×
سیاسی
شناسه خبر : 220606
تاریخ انتشار :

نورنیوز بررسی می کند؛

مدیرکل صلح یا مهره بحران؟ آزمون نهایی گروسی در تهران

در شرایطی که پرونده هسته‌ای ایران وارد مرحله‌ای حساس از تعاملات دیپلماتیک شده، سفر رافائل گروسی به تهران می‌تواند به‌مثابه یک نقطه عطف یا یک مانع جدید در مسیر احیای اعتماد عمل کند.

نور نیوز-گروه سیاسی: با نزدیک‌شدن به دور دوم مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا که قرار است روز شنبه در مسقط برگزار شود، ورود رافائل گروسی به تهران در روز چهارشنبه ۲۷ فروردین، ابعاد سیاسی و فنی مهمی یافته است. این سفر نه‌تنها در امتداد تلاش‌های فنی آژانس برای پیگیری مفاد قطعنامه شورای حکام در آذر ۱۴۰۲ ارزیابی می‌شود، بلکه از منظر زمان‌بندی، می‌تواند به مثابه وزنه‌ای در ترازوی مذاکرات مسقط عمل کند؛ وزنه‌ای که بسته به رفتار گروسی، یا موجب تقویت مسیر دیپلماسی می‌شود، یا همانند گذشته، آن را از ریل خارج می‌سازد.

کنایه ظریف و در عین حال هوشمندانه‌ی سید عباس عراقچی در دیدار با گروسی، که آژانس را نیازمند یک «مدیرکل صلح» دانست، حامل پیامی روشن و دوگانه بود: نخست، ضرورت ایفای نقش آژانس به‌عنوان نهادی بی‌طرف در بحبوحه تحرکات تخریبی برخی بازیگران بین‌المللی، و دوم، نقدی صریح اما دیپلماتیک به رویه‌های گذشته گروسی که بیش از آن‌که فنی باشند، به ترجمان سیاسی مطالبات برخی کشورها بدل شده بودند. عراقچی همچنین تأکید کرد که «تمایل داریم به مأموریت گروسی برای دور نگه داشتن آژانس از سیاست اعتماد کنیم»؛ عبارتی که اگرچه در ظاهر بیانگر امید به اصلاح مسیر است، اما در باطن، هشداری است نسبت به تکرار رفتارهای پیشین. در این میان، مسیر پیش‌روی آژانس روشن است اما پرچالش: یا گروسی می‌پذیرد که گزارش‌های آتی خود را بر مبنای واقعیت‌های میدانی و همکاری‌های بی‌وقفه ایران تنظیم کند، و از سایه تصمیم‌سازی‌های سیاسی فاصله بگیرد؛ یا با تداوم روندهای یک‌سویه، زمینه‌ساز تشدید بحران و آغاز فصل جدیدی از تنش خواهد شد. گزارش نهایی او تا بهار ۲۰۲۵، در موقعیتی قرار دارد که می‌تواند تاثیر قابل ملاحظه ای بر سرنوشت توافق هسته‌ای و آینده روابط ایران و آمریکا داشته باشد.

به همین دلیل، انتخاب مسیر بی‌طرفانه از سوی آژانس، نه یک ترجیح، بلکه ضرورتی برای امنیت بین‌المللی است. دیدار گروسی با محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی نیز که امروز پنج شنبه برگزار شد بر جنبه‌های فنی این سفر تأکید دارد، اما تجربه سال‌های اخیر نشان داده که تفکیک حوزه فنی از سیاست، بیش از آنکه یک ساختار اداری باشد، نیازمند اراده و شهامت مدیریتی است. چنان‌که اسلامی پیش از این، بر همکاری تمام‌عیار ایران با آژانس و همکاری برای انجام ماموریتهای نظارتی آنها وفق موافقتنامه پادمان تأکید کرده بود. با این حال، عدم بازتاب این همکاری‌ها در سطح مدیریتی آژانس، پرسش‌های جدی را درباره ماهیت و اهداف برخی گزارش‌ها ایجاد کرده است. در آستانه تابستان ۱۴۰۴،(اکتبر 2025) که با آغاز بند غروب توافق هسته‌ای دوره‌ای سرنوشت‌ساز برای آینده برجام و موقعیت بین‌المللی ایران خواهد بود، هیچ‌کدام از طرف‌ها نمی‌توانند نقش نهادهای داوری بین‌المللی را دست‌کم بگیرند. اما شرط اولیه ایفای چنین نقشی، حفظ بی‌طرفی و دوری از استانداردهای دوگانه است. اگر گروسی بخواهد به‌راستی «مدیرکل صلح» باشد، باید با گزارش‌هایی که واقعیت‌های همکاری ایران را به‌درستی منعکس می‌کنند، راه را برای یک توافق پایدار و چندجانبه باز کند.

 

نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
انتقاد بازیگر «بازی تاج‌وتخت» از سکوت هالیوود در برابر کشتار در غزه
167 کیلوگرم شمش طلا در مرکز مبادله معامله شد
استاندار تهران: تعویض کاهنده‌ها با هزینه بسیار محدود در اختیار شهروندان قرار می گیرد
کمک‌های هوایی به غزه یا مهندسی گرسنگی؟
آلودگی در مرز قرمز؛ هوای تهران برای همه ناسالم شد
بقایی حمله رژیم صهیونیستی به کشتی «حنظله» را محکوم کرد
پزشکیان:اگر مسئولی اشتباهی کرد کمک کنیم آن را رفع کند و پرونده‌سازی نکنیم
وزیر جهاد کشاورزی: قیمت برنج داخلی به‌زودی متعادل می‌شود
رئیس سازمان اطلاعات سپاه: امنیت کشور در شرایط خوبی قرار دارد
فاجعه در بزرگراه پاکستان؛ واژگونی مرگبار اتوبوس در پنجاب
فداکاری در دل شب؛ ناجی‌ای که برای نجات 6 نفر جان باخت
کمبود نیروی کار ماهر؛ مهم‌ترین چالش صنعت کشور از نگاه کارفرمایان
نتانیاهو: اجازه ورود کامل کمک به غزه را نمی‌دهیم
انتقال پایتخت به سواحل جنوبی مخاطرات امنیتی ندارد
خروج ایران از NPT در واکنش به فعال‌سازی مکانیسم ماشه
برنامه کامل هفته‌های اول تا پانزدهم نیم‌فصل اول اعلام شد
خلافِ واقع!
استقلال و پرسپولیس مهرماه به ورزشگاه آزادی بازمی‌گردند
جهش فناوری در ایران؛ ساخت بازوی رباتیک فایبرکربنی برای صنعت خودرو
سودجویان در کمین‌اند؛ ارز و سیم‌کارت را فقط از مراکز مجاز تهیه کنید
رسانه ژاپنی: «زاهدی» کلید تقویت خط حمله «توکیو وردی» است
بارسلونا با پیروزی 3-1 گام نخست خود را محکم برداشت
ثبت احوال بدون مراجعه حضوری گواهی انحصار وراثت صادر می‌کند
راه اندازی مسیر دریایی خرمشهر-بصره برای زائران اربعین
دیلی تلگراف خبر داد: آتش‌بس در غزه تعارض آشکار دیدار ترامپ و استارمر
4 دلار میزان تخفیف نفتی ایران به چین
قانون‌گذاری برای سکوت یا مقابله با اخبار جعلی؟
نورویدئو | چهل روز گذشت
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: ارتباطات پایدار از ایران تا کربلا تامین می‌شود
حمله نظامیان صهیونیست به کشتی حنظله/حنظله چیست؟/جهاد اسلامی اقدام اسرائیل را محکوم کرد
محور هراز سه شب متوالی بسته می‌شود
قیمت خودرو امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از وعده پایان جنگ ها تا بمب‌های رادارگریز؛ تناقض بزرگ سیاست ترامپ
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 5 مرداد 1404
ناگفته‌های جنگ 12 روزه از زبان وزیر امور خارجه ایران
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از عفو نظام تا بازگشت به ترور؛ بهروز احسانی اسلاملو که امروز اعدام شد کیست؟
آخرین وضعیت پرونده قتل الهه حسین‌نژاد؛ بررسی اتهامات و مراحل قانونی
خشونت در فروشگاه آمریکایی؛ 11 نفر قربانی چاقوکشی شدند
«ابرقویی‌نژاد» پرسپولیسی شد
بورسا در محاصره آتش
نورنما | الگوگیری دختر کوچولو از خانم سحر امامی
تاخیر در اعزام، به مرگ کودک عقرب گزیده منجر شد
ارتش: در خط مقدم دفاع از ملت ایستاده‌ایم
قول رئیس دادگستری سیستان و بلوچستان درباره قطع دست گروهک جیش‌الظلم از منطقه +عکس و فیلم
ابهام استراتژیک در دیپلماسی هسته‌‌‌ای ایران
جریان های جدید سیاسی و نظامی در غرب آسیا
اولین سفر دریایی زائران اربعین از بندر خرمشهر به بصره جمعه شروع می‌شود
زمان و مکان مسابقه سوپرجام 1403 مشخص شد
همدلی مردم انگلیس با فلسطینیان افزایش یافت
X
آگهی تبلیغاتی