می‌شود
رئیس سازمان اطلاعات سپاه: امنیت کشور در شرایط خوبی قرار دارد
فاجعه در بزرگراه پاکستان؛ واژگونی مرگبار اتوبوس در پنجاب
فداکاری در دل شب؛ ناجی‌ای که برای نجات 6 نفر جان باخت
کمبود نیروی کار ماهر؛ مهم‌ترین چالش صنعت کشور از نگاه کارفرمایان
نتانیاهو: اجازه ورود کامل کمک به غزه را نمی‌دهیم
انتقال پایتخت به سواحل جنوبی مخاطرات امنیتی ندارد
خروج ایران از NPT در واکنش به فعال‌سازی مکانیسم ماشه
برنامه کامل هفته‌های اول تا پانزدهم نیم‌فصل اول اعلام شد
خلافِ واقع!
استقلال و پرسپولیس مهرماه به ورزشگاه آزادی بازمی‌گردند
جهش فناوری در ایران؛ ساخت بازوی رباتیک فایبرکربنی برای صنعت خودرو
سودجویان در کمین‌اند؛ ارز و سیم‌کارت را فقط از مراکز مجاز تهیه کنید
رسانه ژاپنی: «زاهدی» کلید تقویت خط حمله «توکیو وردی» است
بارسلونا با پیروزی 3-1 گام نخست خود را محکم برداشت
ثبت احوال بدون مراجعه حضوری گواهی انحصار وراثت صادر می‌کند
راه اندازی مسیر دریایی خرمشهر-بصره برای زائران اربعین
دیلی تلگراف خبر داد: آتش‌بس در غزه تعارض آشکار دیدار ترامپ و استارمر
4 دلار میزان تخفیف نفتی ایران به چین
قانون‌گذاری برای سکوت یا مقابله با اخبار جعلی؟
نورویدئو | چهل روز گذشت
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: ارتباطات پایدار از ایران تا کربلا تامین می‌شود
حمله نظامیان صهیونیست به کشتی حنظله/حنظله چیست؟/جهاد اسلامی اقدام اسرائیل را محکوم کرد
محور هراز سه شب متوالی بسته می‌شود
قیمت خودرو امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از وعده پایان جنگ ها تا بمب‌های رادارگریز؛ تناقض بزرگ سیاست ترامپ
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 5 مرداد 1404
ناگفته‌های جنگ 12 روزه از زبان وزیر امور خارجه ایران
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از عفو نظام تا بازگشت به ترور؛ بهروز احسانی اسلاملو که امروز اعدام شد کیست؟
آخرین وضعیت پرونده قتل الهه حسین‌نژاد؛ بررسی اتهامات و مراحل قانونی
خشونت در فروشگاه آمریکایی؛ 11 نفر قربانی چاقوکشی شدند
«ابرقویی‌نژاد» پرسپولیسی شد
بورسا در محاصره آتش
نورنما | الگوگیری دختر کوچولو از خانم سحر امامی
تاخیر در اعزام، به مرگ کودک عقرب گزیده منجر شد
ارتش: در خط مقدم دفاع از ملت ایستاده‌ایم
قول رئیس دادگستری سیستان و بلوچستان درباره قطع دست گروهک جیش‌الظلم از منطقه +عکس و فیلم
ابهام استراتژیک در دیپلماسی هسته‌‌‌ای ایران
X
آگهی تبلیغاتی