×
سیاسی
شناسه خبر : 222147
تاریخ انتشار :

حسن بهشتی‌پور کارشناس مسائل بین‌الملل

چشم‌انداز مذاکرات هسته‌ای

منابع خبری متعدد از‌جمله نیویورک‌تایمز و سی‌ان‌ان، از بروز مشکلاتی در مذاکرات هسته‌ای خبر داده‌اند.ظاهرا طرح موضوعات جدید ازجمله برنامه موشکی ایران و انتقال غنی‌سازی به خارج از کشور،موانعی جدی ایجاد کرده است.این دو مسأله به‌عنوان خطوط قرمز ایران مطرح شده‌ ومشخص نیست که آیا این ادعاهاصحت داردیا خیر.

نورنیوز-گروه سیاسی: با وجود این چالش‌ها، دور بعدی مذاکرات برنامه‌ریزی شده و ایران پیشنهادهایی را به طرف مقابل ارائه کرده است. پیشنهاد اصلی ایران تمرکز بر توافق موقت در مورد موضوعات ساده‌تر و ایجاد مبنایی برای پیشرفت به مراحل بعدی است.

با این‌حال، طرف آمریکایی نیاز به زمان برای بررسی این پیشنهادها داشته و به نظر می‌رسد که یک یا دو هفته برای این منظور در‌نظر گرفته شده است. این اختلاف ‌نظر بر سر زمان‌بندی مذاکرات نیز قابل توجه است. در حالی‌که شنبه صحبت از یک هفته برای بررسی پیشنهادها بود، یکشنبه این زمان به دو هفته افزایش یافت.

این تأخیر می‌تواند نشانه‌ای از تردید یا تلاش برای خرید زمان از سوی آمریکایی‌ها باشد. در واقع، این طولانی‌تر شدن زمان بررسی پیشنهادهای ایران با اظهارات قبلی دونالد ترامپ مبنی بر حل مسأله هسته‌ای پیچیده ایران در عرض دو ماه در تعارض است.

به‌هر‌حال طرف ایرانی اهداف خود را به خوبی می‌داند؛ پایان دادن به تحریم‌ها در ازای تضمین عدم پیگیری سلاح هسته‌ای. با این‌حال، پرسش اساسی این است که آیا طرف آمریکایی حاضر به اتخاذ تصمیمات سخت و جدی برای دستیابی به توافق بوده یا صرفا به‌دنبال اعمال فشار بیشتر بر ایران است.

با وجود این ابهامات، به‌نظر می‌رسد که هر دو طرف اراده کافی برای دستیابی به توافق دارند و به خاطر پیچیدگی و گستردگی موضوعات مورد بحث، فرآیند مذاکره نیازمند زمان و صبر است. بعید به نظر می‌رسد که آمریکایی‌ها به‌دنبال اعمال تحریم‌های جدید باشند، زیرا گزینه‌های تحریمی محدود شده‌اند و تحریمی باقی نمانده که علیه ایران اعمال نشده باشد. اقدام نظامی نیز با توجه به پیامدهای آن، احتمال کمی دارد و بیشتر مورد حمایت رژیم‌صهیونیستی است.

بنابراین می‌توان گفت که دو طرف اراده کافی برای دستیابی به توافق دارند اما مشکلات عمیق و گسترده با ابعاد پیچیده فنی، حقوقی، سیاسی، امنیتی و اقتصادی وجود دارد که نیازمند توجه دقیق است و طبیعتا این توافق را زمانبر خواهد کرد.

ایران در رویکرد جدید خود، سیاست مذاکره در قالب ۱+۵ را کنار گذاشته و به‌دنبال تعامل جداگانه با قدرت‌های دیگر ازجمله چین و روسیه است. هدف از این تعامل، ایجاد یک موضع واحد در برابر فشارهای آمریکا و غرب است. علاوه بر این، ایران روابط خود را با کشورهای منطقه بهبود بخشیده است.

در حالی‌که در گذشته، کشورهایی مانند عربستان‌سعودی و امارات متحده عربی مخالف برجام بودند، اکنون به‌دلیل تحولات اخیر، از دستیابی به توافق حمایت می‌کنند، زیرا آن را به نفع امنیت و ثبات منطقه می‌دانند.

ایران همچنین گفت‌وگوهای انتقادی را با طرف‌های اروپایی انجام داده و هشدارهای لازم را در مورد فعال‌سازی مکانیزم ماشه ارائه کرده و از طرف دیگر با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز دور جدیدی از تعاملات را آغاز کرده است که بهانه را از طرف آمریکایی می‌گیرد و تهران را در مذاکرات در موقعیت بهتری قرار می‌دهد.

در مجموع مذاکرات هسته‌ای با چالش‌ها و ابهاماتی روبه‌رو‌ست. با این حال با توجه به اراده طرفین برای دستیابی به توافق و تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی، می‌توان امیدوار بود که با صبر و درنظر گرفتن جوانب مختلف، توافقی حاصل شود که به نفع همه طرف‌ها باشد.


نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
نورنما | چراغ های مخفی،به خلاقانه ترین های صنعت خودرو
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران(44)"بافق"
مرز درآمدی خانوارهای مختلف برای قطع یارانه مشخص شد
ایران با طلای پاراموی‌تای و 7 مدال جهانی
توسعه ایران کلاشینکف می خواهد!
تازیانه‌های نقد محسنی اژه‌ای بر پیکر نهاد قضا
گزارش آژانس، رفتار غرب و یک هشدار
هر فرد چقدر سود سهام عدالت طلب دارد؟
مداردیپلماسی | چرا آمریکابدنبال ایجاد مطالبه غیر واقعی در افکار عمومی است؟
گزارش گروسی یک سند سیاسی است
تصادف مرگبار در اتوبان تهران ـ کرج +فیلم
خرداد هنوز منتظر 6 روزِ تعطیل است
عزرائیل از بیخ گوش تتلو گذشت
عراق در جستجوی موقعیت خود در جغرافیای سیاسی منطقه
مسئله حمل‌ونقل، اعتصاب و معماری نظام سیاست‌گذاری
فصل شکار «اف- 35»‌ها
شروع پیش‌ فروش سه مرحله‌ای وانت نیسان سایپا از فردا
حادثه‌ای که روسیه را شوکه کرد+فیلم
اتحادیه لبنی: فعلاً خبری از افزایش قیمت نیست
پایان موفق عملیات انتقال 86700 زائر ایرانی به عربستان
میانگین نمرات نهایی بسیار نگران کننده است!
تیروئید ضعیف؟ این مواد غذایی را فراموش نکنید
ترامپ به ایلان ماسک: «برو دورهایت را بزن، برگرد!»
فسادزدایی، گام اول جهش تولید و اعتمادسازی + فیلم
اینتر بدون طارمی تار و مار شد! + لحظه دریافت مدال نایب قهرمانی
هشدار اقتصادی؛ بیکاری بلندمدت در بالاترین سطح دو سال اخیر آمریکا
لحظه بالا بردن جام توسط مارکینیوش، کاپیتان پاری‌سن‌ژرمن + تصاویر قهرمانی
شکار بزرگ سپاه در بوشهر؛ پایان قاچاق میلیاردی موبایل
عملیات اعزام حجاج ایرانی به عربستان خاتمه یافت
غذای مردم غزه فقط برای 2 ماه دیگر
پاری سن ژرمن 5-0 اینتر | جابه جایی رکوردها و پایان قدرت نمایی محض شاگردان انریکه + خلاصه
ایتالیا انتقام گرفت؛ نوبت جبران ایران است
قالیباف راهی آمریکای لاتین شد
هشدار تند چین به آمریکا درباره تایوان
ویتکاف: پاسخ حماس غیرقابل قبول است
هشدار شدید ارتش یمن به شرکت‌های خارجی در سرزمین‌های اشغالی
عراقچی در راه قاهره و بیروت؛ دیپلماسی ایران فعال‌تر از همیشه
151 نفر قربانی بی‌احتیاطی در آب؛ آمارها چه می‌گویند؟
نورنما | هنر ضربه،شما را شگفت زده می کند
پنل‌های خورشیدی در ساختمان وزارت صمت به‌کار افتاد
پلیس قرچک در کمتر از 24 ساعت راز قتل کودک را فاش کرد
عکس های منتخب ایران، شنبه 10 خرداد 1404
هشدار وزارت دفاع یمن به طرف‌های خارجی برای ترک فلسطین اشغالی+فیلم
مصرف مرگبار قارچ‌های وحشی ؛ 181 مسموم، یک فوتی
گرو گشی مدیر عامل ایران خودرو : ابتدا قیمت ها اصلاح شود ، سپس فروش آغاز می شود + فیلم
پادکست | نقش هوش هیجانی در تصمیم گیری های مهم زندگی
میانجی‌گری مسقط ادامه دارد؛ سفر معنادار وزیر خارجه عمان به تهران + عکس
نماوا زیر ذره‌بین مخاطب؛ وقتی سانسور جای خلاقیت را می‌گیرد
حماس پاسخ رسمی به طرح آتش‌بس آمریکا را ارائه کرد
جولانی میزبان وزیر خارجه عربستان در دمشق
X
آگهی تبلیغاتی