×
سیاسی
شناسه خبر : 220826
تاریخ انتشار : شنبه 1404/01/30 ساعت 09:32
ترامپ توافق می‌خواهد، اما فقط به اسم خودش!

نورنیوز بررسی می کند؛

ترامپ توافق می‌خواهد، اما فقط به اسم خودش!

در میانه تحولات امنیتی خاورمیانه، دور جدید گفت‌وگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا در رم، با میزبانی عمان آغاز شده است. این مذاکرات تنها درباره توافق نیست؛ بلکه بازتابی از آرایش نوین قدرت، موازنه‌سازی ایران و بازی راهبردی با کارت شرق است.

نورنیوز-گروه سیاسی: در شرایطی که منطقه خاورمیانه در تب و تاب بازتعریف معادلات امنیتی و راهبردی جدیدی است، دومین دور مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا امروز شنبه در رم و در محل سفارت عمان، با میزبانی رسمی این کشور برگزار می‌شود.

مذاکرات رم؛ فراتر از دیپلماسی سنتی

ورود عباس عراقچی و هیأت همراه به رم، نه فقط نشانه‌ای از تداوم مسیر دیپلماسی است، بلکه در چارچوبی گسترده‌تر، بخشی از راهبرد موازنه‌گر ایران میان شرق و غرب به شمار می‌رود. در آستانه این گفت‌وگوها، وال‌استریت ژورنال گزارش داده که محور اصلی مذاکرات، تدوین جدول زمان‌بندی و ترسیم چارچوب اولیه توافق احتمالی است؛ گزارشی که از سوی منابع دو طرف تأیید ضمنی یافته است.

خط قرمز ایران؛ تضمین علیه تکرار خروج ترامپ؟

اما در سایه این گفتگوها، آن‌چه در سکوت رسانه‌ای مورد توجه تحلیل‌گران قرار گرفته، اخباری تایید نشده در مورد شکل‌گیری سه خط قرمز تعیین‌کننده در مواضع ایران است. خبرگزاری رویترز در گزارشی به نقل از یک مقام ایرانی اعلام کرد که تهران خواستار دریافت تضمین‌هایی شده است تا نتواند مجدداً از آن خارج شود. این ادعا تاکنون از سوی هیچ مقام رسمی ایرانی تأیید یا تکذیب نشده، اما حتی در صورت صحت نیز، دستیابی به چنین تضمینی در تعامل با فردی چون ترامپ بسیار دور از ذهن است.

چرا که اگر منظور از این «تضمین»، ضمانت حقوقی باشد، تجربه برجام نشان داده که حتی اتکا به بالاترین سطوح حقوق بین‌الملل نظیر قطعنامه شورای امنیت نیز مانع تصمیم یک‌جانبه ترامپ برای خروج از توافق نمی‌شود. او نه به تعهدات کشورش پایبند ماند و نه ملاحظاتی برای نهادهای بین‌المللی قائل شد. تضمین‌های سیاسی هم بیش از آن‌که قدرت اجرایی داشته باشند، بیشتر در حد قول و وعده باقی می‌مانند.

 نفع شخصی، انگیزه پنهان ترامپ از توافق

آن‌چه در عمل می‌تواند به‌عنوان تضمین در یک توافق تلقی شود، تداوم منافع متقابل و حفظ موازنه در هزینه و فایده برای طرفین است. در شرایط کنونی، آن‌چه ترامپ را برای ورود به توافق احتمالی ترغیب می‌کند، بیش از آن‌که مبتنی بر محاسبات راهبردی باشد، ریشه در ملاحظات شخصی و روانی او برای ثبت یک دستاورد بین‌المللی به نام خود دارد. به‌ویژه در وضعیتی که بحران‌هایی مانند جنگ غزه، گروگان‌های آمریکایی، منازعه اوکراین و بلاتکلیفی در جنگ تعرفه‌ها، دست او را از پرونده‌های خارجی پررنگ کوتاه کرده است.

با این حال، حتی در صورت حصول یک توافق، اگر رفع تحریم‌ها برای اقتصاد آمریکا آورده ملموسی نداشته باشد، این احتمال وجود دارد که ترامپ در آینده با مشاهده بهره‌برداری سایر بازیگران، مسیر اجرای توافق را با مانع‌تراشی در فرآیند رفع تحریم‌ها یا اعمال فشارهای جانبی بر شرکت‌ها و شرکای اقتصادی ایران به هم بزند. در این صورت، بازی ممکن است بدون خروج رسمی از توافق، به شکلی پنهان مختل شود.

چشمان باز و کوله‌باری باری از تجربه

در این میان، سخنان صبح امروز سخنگوی وزارت خارجه ایران، اسماعیل بقائی، نیز گویای درکی واقع‌گرایانه از شرایط فعلی مذاکرات است. او با اشاره به اینکه «مسیر پیش‌رو هموار نیست»، بر ضرورت گفت‌وگو به عنوان «شیوه‌ای متمدنانه» برای حل بحران‌ها تأکید کرد. اشاره بقائی به «چشمان باز و کوله‌باری از تجربه» در مواجهه با مذاکرات، به‌نوعی بازتاب هوشیاری تهران نسبت به سابقه بدعهدی آمریکا و پیچیدگی شرایط جهانی است.

 تهدید در لباس دیپلماسی؛ رویکرد ترامپ به ایران

در سوی دیگر این معادله، تحرکات دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، نیز قابل تأمل است. او با وجود اشاره به باز بودن مسیر مذاکره با ایران، تصریح کرده که «عجله‌ای برای حمله ندارد»؛ موضعی که در ادامه گزارش نیویورک‌تایمز درباره نقش ترامپ در جلوگیری از حمله قریب‌الوقوع اسرائیل به تأسیسات ایران، ابعاد تازه‌ای به خود می‌گیرد. برخی تحلیل‌گران معتقدند این رویکرد نه به معنای حذف تهدید نظامی، بلکه تلاشی برای بازسازی سیاست فشار حداکثری در قالبی «دیپلماسی‌نما» است. واشنگتن می‌کوشد با حفظ ابزار تهدید، ایران را به سمت توافقی جدید سوق دهد، اما با شرایطی که مطلوب غرب است.

دیپلماسی شرق‌گرا؛ برگ برنده ایران

در کنار تحولات رم، حرکت دیپلماتیک ایران در محور شرق نیز همچنان فعال و تعیین‌کننده است. عباس عراقچی پس از گفت‌وگوهای گسترده و «مثبت» در مسکو با رئیس‌جمهور روسیه، اعلام کرد که بزودی راهی پکن خواهد شد تا گفت‌وگوهایی با مقامات چینی انجام دهد.

این تحرک، تنها یک سفر نیست؛ بلکه در چارچوبی راهبردی، بیانگر تلاش ایران برای حفظ توازن منطقه‌ای و ارسال این پیام است که تهران حاضر نیست بازی را صرفاً در زمین غرب ادامه دهد.

در مجموع، آن‌چه امروز در رم در حال وقوع است، بخشی از نبرد روایتی و راهبردی میان تهران و واشنگتن است. مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا، دیگر صرفاً محلی برای چانه‌زنی هسته‌ای نیست، بلکه عرصه‌ای است برای تثبیت موقعیت جهانی ایران به‌عنوان بازیگری فعال، مستقل و چندسویه. با توجه به تجربه‌های پیشین، ایران این بار از موضعی منعطف اما مصمم وارد گفتگو شده و به‌نظر می‌رسد بازی با کارت شرق، همچنان یک برگ برنده برای تهران در مواجهه با بازیگران غربی خواهد بود.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
تکلیف سرمربی پرسپولیس امشب مشخص می شود
21 استان بدون باران، زنگ خطر آبی
درخواست دو وزیر تندرو اسرائیل برای پایان آتش‌بس و حمله به غزه
بدهی عمومی آمریکا به 37.9 تریلیون دلار رسید
مادورو: طرح دفاعی کاراکاس علیه آمریکا تکمیل شد
ثبت شرکت خارجی در ایران کمتر از یک روز شد
هر دو مسیر تونل توحید امشب مسدود است
گزارش تصویری | اعتراضات ضد ترامپ با عنوان «بدون پادشاه» در سراسر آمریکا
زمان الحاق رسمی ایران به CFT مشخص شد
پیام پزشکیان به سینماگران جوان کشور
ترور ملا کمال صلاحی‌زهی؛ معتمد سرشناس بلوچ
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه27 مهر + جدول
نورنما | جنگنده آمریکایی از دوران جنگ‌جهانی دوم زیر آب
قیمت دلار و ارز امروز یکشنبه 27 مهر 1404
جزییات واریز معوقات فروردین بازنشستگان تامین اجتماعی بر اساس حروف الفبا
واکنش عجیب ترامپ به معترضان «نه به پادشاه»
فریاد «رهایی فلسطین» در خیابان‌های اروپا
اسرائیل با نقض آتش‌بس جنوب غزه را بمباران کرد
آب طالقان سرانجام به تهران رسید
جهش بورس همراه با افزایش عرضه‌ها
حضور گسترده غرفه ملی نشر ایران در نمایشگاه کتاب فرانکفورت 2026
کشف محوله تریاکی که بوی قهوه می‌داد
فراخوان مشمولان اعزامی پایه خدمتی آبان ماه سال 1404
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران(104) « بندر دیر»
داور کره‌ای دیدار شارجه - تراکتور را سوت می زند
واکنش حماس به بیانیه وزارت خارجه آمریکا
کاهش 60 درصدی خرید جهیزیه
سقوط خریداران خارجی در بازار مسکن ترکیه
خودکشی عامل جنایت در روستا اندیکا
غرب به‌جای صلح، به‌دنبال نابودی کامل اوکراین است
لیست قیمت جدید محصولات ایران خودرو اعلام شد+جدول قیمت ها
مرگ قاتل پیش از اجرای حکم قصاص
چندصدایی «درباره اسنپ‌بک»؛ چگونه ایستادگی ایران شکاف عمیق در نظم جهانی را آشکار کرد
جهش 5500 همتی در تجارت الکترونیک ایران
مداردیپلماسی | پایان برجام و آغازی بر دیپلماسی هسته‌ای جدید ایران
130 هزار مرگ سالانه در ایران به دلایل تغذیه‌ای مرتبط است
رئیس‌جمهور فردا به دانشگاه تربیت مدرس می رود
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز یکشنبه 27 مهر1404+ جدول
واگذاری کامل دونتسک شرط پوتین برای پایان جنگ اوکراین
دولت چهاردهم بستر «ما می‌توانیم» را در تحول دیجیتال فراهم کرد
55 درصد پیش‌ثبت‌نامی‌های حج تمتع 1405 بانوان هستند
افزایش ذخایر طلا برای تقویت پول ملی و کاهش وابستگی ارزی
مسیر تهران-اصفهان با راه آهن سریع السیر 2 ساعته می‌شود
حماس: میانجی‌ها اسرائیل را برای بازگشایی گذرگاه رفح تحت فشار قرار دهند
نه به دعوا‌های تاریخ‌مصرف‌دار
بازی ناعادلانه FATF و پالرمو در نظام مالی جهانی
آزادی 185 زندانی در تهران با مرخصی منتهی به آزادی
روز تاریخی پایان قطعنامه 2231
تخلیه قدرت
طلب 150 همتی تأمین اجتماعی از کارفرمایان
X
آگهی تبلیغاتی