×
فرهنگی
شناسه خبر : 221264
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/02/02 ساعت 11:19
اتحاد تربیت و امنیت؛ سنگ‌بنای مدرسه‌ای سالم برای نسلی ایمن

نورنیوز بررسی کرد:

اتحاد تربیت و امنیت؛ سنگ‌بنای مدرسه‌ای سالم برای نسلی ایمن

در گامی کم‌سابقه برای پیوند ساختاری امنیت و آموزش، تفاهم‌نامه‌ای جامع میان وزارت آموزش و پرورش و فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران در تاریخ اول اردیبهشت 1404 به امضا رسید. این توافق با هدف توسعه همکاری‌های فرهنگی، اجتماعی و پیشگیرانه، به دنبال تقویت نظم، سلامت روان و امنیت اجتماعی در میان دانش‌آموزان، معلمان و خانواده‌هاست.

نورنیوز-گروه فرهنگی: در بسیاری از کشورهای پیشرفته، از جمله فنلاند، هلند و کانادا، همکاری نزدیک میان نهادهای آموزشی و انتظامی بخشی از سیاست‌های کلان اجتماعی است. در این کشورها، حضور مشاوران انتظامی در مدارس، آموزش قوانین و مهارت‌های زندگی، برنامه‌های ضدخشونت و مبارزه با قلدری (Bullying Prevention) نه‌تنها امری معمول، بلکه از ارکان توسعه انسانی محسوب می‌شود.

ایران نیز با امضای این تفاهم‌نامه، در مسیر انطباق با این الگوی جهانی گام برداشته است؛ الگویی که به جای تمرکز صرف بر مداخله، به پیشگیری و توانمندسازی اجتماعی می‌پردازد.

نظم اجتماعی، از کلاس درس تا جامعه

بر اساس متن تفاهم‌نامه، محورهایی چون ترویج نظم و انضباط اجتماعی، پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی، توانمندسازی مربیان و والدین، و طراحی بسته‌های آموزشی فرهنگی، ساختارمند طراحی شده‌اند. این رویکرد چندوجهی، به‌ویژه با در نظر گرفتن سنین حساس دانش‌آموزی، از نظر روان‌شناسی رشد و جامعه‌شناسی تربیت، اقدامی هوشمندانه تلقی می‌شود.

از نگاه علوم تربیتی، آموزش نظم و خودکنترلی در سنین پایین نقش مهمی در کاهش رفتارهای پرخطر آینده دارد. این تفاهم‌نامه با تأکید بر همیاران پلیس، نظام مراقبت اجتماعی دانش‌آموزان (نماد)، و آموزش والدین، به دنبال تعمیق این مهارت‌هاست.

پلیس، پیشگیری و آموزش: از تقابل تا تعامل

انتقاد سنتی از حضور نهادهای انتظامی در محیط آموزشی، خطر امنیتی‌شدن فضاهای تربیتی است. با این حال، رویکرد نوین فراجا و وزارت آموزش‌و‌پرورش در قالب این تفاهم‌نامه، بر تعامل، آموزش غیرمستقیم، تولید محتوا، مشاوره و ظرفیت‌سازی متمرکز است.

برای مثال، استفاده از سامانه شاد برای آموزش مهارت‌های زندگی، ترافیک، فضای مجازی و آسیب‌شناسی مواد مخدر، رویکردی دیجیتال‌محور و به‌روز محسوب می‌شود که با استانداردهای جهانی همخوان است.

نقاط قوت تفاهم‌نامه: توسعه‌نگری و استفاده از ظرفیت‌های ملی

مشارکت فراگیر نهادی: تفاهم‌نامه از دانشگاه فرهنگیان تا مراکز مشاوره و انجمن اولیا و مربیان را در بر می‌گیرد.

توسعه فرهنگی و هنری: تولید بسته‌های فرهنگی برای اولیا و دانش‌آموزان، نگاه فراتر از انتظامی به امنیت دارد.

پیشگیری هدفمند: توجه به آسیب‌های فضای مجازی، اعتیاد، سرقت، ترافیک و… در آموزش‌های ضمن‌خدمت و عمومی، حاکی از شناخت کامل از ریسک‌های اجتماعی است.

پایش محیط پیرامونی مدارس: همکاری پلیس برای پاکسازی اطراف مدارس از معتادین متجاهر و تهدیدات اجتماعی، اقدامی متمم در جهت حفظ محیط امن آموزشی است.

چالش‌ها و ملاحظات اجرایی

با وجود نقاط قوت، چند چالش نیز قابل پیش‌بینی است:

مرزبندی نقش‌ها: ضرورت دارد که معلمان و مشاوران همچنان نقش محوری خود را در تربیت ایفا کرده و پلیس صرفاً نقش پشتیبان آموزشی داشته باشد.

آموزش تخصصی مربیان: اجرای دقیق این تفاهم‌نامه مستلزم تربیت مربیان تخصص‌دیده در حوزه آسیب‌های اجتماعی است.

نظارت بر اثرگذاری: برای ارزیابی موفقیت تفاهم‌نامه، نیاز به سازوکارهای علمی ارزیابی اثرگذاری وجود دارد.

جمع‌بندی: نهادسازی برای آینده‌ای ایمن‌تر

تفاهم‌نامه میان وزارت آموزش و پرورش و فرماندهی انتظامی، اگر به‌درستی اجرا و مدیریت شود، می‌تواند الگویی برای سایر کشورهای منطقه در حوزه ترکیب امنیت نرم، تربیت اجتماعی و مشارکت نهادی باشد. در جهانی که آسیب‌های اجتماعی با شتابی فزاینده گسترش می‌یابند، پیوند پلیس و آموزش، نه‌به‌معنای نظامی‌سازی تربیت، بلکه نشانه‌ای از بلوغ در حکمرانی اجتماعی است.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
از مذاکرات هسته‌ای تا قیمت نفت؛ پاسخ عراقچی به 2 ادعای مقام‌های آمریکایی
دبیرکل سازمان ملل: کاهش تنش و گفتگو تنها راه خروج از جنگ است
سردار موسوی: با هر غلط اضافه دشمن جبهه‌های دیگری گشوده خواهند شد
نیروهای مسلح عراق: اجازه نمی‌دهیم عراق به صحنه تسویه‌حساب‌ها تبدیل شود
سردار سپاه: ایران توانایی اداره یک جنگ طولانی‌مدت را دارد
بقائی: قطعنامه شورای امنیت، نشان‌دهنده زوال این شورا است
انصاری: ورزشکاران ایرانی عاشق کشورشان هستند
پزشکیان درگذشت معاون نخست وزیر عمان را تسلیت گفت
تجمعات ضدآمریکایی و اسرائیلی ایرانیان باز هم برگزار شد
دعوت سید حسن خمینی از مردم برای حضور در راهپیمایی روز قدس
دعوت سپاه از اقشار و آحاد مختلف مردم برای حضور در راهپیمایی روز قدس
نقش امارات در حمله به تاسیسات نفتی عربستان
حمله موشکی حزب‌الله به محل تجمع نیروهای پیاده ارتش صهیونیستی
زاخارووا: آمریکا و اسرائیل به میز مذاکره بازگردند
نخستین پیام رهبر جدید انقلاب در صدر اخبار رسانه‌های آمریکایی
قرارگاه خاتم الانبیا: حمله به بنادر ایران واکنش ویران‌کننده‌ای به‌دنبال دارد
پیام خانواده سپهبد شهید سید عبدالرحیم موسوی به مناسبت انتخاب رهبر جدید
اعلام "هفته وحدت و انسجام ملی" از سوی معاون اول رئیس‌جمهور
تماس تلفنی نخست وزیر هند و پزشکیان
واکنش قالیباف به لیندسی گراهام سناتور جنگ طلب
رهبر انصارالله یمن: اسرائیل درصدد نابودی مسجدالاقصی است
بازتاب گسترده اولین پیام مقام معظم رهبری در رسانه‌های مطرح جهان
شهرک‌ها و پایگاه‌های صهیونیستی زیر آتش حزب الله
لغو اعزام تیم ملی وزنه برداری به مسابقات قهرمانی آسیا
ژاپن: نیروی نظامی به تنگه هرمز اعزام نمی‌کنیم
آخرین اخبارازحملات آمریکایی-صهیونیستی به تهران وشهرهای کشور/صدای انفجار در تهران،قم واهواز
سخنگوی کاخ سفید: هیچ تهدیدی از سوی ایران علیه سرزمین ما وجود ندارد
روز قدس فریاد حمایت از تمام مظلومان جهان است
پیام رئیس قوه قضاییه برای حضور مردم در راهپیمایی روز جهانی قدس
نورنما | روز جهانی قدس گرامی‌باد
خبر مهم برای تاکسی‌های آسیب دیده از جنگ
پیام تسلیت مدیرکل دفتر موسیقی برای درگذشت حمید هیراد
مومنی: یکی از رویکردهای دشمن بی‌ثباتی در داخل است
بهت نخست وزیر سابق اسرائیل از بازسازی حزب‌الله
بقایی: هیچ خصومتی با مردم و کشورهای منطقه نداریم
توقف تولید در چند کشور خاورمیانه توسط توتال
روایت رسانه‌های روس از پیام رهبر انقلاب
شهید شمخانی؛ مبارزی که همیشه در سنگر بود
سرلشکر عبدالهی: دشمنان را وادار به پذیرش تاوان جنایات خود خواهیم کرد
ناو «جرالد فورد» دچار آتش‌سوزی شد
وزیر امور خارجه چین: ترمز جنگ علیه ایران را بکشید
ترامپ با پیامی تیم ملی فوتبال ایران را تهدید کرد
بازتاب گسترده اولین پیام رهبر انقلاب در همه شبکه‌های خبری پاکستان
طالبان: جنگ ایران را از مسیر خود بازنمی‌دارد
لیلاز: آمریکا مجبور خواهد شد با ایران مقتدر تعامل کند
تخت‌روانچی: کشورهای متجاوز حق عبور از تنگه هرمز را ندارند
موج42 عملیات وعده صادق4 با رمز لبیک یا خامنه‌ای/با شلیک موشک‌های عماد،قدر،خیبرشکن و پهپاد
دعوت رئیس مجلس از مردم برای شرکت در راهپیمایی روز جهانی قدس
لبیک ارتش به فرمانده کل قوا: با انتقام دشمن را پشیمان می‌کنیم
سفیر ایران در تونس: اختیار تنگه هرمز همچنان در دست ایران باقی خواهد ماند