×
اقتصادی
شناسه خبر : 222329
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/02/11 ساعت 09:40
رقابت نابرابر دود سیگار و بورس برای تولید ثروت!

نورنیوز گزارش می دهد؛

رقابت نابرابر دود سیگار و بورس برای تولید ثروت!

در سال 1403، درآمد مالیاتی دولت از فروش سیگار دو برابر مالیات بازار سرمایه شد. این آمار عجیب، نشانه‌ای هشداردهنده از وضعیت بازار سهام در ایران است؛ بازاری که به‌جای جذب سرمایه و خلق ثروت، با بی‌اعتمادی عمومی و سیاست‌گذاری‌های ناپایدار دست‌به‌گریبان است.

نورنیوز-گروه اقتصادی: بر اساس داده‌های سازمان امور مالیاتی کشور، در سال ۱۴۰۳ درآمد دولت از مالیات بر مصرف و فروش سیگار به ۱۳ هزار و ۱۹۴ میلیارد تومان رسید، در حالی‌که درآمد حاصل از مالیات بر نقل‌وانتقال سهام در بازار سرمایه تنها ۷ هزار و ۵۵۹ میلیارد تومان بوده است. این اختلاف معنادار، نه‌فقط مقایسه‌ای آماری، بلکه نشانه‌ای از وضعیت فعلی و نگران‌کننده بازار سرمایه در اقتصاد ایران است.

شاید در نگاه اول مقایسه مالیات بازار سرمایه با مالیات مصرفی مانند سیگار نادرست به‌نظر برسد، اما اعداد گاهی حقایق تلخی را روایت می‌کنند؛ حقیقتی از جنس بی‌اعتمادی عمومی به بازار سرمایه، کوچ سرمایه‌گذاران خرد، و کاهش فعالیت واقعی در بازاری که باید تکیه‌گاه تأمین مالی بلندمدت کشور باشد.

رکود در بازار سرمایه، مالیات را هم کوچک کرد

بررسی‌ها نشان می‌دهد بازار سرمایه در سال ۱۴۰۳ شرایط پرتلاطمی را تجربه کرده است. از سویی، افزایش نرخ بهره بانکی و رکود در بخش تولید موجب شد بسیاری از سرمایه‌گذاران ترجیح دهند منابع خود را به سمت بازارهای کم‌ریسک‌تر ببرند. از سوی دیگر، نبود سیاست‌های شفاف و پایدار از سوی دولت و همچنین تحولات سیاسی داخلی و خارجی باعث شده روند خروج سرمایه از بازار سهام تداوم یابد.

 در فروردین و اردیبهشت امسال، شاخص کل بورس در کانال ۳ میلیون واحد نوسان داشته، ولی رشد آن بیشتر ناشی از تحرک نمادهای خاص بوده است. شاخص هم‌وزن نیز که بیانگر عملکرد شرکت‌های کوچک‌تر است، هرچند در مرز یک میلیون واحد تثبیت شده، اما نوسانات زیادی را تجربه کرده و هنوز نتوانسته یک روند صعودی پایدار ایجاد کند. این شکاف بین شاخص کل و هم‌وزن، نشانه‌ای از بازاری نابرابر و غیرجذاب برای سرمایه‌گذاران خرد است.

اعتماد گمشده و مالیات‌هایی که محقق نمی‌شوند

بازار سرمایه در حالت مطلوب باید ابزار مهمی برای تأمین مالی بنگاه‌ها، و از سوی دیگر منبع درآمدی پایدار برای دولت باشد. اما آنچه امروز می‌بینیم، بازاری است که با بی‌اعتمادی عمومی، حجم پایین معاملات، و نقش پررنگ بازیگران حقوقی دست‌به‌گریبان است. کاهش ارزش معاملات خرد و مهاجرت پول‌ها به بازارهای موازی، دولت را هم از درآمدهای بالقوه مالیاتی در این حوزه محروم کرده است.

بر اساس همین واقعیت‌هاست که مالیات بازار سرمایه کمتر از درآمدی شده که از کالای زیان‌باری چون سیگار به‌دست آمده است؛ کالایی که نه اشتغال‌زاست، نه تولیدکننده ثروت، و نه یاری‌دهنده رشد اقتصادی.

بازار سرمایه را جدی بگیریم، پیش از آنکه دیر شود

کارشناسان اقتصادی معتقدند احیای اعتماد به بازار سرمایه، بدون بازسازی سیاست‌های اقتصادی و شفاف‌سازی تصمیمات دولت ممکن نیست. حذف قیمت‌گذاری دستوری، ثبات در سیاست‌های ارزی، و کاهش دخالت‌های غیرسازنده حقوقی‌ها، از مهم‌ترین راهکارهایی است که برای نجات بازار سرمایه مهم‌ترین راهکارهایی است که برای تقویت بازار سرمایه باید مدنظر سیاست‌گذاران قرار گیرد.

مقایسه میان مالیات سیگار و مالیات بورس، شاید در ظاهر شوک‌آور باشد، اما برای سیاست‌گذاران اقتصادی باید یک هشدار روشن تلقی شود: اگر بازار سرمایه را رها کنیم، نه‌تنها سرمایه‌گذاران کوچک بلکه خود دولت هم بازنده اصلی خواهد بود.
 


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
جنگ ایران شکاف میان تعهدات جهانی و توان نظامی آمریکا را آشکار کرد
بیانیه مشترک سه قدرت در شورای حکام: قطعنامه ضدایرانی تلاش‌های دیپلماتیک را نابود می‌کند
صادق زیباکلام با اعلام جرم جدید بازداشت شد
نورنما | ویدیویی دیده نشده از پدر موشکی ایران و فرمانده هوافضای سپاه
اتحادیه اروپا: از دیپلماسی برای حل پایدار موضوع هسته‌ای ایران حمایت می‌کنیم
عارف: افزایش مبلغ کالابرگ در دستور کار دولت است
تهران گرم‌تر می‌شود
بقائی: تحولات اخیر روند مذاکرات را تحت تأثیر قرار داد
زنگ خطر آنفلوانزا در کشور؛ کرمانشاه و البرز در وضعیت قرمز
آتش‌بس یا بازی فریب؛ چرا ایران نباید جنگ را «تکه‌تکه» ببیند؟
61 درصد صهیونیست‌ها مخالف نامزدی دوباره نتانیاهو
بقائی نشان ادبی دریافت کرد
قالیباف: حرکت علمی و دفاعی کشور متوقف نمی‌شود
آغاز محدودیت‌های ترافیکی در جاده‌های مازندران
قیمت سکه پارسیان امروز چهارشنبه 20 خرداد 1405+ جدول
سپاه هیچ صفحه‌ای در «ایکس» ندارد
قیمت نقره امروز چهارشنبه 20 خرداد 1405+جدول
آماده برای «توافق‌سازی»، مقاوم در برابر «تسلیم‌سازی»
چرا رامات دیوید هدف مهم موشک‌های ایران بود؟
هشدار چین درباره بحران ایران و آمریکا؛ راه‌حل فقط دیپلماسی است
محاصره دریایی تجارت ایران را قفل نمی‌کند
بازگشت «آقای خاص» به برنابئو؛ مورینیو سرمربی جدید رئال مادرید شد
فرماندار قشم: هیچ انفجاری در این جزیره رخ نداده است
روسیه از سرنگونی 326 پهپاد اوکراینی خبر داد
تشدید نظارت بر صنعت خودرو و افزایش انطباق تولیدکنندگان
جهش ذخایر سد سفیدرود؛ یک میلیارد مترمکعب آب ذخیره شد
رشد چشمگیر پذیرش استعدادهای درخشان در ارشد و دکتری
جزئیات افزایش نرخ بلیت اتوبوس در مسیرهای مختلف کشور
صادرات 20 قلم کالای دامی به کشورهای همسایه
قیمت طلا و سکه امروز چهارشنبه 20 خرداد 1405+ جدول قیمت ها
روایت پزشکیان از پاسخ رهبر شهید درباره مذاکرات و «نه جنگ نه صلح»
اعلام جزئیات سهمیه ویژه مناطق بحران‌زده و آسیب‌دیدگان جنگ در کنکور
ادامه رکورد شکنی بورس ؛ صعود 52 هزار واحدی شاخص
انتصاب اعضای جدید هیأت مدیره مرکز خدمات حوزه‌های علمیه با حکم رهبر انقلاب
قیمت دلار و سایر ارزها امروز چهارشنبه 20خرداد ؛ تداوم نوسان دلار در کریدور 170 هزار تومانی
انفجار خاموشی که همه چیز را آنلاین می بلعد
برنامه تیم ملی والیبال ایران در لیگ ملت‌های 2026 مشخص شد + جدول زمان ومکان مسابقات
تصمیمات جدید در مورد هزینه های مکالمه تلفن ثابت ؛ تماس های رایگان می‌شوند
سخنگوی دولت: لایحه منع خشونت علیه زنان در حال استرداد است
نوراینفو | مکمل‌ها را چه زمانی مصرف کنیم؟
تهدید ترامپ، پاسخ ایران؛ مسئول خون‌های بیشتر کیست؟
شناسایی و توقیف اموال 47 نفر از شبکه‌های معاند در خراسان شمالی
پایان فرار قاتل یک بانوی باردار در پلدختر
سهمیه ایران در آسیا مشخص شد؛ سه تیم در رقابت‌های AFC
زاخارووا : روسیه آماده کمک به حل تنش ایران و آمریکا است
چرا فرزندانمان به قد ژنتیکی خود نمی‌رسند؟
چرامتناسب‌سازی برای همه بازنشستگان یکسان نیست؟ + جزئیات افزایش حقوق 1405
جزئیات محدودیت جدید آمریکا برای تیم ملی ایران
بحران سیاسی در اکوادور
کمبود 85 قلم داروی ضروری در کشور