×
اجتماعی
شناسه خبر : 222349
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/02/11 ساعت 10:44
متناسب سازی حقوق بازنشستگان و چند سئوال کلیدی

نورنیوز بررسی می کند؛

متناسب سازی حقوق بازنشستگان و چند سئوال کلیدی

با تداوم تورم و افزایش حداقلی حقوق بازنشستگان، شکاف معیشتی روز به روز عمیق‌تر می‌شود. بیش از 60 درصد درآمد بازنشستگان صرف اجاره خانه می‌شود و سیاست‌های فعلی متناسب‌سازی، تنها مُسکن‌هایی کم‌اثر بر یک زخم مزمن هستند.

نورنیوز-گروه اجتماعی: در حالی که دولت در سال‌های اخیر تلاش کرده با اجرای طرح‌های «متناسب‌سازی» و «همسان‌سازی» حقوق بازنشستگان بخشی از نابرابری مزمن در نظام پرداخت را جبران کند، آمارهای اقتصادی از عمق‌یافتن بحران معیشتی این قشر حکایت دارند. بنابر داده‌های مرکز آمار ایران، تورم نقطه‌ای در اسفند ۱۴۰۳ به بیش از ۴۲ درصد رسید، در حالی که میانگین افزایش حقوق بازنشستگان در بهترین سناریو، ۳۰ تا ۳۵ درصد بوده است. این فاصله ساختاری بین تورم و حقوق، نه‌تنها شکاف معیشتی را پُر نکرده، بلکه آن را تعمیق کرده است.

 فرآیند متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان کشوری و لشکری در سال ۱۴۰۳ با اعمال ضریب ۳۰ درصد و افزایش پایه ۲۰ درصدی کلید خورد، اما به دلیل پایین بودن سطح پایه حقوق و شتاب فزاینده تورم، اثر این سیاست‌ها بیشتر نمادین بود تا کارکردی. این مسئله زمانی بحرانی‌تر می‌شود که بدانیم طبق آمار رسمی بانک مرکزی، هزینه ماهانه یک خانوار شهری در سال گذشته به حدود ۲۴ میلیون تومان رسیده، در حالی که میانگین دریافتی بازنشستگان در حدود ۹ تا ۱۲ میلیون تومان نوسان دارد.

مسکن به‌عنوان بزرگ‌ترین جزء سبد هزینه‌ای خانوار، امروز به نقطه‌ای بحرانی رسیده است. بر پایه گزارش مرکز آمار، بیش از ۶۳ درصد از هزینه خانوارهای شهری به اجاره یا تأمین مسکن اختصاص دارد. این نسبت برای بازنشستگان که اغلب از منابع درآمدی مکمل برخوردار نیستند، حتی بالاتر برآورد می‌شود. در چنین شرایطی، بسیاری از بازنشستگان در شهرهای بزرگ یا به اجبار به مناطق حاشیه‌ای مهاجرت کرده‌اند، یا به‌طور مضاعف به کمک فرزندان خود برای بقا وابسته‌اند.

از سوی دیگر، تفاوت آشکار در سیاست‌گذاری دستمزد میان بخش‌های مختلف باعث ایجاد حس بی‌عدالتی و تبعیض مزمن شده است. شورای‌عالی کار در سال ۱۴۰۳ حداقل مزد کارگران را ۵۰ درصد افزایش داد تا به سطح ۸ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان برسد. اما حقوق کارمندان و بازنشستگان صرفاً مشمول افزایش ۲۰ درصدی شدند. دولت این تفاوت را با ارائه یارانه‌های غیرنقدی و بن‌کارت توجیه می‌کند، در حالی که این ابزارها اغلب ناکارآمد، غیرقابل پیش‌بینی و مشمول تورم هستند.

از دیدگاه ساختاری، متناسب‌سازی اگر به معنای واقعی اجرا نشود و فقط به افزایش عددی حقوق محدود شود، نه‌تنها دردی را دوا نمی‌کند، بلکه خود به موتور تولید تورم بدل خواهد شد. این همان دور باطل کلاسیک در اقتصاد ایران است: افزایش حقوق، جهش تورم، کاهش قدرت خرید، و تکرار افزایش مجدد.

کارشناسان راه‌حل را در چند محور می‌دانند: نخست، اصلاح فرمول‌های محاسبه حقوق بازنشستگان با لحاظ کردن سابقه بیمه‌پردازی واقعی، نرخ تورم ماهانه و شاخص خط فقر. دوم، تأسیس صندوق پایدار جبرانی برای بازنشستگان با استفاده از درآمدهای مازاد انرژی و مالیات بر عایدی سرمایه. سوم، حذف تدریجی سیاست‌های پرداخت یارانه‌ای ناکارآمد و جایگزینی آن با حمایت هدفمند مبتنی بر دهک‌بندی واقعی.

روشن است که مسئله حقوق بازنشستگان، تنها یک پرونده مالی نیست، بلکه به اعتماد عمومی، کرامت اجتماعی و پایداری نظام اقتصادی گره خورده است. با ادامه روند کنونی، نه‌تنها بحران معیشت بازنشستگان حل نخواهد شد، بلکه این بحران به سایر اقشار متوسط و حتی شاغلان با درآمد ثابت نیز سرایت خواهد کرد؛ نتیجه‌ای که برای نظام سیاسی و اقتصادی کشور، هزینه‌بار و پرریسک خواهد بود.


نورنیوز
اخبار مرتبط
علت کسری 1 میلیونی حقوق بازنشستگان چیست؟
جمعه 1404/03/09 ساعت 09:21
علت کسری 1 میلیونی حقوق بازنشستگان چیست؟
سرپرست اسبق سازمان تأمین اجتماعی نوشت: در فرمول متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان سال 1404، تنها افزایش 32 درصدی لحاظ شده و از مبلغ نقدی حدود 930 هزار تومان خبری نیست. چرا؟
طرح‌های رفاهی جدید برای بازنشستگان از خرداد 1404
یکشنبه 1404/02/14 ساعت 08:48
طرح‌های رفاهی جدید برای بازنشستگان از خرداد 1404
صندوق بازنشستگی کشوری از آغاز طرح‌های رفاهی جدید برای بازنشستگان خبر داده است. این طرح‌ها که از خرداد ماه 1404 اجرا خواهند شد، شامل امکان خرید اقساطی کالاهای اساسی و بهره‌مندی از سفرهای یارانه‌ای برای بازنشستگان هستند.
حقوق‌ جدید بازنشستگان پرداخت شد؛ وعده همسان‌سازی در آستانه تحقق کامل!
چهارشنبه 1404/02/10 ساعت 08:38
حقوق‌ جدید بازنشستگان پرداخت شد؛ وعده همسان‌سازی در آستانه تحقق کامل!
حقوق بازنشستگان کشوری با اعمال قانون همسان‌سازی واریز شد. 98 درصد بازنشستگان شامل این طرح شدند و 1.8 میلیون نفر حقوق کامل دریافت کردند. حکم همسان‌سازی دو گروه باقی‌مانده نیز تا پایان هفته صادر و پرداخت می‌شود.
زمان پرداخت معوقات بازنشستگان کشوری اعلام شد+جزییات
دوشنبه 1404/02/08 ساعت 15:36
زمان پرداخت معوقات بازنشستگان کشوری اعلام شد+جزییات
مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری اعلام کرد تمامی معوقات و کسورات بازنشستگان تا پایان اردیبهشت‌ماه تسویه می‌شود. حجت‌اله میرزایی همچنین از بهبود خدمات بیمه تکمیلی و تغییر شرکت بیمه‌گر خبر داد و درباره پیگیری اجرای ماده 85 و پرداخت کمک‌های معیشتی توضیحاتی ارائه کرد.
سازمان تأمین اجتماعی جزئیات افزایش حقوق بازنشستگان در سال 1404 را اعلام کرد/ جزئیات افزایش
یکشنبه 1404/02/07 ساعت 14:02
سازمان تأمین اجتماعی جزئیات افزایش حقوق بازنشستگان در سال 1404 را اعلام کرد/ جزئیات افزایش
سازمان تأمین اجتماعی در اطلاعیه‌ای از جزئیات افزایش حقوق بازنشستگان در سال 1404 خبر داد. بر این اساس، حقوق بازنشستگان حداقل‌بگیر با رشد 45 درصدی همراه می‌شود و علاوه بر آن، مبلغی تحت عنوان «حفظ قدرت خرید» به آنان پرداخت خواهد شد. حقوق بازنشستگان سایر سطوح نیز با افزایش 32 درصدی روبه‌رو شده و در کنار آن، مرحله دوم همسان‌سازی حقوق برای این گروه اعمال می‌شود.
آغاز پرداخت حقوق بازنشستگان با احکام جدید همسان‌سازی
جمعه 1404/02/05 ساعت 09:24
آغاز پرداخت حقوق بازنشستگان با احکام جدید همسان‌سازی
در پی اجرای طرح همسان‌سازی حقوق و به‌منظور ارتقای عدالت معیشتی، مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری از صدور احکام جدید حقوق بازنشستگان خبر داد؛ فرآیندی که با آغاز پرداخت‌ها وارد فاز اجرایی شد.
آغاز افزایش حقوق بازنشستگان از اردیبهشت 1404
پنج‌شنبه 1404/02/04 ساعت 08:21
آغاز افزایش حقوق بازنشستگان از اردیبهشت 1404
معاون صندوق بازنشستگی کشوری اعلام کرد که پرداخت حقوق بازنشستگان در فروردین‌ماه 1404 همچنان بر اساس احکام سال 1403 صورت گرفته است. با این حال، افزایش حقوق شامل 20 درصد رشد سالیانه و اجرای مرحله دوم متناسب‌سازی، از اردیبهشت‌ماه اجرایی خواهد شد و مابه‌التفاوت آن حداکثر تا 10 اردیبهشت به حساب بازنشستگان واریز می‌شود.
نظرات

آخرین اخبار
حماس: دشمن به گسترش خط زرد به سمت غرب ادامه می‌دهد
اصلاح قانون حمل سلاح به زودی به صحن مجلس می‌رود
رئیسی: اجرای طرح پزشک خانواده وارد فاز سوم شد
دانشگاه شریف بازگشایی می‌شود
افسر بازنشسته آمریکایی: فروپاشی ایران توهم ترامپ است
صدها مقام و نظامی آمریکایی هدف حملات سایبری ایران
سناتور دموکرات: نحوه رهبری هگست خیانت پشت خیانت است
ازسرگیری پروازهای روسیه و چین به ایران پس از 2 ماه
وزارت بهداشت لبنان: شمار زخمی‌های حملات اخیر به 7863 نفر رسید
ترامپ: آمریکایی‌ها هیچ دوست نزدیک‌تری از بریتانیایی‌ها ندارند
پولیتیکو: ناتو در برابر ایران و روسیه آسیب‌پذیر است
برگزاری حضوری کلاس‌ها در دانشگاه‌های دور از مناطق درگیر
انتشار فایل صوتی سفیر بریتانیا جنجالی شد
اختیار اعلام فهرست گروه‌های تروریستی به شعام واگذار شد + تصویر
تحریم و فشار نظامی نتوانسته ایران را به فروپاشی اقتصادی بکشاند
رکوردزنی نیروگاه بیستون در فروردین
ایران: مسئولیت هرگونه اختلال در تنگه هرمز متوجه ایالات متحده است
اژه ای: آغوش وطن به روی میهن‌دوستان باز است
طوفان هم تمرین ملی‌پوشان فوتبال را تعطیل نکرد
چهار نفر از اعضای گروهک‌های تجزیه‌طلب دستگیر شدند
خسارت چند میلیارد دلاری به پایگاه‌های آمریکا
ایران مسیر جدید برای صادرات نفت تعیین کرد
پرش نفت برنت از مرز 112 دلار؛ واکنش سریع بازار به تحولات جدید
وضع عوارض روی تنگه‌ها یکی پس از دیگری از باب‌المندب تا مالاکا
بازگشت تدریجی پروازها به آسمان ایران؛ کدام فرودگاه‌ها فعال شدند؟
نورنما | آقای مهربانی ها تولدتان مبارک
پرداخت ودیعه مسکن به مالکان منازل آسیب دیده کی آغاز می شود؟
زمان برگزاری کنکور اعلام شد
آمار جان ‌فدایان ایران به 31 میلیون نفر رسید
سایت آفریقایی گزارش داد: بالا رفتن احتمال حضور ایران در جام جهانی
صدور حکم حبس ابد برای 5 نفر در بحرین به اتهام همکاری با ایران
ابلاغ میزان افزایش دستمزد روزانه مبنای کسر حق‌بیمه از ابتدای سال 1405
مرهم کاپیتان بر تن سوخته هوادار کوچک؛ پیراهن عالیشاه به میناب رسید
نتانیاهو خطاب به ترامپ: آتش‌بس لبنان در آستانه فروپاشی است!
سرعت وزش باد در تهران به 90 کیلومتر بر ساعت رسید
مهلت ثبت‌نام بیمه بیکاری به 90 روز افزایش یافت
قتل عام در نیجریه؛ داعش مسئولیت حمله را به عهده گرفت
صادرات آرامکو ماه آینده متوقف می شود
سخنگوی ارتش: ارتش جنگ را تمام‌شده نمی‌داند/بانک اهدافمان بروز شده است
تنش بین اوکراین و رژیم اسرائیل بر سر «غلات دزدیده‌شده»
«میناب 168»؛ نام کاروان ایران در جام‌جهانی شد
خروج رسمی امارات از «اوپک» و «اوپک‌پلاس»
تداوم حملات پهپادی و بمباران اسرائیل به شهرک‌های جنوبی لبنان
شوک ژئوپلیتیک، نبض بازارهای جهانی را به لرزه انداخت
آغاز بلیت‌فروشی دیدارهای ایران در جام‌جهانی 2026؛ قیمت‌ها اعلام شد
رئیس کمیته بین‌المللی صلیب سرخ، وارد ایران شد
تاکر کارلسون: ایران یکی از آزادترین کشورهای منطقه است
حمایت ویژه از کودکان کار در روزهای جنگ
تحلیل جفری ساکس از پیامدهای ادامه جنگ علیه ایران
هشدار اتحادیه اروپا درباره تبعات اختلال در کشتیرانی جهانی