×
سیاسی
شناسه خبر : 221594
تاریخ انتشار : جمعه 1404/02/05 ساعت 09:13
عراقچی به اروپا: یا بازیگر شوید و یا فقط بازی را در مسقط تماشا کنید!

نورنیوز بررسی می کند؛

عراقچی به اروپا: یا بازیگر شوید و یا فقط بازی را در مسقط تماشا کنید!

با آغاز دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط و شروع گفت‌وگوهای تخصصی، ایران بار دیگر اروپا را به بازگشت به دیپلماسی فراخوانده است. دعوت عراقچی از فرانسه، آلمان و بریتانیا، آزمونی برای بازتعریف نقش اروپا در ترتیبات امنیتی منطقه‌ای است.

نورنیوز -گروه سیاسی: در آستانۀ سومین دور مذاکرات سیاسی غیرمستقیم ایران و آمریکا در مسقط ـ که به صورت هم زمان با اولین نشست کارشناسی نمایندگان دو کشور انجام می شود صحنه دیپلماسی منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای وارد مرحله‌ای تازه شده است. عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، با بیانی صریح ، اروپا را بار دیگر به بازگشت به مسیر گفت‌وگو دعوت کرده؛ دعوتی که گرچه نشانه‌ای از عقلانیت راهبردی تهران است، اما آزمونی دشوار برای سه‌گانۀ پایتخت‌های اروپایی خواهد بود. این تحرک در حالی صورت می‌گیرد که مناسبات ایران و اروپا به پایین‌ترین سطح خود در یک دهۀ اخیر رسیده و نه تهران و نه پایتخت‌های اروپایی از این شرایط سودی نبرده‌اند. همزمانی این ابتکار دیپلماتیک با مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا در مسقط، پرسش‌هایی جدی درباره جایگاه اروپا در ترتیبات جدید منطقه‌ای و بین‌المللی ایجاد کرده است.

بن‌بست اروپا؛ انتخاب انفعال به جای ابتکار

رویکرد سه کشور اروپایی در سال‌های گذشته، ترکیبی از انفعال، فشار روانی و ناتوانی در تصمیم‌گیری مستقل بوده است. عراقچی به درستی تأکید می‌کند که روابط دوجانبه اکنون در وضعیت «باخت-باخت» قرار دارد. اروپا، برخلاف شعارهای دیپلماتیک خود، در عمل نه توانسته میانجی‌گری مؤثری ایفا کند و نه ابتکار معناداری برای کاهش تنش‌ها ارائه داده است. حتی در مقاطعی که ایران در مسیر مذاکره، آمادگی خود را اعلام کرده، سه کشور اروپایی یا به بهانه‌های حقوق بشری و امنیتی عقب‌نشینی کرده‌اند یا سیاست‌های خود را با کاخ سفید هماهنگ نموده اند. بی‌عملی اروپا، اکنون خود به عاملی برای انزوای راهبردی آن مبدل شده است؛ آن هم در شرایطی که مسقط به مرکز ثقل دیپلماسی هسته‌ای جدید تبدیل شده و چین و روسیه در حال گسترش نقش میانجی‌گرانه و تضمین‌دهنده خود هستند.

مذاکرات مسقط؛ فرصتی برای بازتعریف نقش اروپا

مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا، اگرچه هنوز به نتیجه مشخصی نرسیده  اما واجد پیام‌های مهمی است؛ از جمله اینکه تهران دیگر اروپا را حلقه واسط مؤثری نمی‌داند. این جابجایی در تاکتیک‌های دیپلماتیک ایران، زنگ خطری برای فرانسه، آلمان و بریتانیاست. اگر اروپا نتواند خود را در ترتیبات تازه بازیابی کند، ناگزیر به حاشیه رانده خواهد شد. 
روز گذشته سخنگوی وزارت خارجه فرانسه از آمادگی پاریس برای گفت‌وگو با ایران خبر داده، اما این مواضع تکراری، بدون ارادۀ واقعی برای تغییر مسیر، بیشتر به ژست‌های رسانه‌ای شباهت دارد. عراقچی صراحتاً می‌گوید که آماده سفر به پاریس، برلین و لندن بوده، اما این طرف مقابل بوده که راه سخت و بی‌نتیجه را انتخاب کرده است. اکنون پرسش اصلی آن است که آیا اروپا مایل است با پذیرش ابتکار ایران، بار دیگر به میز مذاکره واقعی بازگردد یا همچنان بر مدار تکرار گذشته حرکت خواهد کرد؟

 اروپا در دوراهی تاریخ‌ساز

اروپا در مقطع حساسی قرار دارد؛ یک سوی آن بازگشت به دیپلماسی مسئولانه است، و سوی دیگر آن، تداوم جایگاه حاشیه‌ای در تحولات امنیتی غرب آسیا. دعوت عراقچی، بیش از آنکه پیام صرفاً دیپلماتیک باشد، یک هشدار راهبردی است: اروپا اگر بخواهد همچنان بازیگر باقی بماند، باید فراتر از موضع‌گیری‌های نمادین، اقدام عملی انجام دهد. مسقط شاید محل گفت‌وگو با واشنگتن باشد، اما پاریس، برلین و لندن نیز هنوز فرصت دارند تا خود را از انفعال بیرون کشیده و سهمی در آینده امنیت منطقه‌ای ایفا کنند.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
هپاتیت B در ایران مهار شد؛ کدام گروه سنی هنوز در معرض خطر است؟
جزئیات ضربه موشکی ایران به پایگاه آمریکا در اردن؛ 9 هواپیمای نظامی آسیب دیدند
آرمان‌گرایی که خیال‌پرداز نبود
سقوط سهام آسیا در سایه نفت 100 دلاری؛ بازارها در شوک جنگ و تورم
کابوس تازه مستأجرها؛ مسکن بیش از 70 درصد درآمد خانوار را می‌بلعد
توقف فروش بلیت قبض روح خبرساز شد؛ پاسخ اداره کل هنرهای نمایشی
آخرین وضعیت ترافیک جاده های کشور؛ بارش پراکنده و مه‌گرفتگی در محورهای شمالی
جزئیات آخرین تحولات جنگ ایران و آمریکا/انفجار در قشم و سیریک، ادعای ترامپ و موضع پاکستان
جدول پخش زنده بازی‌های امروز پنجشنبه 19 شهریور؛ ساعت بازی بایرن، رم و منچستریونایتد
وضعیت آب و هوا امروز پنجشنبه 19 شهریور /بارش شدید و وزش باد در ارتفاعات+ وضعیت استان ها
تک ضرب | غزال تیزپای بد دهن فوتبال ایران !
برنامه کامل بازی‌های امروز لیگ برتر پنجشنبه 19 شهریور ؛ ساعت بازی استقلال و پیکان
از دیزل 6 دلاری آمریکا تا گاز 80 یورویی اروپا؛ بازار از جنگ جلو زده است
سناتور آمریکایی: جنگ ترامپ قیمت انرژی را بالا برد
قشقاوی: قطعنامه ضدایرانی بی‌هزینه نخواهد بود
پاسخ ایران به اتهام‌های بی‌اساس شورای وزیران خارجه اتحادیه عرب
عارف: ملت ایران بر حقوق هسته‌ای خود ایستاده است
آکسیوس: ترامپ دیگر حتی در میان جمهوری‌خواهان هم تنهاست
گیلان به بالگرد اطفای حریق مجهز شد
استقبال کشورهای عربی و اسلامی از تحریم‌های انگلیس علیه اسرائیل
لیورپول 2-1 اتلتیکو مادرید/ لیورپول برنده جدال تماشایی در آنفیلد
ایران برای توقف جنگ 6 شرط گذاشت؛ پیام اخیر آمریکا به تهران چه بود؟
هواپیمای حامل زلنسکی مورد اصابت پهپاد قرار گرفت
کارخانه فولکس‌واگن در خدمت گنبد آهنین اسرائیل
توقیف موتور سیکلت سنگین قاچاق در مرند
سفیر پاکستان : ایران و آمریکا به تفاهم نزدیک‌تر می‌شوند
سردار آزمون به تیم ملی برگشت
پیام تسلیت مسئولان کرمانشاه برای شهادت مرزبان هنگ مرزی پاوه
کشف 11 تن چوب و زغال قاچاق در کرمانشاه
توقیف 16 خودروی شوتی در زابل
سپتامبر سیاه برای آمریکا؛ نفت 100 دلاری، گازوئیل 6 دلاری و اوراق 5 درصدی
بقایی: حمله می‌کنند، بعد ایران را به شورای امنیت می‌فرستند!
انفجار نارنجک در مهران؛ یک کشته و 2 مأمور زخمی شدند
بارسلونا 5-1 فاینورد/گام محکم بارسا در لیگ قهرمانان اروپا+ فیلم گلها
جایزه 110 میلیون یورویی برای فاتح لیگ قهرمانان
خشم معترضان در اسلوونی؛ ضرورت تعطیلی سفارت رژیم صهیونیستی + فیلم
واکنش غریب‌آبادی به قطعنامه شورای حکام علیه ایران
رایزنی عراقچی و سفیر ایران در پاکستان
تأکید عارف بر نقش رهبری شهید انقلاب در پیشرفت علمی کشور
پزشکیان: کارآمدی دستگاه‌ها باید به رضایت مردم منجر شود
نگرانی سازمان ملل از تشدید تنش‌ها در تنگه هرمز
اسب ترکمن در مسیر ثبت یک رویداد ملی
آغاز پرداخت خسارت سیل‌زدگان مازندران
ارتش لبنان: اسرائیل 7700 بار توافق چارچوب را نقض کرده است
مدنی‌زاده به هند رسید؛ رایزنی اقتصادی ایران در بریکس
مخبر: ترامپ تازه می‌فهمد با چه قدرتی طرف است
صرفه‌جویی 15 میلیون لیتری بنزین با برقی‌سازی تاکسی‌های اینترنتی
آیت‌الله جنتی: نبرد اقتصادی به روحیه جهادی و فرماندهی نیاز دارد
معاون حقوقی رئیس‌جمهور: واگذاری اختیارات به استانداران در جنگ کارآمدی خود را نشان داد
سفیر ایران: تحریم‌ها حقوق بنیادین ملت‌ها را تضعیف می‌کند