×
سیاسی
شناسه خبر : 220405
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/01/26 ساعت 12:38
مذاکره با آمریکا؛ پیشنهادی برای تیم مذاکره‌کننده

*کوروش احمدی*

مذاکره با آمریکا؛ پیشنهادی برای تیم مذاکره‌کننده

اگر سه روز اول این هفته را روزهایی تاریخی، دست‌کم در حوزه سیاست خارجی کشور به شمار آوریم، خطا نکرده‌ایم. در نخستین روز این هفته تماسی علنی و دوجانبه بین نمایندگان عالی‌رتبه ایران و آمریکا انجام شد.

نورنیوز-گروه سیاسی: اگر سه روز اول این هفته را روزهایی تاریخی، دست‌کم در حوزه سیاست خارجی کشور به شمار آوریم، خطا نکرده‌ایم. در نخستین روز این هفته تماسی علنی و دوجانبه بین نمایندگان عالی‌رتبه ایران و آمریکا انجام شد. اهمیت مضاعف این تماس که حداقل می‌توان آن را توأم با تفاهم دانست، در این است که با نماینده یک دولت جمهوری‌خواه تندرو انجام شد. ویژگی این تماس، به‌عنوان مقدمه یک دور مذاکراتی بین دو کشور، در این است که نقطه پایانی بر بی‌میلی تاریخی مقامات کشور به تماس دوجانبه علنی و رسمی با آمریکا بود.

پیش‌از‌این ایران ترجیح می‌دادند که یا با دیگران درباره برنامه هسته‌ای و تحریم‌های آمریکا مذاکره کنند یا چنین مذاکره‌ای را در یک چارچوب چندجانبه که آمریکا نیز یکی از حاضران باشد، انجام دهند. این چارچوب طبعا دیگرانی را که نه‌تنها حضورشان ضروری نبود، بلکه اغلب مزاحم و مخل کار و موجب طولانی‌شدن روند نیز بودند، حذف کرده است. حاصل دیگر این تماس این بود که ثابت کرد همان‌طور که پیش‌بینی می‌شد، امکان کار و مذاکره با دولت ترامپ از ابتدای دور اول ریاست‌جمهوری او وجود داشت و همچنان وجود دارد.

تحول دوم واکنش بازار در روزهای دوم و سوم هفته به تحول روز اول بود. کاهش حدود 20درصدی بهای دلار و سکه قاعدتا باید پیام روشنی برای نظام سیاسی و نخبگان حکومتی داشته باشد و کسانی را که سعی در بی‌اهمیت شمردن کم‌و‌کیف رابطه با جهان داشتند، به بازنگری در نظرات‌شان تشویق کرده‌ باشد. این واکنش اگرچه ممکن است در ادامه و به خاطر ابهام درباره نحوه پیشرفت کار و نتیجه نهایی تعدیل شود، اما نباید تردید داشت که در صورت لغو یا تعلیق تحریم‌ها شرایط اقتصادی-اجتماعی در کشور دستخوش تحول عمده‌ای خواهد شد. البته رفع تنش موجود اگرچه لازم است، اما به هیچ روی کافی نیست. این تنش در حکم صخره بزرگی بر سر راه توسعه کشور است، اما صِرف کنار‌زدن این صخره به معنی حرکت خودکار و پرشتاب کشور در مدار توسعه نخواهد بود. توسعه لوازمی دارد که پرداختن به آن خارج از حوصله این مختصر و سواد این نگارنده است.

تحول سوم اعلام آمادگی ایران برای کار با شرکت‌های آمریکایی برای سرمایه‌گذاری و فروش کالا و خدمات به ایران است. این موضوع، هم از سوی رئیس‌جمهور به نقل از رهبری اعلام شد، هم در مقاله دکتر عراقچی در واشنگتن پست انعکاس یافت و هم برخی از روزنامه‌های اصولگرا به نحوی تأییدآمیز به آن پرداختند که حاکی از نوعی اجماع درباره آن است. این موضوع هم از نظر برخورد کاسب‌کارانه ترامپ با موضوعات مهم است و هم از این نظر که ایران در گذشته درباره کار اقتصادی با آمریکا تمایلی نشان نمی‌داد و ازجمله پیش‌بینی کار با شرکت‌های خارجیِ تحت مالکیت یا تحت کنترل شرکت‌های آمریکا در برجام و مجوز اُفک (Gl. H) برای این منظور بلااستفاده مانده بود، اما یک چیز روشن است و آن اینکه کار اقتصادی آمریکا با ایران بدون حداقلی از حضور آمریکا در ایران ممکن نخواهد بود. این حضور می‌تواند در حد دفتر حفاظت منافع ذیل یک سفارتخانه خارجی باشد.

پیشنهاد این است که ایران در پرتو تحولات و تجربیات چند دهه اخیر و نیز تماس مثبتی که بین نمایندگان ایران و آمریکا در شنبه گذشته حادث شد، به جای صرفا تمرکز بر برنامه هسته‌ای و تحریم‌های مرتبط با برنامه هسته‌ای، پیشنهاد کند که دو کشور در طول مذاکرات امکان طرح همه ملاحظات و همه نگرانی‌های خود را در ازای لغو کامل همه تحریم‌های آمریکا اعم از اولیه و ثانویه در زمینه همه ادعاها داشته باشند. دیگر موضوعات می‌تواند حداکثر شامل برنامه موشکی باشد که با توجه به برنامه‌های نظامی دیگر کشورهای منطقه، ایران قابلیت دفاع از برنامه موشکی برحق خود را دارد. مسائل منطقه‌ای نیز موضوع دیگری است که بخش مهمی از آن در یکی، دو سال اخیر بلاموضوع شده است. ضمن اینکه ایران نیز مانند بسیاری از کشورهای دیگر می‌تواند حمایت از آرمان فلسطین، مخالفت با اشغال اراضی دیگران و عدم شناسایی رژیم اسرائیل را ادامه دهد.

تجربه برجام در این زمینه می‌تواند و باید راهنما باشد. در برجام هیئت مذاکره‌کننده بر مبنای دستورالعملی که داشت، تنها بر برنامه اتمی ایران و تحریم‌های مرتبط با آن متمرکز بود و حاضر به مذاکره راجع به دیگر موضوعات نبود. 

نتیجه آن روند طولانی یک توافق تک‌موضوعی بود که به‌ همین ‌دلیل بسیار آسیب‌پذیر بود و شرکت‌ها و بانک‌های بزرگ بین‌المللی به دلیل اجتناب از مخاطرات احتمالی تحریم‌های اولیه و ثانویه بر جای مانده، درباره ازسرگیری کار با ایران تردید داشتند؛ به‌علاوه یکی از دلایل اعلام‌شده ترامپ برای خروج از برجام، منتفع‌شدن شرکت‌های اروپایی و محروم‌ماندن شرکت‌های آمریکایی از آن بود. به نظر می‌رسد که در‌ حال‌ حاضر شرایط بیش از هر زمان دیگر برای یک مذاکره جامع برای یک توافق جامع و برداشتن استخوان از لای زخم برای همیشه فراهم است؛ چراکه اولا به ‌عنوان یک قاعده عام توافق با یک دولت تندرو می‌تواند ماندگارترین و بادوام‌ترین توافق باشد. ثانیا ترامپ و ویتکاف تاکنون برخوردی ساده و عاری از تکلف‌های حقوقی و تکنیکی با مذاکرات داشته‌اند. یک دلیل آن، حضور ویتکاف در مسقط به‌تنهایی و بدون همراهی دیپلمات‌ها و حقوق‌دانان وزارت خارجه آمریکا‌ست که به معنی حذف مارکو روبیو از این روند است. ثالثا با توجه به دست بالا داشتن جمهوری‌خواهان در کنگره و تبعیت آنها از ترامپ و با پیش‌فرض همراهی دموکرات‌ها، نه‌تنها کنگره مانعی در برابر یک توافق جامع نخواهد بود، بلکه حتی این امکان که سنا چنین توافقی را به‌ عنوان یک معاهده تصویب کند، وجود خواهد داشت. رابعا اسرائیل ارتدکس و لابی آن در آمریکا نه جرئت مخالفت جدی با ترامپ را دارد و نه این‌ بار از تکیه‌گاهی در آمریکا برای ابراز چنین مخالفتی برخوردار است. نتانیاهو در 2015 با تکیه بر اکثریت جمهوری‌خواه در کنگره حاشیه مانوری در برابر دولت دموکرات اوباما داشت، اما چنین حاشیه مانوری در‌ حال‌ حاضر برای او وجود ندارد.


نظرات

آخرین اخبار
چرا فیلم «تهران کنارت» حاشیه‌ساز شد؟
قیمت دلار، طلا و سکه امروز چهارشنبه 6 خرداد 1405
وزارت اطلاعات: دشمن شکست‌خورده روی 7 نقطه تمرکز کرده است
آخرین وضعیت قیمت محصولات لبنی
گزارش تصویری| حج ابراهیمی
کدام فرودگاه‌های کشور شبانه‌روزی شدند؟
اتحاد بریتانیا و لهستان علیه مسکو
خطر نابودی انگیزه با اعتیاد به فناوری
تایید شهادت «ابو عمرو»فرمانده گردان‌های القسام توسط حماس
زلزله در جدول لیگ؛ پرسپولیس پرونده ملوان را به دادگاه جهانی برد
شبیخون «شریفی‌ها» و «برقی‌ها» به امتحانات مجازی در شبکه شاد
جزئیات برگزاری آزمون‌های مجازی متوسطه اعلام شد
مخالفان مذاکره دلسوز مردم نیستند
نتانیاهو در باتلاق لبنان؛ اعتراف رسانه‌های عبری به بن‌بست نظامی و سیاسی رژیم
هشدار روماتیسم مفصلی؛ از خشکی صبحگاهی مفاصل تا خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی
جزئیات فروش بدون قرعه‌کشی ایران‌خودرو؛ عرضه 6 محصول با موعد تحویل 1405 و 1406
رسانه صهیونیست: شرکت‌های هواپیمایی امارات جای خالی ایرلاین‌های اسرائیلی را پر کرده اند
حرکت حاجیان ایرانی از عرفات به سمت مشعرالحرام آغاز شد+فیلم
آغاز پیش‌فروش محصولات سایپا و پارس‌خودرو از 9 خرداد+ جزئیات و نحوه ثبت‌نام
بمباران وحشیانه غزه در شب عیدقربان
هشدار نیروی دریایی سپاه: سواحل جنوب را «قبرستان متجاوزان» می‌کنیم
عمار حکیم : منطقه به «حکمت و گفتگو» نیاز دارد، نه جنگ و تنش
الفبای امنیت در خریدهای اینترنتی؛ چگونه در تله «فیشینگ» نیفتیم؟
تنگه هرمز؛ برگ برنده‌ای که تاریخ انقضا دارد
علت بروز خطا در کارت‌های سوخت شخصی چیست؟
ابلاغ پیام ویژه رهبر معظم انقلاب به مردم سیستان و بلوچستان
راه دشوار تبدیل پیروزی نظامی به دستاوردهای سیاسی و اقتصادی
دعای عرفه امام حسین(ع) و فلسفه خودی اقبال لاهوری
حمله تند اردوغان به نخست‌وزیر اسرائیل: «ظالمی به نام نتانیاهو» درس عبرت می‌گیرد
جدول فیلم‌های سینمایی امروز تلویزیون در عید قربان |چهارشنبه 6 خرداد
جاده چالوس مسدود شد/ آخرین وضعیت ترافیک جاده‌های شمالی در 6 خرداد
آدرس 7 جایگاه عرضه بهداشتی دام در تهران اعلام شد + قیمت دام زنده
عقب‌نشینی قیمت نفت در پی خوش‌بینی به مذاکرات ایران و آمریکا
اقتصادنگار | جوانه های سبز بورس بعد از روزهای زرد جنگ
نه سیگنال ترس فرستادیم، نه سیگنال تجاوز
جزئیات مراسم یادبود شهدای خانوادهٔ رهبر شهید انقلاب اعلام شد
برنامه مسابقات ورزشی امروز چهارشنبه 6 خرداد 1405 +جدول
شکایت دولت ترامپ علیه دانشگاه کالیفرنیا به دلیل اعتراضات ضد اسرائیلی
سدهای تهران چقدر آب دارند؟
پنتاگون آمار واقعی تلفات آمریکا در جنگ اخیر را پنهان می‌کند
اینترنت بین‌الملل به روال قبل از دی ماه 404 بازگشت
نگرانی تازه دانشمندان از اثرات نامرئی و کمتر شناخته‌شده آلودگی هوا
اطلاعیه مخابرات درباره اتصال کامل اینترنت؛ مودم را دوباره راه اندازی کنید
بازگشایی فرودگاه بین‌المللی تبریز ؛ 10 فرودگاه کشور شبانه‌روزی شد
همه چیز درباره کارت سوخت؛ از روش استفاده تا صدور
گفت‌وگوی تلفنی نتانیاهو و ترامپ درباره ایران و تنش‌های لبنان
بازگشت 210 واحد صنعتی قم به چرخه تولید پس از جنگ رمضان
روند شیوع طاعون نشخوارکنندگان کوچک در حیات وحش کاهشی شد
بیانیه وزارت امور خارجه در رابطه با نقض آشکار آتش‌بس از سوی آمریکا
6 پیشنهاد کلیدی ایران برای همگرایی منطقه‌ای آب و انرژی