×
اجتماعی
شناسه خبر : 222330
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/02/11 ساعت 08:12
در حسرت یک قرارداد دائم

نور نیوز در روز کارگر، مهم‌ترین مطالبات کارگران کشور را بررسی می‌کند

در حسرت یک قرارداد دائم

روز کارگر امسال درحالی گرامی داشته می شود که فاجعه تلخ انفجار در اسکله شهید رجایی در بندرعباس و کشته شدن بیش از 70 نفر کام همه را تلخ کرد. غالب قربانیان این حادثه کارگر بودند. ضعف شدید ایمنی محیط‌های کار در کنار فقدان امنیت شغلی و کوچک شدن سفره معیشت از مشکلاتی است که کارگران سالهاست با آن دست و پنجه نرم می کنند.

نور نیوز – گروه اجتماعی : روز کارگر امسال با همه سالهای گذشته تفاوت دارد. 11 اردیبهشت درحالی برای جامعه کارگری کشور گرامی داشته می شود که طبق اعلام مقامات، بیش از 90 درصد کشته های حادثه تلخ انفجار اسکله شهید رجایی در بندرعباس کارگر بوده اند. این حادثه بار دیگر واقعیت تلخ نبود ایمنی محیط کار را در کنار واقعیاتی مثل فقدان امنیت شغلی و همسان نبودن حقوق و دستمزد کارگران با تورم، نمایان کرد. موضوعی که بارها از زبان کارگران بیان شده است. 
اهمیت نقش کارگران در تولید کشور بر کسی پوشیده نیست. تولید در کشور وابسته به کارگر است و مهمترین عامل تولید، سرمایه انسانی است. بررسی های علمی و تحقیقاتی نشان می دهد افزایش میزان رضایمندی کارگران و بالا رفتن امنیت شغلی در افزایش راندمان تولید اثر مستقیم دارد. اهمیت تولید و کارگران به عنوان ستون فقرات تولید باعث شده است که مقام معظم رهبری از سال 1396 تا به امروز در همه شعارهای سال موضوع تولید را به عنوان اصلی ترین شعار مطرح کند. این نشان از اهمیت جامعه کارگری به عنوان اصلی ترین بخش تولید است . اما سالهاست که به بخش زیادی از مطالبات جامعه کارگری توجه نمی شود و همچنان این قشر با وجود نداشتن امنیت شغلی و ایمنی محیط کار با همه وجود کار می کنند.  

قراردادهای سفید، آینده‌ ای سیاه

در بسیاری از کارخانه‌ها و کارگاه‌ ها ، کارگران با قراردادهایی کار می‌کنند که بیشتر به «قراردادهای سفید» شهرت دارد؛ کاغذی که امضا می‌شود، اما مفادش یا ناعادلانه است یا اصلاً نوشته نشده است. آمارها نشان می دهد حدود 96 درصد کارگران شاغل در ایران دارای قراردادهای موقت‌اند. از 15 میلیون کارگری که در کشور فعالیت می کنند بیش از 12 میلیون نفر آنها با قرارداد موقت کار می کنند و امنیت شغلی لازم را  ندارند و فقط 3 میلیون نفر رسمی هستند.  این ناامنی شغلی در میان کارگران خدمات شهری، کارخانه‌ها و کارگاه‌های زیر ۱۰ نفر شاغل، شدیدتر است؛ جایی که قانون کار کمتر سر می‌زند.   

نبود امنیت شغلی و قراردادهای موقت مهم ترین مشکلاتی است که کارگران با آن مواجه هستند. مشکلی که از سال 75 آغاز شد و بسیاری از کارگران با وجود چند سال کار کردن در یک مجموعه دولتی و یا خصوصی به دلیل قرارداد موقت به راحتی کنار گذشته می شوند. فتح الله بیات  رئیس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی در گفت و گو با نور نیوز با اشاره به اینکه مهمترین مطالبه جامعه کارگری امنیت شغلی کارگران است گفت:«  اگر نگاهی واقع گرایانه به مطالبات جامعه کارگری طی سالهای اخیر بیاندازیم باید بگویم که متاسفانه بسیاری از این مطالبات که به حق هم هستند توسط دولت و کارفرمایان اجرا نمی شود. مهمترین موضوع مرتبط با جامعه کارگری که جزو مطالبات اصلی آنها است نبود امنیت شغلی است. موضوعی که سالها است با آن درگیر هستیم و گویا اراده ای برای حل آن وجود ندارد. »

وی ادامه داد:« متاسفانه صدور دادنامه 179 دیوان عالی کشور که در پی شکایت کارفرمایان توسط هیات عمومی دیوان،‌ باعث شد تا در کارهایی با ماهیت مسمتر و مداوم هم قراردادهای موقت و کوتاه مدت با کارگران منعقد شود. از سال 1373 به این طرف قراردادهای موقت در کارهایی با ماهیت مسمتر و دائم رواج پیدا کرد و سالهاست که این چرخه معیوب ادامه دارد. در سال 1383 وقتی اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی تشکیل شد بارها با نمایندگان مجلس شورای اسلامی جلسه تشکیل دادیم و به صحن علنی مجلس رفتیم و تلاش کردیم که موضوع قراردادهای موقت اصلاح شده و این موضوع به رای گذاشته شود اما متاسفانه تا به امروز توجهی به نظر کارگران در این زمینه نشده است. این یعنی تا امروز دولت هایی که بر سر کار آمده اند قدم مؤثری در زمینه امنیت شغلی کارگران برنداشته اند چون متاسفانه منافع برخی در میان است و مانع تصمیم درست در زمینه امنیت شغلی کارگران شده و می‌شوند. واقعیت تلخ این است که 96 درصد از کارگران کشور در مشاغل با ماهیت مسمتر و دائم ،  قراردادهای کوتاه مدت امضا می کنند و امینت شغلی ندارند. »

مصوبه ای که ابلاغ نمی شود

در سال 1398 دولت مصوبه ای به تصویب رساند که کارگران قرارداد موقت در کارهای دائم و مستمر بعد از 4 سال باید قراردادشان به دائم تبدیل شود . این مصوبه کمک زیادی به بالا رفتن امنیت شغلی کارگران می کرد اما بعد از 6 سال این مصوبه هنوز ابلاغ نشده و همچنان این مصوبه خاک می خورد. 

فتح الله بیات با اشاره به این مصوبه که می تواند مشکلات تعداد زیادی از کارگران را حل کند به نورنیوز گفت: « در این سال‌ها یک بار برای سامان دادن به امنیت شغلی کارگران قدمی برداشته شد اما این تلاش با وجود اینکه مصوبه هیات وزیران را داشت به نتیجه نرسید. در سال 1398 وقتی علی ربیعی وزیر کار بود مصوبه ای را به هیات وزیران بردند که در آن با اصلاح تبصره یک ماده 7 قانون کار سقف 4 سال برای قراردادهای موقت برای شغل های با ماهیت دائم و مستمر در نظر گرفته شده بود. این یعنی اینکه بعد از 4 سال قرارداد آن کارگر دائمی می شود. این طرح دربهمن 1398 توسط  هیات وزیران به تصویب رسید و قاعدتا بعد از 4 سال باید در بهمن 1402 توسط وزارت کار دولت سیزدهم برای اجرا ابلاغ می شد . متاسفانه هرچقدر اصرار کردیم که این مصوبه هیات وزیران است و باید ابلاغ شود توجهی نکردند. اگر این مصوبه ابلاغ می شد و تبصره یک ماده 7 تعیین تکلیف می شد تبصره 2  ماده 7 نیز اجرایی می شد و بخش زیادی از کارگران تعیین تکلیف می شدند .به این ترتیب کسانی که بالای 4 سال مستمر با قرارداد موقت در جایی مشغول کار می شوند بعد از این مدت  قرارداشان دائمی می شود. این بی توجهی به امنیت شغلی جامعه  کارگری بعد از صدور دادنامه 179 دیوان عالی شروع و همچنان نیز ادامه دارد.»

وی ادامه داد: «این ناعدالتی در زمینه قراردادها ی موقت تا به آنجا است که کارگری با 28 سال سابقه کار به دلیل بالا رفتن سن و یا ناتوانی از سوی کارفرما اخراج می شود . این کارگر به دلیل سن و سال بالا کجا می تواند دوباره مشغول کار شود؟ به ناچار باید سراغ بیمه بیکاری که پرداختی آن بسیار کم است برود و  با حداقل حقوق بازنشسته شود . این حقوق کفاف زندگی او را  نمی دهد و به ناچار سراغ دستفروشی در خیابان و یا مسافرکشی می‌رود. این عادلانه نیست . بی توجهی به موضع امنیت شغلی زیبنده  کشوری که جامعه کارگری آن خالصانه کار می‌کند نیست. »

رقابت نابرابر با تورم

اسفند ماه هر سال جامعه کارگری چشم به جلسات شورای عالی کار می دوزند . جلساتی که میزان افزایش حقوق سال آینده کارگران را تعیین می کنند و به گفته بسیاری از فعالان جامعه کارگزی خروجی این جلسات با توجه به تورم افسار گسیخته هیچگاه نتوانتسه معیشت کارگران را تقویت کند. درحالی که افزایش حقوق‌ها در سال‌های گذشته یک یا دو ماه در برابر قیمت‌ها مقاومت می‌کرد ولی امسال به ساعت هم کشیده نشد و با افزایش ناگهانی قیمت طلا و دلار بازهم این افزایش حقوق نتوانست کمکی به تقویت معیشت کارگران کند. . قیمت‌ها در همه حوزه‌های «بهداشتی و درمانی»، «آموزشی»، «حمل‌و‌نقل»، «معیشتی»، «مسکن» و ... افزایش پیدا کرد و  فشار را به جامعه کارگری افزایش داد. رقابت نابرابر حقوق کارگران با تورم موضوعی است که رئیس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی هم در گفت و گو با نور نیوز آن را تایید کرد و گفت: « میزان افزایش حقوق هیچ تناسبی با تورم افسارگسیخته ندارد و معیشت کارگر تقویت نمی شود . مگر می شود سبد معیشت بین 30 تا 35 میلیون تومان باشد اما یک کارگر با حقوق 12 تا 15 میلیون تومان زندگی کند.  در این میان بسیاری از کارگران معوقات و حقوق و دستمزد عقب افتاده دارند که هنوز دریافت نکرده اند . باید دولت با راهکارهایی مثل سبد معیشت و یا نزدیک کردن حقوق به تورم معیشت کارگران را تقویت کند.» 

شاید در برخی کشورها، روز کارگر روزی برای جشن باشد، اما در ایران، برای بسیاری از کارگران این روز یادآور مطالباتی است که هنوز برآورده نشده است و همین امر باعث می شود تا کارگران با  آینده‌ای نامعلوم مواجه شوند. کارگرانی که ستون‌های اصلی اقتصاد کشورند و سال‌هاست چشم‌انتظار شنیده‌شدن هستند. شاید وقت آن رسیده به جای تبریک با کارگران همدردی کنیم. 

 


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
نقش هورمون‌ها در شدت آنفولانزا؛ استروژن سپر دفاعی زنان در برابر سرماخوردگی
هشدار روان‌پزشکان؛ چت‌بات‌ها جای درمانگران واقعی را نمی‌گیرند
جهش علمی در ذخیره‌سازی اعضا؛ امیدی برای کاهش صف‌های طولانی پیوند عضو
نوراینفو| 11 راهکاری که قدرت نه گفتن را در شما تقویت می‌کند
تولید 7 هزار تن محصولات گلخانه‌ای؛ جهش کشاورزی نوین در ارومیه
ثبت رسمی سندرم استفراغ ناشی از ماری‌جوانا در فهرست بیماری‌ سازمان جهانی بهداشت
فرصت‌های فراموش‌شده حکمرانی آب؛ راه نجات کلان‌شهرها از بحران آب
حمله توپخانه‌ای ارتش اسرائیل به جنوب سوریه
بازتاب گسترده بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در رسانه‌های انگلیسی‌زبان
جنایت جدید رژیم صهیونیستی در کرانه باختری
سنایی‌راد: دشمن در محاسبات خود نقش ویژه رهبری را در نظر نگرفته بود
انهدام باند قاچاق سوخت در شهرستان نور
پرسپولیس از استقلال به کنفدراسیون فوتبال آسیا شکایت کرد
هشدار شدید روسیه درباره استقرار موشک‌های ژاپنی در نزدیکی تایوان
توافق تازه صنعت کشاورزی ایران و روسیه در مسکو
وزیر دفاع: تهدیدها را رصد می‌کنیم و آماده پاسخگویی هستیم +فیلم
مدارس کدام استان شنبه و یکشنبه غیر حضوری می‌شود؟
الجولانی: بحث نظام فدرالی در سوریه ناشی از جهل سیاسی باعث تضعیف وحدت ملی می‌شود
مسمومیت با گاز مونواکسیدکربن جان سه قربانی را در تربت گرفت
شکست تیم ملی هندبال زنان ایران در گام نخست قهرمانی جهان
یونیفل: اسرائیل بیش از 10 هزار بار آتش‌بس لبنان را نقض کرده است
گسترش ویروس آنفولانزا با سرعت بالا
معاون ارتباطات دفتر رئیس‌جمهوری: پزشکیان خود را نماینده همه ملت ایران می‌داند
زمین‌لرزه 3.7 ریشتری حوالی حسینیه خوزستان را لرزاند
لغو مجوز 6 شرکت بزرگ هواپیمایی توسط ونزوئلا
نورنما | نماد قدرت امپراطوری روم
پرونده معوقات سایپا همچنان باز است؛ موج نارضایتی مشتریان سایپا +فیلم
روس‌اتم در حال آماده‌سازی یادداشت تفاهم با ایران درباره نیروگاه‌های هسته‌ای کوچک است
وزیر جنگ سابق اسرائیل: قانون معافیت سربازی، سیلی بر صورت نظامیان است
افشاگری اکسیوس درباره نشست محرمانه کاخ سفید؛ مذاکرات جدید صلح در اوکراین
سردار رادان: هدف دشمن در جنگ 12روزه ایجاد اغتشاش بود که به آن نرسید
محکومیت رژیم صهیونیستی در کرانه باختری توسط 4 کشور اروپایی
گزارش تصویری| سخنرانی تلویزیونی رهبر انقلاب خطاب به مردم ایران
دستور روبیو برای محدود کردن مهاجرت مسلمانان به آمریکا
‌رهبر معظم انقلاب: در جنگ 12 روزه برنامه‌ریزی 20 ساله دشمن شکست خورد
قائم‌پناه: قیمت بنزین ابتدا از خودروهای دولتی افزایش می‌یابد
الیاس حضرتی درگذشت ناصر مسعودی را تسلیت گفت
چین، روسیه، ایران و کره‌شمالی در حال گسترش همکاری‌های راهبردی هستند
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی: 300 طرح فرهنگی نیمه تمام در کشور وجود دارد
درخشش ایرانی‌ها در جام فجر؛ قهرمانی دو وزنه‌بردار در روز نخست رقابت‌ها
تاکید ایران و ترکیه بر افزایش مبادلات تجاری بین دو کشور همسایه
عراقچی:ما هیچ‌گاه صحنه دیپلماسی را خالی نکردیم ولی مذاکره قواعد خود را دارد
ابلاغ امیدنامه و اساسنامه فعالیت صندوق‌های ارزی در هفته آینده
گروسی نامزد دبیرکلی سازمان ملل شد
پیروزی قاطع ایران برابر عراق در آغاز انتخابی جام جهانی 2027
نورنما | 7 آذر روز نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و سالروز عملیات مروارید گرامی‌باد
معاون وزیر بهداشت: وضعیت آلودگی هوا دیگر نیاز به اندازه‌گیری و محاسبه ندارد
شمار شهدای جنگ علیه غزه به 69799 نفر رسید
جدیدترین جزئیات از تیراندازی در نزدیکی کاخ سفید
لاریجانی: توسعه برنامه هسته‌ای مسالمت آمیز خود را به صورت جدی ادامه خواهیم داد
X
آگهی تبلیغاتی