×
اقتصادی
شناسه خبر : 222329
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/02/11 ساعت 09:40
رقابت نابرابر دود سیگار و بورس برای تولید ثروت!

نورنیوز گزارش می دهد؛

رقابت نابرابر دود سیگار و بورس برای تولید ثروت!

در سال 1403، درآمد مالیاتی دولت از فروش سیگار دو برابر مالیات بازار سرمایه شد. این آمار عجیب، نشانه‌ای هشداردهنده از وضعیت بازار سهام در ایران است؛ بازاری که به‌جای جذب سرمایه و خلق ثروت، با بی‌اعتمادی عمومی و سیاست‌گذاری‌های ناپایدار دست‌به‌گریبان است.

نورنیوز-گروه اقتصادی: بر اساس داده‌های سازمان امور مالیاتی کشور، در سال ۱۴۰۳ درآمد دولت از مالیات بر مصرف و فروش سیگار به ۱۳ هزار و ۱۹۴ میلیارد تومان رسید، در حالی‌که درآمد حاصل از مالیات بر نقل‌وانتقال سهام در بازار سرمایه تنها ۷ هزار و ۵۵۹ میلیارد تومان بوده است. این اختلاف معنادار، نه‌فقط مقایسه‌ای آماری، بلکه نشانه‌ای از وضعیت فعلی و نگران‌کننده بازار سرمایه در اقتصاد ایران است.

شاید در نگاه اول مقایسه مالیات بازار سرمایه با مالیات مصرفی مانند سیگار نادرست به‌نظر برسد، اما اعداد گاهی حقایق تلخی را روایت می‌کنند؛ حقیقتی از جنس بی‌اعتمادی عمومی به بازار سرمایه، کوچ سرمایه‌گذاران خرد، و کاهش فعالیت واقعی در بازاری که باید تکیه‌گاه تأمین مالی بلندمدت کشور باشد.

رکود در بازار سرمایه، مالیات را هم کوچک کرد

بررسی‌ها نشان می‌دهد بازار سرمایه در سال ۱۴۰۳ شرایط پرتلاطمی را تجربه کرده است. از سویی، افزایش نرخ بهره بانکی و رکود در بخش تولید موجب شد بسیاری از سرمایه‌گذاران ترجیح دهند منابع خود را به سمت بازارهای کم‌ریسک‌تر ببرند. از سوی دیگر، نبود سیاست‌های شفاف و پایدار از سوی دولت و همچنین تحولات سیاسی داخلی و خارجی باعث شده روند خروج سرمایه از بازار سهام تداوم یابد.

 در فروردین و اردیبهشت امسال، شاخص کل بورس در کانال ۳ میلیون واحد نوسان داشته، ولی رشد آن بیشتر ناشی از تحرک نمادهای خاص بوده است. شاخص هم‌وزن نیز که بیانگر عملکرد شرکت‌های کوچک‌تر است، هرچند در مرز یک میلیون واحد تثبیت شده، اما نوسانات زیادی را تجربه کرده و هنوز نتوانسته یک روند صعودی پایدار ایجاد کند. این شکاف بین شاخص کل و هم‌وزن، نشانه‌ای از بازاری نابرابر و غیرجذاب برای سرمایه‌گذاران خرد است.

اعتماد گمشده و مالیات‌هایی که محقق نمی‌شوند

بازار سرمایه در حالت مطلوب باید ابزار مهمی برای تأمین مالی بنگاه‌ها، و از سوی دیگر منبع درآمدی پایدار برای دولت باشد. اما آنچه امروز می‌بینیم، بازاری است که با بی‌اعتمادی عمومی، حجم پایین معاملات، و نقش پررنگ بازیگران حقوقی دست‌به‌گریبان است. کاهش ارزش معاملات خرد و مهاجرت پول‌ها به بازارهای موازی، دولت را هم از درآمدهای بالقوه مالیاتی در این حوزه محروم کرده است.

بر اساس همین واقعیت‌هاست که مالیات بازار سرمایه کمتر از درآمدی شده که از کالای زیان‌باری چون سیگار به‌دست آمده است؛ کالایی که نه اشتغال‌زاست، نه تولیدکننده ثروت، و نه یاری‌دهنده رشد اقتصادی.

بازار سرمایه را جدی بگیریم، پیش از آنکه دیر شود

کارشناسان اقتصادی معتقدند احیای اعتماد به بازار سرمایه، بدون بازسازی سیاست‌های اقتصادی و شفاف‌سازی تصمیمات دولت ممکن نیست. حذف قیمت‌گذاری دستوری، ثبات در سیاست‌های ارزی، و کاهش دخالت‌های غیرسازنده حقوقی‌ها، از مهم‌ترین راهکارهایی است که برای نجات بازار سرمایه مهم‌ترین راهکارهایی است که برای تقویت بازار سرمایه باید مدنظر سیاست‌گذاران قرار گیرد.

مقایسه میان مالیات سیگار و مالیات بورس، شاید در ظاهر شوک‌آور باشد، اما برای سیاست‌گذاران اقتصادی باید یک هشدار روشن تلقی شود: اگر بازار سرمایه را رها کنیم، نه‌تنها سرمایه‌گذاران کوچک بلکه خود دولت هم بازنده اصلی خواهد بود.
 


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
سناتور آمریکایی: اقتصاد جهانی به دلیل بسته بودن تنگه هرمز درحال فروپاشی است
ترامپ عقب‌نشینی کرد: تغییر رژیم ایران هدف امریکا نبود
سقوط جنگنده F-35 آمریکا در نوادا
تعجب فرانسه از انتقاد ترامپ درباره ممنوعیت پروازهای نظامی آمریکایی
حزب‌الله: رهبر انقلاب پیامی به شیخ نعیم قاسم ارسال کردند
روایت قالیباف از خواب شوم آمریکایی‌ها که «هرگز» تعبیر نخواهد شد!
وزیر فرهنگ: بیش از 80 درصد مردم به هویت ایرانی خود افتخار می‌کنند
ایروانی: تهدید آمریکا علیه زیرساخت‌های حیاتی ایران نقض فاحش حقوق بین‌الملل است
65 عناصر وابسته به اسرائیل در استان مرکزی دستگیر شدند
آخرین جزییات حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/ حمله به7 شهر/حمله دوباره به فولاد مبارکه
مقام اتحادیه اروپا: قیمت نفت و گاز به این زودی‌ به حالات عادی برنخواهد گشت
دستگیری 123 عامل مرتبط با شبکه‌های معاند در اسلامشهر، گلستان و بابلسر
سی‌ویکمین موج تجمعات شبانه مردمی ایران/پزشکیان و عراقچی در جمع مردم+فیلم
خدمات رایگان طراحی و نظارت برای بازسازی خانه‌های آسیب‌دیده
نگراتی پوتین از پیامدهای ادامه جنگ افروزی آمریکایی صهیونیستی
حزب‌الله: قانون اعدام اسرای فلسطینی نشانه تداوم سیاست‌های سرکوبگرانه و خطرناک است
پاپ خواستار پایان جنگ ایران پیش از عید پاک شد
بیانیه ستادکل نیروهای مسلح و قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیا به مناسبت روز جمهوری اسلامی
دستگیری 65مزدور دشمن آمریکایی-صهیونی و عوامل گروهک‌های تروریستی
اعلام ساعت کاری میادین میوه و تره‌بار بعد از تعطیلات عید
پدرو سانچز: جنگ علیه ایران بزرگ‌ترین فاجعه ژئوپلیتیکی جهان از زمان جنگ ویتنام است
بازتاب گسترده اقدام تیم ملی فوتبال ایران در رسانه‌های جهانی
عراقچی شعار «اول آمریکا» را به سخره گرفت
سفارت ایران اقدام اتحادیه اروپا را «ریاکاری» خواند
درآمد نفتی ایران دو برابر شد
نورنما| 12 فروردین روز جمهوری اسلامی گرامی باد
حمله هوایی به یک خودرو در جنوب لبنان
چه میزان تسهیلات تکلیفی اشتغال پرداخت شد؟
هرگونه اقدام علیه زیرساخت‌های ایران، پاسخ متقابل خواهد داشت
صدها هزار غیرنظامی در لبنان در معرض خطر هستند
هفت شهید و زخمی در حمله هوایی به نیروهای حشدالشعبی
بقائی: حمله آمریکا و اسرائیل به کارخانه‌های داروسازی جنایت ضد بشریت است
کشف سلاح و مهمات در دلیجان
عراقچی: آنچه در جریان است مذاکره نیست/شروط ایران برای «توقف کامل جنگ
جزئیات سی و دومین روز عملیات وعده صادق 4
مرحله دوم موج 88/ حمله به محل جلسه فرماندهان جبهه داخلی صهیون
اهمیت تنگه‌ هرمز و احتمال عملیات نظامی آمریکا
خداقوت سردار موسوی به بچه‌های پای لانچر/ حمله به محل اقامت خلبانان و کادر پروازی امریکا
اعلام آمادگی روسیه برای کاهش تنش و یافتن راه‌حل درخصوص ایران
نیروی دریایی سپاه: جلسه فرماندهان ناوگان پنجم آمریکا مورد اصابت پهپاد قرار گرفت
اعلام آخرین وضعیت جاده چالوس؛ هراز زیر بار ترافیک نیمه‌سنگین
تکرار تجربه 12 فروردین در میدان جدید جنگ
اتحادیه اروپا بر لزوم توقف درگیری‌ها در لبنان تاکید کرد
آتلانتیک: جنگ علیه ایران آمریکا را تبدیل به یک قدرت منفور در جهان کرد
آیت‌الله جوادی آملی: مردم در صحنه جزو فرشتگان زمینی‌اند +فیلم
استیو بنن خواستار اخراج پسر نتانیاهو را از آمریکا شد
جنگ علیه ایران شرکت هواپیمایی لوفت‌هانزای آلمان زمینگیر کرد
امیریل ارجمند: من خاک می‌خورم اما خاک نمی‌دهم
پیکر مطهر دریابان شهید علیرضا تنگسیری در آبادان به خاک سپرده می‌شود
حمایت مفتی عمان از محور مقاومت به رهبری ایران