×
بین الملل
شناسه خبر : 221371
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/02/03 ساعت 08:15
مذاکره یا معامله؟ پشت پرده سفر معاون ترامپ به دهلی‌نو

نورنیوز بررسی می کند؛

مذاکره یا معامله؟ پشت پرده سفر معاون ترامپ به دهلی‌نو

سفر هدفمند جی‌دی ونس به هند، بیش از یک تعامل دیپلماتیک است؛ بازی پیچیده‌ای از فشار تعرفه‌ای، تطمیع اقتصادی و مهار ژئوپلیتیکی که با لبخند دیپلماتیک شروع می‌شود اما به یک معامله سخت‌گیرانه ختم خواهد شد؛ هند در میانه بازی اردوگاه شرق و غرب باید بین امتیازدهی یا مقابله با زیاده خواهی آمریکا، یکی را انتخاب کند.

نورنیوز-گروه بین الملل: سفر چهار روزه جی‌دی ونس به هند، با خانواده‌ای هندی‌تبار در کنار خود، نه یک سفر نمادین بلکه حرکتی هدفمند و حساب‌شده از سوی کاخ سفید است؛ سفری که اهداف چندلایه‌ای را دنبال می‌کند: از غارت نرم اقتصادی تا فشار ژئوپلیتیکی. در برابر آن، دهلی‌نو نیز با هوشیاری تمام در پی تثبیت جایگاه خود در نظم جهانی است، ولو در میانه رقابت ابرقدرت‌ها.

ابزاری برای سلطه، نه دوستی

در نگاه استراتژیک دولت ترامپ، هند نه یک شریک، بلکه یک فرصت برای استیلا اقتصادی است؛ درست مانند نقشه استعمار انگلیسی در دوران کمپانی هند شرقی. ونس حامل پیامی صریح است: یا امتیاز اقتصادی بده، یا تعرفه‌ها برمی‌گردند. هرچند به‌ظاهر آمریکا هند را «دوست» خطاب می‌کند، اما توقف ۹۰ روزه تعرفه‌های ۲۶ درصدی تنها ابزاری برای معامله‌ای سخت‌گیرانه است. فروش تسلیحات، بازاریابی برای صنایع نظامی، و افزایش واردات کالاهای آمریکایی از هند، در اصل همان استراتژی وابسته‌سازی اقتصادهای منطقه‌ای به واشینگتن است.
این سیاست تنها در قبال هند نیست. از خاورمیانه گرفته تا شرق آسیا، آمریکا هم‌زمان کشورهای مختلف به مشتریان تسلیحات آمریکا تبدیل شده اند و آمریکا متحدان ناتویی را هم وادار به تخصیص ۵ درصد تولید ناخالص داخلی خود برای دفاع کرده، آن هم در شرایطی که صنایع تسلیحاتی اروپا زیر فشار جنگ اوکراین خسته و تهی شده‌اند. ونس آمده است تا این فرمول را در شبه‌قاره هم اجرا کند.

هند در بازی شطرنج واشنگتن-پکن

اما مؤلفه مهم‌تری در تحلیل سفر ونس باید لحاظ شود: جنگ اقتصادی آمریکا و چین. تعرفه ۱۴۵ درصدی بر کالاهای چینی نشان‌دهنده ورود به فاز تقابل علنی است. در این بین، هند با جمعیت عظیم، ظرفیت صنعتی در حال رشد، و جایگاه بین‌المللی، یک گزینه نیابتی مطلوب برای آمریکا به‌حساب می‌آید. واشنگتن به‌دنبال جایگزینی پکن با دهلی‌نو نیست؛ بلکه می‌خواهد از هند برای مهار چین استفاده کند، همان‌طور که از تایوان و ژاپن بهره‌برداری می‌کند.
نسخه‌ای که ونس در دهلی می‌پیچد، احتمالا بر پایه کاهش وابستگی آمریکا به واردات چینی و تقویت تجارت دوجانبه با هند است؛ همان‌طور که در دیدار پیشین ترامپ و مودی، افزایش دو برابری مبادلات تا سال ۲۰۳۰ به‌عنوان هدف رسمی اعلام شد. اما این توافقات در صورتی محقق می‌شود که دهلی‌نو حاضر به امتیازدهی سنگین شود، موضوعی که هنوز در آن تردید وجود دارد.

دهلی‌نو؛ میان سود اقتصادی و تهدید تعرفه‌ها

هند، در این بازی دوگانه، به‌دنبال کسب معافیت تعرفه‌ای و حفظ مازاد تجاری ۴۵.۷ میلیارد دلاری خود است. تعرفه‌های جدید ترامپ می‌تواند رشد اقتصادی این کشور را به‌طور جدی تهدید کند و صنایعی مانند الماس را به‌سوی بحران بکشاند. دولت مودی در تلاش است تا با استفاده از فرصت ۹۰ روزه، توافقی را به امضا برساند که معافیت برای بیش از نیمی از صادراتش به آمریکا را تضمین کند.
هم‌زمان، دهلی‌نو در پی آن است تا از رابطه با آمریکا به‌عنوان اهرمی برای فشار بر پاکستان و احیای نقش منطقه‌ای خود پس از تحولات افغانستان استفاده کند. همچنین، حفظ پروژه‌هایی مانند چابهار و جلب رضایت آمریکا برای عدم مداخله، بخش مهمی از راهبرد هند برای تثبیت موقعیت جهانی‌اش به‌عنوان قدرتی مستقل محسوب می‌شود.

هند در تلاقی اردوگاه‌ها

نکته کلیدی این است که هند هم‌زمان در دو اردوگاه متضاد حضور دارد: از یک‌سو عضوی کلیدی در بریکس و شانگهای است، و از سوی دیگر مناسبات پررنگی با آمریکا، اروپا، اسرائیل و کشورهای عربی دارد. این چندلایه‌گی سیاست خارجی گرچه مزایای متعددی برای هند فراهم کرده، اما در بزنگاه‌هایی همچون تقابل اقتصادی واشنگتن و پکن، به نقطه‌ای از تعارض منافع می‌رسد. سردرگمی در تعیین سمت‌گیری اصلی، می‌تواند سیاست‌های هند را در آینده آسیب‌پذیر سازد.
سفر ونس به هند، در ظاهر یک گفت‌وگوی تجاری است، اما در واقع نوعی از دیپلماسی فشار نرم و نفوذ استراتژیک را در خود پنهان دارد. هند اگر در برابر این موج ایستادگی نکند، به‌جای شریک، به مستعمره اقتصادی جدید واشنگتن بدل خواهد شد. تجربه سایر کشورها در مواجهه با تعرفه‌های ترامپ نشان داده است که تنها مقاومت هوشمندانه است که می‌تواند آمریکا را به تجدیدنظر وادارد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
تحلیلگر سیا: ایران با انهدام رادارهای ارتش آمریکا، چشمان آن را نابینا کرده است
آلمان در سمت اشتباه تاریخ ایستاده است
«زیاد النخاله» خطاب به رهبر انقلاب: ملت‌های آزاده در کنار شما هستند
آخرین اخبار از حملات آمریکایی-صهیونیستی به تهران و مناطق مختلف کشور/صدای انفجار در اهواز
11 شهید و 32 زخمی در جریان حملات جدید رژیم صهیونیستی به لبنان
بهای نفت از مرز 100 دلار گذشت؛ تنش در خلیج فارس و تداوم حملات هوایی
قطع برق در برخی مناطق کویت پس از حملات پهپادی
چرا به پیروزی خود اطمینان داریم ؟
غریب آبادی:‌ حمله به یک کشور مستقل، تجاوز عریان است
رئیس قوه قضاییه: مردم با حضور در خیابان‌ها دشمن را ناامید کردند
بقائی: ایران درس فراموش‌نشدنی به دشمن خواهد داد
بازگشایی محدود سینماها از جمعه
گسترش کم‌سابقه شبکه کالابرگ؛ بیش از 500 هزار فروشگاه به طرح پیوستند
موج 40 عملیات وعده صادق4 / شلیک موشک و پهپاد به پایگاه های هوایی رژیم صهیونیستی
سرلشکر صفوی:آمریکایی‌ها قطعا شکست خواهند خورد
سخنگوی دولت: ایران با همدلی پابرجا می‌ماند
کنترل استرس؛ گام های طلایی در شرایط اضطرار
جفری ساکس: آمریکا و اسرائیل یاغی شده‌اند
مسئولیت امروز همه نیروهای ملی مراقبت از ایران است
هشدار سفیر ایران در قبرس
فعالیت 6 هزار بانوی داوطلب در عملیات امدادرسانی به آسیب‌دیدگان
هشدار ایران به فائو:جنگ افروزان مسیرهای غذایی کشورها را به خطر انداخته‌اند
چگونه ایران خار چشم دشمن شد؟
جنگ ایران ابعاد جهانی پیدا کرده است
رویترز: هدف‌گیری مدرسه دخترانه میناب، نتیجه استفاده آمریکا از اطلاعات قدیمی بود
این حماسه را روایت کنید
رضایی: امنیت در سواحل جنوبی کشور به‌طور کامل برقرار است
لهستان: به درخواست ترامپ هم نیرو به ایران اعزام نخواهیم کرد
حمله پهپادی به یک میدان نفتی در سعودی
پیشنهاد انتقال بازی‌های ایران در جام جهانی به مکزیک
هدف دشمن از حمله به حافظان امنیت چیست؟
گاردین: ایران درخواست های ویتکاف برای آتش‌بس را رد کرد
قیمت دلار توافقی امروز پنجشنبه 21 اسفند 1404
نماز جمعه روز قدس به امامت آیت الله خاتمی اقامه می شود
شل و توتال: گازی برای تحویل نداریم
هجوم رانندگان آلمانی به پمپ‌بنزین‌های اتریش
چرا بازگشایی تنگه هرمز برای اقتصاد آمریکا مهم است؟
برخی پایگاه‌های نظامی آمریکا در منطقه به تهدید مستقیم علیه ایران تبدیل شدند
قیمت طلای جهانی امروز پنجشنبه 21 اسفند 1404
تعطیلی بنادر نفتی عراق
بارش برف و باران در محورهای 13 استان
تجاوز شبانه به شهرک‌های صنعتی رباط‌کریم
ورود سامانه بارشی جدید به کشور از امروز
مخالفت آمریکا با درخواست های اسکورت در تنگه هرمز
رئال با کولاک والورده، سیتی را تسلیم کرد
حمله هوایی رژیم صهیونسیتی به سه واحد صنعتی در اراک
تلگراف: ترامپ دیگر قدرت متوقف کردن جنگ علیه ایران را ندارد
انتقاد شدید روسیه و چین از تصویب قطعنامه یکجانبه علیه ایران
بازی‌های موبایلی آرامش‌بخش و آفلاین، برای همه رده‌های سنی
افزایش دوباره بهای نفت در بازارهای جهانی