×
سیاسی
شناسه خبر : 221036
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/01/31 ساعت 17:56
سفر وزیر دفاع عربستان به ایران و الزامات جلوگیری از بروز جنگ

نورنیوز ابعاد سیاسی-امنیتی سفر وزیر دفاع عربستان به ایران را بررسی می کند؛

سفر وزیر دفاع عربستان به ایران و الزامات جلوگیری از بروز جنگ

سفر مهم وزیر دفاع عربستان به تهران که در بازه زمانی معنادار و در اوج تنش‌های منطقه‌ای انجام شد، فراتر از مناسبات دوجانبه است. پیام پادشاه سعودی به رهبر انقلاب، نشانه‌ای از تلاشی پنهان برای نقش‌آفرینی جدید عربستان در معادلات امنیتی غرب آسیاست؛ اما هنوز راهی دشوار در پیش است.

نورنیوز-گروه سیاسی: سفر اخیر خالد بن سلمان وزیر دفاع عربستان سعودی به تهران و دیدار او با رهبر معظم انقلاب، آن هم در میانه تنش‌های فزاینده منطقه‌ای و مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا، نمی‌تواند صرفاً در قالب توسعه روابط دوجانبه تفسیر شود. این سفر حامل پیامهای راهبردی مهمی است که شایسته تحلیل و بررسی دقیق‌تری است؛ به‌ویژه آنکه در این سفر، پیامی رسمی از پادشاه سعودی به رهبر انقلاب تسلیم شده است.

عربستان سعودی نه‌تنها یک کشور مهم در منطقه، بلکه یکی از اضلاع اصلی سیاست امنیتی آمریکا در غرب آسیا به شمار می رود. مناسبات تاریخی و امنیتی ریاض با واشنگتن، عربستان را در کانون معادلاتی قرار می‌دهد که طی دهه‌های اخیر، مستقیماً با امنیت ملی ایران در ارتباط بوده است. با این حال، اعلام اخیر عربستان و برخی کشورهای منطقه مبنی بر عدم مشارکت در هرگونه حمله آمریکا یا اسرائیل به ایران و امتناع از در اختیار گذاشتن فضای هوایی‌شان، نشان از تغییر لحن قابل توجهی دارد. اما این تغییر، گرچه از منظر حفظ بی‌طرفی قابل‌توجه است اما هنوز به سطح یک « تعهد امنیتی موثر» نرسیده است.

منطقه غرب آسیا به‌دلیل ویژگی‌های ژئوپلیتیکی و مذهبی، بستری بسیار شکننده برای تحولات نظامی است. هرگونه درگیری نظامی میان ایران و آمریکا یا رژیم صهیونیستی، به‌سادگی در قالب یک منازعه محدود باقی نخواهد ماند. چنین درگیری‌ای می‌تواند به‌سرعت به جنگی فراگیر بدل شود که به صورت اجتناب ناپذیر دود آن به چشم همه کشورهای منطقه، به‌ویژه کشورهای بزرگ چون عربستان خواهد رفت. در این میان، اتخاذ موضع بی‌طرفی، قطعا نمی تواند امنیت ساز باشد و نه برای ایران سودی خواهد داشت و نه ریاض را از پیامدهای ناگزیر وقوع احتمالی جنگ مصون می‌دارد.

سفر وزیر دفاع سعودی اگر در چارچوب دیپلماسی تشریفاتی محصور بماند و زمینه ساز مشارکت تهران و ریاض برای ایفای نقش فعال در جلوگیری از تنش‌آفرینی و جنگ نباشد نمی تواند دستاورد قابل توجهی برای منطقه داشته باشد. نقش آفرینی عربستان در جایگاه بازیگری مسئول در منطقه که شریک راهبردی آمریکا نیز محسوب می شود، مستلزم بهره گیری این کشور از ظرفیت‌های گسترده خود برای میانجی‌گری، فشار همه جانبه به واشنگتن،کاهش تنش و تلاش برای برقراری آتش‌بس در محورهای بحرانی است. روابط ریاض و تهران اگر با چنین چشم‌اندازی تقویت شود، می‌تواند سنگ‌بنای یک نظم امنیتی جدید در غرب آسیا باشد.

بیانیه توییتری محمد بن سلمان ولیعهد عربستان که بلافاصله پس از پایان سفر وزیر دفاع این کشور به ایران منتشر شد حاوی نکات بسیار مهمی است که توجه به آن می تواند بسیار راهگشا باشد. وی در پیام خود از جامعه بین‌المللی خواسته است،اسرائیل را از حمله به ایران و برادران عرب در لبنان و فلسطین بازدارد. این پیام اگرچه گامی مثبت است، اما می‌تواند به شکلی دوپهلو نیز تعبیر شود: نخست آنکه ظاهراً حمله‌ای قریب‌الوقوع توسط اسراییل در جریان است، و دوم آنکه نقش عربستان در این میان، به سطح یک «همسایه نگران» تقلیل یافته است.

با توجه به گفتگوهای مهمی که میان وزیر دفاع عربستان و مقامات عالی ایران صورت پذیرفت، ایران به اراده عربستان برای کمک به حفظ ثبات و امنیت وقوف یافته اما لازم است دو کشور با مساعی مشترک برای عینیت یافتن این اراده نیز به صورت جدی تلاش نمایند.

ایران نشان داده که در برابر هرگونه تهدید، توانایی پاسخ قاطع و مؤثر دارد. اما بار مسئولیت تأمین امنیت منطقه نباید تنها بر دوش تهران باشد. کشورهای منطقه و به‌ویژه عربستان سعودی، نیز با مسئولیت‌پذیری بیشتر می توانند در قالب ابتکارهای سیاسی، اقدام‌های بازدارنده و حتی ایجاد چارچوب‌های منطقه‌ای برای امنیت جمعی نقش موثرتری را ایفا کنند.

سفر وزیر دفاع عربستان سعودی، اگرچه یک نقطه عطف در روابط دوجانبه تلقی می‌شود، اما برای آنکه به یک دستاورد راهبردی پایدار تبدیل شود، نیازمند مدیریت هوشمندانه فرآیندهای سیاسی، امنیتی و رسانه ای و اعلام مواضع شفاف تهران و ریاض است. کم توجهی به ضرورتهای اجتناب ناپذیر در این مهم ممکن است به جای بلوغ دیپلماتیک، به‌مثابه نشانه‌ای از تردید و بی‌ثباتی در تصمیم‌گیری ادراک شود؛ هم از سوی مخاطبان داخلی و هم توسط شرکای منطقه‌ای.

سفر خالد بن سلمان وزیر دفاع عربستان سعودی به ایران و دیدار وی با رهبر انقلاب، حامل پیامی راهبردی از پادشاه سعودی بود که می تواند به عنوان مکان یابی جدید عربستان در معادلات سیاسی و امنیتی منطقه باشد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
عراقچی: ایران حق پاسخ به تجاوز آمریکا را محفوظ می‌دارد
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز چهارشنبه 20 خرداد 1405+ جدول
اقتصادنگار | بلایی که تورم اردیبهشت بر سر سفره ها آورد
مرحله جدید کالابرگ آغاز شد؛ شارژ اعتبار کدهای ملی 3 تا 6 از امروز
وزارت خارجه: در دفاع از خود برای هدف قرار دادن پایگاه‌های متجاوز درنگ نمی‌کنیم
برنامه مسابقات ورزشی امروز 20 خرداد 1405+ زمان پخش
وضعیت آب و هوا امروز چهارشنبه 20 خرداد 1405 + وضعیت استانها
حمله آمریکا به هرمزگان و پاسخ قاطع ایران؛ ناوگان پنجم آمریکا و پایگاه الازرق هدف قرار گرفت
پیام منع کشت خشخاش؛ هشدار یا مشوق؟
ترک سیگار ابتلا به آلزایمر را کاهش می‌دهد؟
افزایش تلفات زلزله فیلیپین+فیلم
ادعای رئیس مجلس نمایندگان آمریکا: حملات به ایران هدفمند است/پیش از حمله مطلع شدم
گفت‌وگوی خانوادگی؛ راهکار کاهش استرس کودکان
ادعای مقام کاخ سفید: به رغم حملات جدید، موضع آمریکا درباره توافق با ایران تغییر نکرده است
نامه عراقچی به اعضای شورای حکام ؛ از تکرار اشتباه سال گذشته جلوگیری کنید
فریب اطلاعات پزشکی فضای مجازی را نخورید
نیمی از نفت ایران در ازای مشارکت در بازسازی
آمریکای متجاوز: حملات علیه ایران را آغاز کرده ایم
زنبورها با مغزی به اندازه کنجد فکر می‌کنند
هشدار یک منبع آگاه نظامی به دشمن درباره شرارت جدید
ایران: قطعنامه 2231 شورای امنیت منقضی شده است
مستند افشاگرانه و حمایت قاطع گروه دوستان منشور ملل متحد از ایران
علی باقری: هدف آمریکا علیه ایران هرگز محقق نمی‌شود
آمادگی برای صدور ویزای شرکت‌کنندگان خارجی در مراسم تشییع رهبر شهید
دستورات ویژه وزیر راه و شهرسازی برای سفرهای اربعین و بازگشت حجاج
هند مجوز استارلینک را در سایه نگرانی‌های امنیتی متوقف کرد
توضیح الجزیره به نقل از منبع ایرانی درباره سقوط بالگرد آمریکایی
المطلع: ایران معادله بازدارندگی جدیدی در منطقه ایجاد کرد
وزیر انرژی آمریکا : درگیری با ایران پیچیده‌تر از پیش‌بینی‌ها بود
مخبر: 100 شب پایداری مردم، نقشه‌های شوم دشمن را بی‌اثر کرد
رای شورای امنیت سازمان ملل به بررسی بازگشت تحریم‌ها علیه ایران
بازگشایی سفارت هلند در تهران
وزیر فرهنگ: ‏قطع اینترنت جز با احراز شرایط اضطراری مجاز نیست
ادعای ترامپ درباره سرنگونی بالگرد آپاچی آمریکا توسط ایران
حمله به مقر کردهای جدایی‌طلب در اربیل
پرونده قضایی و انضباطی دانشجویان متخلف در تجمعات دی‌ماه در حال رسیدگی است
ترامپ و خطای هرمز؛ بازی با آتشی که پاسخ دارد
وزیر خارجه انگلیس: خواستار مذاکرات موفق ایران و آمریکا هستیم
رنجبر: شهید طهرانچی مدیری تحول‌گرا بود
رد پیشنهاد 150 میلیونی رئال برای آلوارس
ایران: با پایان شرایط جنگی و رفع تهدیدات، زمینه راستی‌آزمایی فراهم می‌شود
شوک بزرگ در اردوی ازبک‌ها؛ماشاریپوف جام جهانی را از دست داد
سی‌ان‌ان ادعای ترامپ علیه ایران را تکرار کرد
صبح خونین دانشکده دندانپزشکی؛ جزئیات تازه از زبان مادر قربانی
جزئیات جلسه ستاد تشییع رهبر شهید انقلاب
بقائی: عملیات پرچم دروغین آمریکا به معامله یک میلیارد دلاری ختم شد
هشدارعراقچی نسبت به هرگونه خطای احتمالی دشمن در خلیج فارس
جزئیات جدید ترمیم نمرات امتحانات نهایی اعلام شد
الجزیره: تقلای ترامپ برای توافق با ایران، بیانگر شکاف میان آمریکا و اسرائیل است
پزشکیان: باید راه رانت و فساد در نظام اداری بسته شود