×
سیاسی
شناسه خبر : 221036
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/01/31 ساعت 17:56
سفر وزیر دفاع عربستان به ایران و الزامات جلوگیری از بروز جنگ

نورنیوز ابعاد سیاسی-امنیتی سفر وزیر دفاع عربستان به ایران را بررسی می کند؛

سفر وزیر دفاع عربستان به ایران و الزامات جلوگیری از بروز جنگ

سفر مهم وزیر دفاع عربستان به تهران که در بازه زمانی معنادار و در اوج تنش‌های منطقه‌ای انجام شد، فراتر از مناسبات دوجانبه است. پیام پادشاه سعودی به رهبر انقلاب، نشانه‌ای از تلاشی پنهان برای نقش‌آفرینی جدید عربستان در معادلات امنیتی غرب آسیاست؛ اما هنوز راهی دشوار در پیش است.

نورنیوز-گروه سیاسی: سفر اخیر خالد بن سلمان وزیر دفاع عربستان سعودی به تهران و دیدار او با رهبر معظم انقلاب، آن هم در میانه تنش‌های فزاینده منطقه‌ای و مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا، نمی‌تواند صرفاً در قالب توسعه روابط دوجانبه تفسیر شود. این سفر حامل پیامهای راهبردی مهمی است که شایسته تحلیل و بررسی دقیق‌تری است؛ به‌ویژه آنکه در این سفر، پیامی رسمی از پادشاه سعودی به رهبر انقلاب تسلیم شده است.

عربستان سعودی نه‌تنها یک کشور مهم در منطقه، بلکه یکی از اضلاع اصلی سیاست امنیتی آمریکا در غرب آسیا به شمار می رود. مناسبات تاریخی و امنیتی ریاض با واشنگتن، عربستان را در کانون معادلاتی قرار می‌دهد که طی دهه‌های اخیر، مستقیماً با امنیت ملی ایران در ارتباط بوده است. با این حال، اعلام اخیر عربستان و برخی کشورهای منطقه مبنی بر عدم مشارکت در هرگونه حمله آمریکا یا اسرائیل به ایران و امتناع از در اختیار گذاشتن فضای هوایی‌شان، نشان از تغییر لحن قابل توجهی دارد. اما این تغییر، گرچه از منظر حفظ بی‌طرفی قابل‌توجه است اما هنوز به سطح یک « تعهد امنیتی موثر» نرسیده است.

منطقه غرب آسیا به‌دلیل ویژگی‌های ژئوپلیتیکی و مذهبی، بستری بسیار شکننده برای تحولات نظامی است. هرگونه درگیری نظامی میان ایران و آمریکا یا رژیم صهیونیستی، به‌سادگی در قالب یک منازعه محدود باقی نخواهد ماند. چنین درگیری‌ای می‌تواند به‌سرعت به جنگی فراگیر بدل شود که به صورت اجتناب ناپذیر دود آن به چشم همه کشورهای منطقه، به‌ویژه کشورهای بزرگ چون عربستان خواهد رفت. در این میان، اتخاذ موضع بی‌طرفی، قطعا نمی تواند امنیت ساز باشد و نه برای ایران سودی خواهد داشت و نه ریاض را از پیامدهای ناگزیر وقوع احتمالی جنگ مصون می‌دارد.

سفر وزیر دفاع سعودی اگر در چارچوب دیپلماسی تشریفاتی محصور بماند و زمینه ساز مشارکت تهران و ریاض برای ایفای نقش فعال در جلوگیری از تنش‌آفرینی و جنگ نباشد نمی تواند دستاورد قابل توجهی برای منطقه داشته باشد. نقش آفرینی عربستان در جایگاه بازیگری مسئول در منطقه که شریک راهبردی آمریکا نیز محسوب می شود، مستلزم بهره گیری این کشور از ظرفیت‌های گسترده خود برای میانجی‌گری، فشار همه جانبه به واشنگتن،کاهش تنش و تلاش برای برقراری آتش‌بس در محورهای بحرانی است. روابط ریاض و تهران اگر با چنین چشم‌اندازی تقویت شود، می‌تواند سنگ‌بنای یک نظم امنیتی جدید در غرب آسیا باشد.

بیانیه توییتری محمد بن سلمان ولیعهد عربستان که بلافاصله پس از پایان سفر وزیر دفاع این کشور به ایران منتشر شد حاوی نکات بسیار مهمی است که توجه به آن می تواند بسیار راهگشا باشد. وی در پیام خود از جامعه بین‌المللی خواسته است،اسرائیل را از حمله به ایران و برادران عرب در لبنان و فلسطین بازدارد. این پیام اگرچه گامی مثبت است، اما می‌تواند به شکلی دوپهلو نیز تعبیر شود: نخست آنکه ظاهراً حمله‌ای قریب‌الوقوع توسط اسراییل در جریان است، و دوم آنکه نقش عربستان در این میان، به سطح یک «همسایه نگران» تقلیل یافته است.

با توجه به گفتگوهای مهمی که میان وزیر دفاع عربستان و مقامات عالی ایران صورت پذیرفت، ایران به اراده عربستان برای کمک به حفظ ثبات و امنیت وقوف یافته اما لازم است دو کشور با مساعی مشترک برای عینیت یافتن این اراده نیز به صورت جدی تلاش نمایند.

ایران نشان داده که در برابر هرگونه تهدید، توانایی پاسخ قاطع و مؤثر دارد. اما بار مسئولیت تأمین امنیت منطقه نباید تنها بر دوش تهران باشد. کشورهای منطقه و به‌ویژه عربستان سعودی، نیز با مسئولیت‌پذیری بیشتر می توانند در قالب ابتکارهای سیاسی، اقدام‌های بازدارنده و حتی ایجاد چارچوب‌های منطقه‌ای برای امنیت جمعی نقش موثرتری را ایفا کنند.

سفر وزیر دفاع عربستان سعودی، اگرچه یک نقطه عطف در روابط دوجانبه تلقی می‌شود، اما برای آنکه به یک دستاورد راهبردی پایدار تبدیل شود، نیازمند مدیریت هوشمندانه فرآیندهای سیاسی، امنیتی و رسانه ای و اعلام مواضع شفاف تهران و ریاض است. کم توجهی به ضرورتهای اجتناب ناپذیر در این مهم ممکن است به جای بلوغ دیپلماتیک، به‌مثابه نشانه‌ای از تردید و بی‌ثباتی در تصمیم‌گیری ادراک شود؛ هم از سوی مخاطبان داخلی و هم توسط شرکای منطقه‌ای.

سفر خالد بن سلمان وزیر دفاع عربستان سعودی به ایران و دیدار وی با رهبر انقلاب، حامل پیامی راهبردی از پادشاه سعودی بود که می تواند به عنوان مکان یابی جدید عربستان در معادلات سیاسی و امنیتی منطقه باشد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
ادعای ترامپ درباره مذاکره با ایران
گفتگوی تلفنی وزرای خارجه ایران و جمهوری آذربایجان
برنامه مسابقات ورزشی امروز جمعه 10 بهمن 1404
وضعیت آب و هوا امروز جمعه 10 بهمن+ وضعیت استان ها
عوامل خطر و راهکارهای پیشگیری از سرطان روده بزرگ
شنیدن صدای دوپامین در مغز زنده
پیش‌بینی آینده شبکه‌های اجتماعی در 2026
تداخل وارفارین با آنتی‌بیوتیک‌ها؛ خطری جدی برای سالمندان
کشف کلید مولکولی آلزایمر؛ امید تازه برای محافظت از حافظه
مازندران رتبه برتر کاهش تصادفات جاده‌ای کشور را کسب کرد
وزارت دفاع ایران اقدام اتحادیه اروپا علیه سپاه را محکوم کرد
از جنگ استقبال نمی‌کنیم اما مذاکرات متوازن را می‌پذیریم
لغو وضعیت اقامت ونزوئلایی‌ها توسط دولت ترامپ غیرقانونی است
صعود اندونزی، عراق، ویتنام و تایلند به مرحله حذفی فوتسال آسیا
اقدام اروپا خللی در مأموریت‌های سپاه ایجاد نمی‌کند
بازسازی سرمایه اجتماعی و تقویت تاب‌آوری، اولویت فوری کشور است
گوترش: توافق بر سر پرونده هسته‌ای ایران مهم است
ترامپ با جانشین «مادورو» گفت و گو کرد
واکنش رئیس مجلس به اقدام سیاسی اروپا
بسته حمایتی مجلس از سپاه در برابر اقدام اتحادیه اروپا
بیانیه وزارت خارجه در محکومیت شدید مصوبه وزرای خارجه اتحادیه اروپا
غیبت احتمالی دانشجویان در امتحانات موجه می شود
سرانه مصرف آب در کشور 12.7 مترمکعب است
مقام حزب‌الله: هر تحرک نظامی آمریکا علیه ایران منطقه را به انفجار می‌کشاند
وزیر جنگ آمریکا: ایران نباید به‌سمت توانمندی هسته‌ای حرکت کند
همه به‌ویژه آمریکا باید اسرائیل را تحت فشار قرار دهند
سخنگوی ارتش: اگر دشمن حماقت کند «بلادرنگ» پاسخ خواهیم داد
رایزنی کشورهای اروپایی برای ایجاد چتر هسته‌ای مشترک
لاوروف : تضمین‌های واشنگتن-کی‌یف، صلح پایدار در اوکراین را تضمین نمی‌کند
تراکتور بدون مجوز رسمی در دیدار جام حذفی حاضر نشد
کولاک برف در آزاد راه تهران - شمال ؛ از سفر غیر ضرور پرهیز کنید
روابط بغداد و واشنگتن باید بر اصل عدم مداخله استوار باشد
منطقه به جنگ تازه نیاز ندارد
ترامپ: پوتین با توقف یک هفته‌ای بمباران اوکراین موافقت کرد
روسیه آماده میانجیگری میان ایران و آمریکا است
نجات کشتی باری ایرانی «کاسپین شیوا» در نزدیکی بندر داغستان روسیه
اکثریت آلمانی‌ها خواستار بازگرداندن ذخایر طلای کشور از آمریکا شدند
هتک حرمت حرم سبزقبا چهره واقعی دشمنان ایران را آشکار کرد
حمایت مقاومت اسلامی بحرین از رهبر انقلاب و هشدار به آمریکا
امید عالیشاه در آستانه بازگشت به میادین
ریاست جمهوری عراق: مداخلات خارجی در امور سیاسی کشور قابل قبول نیست
هزینه تسلیم از جنگ کمتر نیست؛ تهران آماده است
پزشکیان: ایران در دفاع از خود تردید نمی‌کند
رئیس‌جمهور کلمبیا: آمریکای لاتین باید یک صدا بایستد
اروپا برای نخستین بار آمریکا را تهدیدی برای خود خواند
هرگونه دخالت خارجی در روند انتصابات غیرقابل قبول است
240 حقوقدان ایرانی خواستار تعقیب قضایی ترامپ و دولت آمریکا شدند
دستگیری 115 نفر از اغتشاشگران در رودبار
شکست چادرملو مقابل ملوان در انزلی
خودروسازان بدون مجوز حق افزایش قیمت ندارند