×
سیاسی
شناسه خبر : 222147
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/02/09 ساعت 15:58
چشم‌انداز مذاکرات هسته‌ای

حسن بهشتی‌پور کارشناس مسائل بین‌الملل

چشم‌انداز مذاکرات هسته‌ای

منابع خبری متعدد از‌جمله نیویورک‌تایمز و سی‌ان‌ان، از بروز مشکلاتی در مذاکرات هسته‌ای خبر داده‌اند.ظاهرا طرح موضوعات جدید ازجمله برنامه موشکی ایران و انتقال غنی‌سازی به خارج از کشور،موانعی جدی ایجاد کرده است.این دو مسأله به‌عنوان خطوط قرمز ایران مطرح شده‌ ومشخص نیست که آیا این ادعاهاصحت داردیا خیر.

نورنیوز-گروه سیاسی: با وجود این چالش‌ها، دور بعدی مذاکرات برنامه‌ریزی شده و ایران پیشنهادهایی را به طرف مقابل ارائه کرده است. پیشنهاد اصلی ایران تمرکز بر توافق موقت در مورد موضوعات ساده‌تر و ایجاد مبنایی برای پیشرفت به مراحل بعدی است.

با این‌حال، طرف آمریکایی نیاز به زمان برای بررسی این پیشنهادها داشته و به نظر می‌رسد که یک یا دو هفته برای این منظور در‌نظر گرفته شده است. این اختلاف ‌نظر بر سر زمان‌بندی مذاکرات نیز قابل توجه است. در حالی‌که شنبه صحبت از یک هفته برای بررسی پیشنهادها بود، یکشنبه این زمان به دو هفته افزایش یافت.

این تأخیر می‌تواند نشانه‌ای از تردید یا تلاش برای خرید زمان از سوی آمریکایی‌ها باشد. در واقع، این طولانی‌تر شدن زمان بررسی پیشنهادهای ایران با اظهارات قبلی دونالد ترامپ مبنی بر حل مسأله هسته‌ای پیچیده ایران در عرض دو ماه در تعارض است.

به‌هر‌حال طرف ایرانی اهداف خود را به خوبی می‌داند؛ پایان دادن به تحریم‌ها در ازای تضمین عدم پیگیری سلاح هسته‌ای. با این‌حال، پرسش اساسی این است که آیا طرف آمریکایی حاضر به اتخاذ تصمیمات سخت و جدی برای دستیابی به توافق بوده یا صرفا به‌دنبال اعمال فشار بیشتر بر ایران است.

با وجود این ابهامات، به‌نظر می‌رسد که هر دو طرف اراده کافی برای دستیابی به توافق دارند و به خاطر پیچیدگی و گستردگی موضوعات مورد بحث، فرآیند مذاکره نیازمند زمان و صبر است. بعید به نظر می‌رسد که آمریکایی‌ها به‌دنبال اعمال تحریم‌های جدید باشند، زیرا گزینه‌های تحریمی محدود شده‌اند و تحریمی باقی نمانده که علیه ایران اعمال نشده باشد. اقدام نظامی نیز با توجه به پیامدهای آن، احتمال کمی دارد و بیشتر مورد حمایت رژیم‌صهیونیستی است.

بنابراین می‌توان گفت که دو طرف اراده کافی برای دستیابی به توافق دارند اما مشکلات عمیق و گسترده با ابعاد پیچیده فنی، حقوقی، سیاسی، امنیتی و اقتصادی وجود دارد که نیازمند توجه دقیق است و طبیعتا این توافق را زمانبر خواهد کرد.

ایران در رویکرد جدید خود، سیاست مذاکره در قالب ۱+۵ را کنار گذاشته و به‌دنبال تعامل جداگانه با قدرت‌های دیگر ازجمله چین و روسیه است. هدف از این تعامل، ایجاد یک موضع واحد در برابر فشارهای آمریکا و غرب است. علاوه بر این، ایران روابط خود را با کشورهای منطقه بهبود بخشیده است.

در حالی‌که در گذشته، کشورهایی مانند عربستان‌سعودی و امارات متحده عربی مخالف برجام بودند، اکنون به‌دلیل تحولات اخیر، از دستیابی به توافق حمایت می‌کنند، زیرا آن را به نفع امنیت و ثبات منطقه می‌دانند.

ایران همچنین گفت‌وگوهای انتقادی را با طرف‌های اروپایی انجام داده و هشدارهای لازم را در مورد فعال‌سازی مکانیزم ماشه ارائه کرده و از طرف دیگر با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز دور جدیدی از تعاملات را آغاز کرده است که بهانه را از طرف آمریکایی می‌گیرد و تهران را در مذاکرات در موقعیت بهتری قرار می‌دهد.

در مجموع مذاکرات هسته‌ای با چالش‌ها و ابهاماتی روبه‌رو‌ست. با این حال با توجه به اراده طرفین برای دستیابی به توافق و تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی، می‌توان امیدوار بود که با صبر و درنظر گرفتن جوانب مختلف، توافقی حاصل شود که به نفع همه طرف‌ها باشد.


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
حماس خواستار تکمیل روند آتش بس شد
واکنش تند هاشمیان به شایعات درباره جانشینش
فوت رهبر اپوزیسیون آرژانتین در پخش زنده تلویزیونی
فایننشال تایمز:عربستان در پی پیمان دفاعی با آمریکاست
هشدار حماس: خلع سلاح مقاومت، آغاز ناآرامی هاست
جدول لیگ برتر پس از بازی‌های امروز / استقلال در یک قدمی صدرنشینی!
پیشنهاد پرسپولیس به سرمربی سابق سپاهان!
سناتورهای آمریکایی قطعنامه‌ای برای جلوگیری از حمله آمریکا به ونزوئلا ارائه می‌دهند
جزییات جدید از ثبت‌نام وام 50 میلیون تومانی بازنشستگان تأمین اجتماعی
روسیه: شکست اروپایی‌ها در بازگرداندن تحریم‌ها علیه ایران
یارانه پردرآمدهاحذف می شود/ تعداد و دهک های مشمول
پلاک‌های جدید و متفاوت در راه سیستان و اینچه‌برون
پایان بازی و پیروزی استقلال در خانه /استقلال (1) - مس رفسنجان (0)+ فیلم گل اول
اصرار اتحادیه اروپا بر مواضع غیرسازنده درباره برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران
دستیار مورینیو در آستانه پیوستن به کادرفنی تیم ملی ایران
نقض مکرر آتش بس غزه از سوی رژیم اسرائیل/ایران محکوم کرد
رزمایش ونزوئلا در واکنش به تحرکات آمریکا
امیر دریادار سیاری: امنیت پایدار در سایه آمادگی و بازدارندگی حاصل می شود
گل گهر موقتا صدرنشین لیگ برتر شد
درگذشت کشتی گیر 18 ساله گیلانی در حین تمرین
بانک‌ها و خودروسازان زیر ذره‌بین؛ بازگشت هزاران میلیارد به جیب مردم
ابراز امیدواری ترامپ برای پیوستن عربستان به توافق ابراهیم
راز توافق آتش‌بس مرزی طالبان و پاکستان در قطر
انگلیس به پینگ‌پنگ‌باز 11 ساله ایران ویزا نداد
هت‌تریک مالی اسطوره پرتغالی رونالدو مقابل رقیب دیرینه مسی
احکام بازداشت نتانیاهو و گالانت معتبر است
سفارت ایران در دانمارک: با انقضای قطعنامه 2231 مبنای قانونی برای ادامه تحریم‌ها وجود ندارد
بیانیه وزارت خارجه پاکستان در پایان آتش‌بس 48 ساعته با افغانستان/تمدید آتش‌بس
حداقل سرمایه لازم برای تأسیس بانک غیردولتی اعلام شد
مسکو: تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران پس از پایان اعتبار قطعنامه 2231 دیگر قانونی نیست
ظریف: لاوروف درباره اسنپ‌بک خلاف می‌گوید
رنکینگ جدید فیفا؛ جایگاه ایران بدون تغییر در رتبه 21
تهران در آستانه سرما؛ کاهش دما از امروز آغاز می‌شود
هفته طلایی «مجنون»؛ فروش 3 میلیاردی در 7 روز
واکنش پزشکیان به ثبت جهانی 3 روستای ایران
معاون وزیر میراث فرهنگی: سه روستای ایران به شبکه جهانی پیوست
ملی‌پوشان روئینگ ایران به 3 فینال دیگر راه یافتند
بازگشایی بانک‌های غزه پس از 2 سال
افتتاح قطعه سوم بزرگراه ملی خلیج فارس در جزیره قشم
«سعید مظفری» در قطعه هنرمندان آرام گرفت
نورنما | بزرگ‌ترین نقاشی ساحلی چهره استاد شجریان در آلانیا
هانیبال قذافی آزاد شد/ خانواده امام موسی صدر بیانیه صادر کرد
جلوگیری شهرک نشینان صهیونیست از ورود کمک ها به غزه + فیلم
دیدار پوتین و ترامپ در مجارستان؛ ضربه‌ای پنهان به اروپا؟
توزیع گوشت وارداتی آغازمی شود+جزییات
بیانیه حماس در پی شهادت رئیس ستاد نیروهای مسلح یمن
رأی مثبت پارلمان اروپا به طرح بحث‌برانگیز ممنوعیت واردات نفت و گاز از روسیه
قرارداد علی کریمی با کایسری یکطرفه فسخ شد
فرانسه و انگلیس به دنبال استقرار نیروی بین‌المللی در غزه
تصویب سند جامع مراقبت‌های سلامت
X
آگهی تبلیغاتی