×
سیاسی
شناسه خبر : 221036
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/01/31 ساعت 17:56
سفر وزیر دفاع عربستان به ایران و الزامات جلوگیری از بروز جنگ

نورنیوز ابعاد سیاسی-امنیتی سفر وزیر دفاع عربستان به ایران را بررسی می کند؛

سفر وزیر دفاع عربستان به ایران و الزامات جلوگیری از بروز جنگ

سفر مهم وزیر دفاع عربستان به تهران که در بازه زمانی معنادار و در اوج تنش‌های منطقه‌ای انجام شد، فراتر از مناسبات دوجانبه است. پیام پادشاه سعودی به رهبر انقلاب، نشانه‌ای از تلاشی پنهان برای نقش‌آفرینی جدید عربستان در معادلات امنیتی غرب آسیاست؛ اما هنوز راهی دشوار در پیش است.

نورنیوز-گروه سیاسی: سفر اخیر خالد بن سلمان وزیر دفاع عربستان سعودی به تهران و دیدار او با رهبر معظم انقلاب، آن هم در میانه تنش‌های فزاینده منطقه‌ای و مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا، نمی‌تواند صرفاً در قالب توسعه روابط دوجانبه تفسیر شود. این سفر حامل پیامهای راهبردی مهمی است که شایسته تحلیل و بررسی دقیق‌تری است؛ به‌ویژه آنکه در این سفر، پیامی رسمی از پادشاه سعودی به رهبر انقلاب تسلیم شده است.

عربستان سعودی نه‌تنها یک کشور مهم در منطقه، بلکه یکی از اضلاع اصلی سیاست امنیتی آمریکا در غرب آسیا به شمار می رود. مناسبات تاریخی و امنیتی ریاض با واشنگتن، عربستان را در کانون معادلاتی قرار می‌دهد که طی دهه‌های اخیر، مستقیماً با امنیت ملی ایران در ارتباط بوده است. با این حال، اعلام اخیر عربستان و برخی کشورهای منطقه مبنی بر عدم مشارکت در هرگونه حمله آمریکا یا اسرائیل به ایران و امتناع از در اختیار گذاشتن فضای هوایی‌شان، نشان از تغییر لحن قابل توجهی دارد. اما این تغییر، گرچه از منظر حفظ بی‌طرفی قابل‌توجه است اما هنوز به سطح یک « تعهد امنیتی موثر» نرسیده است.

منطقه غرب آسیا به‌دلیل ویژگی‌های ژئوپلیتیکی و مذهبی، بستری بسیار شکننده برای تحولات نظامی است. هرگونه درگیری نظامی میان ایران و آمریکا یا رژیم صهیونیستی، به‌سادگی در قالب یک منازعه محدود باقی نخواهد ماند. چنین درگیری‌ای می‌تواند به‌سرعت به جنگی فراگیر بدل شود که به صورت اجتناب ناپذیر دود آن به چشم همه کشورهای منطقه، به‌ویژه کشورهای بزرگ چون عربستان خواهد رفت. در این میان، اتخاذ موضع بی‌طرفی، قطعا نمی تواند امنیت ساز باشد و نه برای ایران سودی خواهد داشت و نه ریاض را از پیامدهای ناگزیر وقوع احتمالی جنگ مصون می‌دارد.

سفر وزیر دفاع سعودی اگر در چارچوب دیپلماسی تشریفاتی محصور بماند و زمینه ساز مشارکت تهران و ریاض برای ایفای نقش فعال در جلوگیری از تنش‌آفرینی و جنگ نباشد نمی تواند دستاورد قابل توجهی برای منطقه داشته باشد. نقش آفرینی عربستان در جایگاه بازیگری مسئول در منطقه که شریک راهبردی آمریکا نیز محسوب می شود، مستلزم بهره گیری این کشور از ظرفیت‌های گسترده خود برای میانجی‌گری، فشار همه جانبه به واشنگتن،کاهش تنش و تلاش برای برقراری آتش‌بس در محورهای بحرانی است. روابط ریاض و تهران اگر با چنین چشم‌اندازی تقویت شود، می‌تواند سنگ‌بنای یک نظم امنیتی جدید در غرب آسیا باشد.

بیانیه توییتری محمد بن سلمان ولیعهد عربستان که بلافاصله پس از پایان سفر وزیر دفاع این کشور به ایران منتشر شد حاوی نکات بسیار مهمی است که توجه به آن می تواند بسیار راهگشا باشد. وی در پیام خود از جامعه بین‌المللی خواسته است،اسرائیل را از حمله به ایران و برادران عرب در لبنان و فلسطین بازدارد. این پیام اگرچه گامی مثبت است، اما می‌تواند به شکلی دوپهلو نیز تعبیر شود: نخست آنکه ظاهراً حمله‌ای قریب‌الوقوع توسط اسراییل در جریان است، و دوم آنکه نقش عربستان در این میان، به سطح یک «همسایه نگران» تقلیل یافته است.

با توجه به گفتگوهای مهمی که میان وزیر دفاع عربستان و مقامات عالی ایران صورت پذیرفت، ایران به اراده عربستان برای کمک به حفظ ثبات و امنیت وقوف یافته اما لازم است دو کشور با مساعی مشترک برای عینیت یافتن این اراده نیز به صورت جدی تلاش نمایند.

ایران نشان داده که در برابر هرگونه تهدید، توانایی پاسخ قاطع و مؤثر دارد. اما بار مسئولیت تأمین امنیت منطقه نباید تنها بر دوش تهران باشد. کشورهای منطقه و به‌ویژه عربستان سعودی، نیز با مسئولیت‌پذیری بیشتر می توانند در قالب ابتکارهای سیاسی، اقدام‌های بازدارنده و حتی ایجاد چارچوب‌های منطقه‌ای برای امنیت جمعی نقش موثرتری را ایفا کنند.

سفر وزیر دفاع عربستان سعودی، اگرچه یک نقطه عطف در روابط دوجانبه تلقی می‌شود، اما برای آنکه به یک دستاورد راهبردی پایدار تبدیل شود، نیازمند مدیریت هوشمندانه فرآیندهای سیاسی، امنیتی و رسانه ای و اعلام مواضع شفاف تهران و ریاض است. کم توجهی به ضرورتهای اجتناب ناپذیر در این مهم ممکن است به جای بلوغ دیپلماتیک، به‌مثابه نشانه‌ای از تردید و بی‌ثباتی در تصمیم‌گیری ادراک شود؛ هم از سوی مخاطبان داخلی و هم توسط شرکای منطقه‌ای.

سفر خالد بن سلمان وزیر دفاع عربستان سعودی به ایران و دیدار وی با رهبر انقلاب، حامل پیامی راهبردی از پادشاه سعودی بود که می تواند به عنوان مکان یابی جدید عربستان در معادلات سیاسی و امنیتی منطقه باشد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
تردد زائران از مرز مهران به اوج رسید
اعطای مجوز تولید موشک‌های پاتریوت به اوکراین در هاله ابهام
تلویزیون امروز چه فیلم‌هایی پخش می‌کند؟ معرفی کامل فیلم‌های جمعه
انفجار در اقلیم کردستان عراق؛ بمباران مقر گروه‌های تجزیه‌طلب
پاسخ قاطع نیروهای مسلح به جنایت امریکادر قشم؛ آشیانه جنگنده های دشمن در کویت هدف قرارگرفت
هجوم هزاران مهاجر از مرز مراکش؛ اسپانیا وضعیت اضطراری اعلام کرد
شورای صلح: حماس با خلع سلاح موافقت کرد
حمله دموکرات‌ها به هگست؛ترامپ آماده جنگ با ایران نبود
اسرائیل به دنبال تشدید اختلافات داخلی لبنان
آخرین آمار از تلفات آمریکا در جنگ با ایران منتشر شد
تشییع باشکوه شهدای حشدالشعبی؛ پیام نجف به منطقه چه بود؟
انفجارهای مهیب در جنوب لبنان؛ عملیات اسرائیل با 700 تن مواد منفجره
هشدار عراقچی نسبت به عملیات های پرچم دروغین اسرائیل در منطقه
ترامپ: هیأت صلح غزه به توافقی تاریخی دست یافت
انفجار مهیب در باب‌المندب
خدمات درمانی ارتش تا پایان بازگشت زائران در مرزها ادامه دارد
قالیباف: آمریکایی‌ها تاوان خواهند داد
اوضاع بنزین در روسیه وخیم شد
عراق ادعای ترامپ را تکذیب کرد
ناسزاگویی ترامپ به مشاورانش در پی ناامیدی از جنگ علیه ایران
سنای آمریکا به طرح توقف جنگ علیه ایران رأی منفی داد
وزیر خزانه داری مامور شد؛ فراهم کردن مقدمات سفر شی جین‌پینگ به آمریکا
سیل شدید در گلستان موجب خسارت به کشاورزی و راه آهن شد
روایت سرلشکر عبداللهی از پایان دوران بزن و دررو در منطقه
قتل هولناک زن جوان در مشهد؛ قاتل پس از آتش زدن جسد به پلیس مراجعه کرد
بقائی: حمله به قشم تداعی‌کننده اقدامات داعش است
خلاصه و نتیجه بازی پرسپولیس و آلانیا
آیا واشنگتن در تله راهبردی ایران گرفتار شده است؟
دادستانی تهران علیه حامیان محکومان شبه کودتای دی ماه 1404 اعلام جرم کرد
آیا تهران از بحران آب عبور کرده است؟
تنش روسیه و اوکراین در دریای خزر؟ واکنش مسکو به حمله پهپادی
رصد کامل پایانه‌های مسافربری اربعین؛ برخورد با گران‌فروشی بلیت در مرزها
آمریکا یک فرد و 5 شرکت مرتبط با ماهان ایر را تحریم کرد
عذرخواهی وزیر خارجه اوکراین از ایران؛ روایت یک منبع آگاه در تهران
عمار حکیم: عراق پل ارتباطی میان کشورهاست نه میدان تسویه‌حساب‌ها
نتانیاهو در فاکس‌نیوز شهردار نیویورک را هدف حمله لفظی قرار داد
چرخش دوباره استقلال به سمت بصره
آژانس بین‌المللی انرژی: فروش خودروهای برقی در جهان 35 درصد رشد داشته است
کودک‌آزاری در خاش؛ ورود فوری پلیس، دادستانی و بهزیستی به پرونده
یوفا، فیفا را تحریم کرد
دور جدید جنگ تجاری آمریکا و چین؛ واشنگتن تعرفه‌های جدید وضع کرد
درگذشت فرهنگ شکوهی؛ پاسدار زبان و میراث شفاهی سمنان
همدستی هند با اسرائیل در کودک کشی
مسکن از دسترس مردم خارج شد؛ جهش تا 8 برابری قیمت در مناطق تهران+جدول قیمت ها
قیمت طلا آب شده امروز پنجشنبه 8 مرداد کاهشی شد؟
تاکید سردار رضایی بر امنیت پایدار مرزهای شلمچه و چذابه
کولیوند: 8500 نیروی هلال احمر و 200 آمبولانس در عراق به زائران خدمت می‌کنند
بقائی: آمریکا و رژیم صهیونیستی مقصران اصلی نابودی حقوق بین الملل در جهان
مدودف: پایان درگیری در اوکراین با پیروزی روسیه رقم خواهد خورد
درآمد گمرکی سیستان و بلوچستان با توسعه کولبری افزایش می‌یابد