×
سیاسی
شناسه خبر : 221594
تاریخ انتشار : جمعه 1404/02/05 ساعت 09:13

نورنیوز بررسی می کند؛

عراقچی به اروپا: یا بازیگر شوید و یا فقط بازی را در مسقط تماشا کنید!

با آغاز دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط و شروع گفت‌وگوهای تخصصی، ایران بار دیگر اروپا را به بازگشت به دیپلماسی فراخوانده است. دعوت عراقچی از فرانسه، آلمان و بریتانیا، آزمونی برای بازتعریف نقش اروپا در ترتیبات امنیتی منطقه‌ای است.

نورنیوز -گروه سیاسی: در آستانۀ سومین دور مذاکرات سیاسی غیرمستقیم ایران و آمریکا در مسقط ـ که به صورت هم زمان با اولین نشست کارشناسی نمایندگان دو کشور انجام می شود صحنه دیپلماسی منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای وارد مرحله‌ای تازه شده است. عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، با بیانی صریح ، اروپا را بار دیگر به بازگشت به مسیر گفت‌وگو دعوت کرده؛ دعوتی که گرچه نشانه‌ای از عقلانیت راهبردی تهران است، اما آزمونی دشوار برای سه‌گانۀ پایتخت‌های اروپایی خواهد بود. این تحرک در حالی صورت می‌گیرد که مناسبات ایران و اروپا به پایین‌ترین سطح خود در یک دهۀ اخیر رسیده و نه تهران و نه پایتخت‌های اروپایی از این شرایط سودی نبرده‌اند. همزمانی این ابتکار دیپلماتیک با مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا در مسقط، پرسش‌هایی جدی درباره جایگاه اروپا در ترتیبات جدید منطقه‌ای و بین‌المللی ایجاد کرده است.

بن‌بست اروپا؛ انتخاب انفعال به جای ابتکار

رویکرد سه کشور اروپایی در سال‌های گذشته، ترکیبی از انفعال، فشار روانی و ناتوانی در تصمیم‌گیری مستقل بوده است. عراقچی به درستی تأکید می‌کند که روابط دوجانبه اکنون در وضعیت «باخت-باخت» قرار دارد. اروپا، برخلاف شعارهای دیپلماتیک خود، در عمل نه توانسته میانجی‌گری مؤثری ایفا کند و نه ابتکار معناداری برای کاهش تنش‌ها ارائه داده است. حتی در مقاطعی که ایران در مسیر مذاکره، آمادگی خود را اعلام کرده، سه کشور اروپایی یا به بهانه‌های حقوق بشری و امنیتی عقب‌نشینی کرده‌اند یا سیاست‌های خود را با کاخ سفید هماهنگ نموده اند. بی‌عملی اروپا، اکنون خود به عاملی برای انزوای راهبردی آن مبدل شده است؛ آن هم در شرایطی که مسقط به مرکز ثقل دیپلماسی هسته‌ای جدید تبدیل شده و چین و روسیه در حال گسترش نقش میانجی‌گرانه و تضمین‌دهنده خود هستند.

مذاکرات مسقط؛ فرصتی برای بازتعریف نقش اروپا

مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا، اگرچه هنوز به نتیجه مشخصی نرسیده  اما واجد پیام‌های مهمی است؛ از جمله اینکه تهران دیگر اروپا را حلقه واسط مؤثری نمی‌داند. این جابجایی در تاکتیک‌های دیپلماتیک ایران، زنگ خطری برای فرانسه، آلمان و بریتانیاست. اگر اروپا نتواند خود را در ترتیبات تازه بازیابی کند، ناگزیر به حاشیه رانده خواهد شد. 
روز گذشته سخنگوی وزارت خارجه فرانسه از آمادگی پاریس برای گفت‌وگو با ایران خبر داده، اما این مواضع تکراری، بدون ارادۀ واقعی برای تغییر مسیر، بیشتر به ژست‌های رسانه‌ای شباهت دارد. عراقچی صراحتاً می‌گوید که آماده سفر به پاریس، برلین و لندن بوده، اما این طرف مقابل بوده که راه سخت و بی‌نتیجه را انتخاب کرده است. اکنون پرسش اصلی آن است که آیا اروپا مایل است با پذیرش ابتکار ایران، بار دیگر به میز مذاکره واقعی بازگردد یا همچنان بر مدار تکرار گذشته حرکت خواهد کرد؟

 اروپا در دوراهی تاریخ‌ساز

اروپا در مقطع حساسی قرار دارد؛ یک سوی آن بازگشت به دیپلماسی مسئولانه است، و سوی دیگر آن، تداوم جایگاه حاشیه‌ای در تحولات امنیتی غرب آسیا. دعوت عراقچی، بیش از آنکه پیام صرفاً دیپلماتیک باشد، یک هشدار راهبردی است: اروپا اگر بخواهد همچنان بازیگر باقی بماند، باید فراتر از موضع‌گیری‌های نمادین، اقدام عملی انجام دهد. مسقط شاید محل گفت‌وگو با واشنگتن باشد، اما پاریس، برلین و لندن نیز هنوز فرصت دارند تا خود را از انفعال بیرون کشیده و سهمی در آینده امنیت منطقه‌ای ایفا کنند.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
وزر و وبال «مسیر ترامپ»
چه معاملاتی از مالیات بر سوداگری و سفته بازی معاف است؟
ثبت‌نام آزمون استخدامی بانک مرکزی آغاز شد+ لینک سایت
خرازی: امیدواریم دولت ارمنستان نگرانی‌های ایران را برطرف کند
تقریظ رهبر انقلاب بر کتاب «پاسیاد پسر خاک» منتشر می‌شود
هوش مصنوعی انتخاب رشته کنکور را هموار کرد
چرا انتشار تصویر سفیر اسرائیل در امارات جنجالی شد؟
آلمان از هماهنگی اروپا و نقش آمریکا در حمایت از اوکراین استقبال کرد
زمان افتتاح مسیر رفت فاز دوم آزادراه تهران-شمال اعلام شد
مذاکره پس از جنگ دوم؟
کاخ سفید تکذیب کرد!
درس‎های استراتژیک هفت‎گانه در جنگ 12 روزه
اقتصاد، سلامت و زندگی؛ قربانیان پنهان آلودگی هوا
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران(70) «بشاگرد»
میراث ایستادگی؛ از اردوگاه‌های بعث تا میدان جنگ 12 روزه
واریز سود سهام عدالت 1403 چه زمانی آغاز می شود؟
سخنگوی وزارت خارجه ایران: با چشمانی باز تحولات قفقاز را رصد می‌کنیم
دعوت ترامپ از رهبران اروپایی برای نشست مشترک با زلنسکی در کاخ سفید
دلیل هجمه کاتس علیه شیخ نعیم قاسم چیست؟
هری کین و دیاز، فرشته‌های نجات بایرن در شب تاریخی سوپرجام + خلاصه بازی
جزییات شهادت مأمور انتظامی در درگیری مسلحانه ایرانشهر+ فیلم لحظه به شهادت رسیدن استوار
واگذاری مسکن به نخبگان قطعی شد/ بیشترین تقاضا در کدام استان است؟
نورنما | 26 مرداد سالروز بازگشت آزادگان سرافراز به میهن اسلامی گرامی باد
برنامه مسابقات ورزشی امروز یکشنبه 26 مرداد + پخش زنده
امروز، آخرین مهلت انتخاب گروه آزمایشی کنکوری‌ها
اختلال موقت در حرکت قطارهای خط 5 متروی تهران/ شرکت مترو توضیح داد
وضعیت آب و هوا امروز یک‌شنبه 26 مرداد 1404 + وضعیت استان‌ها
تصویرسازی از ایران فرهنگی با دیپلماسی اسکار
علیه رهبری به نام رهبری
منچسترسیتی با گل‌های فراوان ولورهمپتون را در هم کوبید
از سرگیری پروازهای «قطر ایرویز» به ایران پس از دو ماه وقفه
«شال سیاه» به اسکار نزدیک‌تر شد
حمایت تلویحی ترامپ از تجزیه خاک اوکراین
آغاز کوچ اجباری در غزه؛ ارتش اسرائیل دستور تخلیه شهر را صادر کرد
سه فوتبالیست ایرانی در فهرست بهترین‌های آسیا/نام چه کسانی در این لیست قرار دارد؟
چین راهی فینال بسکتبال کاپ آسیا شد/ تلاش شاگردان مانولوپولوس برای مقام سومی
وقوع انفجار شدید در مرکز دمشق
قیمت بنزین سوپر وارداتی از مرز 50 هزار تومان عبور می‌کند؟
زلنسکی با واگذاری دونباس به روسیه مخالفت کرد
قطع سهمیه آرد 138 نانوایی در تهران؛ رئیس اتحادیه برکنار شد
تضمین حضور معلم در تمام کلاس‌ها؛ هیچ کلاسی بدون معلم نخواهد بود
تصمیم‌های نسنجیده ترامپ و ریسک پیامدهای آن
آمریکا صدور ویزای سفر برای ساکنان غزه را تعلیق کرد
مقام صهیونیستی: به ازای هر کشته اسرائیلی در 7 اکتبر باید 50 فلسطینی کشته شود!
یارانه مردادماه به حساب سرپرستان خانوار دهک‌های یک تا 3 واریز شد
تاس: همکاری اقتصادی با روسیه به سود آمریکاست
تهدید تعرفه 50 درصدی آمریکا بر 70 درصد کالاهای صادراتی هند
حماس: حمایت آمریکا از نتانیاهو، راه را برای ادامه جنایات اشغالگران هموار کرد
نشست پوتین ـ ترامپ در آلاسکا از نگاه تحلیلگر روسی
شگفتی باستان‌شناسان؛ مقبره یک شوالیه زیر بستنی‌فروشی کشف شد
X
آگهی تبلیغاتی