×
سیاسی
شناسه خبر : 222209
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/02/10 ساعت 09:39
پلیس بد وارد می شود؛ مین گذاری فرانسه در مسیر مذاکرات هسته‌ای

نور نیوز بررسی می کند؛

پلیس بد وارد می شود؛ مین گذاری فرانسه در مسیر مذاکرات هسته‌ای

اظهارات تند وزیر خارجه فرانسه درباره برنامه هسته‌ای ایران، با واکنش قاطع نماینده کشورمان در سازمان ملل مواجه شد. فرانسه بار دیگر در نقش پلیس بد ظاهر شده و با تهدید به فعال‌سازی مکانیسم ماشه، نشانه‌ای دیگر از رویکرد مخرب و غیرسازنده‌اش ارائه داده است.

نورنیوز-گروه سیاسی: «ادعاهای وزیر خارجه فرانسه مبنی بر این که ایران «در آستانه» توسعه سلاح هسته‌ای قرار دارد، کاملا بی‌اساس و از منظر سیاسی غیرمسئولانه است.» این جمله، بخش آغازین نامه رسمی امیر سعید ایروانی، نماینده دائم ایران در سازمان ملل، در پاسخ به مواضع اخیر فرانسه در شورای امنیت است؛ مواضعی که یک‌بار دیگر نشان داد پاریس نه به‌عنوان طرفی که باید جبران کننده بی عملی های گذشته اش باشد، بلکه به‌مثابه بازیگری مدعی و بی‌ثبات‌کننده در حال حرکت در مسیر تضعیف دیپلماسی است.

فرانسه از سال‌ها پیش در پرونده هسته‌ای ایران نقش یک «بازیگر فشار» را ایفا کرده است. در مذاکرات منتهی به برجام در سال ۲۰۱۵، تیم فرانسوی در مقایسه با سایر اعضای گروه ۱+۵، سخت‌گیرانه‌ترین مواضع را اتخاذ کرد و در چندین مقطع با اصرار بر شروط فراتر از چارچوبهای مذاکراتی و مورد توافق یا تعیین سقف‌های سیاسی برای همکاری‌های منطقه‌ای، روند توافق را به سمت فرسایش و تعلیق سوق داد. در واقع، پاریس در نقش «پلیس بد» مذاکرات، وظیفه برهم‌زنندگی تاکتیکی را در دل سازوکار ۱+۵ برعهده داشت و هدف آن، حفظ ظرفیت فشار در بطن هرگونه توافق بود.

این رویکرد نه‌تنها پس از برجام متوقف نشد، بلکه با خروج آمریکا از توافق در سال ۲۰۱۸ و ورود مذاکرات به فاز احیای توافق، به‌شکل آشکارتری دنبال شد. پاریس با بهره‌گیری از ادبیات تهدید، به‌ویژه با اتکاء به مکانیسم ماشه، تلاش کرده است ابزارهای حقوقی را در خدمت اهداف سیاسی قرار دهد. تهدید اخیر به فعال‌سازی مکانیسم ماشه، از همین منظر، یک رفتار پارادوکسیکال است: کشوری که در عمل به تعهدات برجامی خود، از جمله تعهدات اقتصادی در قالب اینستکس، ناکام بوده است، خود را در جایگاه شاکی می‌نشاند. همان‌گونه که ایروانی تصریح کرد، «چنین اقدامی از منظر حقوقی و رویه‌ای، مخدوش، غیرقابل پذیرش و فاقد اعتبار است و موجب تضعیف اعتبار شورای امنیت خواهد شد.»

در سطح راهبردی، این کنش فرانسه باید در بستر «بازی معکوس اروپا» علیه ایران تحلیل شود؛ جایی که سه کشور اروپایی (E3) به جای تلاش برای احیای توازن تعهدات بدلیل ضعف در بازیگری فعال در موضع انفعال قرار گرفته‌اند و عملاً عرصه را برای اقدامات یک‌جانبه ایالات متحده خالی گذاشته‌اند. نه در دوره ترامپ، که رسماً از برجام خارج شد، و نه در دوره بایدن، که به‌رغم وعده‌ها از بازگشت به توافق شانه خالی کرد، اروپا حاضر به پرداخت هزینه سیاسی برای حفظ برجام نشد. این انفعال راهبردی اکنون جای خود را به فشار سیاسی داده و پاریس با تغییر تاکتیک، از «بی‌عملی» به «تهدید» رسیده است.

در این چارچوب، آنچه بیش از هر چیز نگران‌کننده است، تبدیل شدن ابزارهای حقوقی مانند مکانیسم ماشه به ابزار چانه‌زنی سیاسی در روندی خارج از شورای امنیت و ساختارهای رسمی حقوق بین‌الملل است. این روند می‌تواند نه‌فقط پرونده ایران، بلکه کلیت نظام حل‌وفصل اختلافات در نظام بین‌الملل را با بحران مشروعیت مواجه سازد. فرانسه با اصرار بر این مسیر، خود را از جایگاه یک بازیگر فعال به سطح یک باج خواه جبهه‌گرا و بی‌ثبات‌کننده تنزل می‌دهد. آنچه امروز در رفتار فرانسه مشاهده می‌شود، استمرار همان رویکرد غیرسازنده‌ای است که در دل توافق ۲۰۱۵ نیز قابل ردیابی بود؛ با این تفاوت که اکنون، در غیاب عنصر موازنه‌گر آمریکا و ضعف داخلی اروپا، این رفتار بیش از پیش عریان و تهدیدآمیز شده است.
 


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
راز طول عمر در وزنه‌ها؛ ورزش قدرتی عمر را افزایش می‌دهد
هشدار برای کلاهبرداری به نام سریال «وحشی»
مرگ 5 آمریکایی در هر ساعت به علت آلودگی خودروها
سفر در اروپا مختل شد!
شمار شهدای لبنان از 4250 نفر گذشت
پزشکیان: آمریکا به تفاهم نامه پایبند باشد، ما هم به تعهداتمان عمل می‌کنیم
حدادعادل: رابطه مردم و رهبری با معیارهای غربی قابل فهم نیست
گفت‌وگوی تلفنی اردوغان و مرتس
تیراندازی نظامیان اسرائیل به معترضان سوری در درعا
برخورد پهپاد با هواپیمای مسافربری در آسمان نیویورک
ادعای ترامپ: نشست دوحه شاید مهم باشد
ارتش جزئیات برنامه‌های مراسم بدرقه رهبر شهید را اعلام کرد
حمایت ویژه بنیاد ملی علم ایران از زنان و مادران پژوهشگر
روحانی: رهبر شهید در برابر بزرگ‌ترین فشارها ایستادگی کرد
شکست حقوقی ترامپ در پرونده رسوایی جنسی
سازمان ملل: اختلافات لبنان و اسرائیل باید پشت میز مذاکره حل شود
دایی فرزندان رهبر شهید: مردم برای دختر دوم رهبر شهید دعا کنند
معاون سیاسی نیروی دریایی سپاه در سانحه رانندگی جان باخت
پایان رؤیای سامورایی‌ها؛ برزیل با بازگشتی تماشایی صعود کرد
غریب‌آبادی: تنگه هرمز دیگر به وضعیت سابق بازنخواهد گشت
تنگه هرمز روی میز ناتو؛ رایزنی استارمر و دبیرکل ناتو در لندن
راز پیراهن 9 میلیون دلاری مارادونا فاش شد
پنالتی‌های سرنوشت‌ساز؛ گل‌گهر آخرین بلیت آسیا را گرفت
جزئیات فعالیت بانک‌ها در مراسم رهبر شهید
مخبر: شهید لاریجانی زبان گویای عقلانیت راهبردی جمهوری اسلامی بود
دیدار مکرون و سلطان عمان در کاخ الیزه
نور ویدئو | تحول قضایی ؛ از مطالبه تا واقعیت
برد نفس‌گیر ایران مقابل سوریه در انتخابی جام‌جهانی بسکتبال
بقائی: فعلاً هیچ مذاکره‌ای با آمریکا در کار نیست
130 هزار گواهینامه مهارتی فرهنگ و هنر صادر شد
چرا برقراری آتش بس، آغاز نبرد بر سر تنگه هرمز را کلید زده؟
لبنان زیر آتش؛ با وجود توافق، اسرائیل 10 نفر را به شهادت رساند
عارف: بحران بانک‌ها از ضعف امنیت سایبری شروع شد
پاسخ قاطع ایران به ادعای مکرون
پشت‌پرده خرید جنجالی اف-35 از آمریکا
ایران ادعای ترامپ درباره نشست دوحه را رد کرد
لگدکوب شدن غرور ملی در آمریکا
قتل مادربزرگ برای تأمین هزینه عروسی مجلل
نخبگان اجازه ندهند تفرقه جای همبستگی ملی را بگیرد
آمار آسیایی‌ها در جام جهانی؛ ایران بدشانس‌ترین
بازدید رئیس‌جمهور از پژوهشکده صنایع غذایی و فرآورده‌های کشاورزی سازمان ملی استاندارد
دیوان عالی آمریکا دست ترامپ را بازتر کرد
نورویدئو | تنگه هرمز ؛ کره‌ای که باز می شود یا محکم تر
آماده‌باش 1000 مدرسه تهران برای مراسم تشییع رهبر شهید
روسیه: «مسیر ترامپ» با مخالفت ایران و چین مواجه می‌شود
آمریکا بخشی از تحریم‌های مرتبط با روسیه را لغو کرد
واکنش مسکو به قانون هسته‌ای فنلاند
نخست‌وزیر عراق به اسلام‌آباد دعوت شد
دعوت از پزشکان داوطلب برای خدمت در مراسم تشییع قائد امت
کاتس: با سنتکام برای عدم عقب‌نشینی از غزه، لبنان و سوریه توافق کردیم